Nejlepší hry roku 2008 - část první

Země provedla další otočku kolem Slunce a my nabízíme přehled nejlepších skvostů, kterým jste v uplynulém roce věnovali dlouhé hodiny.
Kapitoly článku

Blíží se konec roku a s ním spojené obvyklé poohlédnutí se za hrami, které se na hráče vyvalily. A protože od víkendu budete moci hlasovat i vy v anketě o nejlepší hru roku 2008, představíme širší pole kandidátů. I když je škatulkování občas náročná záležitost, rozhodli jsme se vzít hry podle žánrů, začínáme adventurami:

Penumbra: Black Plague

Březen, Frictional Games, recenze (8/10)

Do povědomí hráčů vstoupila Penumbra poprvé před pár lety, a to na freewarové scéně. A sotvaže spatřila světlo světa, začala po celém světě trhat rekordy co do počtu stahujících uživatelů. Nebylo proto divu, že se nakonec tvůrci rozhoupali k tvorbě plnohodnotného titulu. Tedy abych byl přesný, plánovány byly tituly hned tři. Jakmile ale vyšla jednička s přídomkem Overture (recenze, klik...), o malou chvíli později byly zavrhnuty myšlenky na třetí dějství; to se totiž vměstnalo do druhého pokračování, které autoři z Frictional Games servírují na zlatém podnose.

  

Nejde o dokonalou hru. Své chyby určitě má, jenže jako jedna z mála se dokázala přenést přes své slabší technické zpracování a vyšší hardwarové nároky, aby hráči nabídnula skvělou hororovou atmosféru, podařený příběh a v neposlední řadě perfektní využití fyzikálního modelu při řešení hádanek. Když si k tomu připočte solidní cenu točící se kolem 700 Kč, rozhodně není o čem přemýšlet. Survival horor podobných kvalit by byla škoda přehlédnout.

So Blonde

Červenec, Wizarbox, recenze (8/10)

V době herního sucha ve světě vyšla nová point-and-click adventura ze staré školy. Na jejím příběhu se podílel Steve Ince, spoluautor scénářů několika známých titulů v čele s prvním dílem Broken Swordu.

logo - základ.jpg

Odečteno a nadtrženo So Blonde patří mezi lepší adventury, které si můžete zahrát. Nebýt menších nedomyšleností, natahování herního času zkoušením, jaký z těch předmětů půjde sakra sebrat a pomalejšího načítání, nebylo by co vytknout. Také zamrzí fakt, že v České republice se zatím nenašel distributor, s čímž souvisí i absence lokalizace do našeho rodného jazyka.

Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations

Říjen, Capcom, recenze (8/10)

Možná už jste stejně jako já zmatení z přehršle superdlouhých názvů každého z dílů adventury o Phoenixu Wrightovi, geniálním obhájci. V tom případě vězte, že Trials and Tribulations (TaT) je chronologicky v pořadí třetím dílem a následuje za PW: Ace attorney a PW: Justice for all.

phoenix3_04.jpgphoenix3_05.jpgphoenix3_06.jpg

Celkově vzato je Trials and Tribulations téměř stejný jako oba díly, které mu předcházejí. Nenabídne vám sice revoluční hratelnost, ale skvěle se při něm pobavíte. A na tom přece záleží, ne?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,