Nejlepší hry roku 2017 podle redakce: co nesmíte minout

Za rok 2017 se urodilo nespočet parádních herních pařeb. Co preferujeme v redakci a co byste rozhodně neměli minout? To se dozvíte v našem speciálu.

Vojtěch Matušinský - od všeho trochu

Když jsem dostal za úkol vybrat za celý rok pouze 5 nejlepších her, bylo to pro mě jako Sofiina volba. Dle mého názoru není možné jen tak vybrat nejlepší hry, jelikož každý máme trochu jiný vkus.

Rozhodl jsem se, že se trochu vzepřu zadání a zaměřím se zejména na hry, které jsou určitým způsobem unikátní, než abych se vyloženě hnal za těmi papírově nejlepšími. Důležité je, aby hra sedla vám a v tu chvíli vám může být ukradené, že danou hru považuje recenze za odpad.

1. Prey

Jednou z nejlepších her tohoto roku je Prey. Bethesda u mě boduje každý rok, ostatně Wolfensteina II považuji za velmi povedeného, ale studio Arkane je pro mě tím nejlepším, co Bethesda může nabídnout. Dokáže vždy přinést zajímavý svět, příjemnou hratelnost a dokonce rozdílné konce, které závisí na vašem stylu hraní.

801663-preywal-653x367.jpg898_2.jpgprey_1_offic_0016_Layer_29.jpgPrey_social.png

Prey je skvěle promyšlený v každém bodě. Hvězdná stanice Talos I., která čelí útoku mimozemských vetřelců, je vykreslena do nejmenších detailů a stejně dobře jsou na tom i ufoni. Každý má jiné vlastnosti a dokonce i trochu jiný charakter. Není divu, že u vás hra mimo skoro až hororové atmosféry vyvolává chuť na průzkum.

Nejlepším bodem hry je však její hratelnost. Hra vám neklade žádné překážky a můžete hrát takovým stylem, jakým sami chcete, což se projeví zejména rozhodnutím, zda budete pomocí neuromodů do své DNA vpravovat mimozemské vlastnosti. Po náročné cestě plné těsných momentů a morálních rozhodnutí nemine dobře propracovaný závěr, který odkazuje na vaše rozhodnutí. Prostě parádní titul pro každého fanouška vesmíru.

2. Super Mario Odyssey

Pokud tento rok někdo opravdu zabodoval, bylo to Nintendo. The Legend of Zelda: Breath of the Wild si právoplatně zasloužilo titul hry roku dle The Game Awards 2017 a Nintendo Switch si dokázalo přes náročnou konkurenci zajistit velmi dobrý start. Co se mě týče, nejúchvatnější hrou pro Switch byl nový Mario, vlastně oba noví Mariové byli skvělí (Mario + Rabbids Kingdom Battle a Super Mario Odyssey), ale nejdéle mě u obrazovky udržel Super Mario Odyssey.

874419-supermario-653x367.jpg718xprkSOyL._SL1280_.jpgSuper_Mario_Odyssey_power_moons.0.jpgSuper-Mario-Odyssey-preview-powerup-89-e1505882537673.png

Dokázal to vlastně díky strašně jednoduchému nápadu – můžeš na nějakou věc hodit čepici a následně se stát tou věcí. Nevěřili byste, jak strašně je to návykové. Super Mario Odyssey je snad jediná hra, ve které si můžete zahrát za T-Rexe i za tank. Přičemž celý svět je neuvěřitelně hravý a plný různých vedlejších aktivit.

Nejlepší na hře je, že dokázala nový prvek proměňování využít opravdu naplno. Úrovně jsou tomu dokonale přizpůsobeny a i když jejich zdolávání není příliš těžké, pokud se nenaučíte být například stonožkou, máte smůlu. Ale nebojte, vás totiž bude bavit být stonožkou.

3. Cuphead

Mé srdce si Cuphead získal už poté, co jsem viděl jeho první trailer. Staré Disneyovky jsou úžasné a co teprve, když si můžete zahrát hru, která vypadá jako stará groteska od Disneyho. Cuphead zaujme už na první pohled úchvatným grafickým provedením se skvělým soundtrackem. Uvnitř se však skrývá ďábel.

3295237-cuphead+screen+shot+9_28_17,+6.46+pm+1.jpg3295239-cuphead+screen+shot+9_28_17,+6.37+pm.jpgB1azBnfV3iS.pngcuphead_delay.jpg

Nejroztomilejší hra roku si nárokuje také titul za tu nejtěžší hru roku. Cuphead je velmi náročná plošinovka založená na dokonalém načasování a znalosti nepřítele. Musíte ho znát tak dobře, že budete muset vědět, co udělá ještě předtím, než to udělá. Hra vás rozhodně nešetří a posílá na vás velmi originální a náročné bossy.

V tom je vlastně krása celé hry. Budete ji buď milovat, nebo nenávidět. Vždy ve vás ale zanechá nějaký dojem. Největším kouzlem je hra s kámošem v jedné místnosti. Pak je větší šance, že tu šílenou obtížnost přeperete.

4. Everspace

Vydávat se tam, kam se dosud nikdo nevydal, zní sice lákavě. Hodně zábavy si ale užijete i při cestě do sektoru 7. Everspace je unikátní roguelike sci-fi akce, která vás posadí do role klona. Nevíte o svém původu skoro nic, ale něco vás geneticky láká, abyste se podívali do sektoru 7. A tato touha a tajemnost vás táhne celou cestu.

EVERSPACE-v07-Screenshot-02-1500x630.jpgEverspace_KS_Screenshot_002.pngEverspace_KS_Screenshot_017.pngmaxresdefault.jpg

Na hře můžu pochválit mnoho složek. Promyšlenost vesmíru a zejména tzv. demilitarizované zóny, kterými prolétáváte, promyšlení nepřátel a unikátnost odlišných lodí či vzájemné vztahy ve vesmíru. Ve hře se postupně naučíte znáš všechny typy lodí, všechny výhody i nevýhody, které musíte využít. Hra je totiž založena na tom, že budete pořád umírat a vždy se znovu objevíte v sektoru 1 s možností se trošku vylepšit. Hlavně ale záleží na vašich schopnostech a tedy i nabytých zkušenostech.

Cesta je ale dlouhá a nepřátel hodně. Budete muset také těžit a hrabat se v troskách, díky čemuž budete vylepšovat a opravovat svou loď. Za chvíli se budete cítit, jako kdybyste ocelové pláty k sobě připevňovali lepící páskou a přežívali s posledními kapkami paliva. V tomto krátkém souhrnu vám toho o hře moc nepovím, ale bližší informace naleznete v recenzi. Kdyby hra nebyla jen o jedné cestě a měla o něco zajímavější příběh, možná by bylo její hodnocení mnohem lepší.

5. ELEX

ELEX si v mé recenzi zasloužil pouhých 3.5/5. Může za to hlavně nepříjemná hratelnost a ošklivá grafika. Jenomže promyšleným světem a zajímavým příběhem naopak hra exceluje. A právě díky tomu by vás ELEX i vedle tak silné konkurence, jako je například Zaklínač nebo Dragom Age, mohl zaujmout.

image-3.jpegelex_gamescom_4k-2060x1159.jpgimage-15.jpegSnapshot_2017-02-23_3840X2160_noUI_0088.png

Důležité je zdůraznit, že ELEX pochází z dílen Pyranha Bytes, tvůrců série Gothic a Risen. Nyní záleží vše na tom, jestli se vám tyto hry líbily. Pokud jste fanoušky těchto sérií, můžete začít o ELEX uvažovat. Pokud jste je zatím nehráli, hurá na to, jsem si jistý, že první dva díly Gothic a první díl Risen jsou vůbec tím nejlepším, co mohou Pyranha Bytes nabídnout. Právě z důvodu, že jsem velkým fanouškem hlavně Gothica, jsem schopen ELEX do tohoto seznamu zařadit.

Hra dokázala příběhem odehrávajícím se po globální katastrofě vytvořit velmi zajímavou atmosféru. Na světě mezi sebou nyní soupeří několik frakcí a záleží jen na vás, ke komu se přidáte. Ať je vaše rozhodnutí jakékoli, čekají na vás zajímavé úkoly, které často mají několik rozdílných řešení, která ovlivní váš vztah k ostatním postavám ve hře. Úkoly jsou asi tou nejsilnější stránkou hry, která sice na první pohled neohromí, ale uvnitř se skrývá výjimečný titul, jenž by neměl být snadno přehlédnut.

Váš názor Další článek: Vyzkoušejte nejpraštěnější modifikace, které může GTA 5 nabídnout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,