Nejočekávanější hry roku 2004: RPG

Po akčních a strategických hrách se podíváme na zoubek také dalšímu žánru, který hýbe světem - RPG. Rok 2004 nebude ve znamení velkolepých pokračování a po zrušení Fallout 3 jsou karty rozloženy jasně. Dungeon Siege 2, Zaklínač, The Fall či Beyond Divinity, to jsou jména hlavních hvězd. Mimo nich nás však čeká vydatná porce nových ambiciózních titulů.

Série článků Nejočekávanější hry roku 2004:
  Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce
  Neojčekávanější hry roku 2004: strategie
  Nejočekávanější hry roku 2004: RPG
  Nejočekávanější hry roku 2004: Akce a adventury
  Nejočekávanější hry roku 2004: Závody, simulátory a sporty
Zaklínač (The Witcher)

Typ:

Fantasy RPG

Výrobce:

CD Projekt Red Studio

Vydavatel:

CD Projekt

V ČR:

CD Projekt

Vychází:

Léto 2004

Stránky:

www.thewitcher.com/

Je to tak! Dílo proslulého polského spisovatele Andrzeje Sapkowského zavítá do světa počítačových her a alespoň v naší redakci se právem usadilo na trůnu nejočekávanějšího RPG tohoto roku. Zaklínač (v anglickém znění The Witcher) se zařadí do škatulky akčních RPG a věrný své knižní předloze nám nabídne do posledního detailu propracované dobrodružství. Čeká nás tak svět připomínající pozdně středověkou Evropu, kde společně žije několik odlišných ras - lidé, elfové, trpaslíci a skřítci. Nouze není o vzájemné problémy i konflikty, které z povzdálí sledují Zaklínači - profesionálové, dobrodruzi, kteří byli již v ranném mládí vytrénováni k boji s potvorami všech druhů i velikostí. Hra Zaklínač sází na propracovaný systém vývoje postavy, pokročilou umělou inteligenci i povedené grafické zpracování. Přes všechny sliby vývojářského týmu však zůstává hlavním lákadlem hry inspirace Sapkowského dílem. Snad herní pokus o ztvárnění jeho ve střední Evropě zbožňovaného díla dopadne lépe, než filmový výtvor stejného názvu.

   

Pro: Sapkowského svět, středoevropské duši stylem blízké RPG, pokročilá umělá inteligence i zpracování

Jak se těšíme?

97%

Proti: Snad to nedopadne jako film

Související články: novinka

Dungeon Siege 2

Typ:

Akční RPG

Výrobce:

Gas Powered Games

Vydavatel:

Microsoft

V ČR:

ATC

Vychází:

Konec roku 2004

Stránky:

Není

První díl dnes již téměř dvoudílné herní řady Dungeon Siege se na pultech světových obchodů objevil počátkem roku 2002, který byl kvalitním RPG přímo zaslíben. Ačkoliv se z dnešního pohledu nejedná o tak revoluční záležitost, mnoha hráčům nabídnul výtvor Dungeon Siege kvalitní porci záživné zábavy, která k akčním RPG neodmyslitelně patří. Úspěch prvního dílu pak stál zcela jistě nejen za vytvořením datadisku, ale také za příslibem druhého dílu, jehož přípravy se opět zhostilo vývojářské studio Gas Powered Games. O druhém dílu však prozatím nejsou známy žádné bližší informace, o příběhu i počáteční zápletce proto můžeme jen a jen spekulovat. Nezbývá nám tedy než věřit Microsoftu, který i nadále počítá s vydáním Dungeon Siege 2 v průběhu letošního roku. Snad svůj slib dodrží a jedno z nejúspěšnějších akčních RPG posledních let se navrátí na naše monitory.

Pro: Kvalitní porce akce, špičkové technologické zpracování, doufejme i zábavný příběh

Jak se těšíme?

95%

Proti: Na RPG zřejmě přespříliš lineární zábava

The Fall: Last Days of Gaia

Typ:

Postapokalyptické RPG

Výrobce:

Silver Style Entertainment

Vydavatel:

?

V ČR:

?

Vychází:

Srpen 2004

Stránky:

www.the-fall.com/

Do budoucnosti zmítané anarchií a chaosem se podíváme v posledním výtvoru německého vývojářského studia Silver Style Entertainment, v postapokalyptickém RPG The Fall: Last Days of Gaia. Hra nás přivádí do roku 2083, kdy se společnost vrátila do doby primitivního anarchistického uspořádání - vláda ani politické systémy nefungují, svět zmítá rabování a nic není bezpečné tak, jak bývalo. Na začátku hry se ocitnete na jihu již neexistujících Spojených států s jasným úkolem - čelit nebezpečí a podpořit snahy o destrukci anarchistického uspořádání. Hra tak zaujme především románovým příběhem plným zvratů a nečekaných událostí, který odkrýváte postupným hraním. Kromě příběhu nabídne RPG The Fall: Last Days of Gaia více jak 1 000 NPC postav (každá má svůj vlastní názor a společenský život!), herní engine zobrazující neuvěřitelně realistický 3D svět s vysokými detaily, 150 vedlejších sub-questů, více než 300 kousků zbraní a dalšího vybavení a v neposlední řadě bojový systém, který můžete sami zrychlovat či zpomalovat podle vašich potřeb. Bude tedy The Fall: Last Days of Gaia tím RPG, které nám dosytosti vynahradí současné problémy s Falloutem 3?

   

Pro: Postapokalyptický svět s jeho anarchistickým uspořádáním, nelineární příběh, interakce s prostředím, dostatek questů

Jak se těšíme?

92%

Proti: Hra nemá vydavatele

Xenus

Typ:

Mix RPG a FPS

Výrobce:

Deep Shadows

Vydavatel:

Russobit-M

V ČR:

US Action

Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.thewitcher.com/

Netradičně se v našem přehledu objevuje také hra Xenus, zajímavý mix first-person akční střílečky a RPG. O žánrovém zaškatulkování tohoto titulu by se dalo dlouhou dobu polemizovat (hráči trvají na FPS, tvůrci na RPG). Nehledě na to však zůstává jisté - narozdíl od mnoha dalších připravovaných akčních titulů je to právě Xenus, kdo nabídne skutečně netradiční herní zážitek. Prvním lákadlem je herní prostředí. Navštívit jedinečné lokace Kolumbie se nám nepoštěstí každý den a přičteme-li k tomu nepropustnou džungli, vodopády, řeky a také pozůstatky pradávných kultur, nuda či stereotyp ani zdánlivě nehrozí. V akci a RPG Xenus byl náš hrdina Kevin Myers zavlečen do Kolumbie s jediným cílem osvobodit svoji sestru a vyrovnat nevyřízené účty. Neví kde započít, co dělat a koho hledat. Hra staví na naprosté volnosti, čeká vás tedy celistvá mapa o rozloze 25x25 km. Ve hře neexistují žádné levely, těšit se můžete na šest skupinek obyvatel, množství RPG prvků i plně funkční ekonomický systém. Bonusem je mimo možnosti využívat téměř libovolné dopravní prostředky také multiplayer.

   

Pro: Spojení RPG a FPS, prostředí Kolumbie, herní mapa o rozloze 25x25km, možnost ovládat vozidla

Jak se těšíme?

90%

Proti: Absence levelů a lineárních postupů může ze hry vytvořit nehratelný „mišmaš“

Související články: První dojmy

Beyond Divinity (Riftrunner)

Typ:

Fantasy RPG

Výrobce:

Lyrian Studios

Vydavatel:

Digital Jesters

V ČR:

Cenega Czech

Vychází:

Duben 2004

Stránky:

www.beyond-divinity.com

Již na duben letošního roku chystá vydání svého posledního projektu vývojářské studio Lyrian Studios. RPG Beyond Divinity můžete znát pod postarším názvem Riftrunner a jak jeho tvůrci sami dobrovolně přiznávají, nová hra je jakousi "přestupní stanicí" mezi prvním a druhým (v současnosti připravovaném) dílem povedeného titulu Divine Divinity. Hra Beyond Divinity je tak zasazena do světa Divine Divinity, který však zobrazuje v kvalitnější podobě, ve vyšším rozlišení zahrnujícím detailní zoom a především obsáhlým příběhem o čtyřech až pěti kapitolách. Hlavním hrdinou je služebník Vyvoleného z Divine Divinity, který se jednoho dne vydává splnit zdánlivě standardní úkol. Má se zbavit potulného Rytíře smrti, jenž už dlouho trápí okolní kraje. Co se ale nestane - do nevyhnutelného souboje se zaplete podivný démon, který oba protagonisty spojí jen těžko rozpojitelným duševním poutem. Pokud náš hlavní hrdina zemře, zemře i Rytíř smrti, a naopak. Od té chvíle musejí putovat spolu nehostinným, cizím světem démonů, do něhož byli oba surově vrženi. I v řeči čísel má RPG Beyond Divinity co nabídnout - těšit se tak můžete na 300 sub-questů, 290 skillů a schopností, přes 140 monster a dalších 600 NPC postav. Jistě příjemným bonusem jsou české titulky, kterými by měla být opatřena u nás prodávaná verze hry.

   

Pro: Svět hry Divine Divinity, obsáhlý příběh o čtyřech až pěti kapitolách, vylepšená grafika, dostatek questů, české titulky

Jak se těšíme?

88%

Proti: Snad nebude Beyond Divinity pouze skromným předkrmem před Divine Divinity II, ale skutečně plnohodnotnou hrou

Související články: Novinky

Sacred

Typ:

Fantasy RPG

Výrobce:

Ascaron

Vydavatel:

Deep Silver

V ČR:

Cenega Czech

Vychází:

Březen 2004

Stránky:

www.sacred-game.com

"Posvátné" RPG Sacred je nejnovějším výtvorem stále známějšího studia Ascaron, která na sebe naposledy upozornilo zajímavým výtvorem Port Royale. Již v březnu letošního roku nás tak v podání této hry čeká počáteční výběr ze šesti hlavních postav (tři ženského a tři mužského pohlaví - přičemž dvě zcela nové a v RPG dodnes neviděné!) a následující řešení zápletky i příběhu, které by vás mělo zaměstnat na několik probděných nocí. Sacred nabízí více než 30 hlavních questů a přes 200 sub-questů, těšit se můžete na detailně propracovaný svět rozdělený do šestnácti oblastí - 70% je přitom přístupno hned na počátku hry, zbylých 30% odhalíte postupným rozplétáním nitek příběhu. Sacred sází také na vizuální dojem, který umocňují krásná renderovaná pozadí i postavy vymodelované ve 3D. Nouze nebude především o boj ve stylu série Diablo, novinkou je boj za jízdy, který nebývá v dnešních RPG obvyklý. Suma sumárum se nám tu rodí zajímavé RPG, k jehož nesporným kvalitám musíme přičíst nejen multiplayer až pro 16 osob, ale také počeštění, kterého se hře v českých luzích a hájích dostane.

   

Pro: 30 hlavních a 200 vedlejších questů, rozsáhlý svět, šest hratelných postav, multiplayer, české titulky

Jak se těšíme?

85%

Proti: Slabinou hry se zdá být příběh

Související články: Novinka, Demo

Restricted Area

Typ:

Kyberpunkové RPG

Výrobce:

Master Creating

Vydavatel:

?

V ČR:

?

Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.restricted-area.net/

Žánr izometrických akčních RPG představuje oblíbenou stálici herního trhu. Ačkoliv naprostá většina vyvíjených kusů sahá po ohraném, leč osvědčeném fantasy prostředí, najdou se i výjimky - tou je mezi jinými hra Restricted Area, která se pouští do dosud nepříliš podrobně prozkoumaných vod - kyberpunk přeci stále žije! Příběh hry nás zavádí do vzdálené budoucnosti roku 2083, kdy je planeta Země zdevastovaná znečištěním a většina povrchu pokryta pustinami. Lidstvo přežilo pouze ve městech, ze kterých postupem času vznikla gigantická anonymní souměstí. Zatímco v ulicích září neony a mnohametrové reklamní projekce, vzduch nad nimi je temný, zamořený smogem a nečistotami. Megakorporace převzaly kontrolu nad světem a jednotná světovláda představuje spíše jen loutku v rukou všemocných magnátů. Celkem na vás ve hře čeká čtveřice rozmanitých postav a v jejich roli také rozdílné vidění celého příběhu a herního dění. Hodnotným bonusem je multiplayer.

   

Pro: Kyberpunk, příběh viděný ze čtyř různých perspektiv, multiplayer

Jak se těšíme?

80%

Proti: Málo zkušený vývojářský tým, vytvoření komplexního kyberbunkového RPG může být nad jeho síly

Související články: Novinka

Weird War (Another War 2)

Typ:

RPG z prostředí druhé světové války

Výrobce:

Techland

Vydavatel:

Strategy First

V ČR:

?

Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

weirdwar.techland.pl/

Rok 2004 nebude ve znamení návratu uznávaných a oblíbených sérií, přesto si cestu na obrazovky naších PC proklestí hned několik pokračování. Polská tvůrčí a vydavatelská společnost Techland (akce Chrome, závody Xpand Rallye) pro nás kutí RPG Weird War, které jste mohli ještě donedávna znát také pod názvem Another War 2. Hra Weird War bude zasazena do období druhé světové války - těšit se tak můžeme na množství dobrodružství a nebezpečných úkolu, ale také humor, kterým chtějí autoři své dílo ozvláštnit. Hra začíná v okamžiku, kdy náš hlavní hrdina přijde o svůj člun a stává se tak trochu nedobrovolnou součástí posádky jedné z německých ponorek. Jak brzy zjistí, ponorka je na tajné misi a pluje do Afriky. Kromě originální a napínavé zápletky tvůrci slibují také tři rozsáhlé lokace, které se dále dělí na téměř 150 rozličných a zajímavých míst. Těšit se máme na více než 75 questů, interakci s NPC postavami, předměty atd. Všichni příznivci boje si jisto jistě vystačí s téměř 50 zbraněmi, odlišit vaší postavu a přizpůsobit ji obrazu svému můžete díky 50 unikátním skillům.

   

Pro: Dostatek questů, humor

Jak se těšíme?

75%

Proti: K RPG stále patří spíše fantasy svět, druhá světová válka nemusí zaujmout

Metalheart: Replicants Rampage

Typ:

Postapokalyptické RPG

Výrobce:

Akella

Vydavatel:

Akella

V ČR:

?

Vychází:

Jaro 2004

Stránky:

www.metalheart.ru/

Stále úspěšnější a schopnější tvůrci nových RPG se nám rekrutují ze zemí východních, typicky Ruska a Ukrajiny. Z první zmiňované země pochází také proslulé vývojářské studio Akella, o němž jsme naposledy slyšeli v souvislosti s výtvorem Pirates of the Caribbean. Ruští tvůrci však na letošní jaro chystají projekt, do nějž vkládají své naděje všichni fanoušci postapokalyptických RPG. Po zrušení Falloutu 3 je hlad po obdobné hře stále ještě obrovský (a přiznáváme, i my v redakci se na postapokalyptická RPG těšíme dvojnásob). Metalheart je typické taktické izometrické RPGčko, ve kterém můžete ovládat až šest členů skupiny. Odehrává se kdesi na odlehlé zdevastované planetě v blíže neurčeném koutě vesmíru. Příběh vypráví o národu Nomádů, kteří kdysi díky objevu cizí vyspělé technologie začali cestovat po hvězdách. Nejdůležitějším důvodem byla těžba surovin, například tactonia, které bylo velmi cenné. Dokáže totiž lidem dávat neuvěřitelné schopnosti. Rozrůstající se říše Nomádů musela brzy narazit na soupeře, a tak se i stalo - bylo jím Impérium, které postupně "převzalo" všechny državy Nomádů a začalo je hromadně vyvražďovat. Pouze některým z naší Planety (nemá jméno, je to prostě planeta s velkým P) se podařilo uprchnout do hor, kde zformovali hnutí odporu. Jaké to je bojovat proti utlačitelům Impéria si vyzkoušíte již na jaře letošního roku.

  

Pro: Postapokalyptický svět a zajímavý příběh, klasické prvky izometrického RPG, inspirace sérií Fallout

Jak se těšíme?

72%

Proti: Kdo ví, zda-li nám tvůrci předloží skutečně kvalitní postapokalyptické RPG nebo pouze "vysavač" peněz

Související články: Novinka

Neverend

Typ:

Fantasy RPG

Výrobce:

Mayhem

Vydavatel:

?

V ČR:

?

Vychází:

Léto 2004

Stránky:

www.mayhem.sk/

V českých a slovenských luzích a hájích je vydání domácího RPG malým svátkem. Slovenští Mayhem se však přesto pouštějí do neprobádaných vod tohoto žánru a ještě v průběhu letošního roku nám tak plánují naservírovat svůj zajímavý projekt Neverend. Jak velí čest i povinnost, základem této hry bude zajímavý, epický příběh. Jeho hlavním hrdinou je křehká dívčina Agavaen, která se však postupem času vyvine do nadpřirozené bytosti oplývající obrovskou mocí. A to je také jeden z hlavních cílů hry, dovést Agavaen do jiného stádia bytí. Celý tento proces se samozřejmě odehrává na pozadí tajemné, bohaté zápletky, jejíž hlavní hrdinkou se Agavaen stane a kterou bude nutné rozřešit. Děj se odehrává v zatím blíže neurčené, avšak zjevně rozlehlé fantasy zemi. Pohyb na mapě i v lokacích se navíc zcela obejde bez myši, hráči využijí pouze klávesnici. Ve všech lokacích se navíc setkáme také se speciální technologií "Doubleform Technology", jež kombinuje výhody předrenderovaných pozadí s plně trojrozměrnými modely renderovanými v reálném čase.

  

Pro: Epický příběh i počáteční zápletka, inspirace japonskými RPG (Final Fantasy), nové technologické výstřelky

Jak se těšíme?

68%

Proti: Hra nemá vydavatele, dosáhnout úrovně her série Final Fantasy se zdá být v daných podmínkách nemožné

Související články: Novinka

Váš názor Další článek: Černý kůň na poli akčních her v novém traileru!

Témata článku: , , , , , , , ,