Nejočekávanější hry roku 2004: Akce a adventury

FPS, strategie a RPG máme v našem seriálu pohledů do budoucnosti za sebou. Dnes se podíváme na neméně zajímavé žánry. Akce, k nimž se hodí označení „ostatní“ (Hitman 3: Contracts, Splinter Cell: Pandora Tommorow, Driv3r) a také tolikrát pohřbívané adventury. Tvrdí tu snad někdo, že hlavní hrdinky Luly 3D nebo Syberie 2 jsou nějaké vykopávky?!
Série článků Nejočekávanější hry roku 2004:
  Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce
  Neojčekávanější hry roku 2004: strategie
  Nejočekávanější hry roku 2004: RPG
  Nejočekávanější hry roku 2004: Akce a adventury
  Nejočekávanější hry roku 2004: Závody, simulátory a sporty

 

 

 

 

AKCE

Driv3r

Pokud nepočítáme exkandidáta na amerického prezidenta Liebermana a dvě sta padesát organizací na ochranu mravnosti mládeže, nenajdeme asi nikoho, kdo by alespoň na chvíli nepropadl kouzlu GTA. Letos se s největší pravděpodobností dalšího dílu bezkonkurenčně nejžalovanější hry na světě nedočkáme, ovšem u Atari nám připravují důstojnou náhradu. Driver 3, respektive Driv3r. Třetí díl známé hry nebude tak svázán s řízením, jak tomu bylo doposud. Po vzoru svého slavnějšího kolegy budete moci z automobilů, lodí, motorek anebo autobusů vystupovat a následně si vybírat další dopravní prostředky dle libosti. Co se týče obsazení hlavní role, jako dříve to bude

Typ:

závodní akce

Výrobce:

Reflections

Vydavatel:

Atari

V ČR:

SeVeN M

Vychází:

červen 2004

Stránky:

www.driv3r.com

v Driverovi tajný policista mající potíže s autoritami, který se infiltrací do podsvětí pokusí odhalit, kdo a co stojí za tajemnou objednávkou čtyřiceti zánovních aut. Krom slíbených třiceti misí vypadá rovněž zajímavě nabídka tří velkoměst, ve kterých se hra bude odehrávat – Miami, Nice a Istanbul. Bude to na GTA stačit?

  

Pro: Více prvků z GTA hratelnosti jedině pomůže

Jak se těšíme?

94%

Proti: Jen aby hra moc "nezkonzovatěla".

Související články: recenze Driver, trailer 


Hitman 3: Contracts

Typ:

simulátor vraha

Výrobce:

IO Interactive

Vydavatel:

Eidos

V ČR:

Cenega

Vychází:

duben 2004

Stránky:

www.hitmancontracts.com

Nezařazením této hry mezi nejočekávanější bych se pravděpodobně vystavil riziku likvidace mé maličkosti v nějaké tiché uličce bandou pod vedením Hitman-fanatika Kamila. Ale po pravdě řečeno, nemusíte být hned nájemní vrazi, aby se vám třetí díl simulátoru nájemného vraha zalíbil. Dánští IO Interactive rozhodně namyšleností netrpí a uvědomujíce si chyby, jichž se při tvorbě předchozích dílů hry dopustili, hodlají v Contracts posunout zážitek z adrenalinového zaměstnání ještě dál. Důraz má být kladen na rozmanitost cest vedoucích k cíli. Vždy budete mít na výběr více variant a žádná z nich nebude ta nejlepší. Úspěch halucinogenní zpovědi Maxe Payna se odrazí i v Hitmanovi, součástí příběhu budou útržkové vzpomínky na jeho předchozí akce, a že jich bylo! O zábavu tedy rozhodně nebude nouze, rovný tucet misí z rozmanitých prostředí by toho měl být další zárukou.

  
 

Pro: Hitman smíchaný se schizofrenním pojetím hlavního hrdiny Maxe Payna? Zajímavé...

Jak se těšíme?

92%

Proti: Oblibu nájemných vrahů hra beztak nezvýší.

Související články: obrázky, trailer 

 

Splinter Cell: Pandorra Tomorrow

Typ:

stealth akce

Výrobce:

Ubi Soft

Vydavatel:

Ubi Soft

V ČR:

Playman

Vychází:

březen 2004

Stránky:

www.pandoratommorow.com

Tichou a efektivní práci Sama Fishera jsme mohli ocenit už loni. Letos se však na hráče vrhne spolu se svými kamarády ze speciálních jednotek. Multiplayerová klání mají být díky originálním režimům jednou z nejzajímavějších novinek připravovaného „jedenapůltého“ dílu Splinter Cell s podtitulem Pandora Tomorrow. Těšit se ale můžete také na nové akrobatické kousky, zbraně, prostředí a složitější příběh (což vzhledem k angažování osobnosti formátu Toma Clancyho nezní vůbec zle). Pandora Tomorrow se rozhodně nezvrhne v prachsprostou střílečku, naopak autoři hodlají vytvořit nejlepší stealth akci všech dob. Jestli se jim to povede, uvidíme už za několik málo týdnů.

  

Pro: Renovovaný Sam Fischer s návdavkem v podobě propracovaného multiplayeru.

Jak se těšíme?

90%

Proti: Bude rok stačit, aby se dala Pandora Tommorow považovat za plnohodnotnou hru?

Související články: recenze Splinter Cell, obrázky, trailer 


Thief: Deadly Shadows

Typ:

zlodějská stealth akce

Výrobce:

Ion Storm

Vydavatel:

Eidos

V ČR:

Cenega

Vychází:

1. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.thief3.com

Tajný policista, vrah, špión… kdopak to jen v této vybrané společnosti gentlemanů chybí? No samozřejmě, chtělo by to nějakého prohnaného zlodějíčka, což je vlastnost, která se hodí nejlépe na jedinou herní postavu, Garretta. Ten se v novém příběhu vrací opět na scénu povolán tajemným cechem Keepers, kteří v něm vidí jedinou šanci na záchranu rovnováhy ve městě, kde se čím dál víc projevují rozpory mezi fanatickými mnichy a přírodními druidy. Díky přirozené hloubavosti se však Garrett dostává na dosah tajemství Keepers, a tak najednou stojí proti všem. Nevděčná situace, ale bohatý arzenál zbraní, mistrovský um zkušeného lupiče spolu s milosrdnými zákoutími města už prokázal Garrettovi službu tolikrát, tak proč by tomu tak nebylo i ve třetím díle? Pomoci by k tomu měla také přidaná možnost přepínání mezi first a third person pohledem. Hra poběží na novém enginu, a tak jediný otazník visí nad kompetentností Ion Stormu, který mnohé příliš nepotěšil druhým dílem Deus Exu. Třetí Thief se totiž také vyrábí zároveň pro Xbox i PC…

  


Pro: Dobře provedená zlodějská akce uspokojí víc než hromady mrtvých .

Jak se těšíme?

88%

Proti: Ion Storm, Deus Ex, Ion Storm

Související články: obrázky, trailer


I of The Dragon

Typ:

dračí akce s prvky RPG

Výrobce:

Primal Software

Vydavatel:

není (v USA Strategy First)

V ČR:

není

Vychází:

březen 2004 (v USA)

Stránky:

www.primal-soft.com

Žánry se čím dál víc pomíchávají a zaškatulkovat titul do jedné kategorie je o to těžší. Každopádně důležitější než poměřování, jestli je I of The Dragon více akční hrou nebo RPG, je výsledná hratelnost celého kousku. Na dálku však ojedinělá akce s drakem v hlavní roli nevypadá vůbec špatně. Už od dob památného Drakanu se mnozí z nás těšili až budou moci opět vzlétnout do výšin a zkoprnělé skřety přiletovat ohněm k zemi a až zajímavě vypadající dílko moskevských vývojářů naše tužby doufejme splní. V zemi tradičními záporňáky sužované musíte v roli malého dráčka vyrůst v opravdovou hrozbu všem nepřátelům a zachránit rajský svět lidí. K tomu vám dopomáhej dračí bůh, mnoho kouzel a hlavně ledově či ohňově svěží dech. Přes převahu akce, nebudou chybět ani tradiční RPG prvky a pro dovršení zmatku i starost o města, ve kterých si budete moci vybudovat podpůrné jednotky. Zkrátka a dobře I of The Dragon vypadá na zajímavý žánrový mix, který by mohl v průběhu roku překvapit.

  

 

Pro: Létání s drakem, jemuž narůstají křídla a zvětšuje se dech – to tu dlouho nebylo.

Jak se těšíme?

85%

Proti: Mix tolika žánrů už několikrát ukázal, že pejsek a kočička a jejich příběh o dortu nejsou dobrými vzory pro tvorbu v interaktivní zábavě.


Cold War

Typ:

stealth akce

Výrobce:

Mindware Studios

Vydavatel:

neoznámen

V ČR:
 
Vychází:

konec 2004

Stránky:

coldwar.mindwarestudios.com

Zatímco dříve to byly jednoznačně adventury, dnes mezi profesionálními domácími vývojáři kralují akční hry. Povzbuzeni úspěchy kolegů z Illusionu, Pterodonu a BI Studia se do stejných vod pustili i další týmy. V Mindware Studios pod vedením Karla Papíka už nějaký ten pátek kuchtí stealth akci odehrávající dle názvu v období nedávno minulém. Cold War vás postaví do role investigativního novináře, jenž dostane vcelku nerozumný nápad, a to navštívit pracující lid v Sovětském Svazu. Jelikož se však píše rok 1985, místo pohledu mezi proletariát si v Moskvě užije více hru na schovávanou s agenti KGB, kterou je hned od počátku sledován. Co do stylu by se měla hra přiblížit nejvíce Splinter Cellovi či Metal Gear Solid. Narozdíl od profesionálně vycvičených vojáků, bude milý hlavní hrdina méně střílet a více myslet. Na zbraně také dojde, ale rozhodně nečekejte, že s novinářskou samozřejmostí zlikvidujete po zuby vyzbrojené komando Specnaz. Hra by měla nabízet nadprůměrnou hrací dobu a vyjde na PC i Xboxu.

  


Pro: Stealth akce, která je více stealth než kterákoli jiná. Navíc v zajímavém prostředí a netradičním hrdinou.

Jak se těšíme?

83%

Proti: Bude to ještě zábavné?

Související články: novinka, rozhovor 

Legacy of Kain: Defiance 7,4

Typ:

upíří epos

Výrobce:

Crystal Dynamics

Vydavatel:

Eidos

V ČR:
Vychází:

vyšlo

Stránky:

www.legacyofkain.com

Na tomto místě se odvážím porušit vizionářský styl článku zařazením hry, která už vyšla. Po příběhové stránce je totiž akční adventura Legacy of Kain: Defiance herním skvostem, jenž nemá konkurenci. A nejen propracovaný složitý příběh plný nečekaných zvratů je tím, co hru vyzdvihuje nad ostatní. Nezbytné souboje složené z choreograficky zdařilého souladu zbraně a postav, hra za obratného démona Raziela, která se střídá s akčnějším postojem upíra Kaina a konečně také řekněme lehce konzolové ladění titulu jsou vítaným osvěžením pro nejednoho PCčkáře holdujícího akčním hrám. Jen ta zpropadená kamera, bez ní by bylo hej.

  

Pro: Úžasný příběh, zajímavé postavy a dramatické momenty.

Jak jsme hodnotili?

74%

Proti: Kamera je naprosto děsná.

Související články: recenze

Adventury

Syberia 2

Typ:

klasická adventura

Výrobce:

Microids

Vydavatel:

Microids

V ČR:
?
Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.syberia.info

Srdce fanoušků klasických adventur v žádném případě nemohl nasytit až příliš akční Broken Sword 3. Proto se jejich pozornost upírá k dalším vývojářům, kteří doposud nezlomili nad tradičním pojetím žánru hůl. Syberia 2 je produktem jedněch z nich a po pravdě řečeno, v redakci se na ni těšíme nejvíce. Hry, která přímo navazuje na příhody prvního, vysoce ceněného dílu, bychom se měli dočkat už v nejbližších měsících. Syberia 2 podle slov autorů tvoří s jedničkou neodlučitelný celek, prakticky to znamená, že se příliš od prvního dílu nevzdálíme. Hlavní hrdinkou bude opět sličná právnička Kate Walker, která však pocestuje na nová, zajímavá místa. Díky faktu, že většina z nich bude na severu se v Syberii 2 docela ochladí - ruské město Romansburg ani další sibiřské vesničky nejsou zrovna nejlepšími přímořskými letovisky pro trávení letní dovolené. Ale nebojte se, zahřejete se také díky několika akčním prvkům, zapotíte se ale i u nových logických puzzlů, které by měly být náročnější a rozsáhlejší. Každopádně, autoři už jednou dokázali, že jim nedělá problémy vytvořit kvalitní hru pro laiky i hard-core hráče, což snad potvrdí i tentokrát.

  

Pro: Nejočekávanější adventura roku 2004 od tvůrců, kteří už ukázali, že umí. Je potřeba nějaký další komentář?

Jak se těšíme?

95%

Proti: Snad nebude tak krátká.

Související články: recenze Syberia, trailer 

Sam and Max: Freelance Police

Typ:

ztřeštěná adventura

Výrobce:

Lucas Arts

Vydavatel:

Lucas Arts

V ČR:
?
Vychází:

jaro 2004

Stránky:

Lucas Arts

Pokud opravdu smích léčí, měli by v Lucas Arts za příhody Sama a Maxe získat doktorský titul. Potrhlá zvířecí dvojice si díky předchozímu dílu, jenž aspiruje na titul nejujetější hra všech dob, získala davy příznivců, kteří nyní nemohou dospat dne, kdy se na trhu objeví oznámené pokračování. Ač je informací o něm pomálu, je jasné, že autoři rozhodně nedají nehodlají slevovat z nastoupeného kurzu. Bláznivé úkoly, bizarní minihry, ale i neuvěřitelné postavy a prostory, to je jen malá ukázka toho, co pokračování nabídne. Potěšující je, že Freelance Police se nepodřídí trendům poslední doby a zůstane čistokrevnou point-and-click adventurou. Už si pomalu chystáme bránice, určitě budou potřeba.

  

Pro: Bláznivé dobrodružství slibuje fůru legrace.

Jak se těšíme?

92%

Proti: Nic pro morouse.

Související články: trailer

Lula 3D

Typ:

erotická adventura

Výrobce:

CDV

Vydavatel:

CDV

V ČR:
?
Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.lula3d.com

Erotika hýbe světem a ač dle nejoptimističtějších předpokladů Lula 3D nebude žádnou velkou peckou, co do přínosu novinek do žánru, ani v nejmenším se nedá pochybovat o tom, že určitě bude jednou z nejoblíbenějších her tohoto roku. Důvodů je několik, ovšem nejvyšším triumfem v rukávů autorů jsou bezesporu vnady hlavní hrdinky a pravděpodobně jejích podobně vyvinutých kolegyň. Kupodivu i přes naprostou převahu sexu ve všech podobách se v Lule 3D dostalo i na příběh. Tři nejlepší herci Luliny filmové společnosti byli uneseni, a tak se Lula jako správný podnikatel ochotný udělat pro své zaměstnance první a poslední vydává po stopách zločinců. Ovládání hry má být jednoduché a intuitivní, zároveň však nabídne rozmanité možnosti oblečků a činností. Uvidíme, jestli toto vše bude stačit na dobytí trůnu pro královnu erotiky na PC.

  

Pro: Lula, erotika, sex.

Jak se těšíme?

79%

Proti: Těžko čekat něco víc.

Související články: novinka, odvážný trailer

Zajímavě vypadajících her je mnohem víc, ale jako obvykle jsme se snažili vybrat ty nejzajímavější. Pokud máte pro letošek jiné favority, rádi si o nich s vámi podiskutujeme v diskusním fóru.

Váš názor Další článek: První polibek ve videu The Sims 2!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,