Nejočekávanější hry roku 2006

Letošní rok bude možná výjimečnější než ty předešlé. Čekají nás měsíce nových konzolí a her, které se pokusí dostat ze stolního počítače maximum. V herním horoskopu je rok 2006 rokem nevídané grafiky a silných příběhů.
Kapitoly článku

Předminulý týden jsme vám nabídli článek o nejlepších hrách roku 2005. Tento pátek jsme pro vás nachystali přehled těch nejzajímavějších her, na které se můžete těšit v roce 2006. Nový rok bude především rokem nových herních technologií. Xbox 360 se rozjel naplno a Playstation 3 jej hodlá následovat na jaře letošního roku (alespoň v Japonsku). Revoluční technologie si žádají výjimečné tituly, proto letos budeme mít tu čest s hrami jako Black, Killzone 2 či Metal Gear Solid 4. Zkrátka však nepřijdou ani příznivci her pro PC.

Co by hráči neměli letos minout:

Prey

Žánr: FPS
Výrobce: 3D Realms
http://www.3drealms.com
Platforma: PC, Xbox 360
Datum vydání: jaro 2006

  

Prey je střílečkou v klasickém stylu. Hráč se dostane do role mladíka, jenž se snaží zachránit svět (a svou přítelkyni především) před invazí mimozemšťanů. Hra poběží na Doom 3 enginu s vylepšenou fyzikou a pohlednějšími grafickými efekty. Projekt je ve vývoji přes šest let a letos by se hra konečně měla dočkat vydání.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Žánr: RPG
Výrobce: Bethesda Softworks
http://www.bethsoft.com
Platforma: PC, Xbox 360
Datum vydání: březen 2006

  

Oblivion je pokračováním legendárního RPG Morrowind, které ve své době ohromilo hráče svou rozlehlostí a dokonalými grafickými efekty. Oblivion nebude jiný. Především na Xbox 360 vypadá hra úchvatně a hráči se mohou těšit na tuny realistických grafických výjevů. Například rostoucí stromy, detailní zobrazení snad každého stébla trávy a obdivuhodně zachycený život městského obyvatelstva a lesní zvířeny.

Unreal Tournament 2007

Žánr: Multiplayer FPS
Výrobce: Epic Games http://
www.epicgames.com
Platforma: PS3, PC
Datum vydání: 2006

  

Krvavé masakry v arénách se letos dočkají dalšího pokračování, tentokráte s označením „2007“. Nejzajímavější je, že by hra měla vyjít i pro Playstation 3 a to jako jeden z prvních titulů pro novou konzoli. PS3 verze by měla vyjít dokonce dřív než počítačová. Vývojáři slibují pro nové pokračování plynulejší a lépe optimalizovanou hru. Jako v předešlých připadech, ani zde nebude chybět úžasná grafická podívaná. Hra poběží na Unreal 3 enginu. Datum vydání nebylo oficiálně zveřejněno, ale v úvahu přichází červen letošního roku.

Caesar IV

Žánr: Budovatelská strategie
Výrobce: Tilted Mill
http://www.tiltedmill.com
Platforma: PC
Datum vydání: podzim/zima 2006

  

Caesar III spatřil světlo světa v roce 1998. Tehdy způsobil Velký třesk v žánru budovatelských strategií. Všechny další budovatelské hry se mu snažily podobat a všechny další s ním byly, jsou a vždy budou srovnávány. Rok po tomto géniovi přišel na scénu výborný Pharaoh, o rok později pak datadisk Kleopatra. Následovala dlouhá odmlka a až na začátku loňského roku se firma Tilted Mill pokusila o oživení žánru vydáním strategie Children of The Nile. Zdařilá simulace starověkého života úspěšně navázala na starou, a dle mého nepřekonatelnou, sérii. Přesto si pro letošní rok tvůrci určili ještě vyšší cíl – nepřímo navázat na osm let starou legendu. Caesar IV by měl vyjít na konci roku.

Alone in the dark

Žánr: survival horor
Výrobce: Eden Games
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Datum vydání: 2006

  

Vývojáři z Eden Games se rozhodli vzkřísit starou dobrou značku a vrhli své síly do vývoje pátého dílu slavné hororové série. Hra má primárně vyjít pro konzole nové generace a hře tak bude dýchat za krk konkurenční Resident Evil 5. Tvůrci zatím neprozradili přesné datum vydání, ani podrobnější informace o hře samotné. Již teď je ale jasné, že Alone in the dark si povede lépe než jeho filmová podoba z loňského roku.

Resident Evil 5

Žánr: survival horor
Výrobce: Capcom Entertainment
http://www.capcom.com
Platforma: Xbox 360, PS3
Datum vydání: zima 2006

  

Loni byl na trh uvolněn čtvrtý díl úspěšného hororu Resident Evil a přinesl mnoho zajímavých změn, včetně akčnějšího pojetí hry. Čtvrté pokračování RE by mělo jít v duchu svého předchůdce. Hra bude akčnější, bude se honosit vysokou mírou detailnosti herních lokací, a navíc se setkáme se zcela novými nepřáteli, kterých bude víc, než kdy předtím. Ti budou mimo jiné disponovat odlišnou formou řeči a mají být mnohem inteligentnější (oproti klasickým zombie).

The Witcher

Žánr: RPG
Výrobce: CD Projekt
http://www.cdprojekt.cz
Platforma: PC
Datum vydání: léto 2006

  

The Witcher vychází z románové série „Zaklínač“ od Andrzeje Sapkowského. Hru vyvíjí polský CD Projekt a na scénáři se podílel sám Sapkowski. The Witcher má ohromit především svou rozlehlostí, propracovaným světem a množstvím způsobů jak vyřešit jeden problém. Nekonvenční přístup k věci má být jednou z hlavních předností hry. Například problém v podobě strážného u hlavní brány můžete vyřešit jeho zabitím, uplacením, popřípadě opitím.

Alan Wake

Žánr: Akce
Výrobce: Remedy Entertainment
http://www.remedygames.com
Platforma: PC, Xbox 360
Datum vydání: podzim 2006

  

Alan Wake je novou akcí od finského studia Remedy, tvůrců slavného Maxe Payna. Stejně jako v Max Payne, i zde krom řežby hraje důležitou roli příběh. Alan je úspěšným spisovatelem hororových románů, nicméně potom co jej opustila žena, jako by ztratil inspiraci. Odjíždí proto do horského městečka Bright Falls, kde chce srovnat své myšlenky a nalézt novou inspiraci pro své psaní. K jeho radosti se mu začne dařit, časem však zjišťuje, že jeho literární představy každou noc ožívají a snaží se jej zabít. Hráč tak bude svádět boj se spoustou nočních přízraků a stvůr. Alan Wake se pyšní úchvatnou grafikou, která dokonale pasuje k hororovému příběhu a hudbě.

Final Fantasy XII

Žánr: RPG
Výrobce: Square Enix http://
www.square-enix.com
Platforma: PS2
Datum vydání: léto 2006

  

Další díl slavné série Final Fantasy se pokusí vyždímat to nejlepší z PS2. Japonská firma Square Enix slibuje množství zajímavých změn, které se však netýkají příběhové linie, ale herního zpracování. Dvanáctá díl série dá sbohem nepřehledným soubojům. Prostředí bude plně 3D, hráč získá možnost lépe se orientovat během soubojů i v samotné krajině. Vylepšen má být i vývoj postav a grafické zpracování, které je jedním slovem excelentní. Playstation 2 se poslední dobou vskutku činí. Jako by cítil blížící se konec své vlády a nástup PS3.

Half-life 2: Aftermatch

Žánr: FPS
Výrobce: Valve
http://www.valvesoftware.com
Platforma: PC, Xbox
Datum vydání: únor 2006

  

Po úspěšném Half-Life 2 (s poněkud nešťastným koncem) získal herní svět novou ikonu FPS žánru. Half-Life 2 v sobě kombinoval dokonalý příběh, skvělou hratelnost, nádhernou grafiku a nový rozměr herní fyziky. Podzimní vydání speciálního levelu Lost Coast navnadilo hráčsou veřejnost na chystaný datadisk s názvem Aftermatch. Vydání je naplánováno již na únor, so wake up, Mr. Freeman. Wake up…

Splinter Cell 4: Double Agent

Žánr: stealth akce
Výrobce: Ubisoft
http://www.ubi.com
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Datum vydání: jaro 2006

  

Třetí pokračování špionážních dobrodružství Sama Fishera bylo oznámeno teprve nedávno, stejně jako kusé informace o příběhu. Sam by se měl dostat do role „dvojitého agenta“ (nikoli schizofrenika, jak se někteří domnívali) a ve službách NSA infiltruje teroristickou organizaci chystající útok. Onen podtitul „dvojitý agent“ vychází z nově oznámených herních prvků. Hráč bude během svého postupu hrou činit určitá rozhodnutí, která přímo ovlivní hlavní postavu. V kombinaci s tradičně skvělou hratelností série by měl nový Splinter Cell i letos kralovat svému žánru.

Metal Gear Solid 4

Žánr: stealth akce
Výrobce: Kojima
http://www.konami-europe.com – evropská pobočka vydavatele
Platforma: PS3
Datum vydání: zima 2006

  

Nejočekávanější hra pro Playstation 3. Již po shlédnutí prvního traileru spadla brada i těm největším skeptikům. Kojima se překonává a hodlá v praxi demonstrovat sílu PS3. Krom neuvěřitelně detailní grafiky, pohybů postav a celkové fyziky, je jedním z hlavních trháků příběh, jenž navazuje na konec druhého dílu. MGS4 se dočkáme až ve čtvrtém čtvrtletí. Těšit se můžeme na tradiční plížení, tiché zabíjení a precizně zpracované souboje. 

Killzone 2

Žánr: Akce
Výrobce: Guerilla
http://www.guerrilla-games.com
Platforma: PS3
Datum vydání: 31. prosince 2006

  

Obrázky z Killzone 1

Akční lahůdka, jež ukončí herní rok 2006. První ukázky (prezentované již na E3) slibují neskutečné grafické představení, které překoná snad jen MGS 4. Zuřivá atmosféra futuristického válečného konfliktu pohltí hráče stejně surově jako v prvním díle.

Herní technologie jdou mílovými kroky kupředu a na seznamu her pro letošní rok je tato skutečnost hodně znát. Ve výčtu očekávaných her pro rok 2006 samozřejmě nesmí chybět ani efektní akce Black, Stalker, The Godfather, RPG Gothic 3 či neotřelá strategie Spore. Pro osvěžení vám proto ve druhé kapitole článku nabídneme názory jednotlivých redaktorů Doupěte na jimi očekávané tituly.

Témata článku: , , , , , , , , , , ,