PC | Téma

Nejlepší PC hry roku 2010 (1. část)

Pojďte si připomenout to nejlepší, co se na PC urodilo za uplynulý rok. Pohled je to jak se patří zajímavý.
Kapitoly článku

Assassin’s Creed 2

Ezio Auditore da Firenze se snesl ze střech a okouzlil spousty žen i mužů ve svém okolí. Dlouhé pláště a smrtící dýky spolu s různorodou herní náplní zkrátka frčí a tak musím koupi hry jen a jen doporučit. Určitě nebudete zklamáni v žádném ohledu: příběh, skryté narážky, plynulá hratelnost, nové nápady, hezká grafika, živoucí město... Je nutno pokračovat, nebo už tu peněženku otevřete?

VIDEO: 2814 'Assassins Creed 2 - 5 minut z hraní'

[Jakub Kovář]:To vše je však jen špičkou ledovce. Pravá síla Assassin’s Creed totiž spočívá nejen v zajímavém příběhovém spletenci, ale i v postavách, s nimiž se tentokrát není velký problém ztotožnit a už po několika minutách prožitých v kůži Ezia se budete cítit v renesanční Itálii jako doma. A je rozdíl bít se o místo na slunci doma, nebo anonymní, šedé realitě. (Více o hře)

 

Prince of Persia: Zapomenuté písky

Restart série se tak úplně nepovedl, takže na scénu naskakuje Princ, který jde přesně ve šlépějích starých Písků času. Nabízí tak hezké prostředí paláce, pár nových schopností a nápadů, stejně jako starou dobrou hratelnost. Potíž je v tom, že hratelnost je stará a dobrá až moc – v touze neexperimentovat tak tvůrci občas vpustí do svých řad stereotyp a obrovská výtka směřuje také k českému dabingu, který trhá uši.

VIDEO: 3197 'Prince of Persia: Zapomenuté písky - pokročilá akrobacie'

[Jakub Kovář]:Neodbytný pocit déjà vu je patrný zejména v počátečních úrovních a vrcholu dosahuje v oblasti nazvané Lázně, aby se pak připomněl i později, třeba ve Visutých zahradách. Je mi záhadou, podle jakého klíče autoři tvořili úrovně, ale skoro se zdá, že v okamžiku, kdy jim došly nápady, prostě sáhli po dílu starším, vypreparovali z něj jednu úroveň, lehce ji upravili a teď ji vydávají za zbrusu novou. Což rozhodně není úplně šťastné řešení, ze kterého byste jak vy, hráči, tak novináři měli sednout na svou velectěnou zadnici. (Více o hře)

 

Lara Croft and the Guardian of Light

Lara Croft se nás snaží okouzlit mimo klasickou sérii Tomb Raider a daří se ji to dokonce i bez sundání podprsenky. Plošinovka spojená s akcí, která navíc vybízí ke kooperativnímu hraní je příjemným zpestřením mezi starou sérií a jejím chystaným restartem. Sama o sobě pak přináší až frenetickou akci a povedené puzzly, jež zajisté potěší nejednoho fanouška pohledné archeoložky.

VIDEO: 2978 'Lara Croft and the Guardian of Light - trailer'

[Josef Mrucek]:Musím přiznat, že mě variabilita prostředí celkem potěšila a snad ani jednou se nestalo, že by se okolní krajina mému zmlsanému oku zprotivila. Prsty v tom má hlavně moderní audiovizuální zpracování a nově také pohled z ptačí perspektivy, čímž si některé doslova dech beroucí scenérie opravdu užijete. Na druhou stranu jsem musel oprášit svůj zánovní gamepad kvůli složitějšímu ovládání, protože s klávesnicí a myší jsem kromě snadnějšího míření nedosáhl uspokojivých reakcí. (Více o hře)

Pro dnešek se s vámi rozloučím právě u Lary, ale nesmutňete, již zítra se vrátím s výběrem těch nejlepších RPG, strategií, sportovních a závodních her, které vyšly v uplynulém roce. Mezitím můžete polemizovat v komentářích o tom, co vás čeká a nemine, stejně jako nominovat své favority v dnes probraných kategoriích.

TIP:  Druhá část žebříčku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,