Největší herní obchod historie. Take-Two kupuje tvůrce FarmVille za 12,7 miliardy dolarů

Jednou se možná dočkáme mobilní free-to-play verze Mafie

Předloňská akvizice Zenimaxu v ceně 7,5 miliardy dolarů, za což Microsoft získal osm herních studií včetně id Software, Bethesdy nebo Arkane, byla jen čajíček proti nově oznámenému obchodu. Společnost Take-Two se rozhodla za 12,7 miliardy dolarů koupit Zyngu.

Nabízená cena 9,86 dolaru za akcii je o 64 % vyšší než při páteční zavíračce. Take-Two hodlá třetinu zaplatit v hotovosti, dvě třetiny pak pomocí vlastních akcií. Částka nakonec může vystřelit ještě výš, Zynga totiž dostala 45denní lhůtu, během které může kývnout na konkurenční nabídky. Vydavatelství Take-Two se loni podobně přetahovalo s Electronic Arts při akvizici Codemasters, kteří nakonec skončili v rukou EA. Akvizice Zyngy je ale o řád cennější.

Zynga se nejvíce proslavila vývojem strategie FarmVille, někdejšího hitu na Facebooku. Když sociální síť postupně ukončila podporu flashových her, Zynga postupně vrhla všechny síly do mobilních titulů. Tam mimo pokračování FarmVille slaví úspěchy její Poker, Golf Rival, Word With Friends nebo CSR Racing. Dnes má firma po celém světě 10 studií a přes 130 milionů hráčů

Take-Two si od obchodu slibuje zvýšení vlivu na mobilních platformách. V oznámení mluví o tom, že by se její značky mohly objevit na Androidu a iOS. Má velké plány s free-to-play tituly nebo crossplatformním hraním.

T2 zatím na mobilech působí zejména díky portům GTA, Max Paynea nebo hře NBA 2K. Po akvizici by ale Zynga mohla tvořit tituly primárně vyvíjené pro dotykové placky. Možná tak přijdou různé spin-offy Red Dead Redemptionu, Borderlands, Bioshocku nebo Mafie. Samozřejmě podpořené mikrotransakcemi a reklamou.

Diskuze (3) Další článek: Zombie survival The Day Before láká na grafické krásy apokalypsy s využitím RTX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,