Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce

Jeden žánr se zdá v posledních letech ovládat herní trh na PC - a podle všeho tento rok bude ještě hůř. Hry z vlastního pohledu, které na nás rok 2004 chystá, vážně stojí za to. Pojďte si s námi připomenout Doom 3, Half-Life 2, Far Cry, S.T.A.L.K.E.R a další tituly, které mají dobrou šanci otřást v nejbližších měsících naším herním světem!

Série článků Nejočekávanější hry roku 2004:
  Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce
  Neojčekávanější hry roku 2004: strategie
  Nejočekávanější hry roku 2004: RPG
  Nejočekávanější hry roku 2004: Akce a adventury
  Nejočekávanější hry roku 2004: Závody, simulátory a sporty
Ještě než se pustíme do přehledu, rád bych upozornil, že se určitě najdou tací, kterým bude některý titul v tomto přehledu chybět. Měli by však mít na paměti, že a) toto není seznam všech chystaných 3D akčních her roku 2004, b) každý čeká na něco jiného a tento článek je jakýmsi zhuštěným odhadem obecných očekávání celé té naší rozlehlé hráčské obce. A teď už vzhůru na cestu do světa nikdy nekončící akce!

Far Cry

Typ:

realistická střílečka

Výrobce:

CryTek

Vydavatel:

UbiSoft

V ČR:

Playman

Vychází:

březen 2004

Stránky:

www.farcry-thegame.com

Už od letošního E3 bylo jasné, že s tímhle titulem to nebude jen tak. Zprvu pouze graficky ojedinělá akce se vyklubala do podoby zdatného konkurenta i těch nejočekávanějších trháků v čele s Half-Life 2. Aktuální demoverze pak ukázala, že němečtí vývojáři ze společnost CryTek na to opravdu mají - ba dokonce že jsou možná v leckterých ohledech ještě o něco schopnější než Gabe Newell a další chlapíci z Valve. Ty sice postihla nepoměrně větší pohroma než CryTek, protože srovnávat únik zdrojového kódu a alfa verze s policejní razií kvůli nelegálnímu softwaru skutečně nelze, ale po technologické i herně-designérské stránce mají obě hry mnoho společného. Ať už se jedná o interaktivitu krásného, džunglí prorostlého ostrovního prostředí, skvělé grafické zpracování fauny, flóry i modelů postav nebo skvěle provedený fyzikální model. V očích mých i celého Doupěte jde jednoznačně o nejočekávanější 3D akci tohoto roku.

   

Pro: grandiózní grafika, skvělý fyzikální engine, interaktivita prostředí

Jak se těšíme?

98%

Proti: vychází pouze na DVD

Související články: první dojmy, rozhovor
Downloady: demo (496,9 MB), trailer - hi-res (38 MB), trailer - low-res (3,5 MB)

DOOM 3

Typ:

sci-fi/horor

Výrobce:

id Software

Vydavatel:

Activision

V ČR:

Cenega

Vychází:

podzim 2004

Stránky:

www.doom3.com

Na velkolepé dílo Johna Carmacka čeká každý doslova se zatajeným dechem. Existuje totiž jistá obava, že sice půjde o přehlídku těch nejlepších technologií zahalených do kabátu úžasné grafiky, ale samotná hra bude postrádat dostatečnou propracovanost, díky které by mohla konkurovat ostatním soudobým střílečkám. Vím, je to takřka kacířská myšlenka, a ani první dojmy z multiplayeru tomu nijak zvlášť nenasvědčují, nicméně několikerý odklad také nevěstí nic dobrého. DOOM 3 bude temná hororová 3D akce plná těch nejfajnovějších technologických vychytávek, ze kterých vám budou oči přecházet. O tom není pochyb. Poslední odklady však zároveň naznačují, že id Software bude muset ještě něco přidat, protože jenom tohle už by dnes opravdu nevystačilo. Čekejte nečekané!

   

Pro: skvělá temná atmosféra, unikátní technologie

Jak se těšíme?

95%

Proti: extrémní náročnost na hardware

Související články: první dojmy, novinka, kronika DOOMu
Downloady: trailer - nízké rozlišení (12,1 MB), trailer - vysoké rozlišení (38 MB)

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Typ:

sci-fi

Výrobce:

GSC-Game World

Vydavatel:

THQ

V ČR:

?

Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.stalker-game.com

"Z ošklivého káčátka úchvatnou 3D střílečkou" - tak nějak by se dala popsat cesta ukrajinské 3D akce s prvka RPG z šera vývojářských kanceláří do světla reflektorů snad všech dnešních herních magazínů. Sci-fi příběh z nedaleké budoucnosti odehrávající se v reálném prostředí jaderné elektrárny Černobyl nabízí nejen povedenou zápletku, ale především bohaté herní možnosti, které spočívají například v možnosti řídit dopravní prostředky, soutěžit s ostatními vám podobnými dobrodruhy, vydávat se do tajemné Zóny získávat cenné artefakty a následně je výhodně zpeněžit. Po technické stránce není STALKERovi co vytknout, směle se vyrovná ostatním očekávaným titulům na předních příčkách tohoto přehledu, a tak se můžeme těšit spíše na to, s čím se vytasí vývojáři po příběhové stránce, bohatosti prostředí a v možnostech spolupráce s ostatními bojovníky. Zajímavé určitě budou také příšery, které se v Zóně (oblasti kolem epicentra výbuchu Černobylu) postupem času vyvinuly. Některé z nich navrhli samotní fanoušci hry.

  

Pro: příběh, realistický fyzikální engine, grafika, bohaté herní možnosti

Jak se těšíme?

91%

Proti: jen aby to nebylo příliš složité

Související články: rozhovor
Downloady:  trailer (21,5 MB), ECTS 2003 video (13,5 MB), vozidla (14 MB), fyzika hry (14 MB), průlet úrovní (14)

Half-Life 2

Typ:

sci-fi

Výrobce: Valve Software
Vydavatel:

VU Games

V ČR:

Cenega

Vychází:

léto 2004

Stránky:

www.half-life2.com

Half-Life 2 se v krátké době dostal do víru tak silného mediálního kolotoče, až se stalo pouze otázkou času, kdy se řetěz utrhne a Valve si pořádně natluče, lidově řečeno, "hubu". A stalo se. Únik zdrojového kódu, hratelná alfaverze, prodej krabicově baleného HL2 na Ukrajině, razie FBI pod taktovkou Valve - kolem téhle hry je snad ještě větší humbuk, než kolem nadcházejících prezidentských voleb v USA. Zároveň však neexistuje jakákoliv jistota - ani kdy, ani v jaké podobě tolik očekávaný Half-Life 2 vyjde. Bude lepší než jak jsme viděli na úchvatných videích? Nebo to byl všechno podvod, jak tvrdil hacker, který ukradl zdrojové kódy? Převratný Source engine, na kterém hra poběží skutečně nabízí skvělé možnosti zejména v oblasti herní fyzika a emotivního vyjadřování postav, ostatně právě proto si jej také licencovali i další firmy (Troika Games pro svůj Vampire: THe Masquerade - Bloodlines, francouzští Arkane Studios pro zatím neohlášenou věc). Valve před sebou mají nelehký úkol - dokázat hernímu světu, že to celé nebyla pouze jedna velká habaďůra. Doufejme, že nové dobrodružství Gordona Freemana a jeho nových společníků dopadne co nejlépe!

   

Pro: pokračování Half-Life

Jak se těšíme?

89%

Proti: po úniku zdrojového kódu není jisté vůbec nic

Související články: novinka, odložení, razie, prodej
Downloady: oficiální trailer hi-res (16,5 MB), oficiální trailer low-res (4,9 MB), video - Alyx (56 MB), video - The Wall (57 MB), trailer - The Barricade (127 MB), trailer - The Tunnels (100 MB)

Men of Valor: Vietnam

Typ:

válečná

Výrobce:

2015

Vydavatel:

VU Games

V ČR:

Cenega

Vychází:

3. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.2015.com

Vietnamské peklo se poslední dobou stává stále oblíbenějším námětem válečných her, jak dokázal (nebo možná odstartoval?) i český Vietcong. Druhá světová válka je už přeci jen značně "ohraná" a navíc, má dnes jasného favorita v podobě Call of Duty, jehož překonání bude stát kterékoliv herní studio mnoho úsilí. Ostatně, o pár řádků níže si můžete přečíst o projektu Medal of Honor: Pacific Assault, který se o to snaží. Ale zpět k Men of Valor. Nový projekt tvůrců původního Medal of Honor přináší řadu podstatných změn, a to nejen po stránce časového zasazení. Jako pohon hry totiž slouží nestále vylepšovaný Unreal engine, který toho umí mnohem více než dnes už značné zastaralý Q3A engine. Tvůrci slibují podstatná vylepšení v oblasti umělé inteligence (spolupráce s ostatními vojáky i nepřátel mezi sebou). Většina misí by měla být založena na skutečných událostech, prožijete útok na Tet, podíváte se i na místa jako Hue nebo Dan Nang.

   

Pro: nová válečná akce od tvůrců Medal of Honor, příběhová linie

Jak se těšíme?

86%

Proti: Vietnamská válka nám není zas až tak blízká

Související články: novinka

Unreal Tournament 2004

Typ:

sportovní

Výrobce:

Epic

Vydavatel:

Atari

V ČR:

Cenega

Vychází:

březen 2004

Stránky:

www.unrealtournament.com

Nové útéčko je ještě komiksovější než předchozí ročník, nabízí zajímavější mapy, nová vozidla, postavy, módy i zbraně. Grafika je barevnější a akce rychlejší. A tak to má být. Mezi novými ovladatelnými bojovými prostředky najdeme džípy, letadla i obrněnce. Vylepšení se dočkala také umělá inteligence botů, kteří jsou ještě chytřejší než předtím - jestli to takhle půjde dál, v roce 2010 už budeme pouze sledovat vzájemné zápasy botů.  Mimoto bude součástí celého UT2004 balíku také spousta nejrůznějších bonusů, ostatně podle nedávného prohlášení tvůrců se hra bude prodávat na 5 CD plackách (a přitom se nepřipravuje DVD verze!). Nedávno uvolněná demoverze obsahuje pětici hratelných módů, včetně dvou zbrusu nových - každý z nich obsahuje speciílní mapu (AS-Convoy, ONS-Torlan, DM-Rankin, CTF-BridgeOfFate, BR-Colossus). Oddychová multiplayerová řežbajak má být, to je Unreal Tournament 2004, který v podstatě nemůže zklamat.

   

Pro: nové zbraně, vozidla, mapy, grafika

Jak se těšíme?

83%

Proti: pořád dokola to samé

Související články: recenze UT2003, recenze Unreal 2, screenshoty, odklad
Downloady: demo (209 MB), trailer (27,9 MB)

HALO 2

Typ:

sci-fi

Výrobce:

Bungie

Vydavatel:

Microsoft

V ČR:

?

Vychází:

podzim 2004

Stránky:

halo.bungie.net

V současné době má Halo 2 pomyslnou exkluzivitu pro konzoli Xbox, ovšem tu mělo první Halo v prvních měsících svého vývoje také. Všichni v redakci pevně věříme, že PC konverze druhého dílu na sebe nenechá dlouho čekat, ostatně byla by to obrovská škoda, jak se ukázalo i u prvního dílu. Dvojka přináší zcela nové městské prostředí soubojů, což zároveň znamená využití nové taktiky boje. Objeví se nové nepřátelské potvory, bude masivně posílena týmová spolupráce, samozřejmě jsou tu i nové zbraně a dopravní či bojové prostředky. Grafika vypadá jako vždy úchvatně - ale nikoliv už převratně jako tomu bylo u prvního dílu. Každopádně má Microsoft v ruce další velké eso, které by neměl promarnit!

   

Pro: filmová sci-fi akce s pořádným příběhem

Jak se těšíme?

79%

Proti: jen aby se konverze pro PC vůbec objevila (včas)

Související články: recenze HALO, screenshoty
Downloady: oficiální E3 trailer (59 MB)

Breed

Typ:

sci-fi

Výrobce:

Brat Designs

Vydavatel:

CDV

V ČR:

Cenega

Vychází:

brzy

Stránky:

www.breedgame.com

Příběh téhle sci-fi akce nás zavede do daleké budoucnosti lidstva, které už stačilo rozšířit své sémě daleko do hlubokého vesmíru. Jenže to se nelíbilo mimozemské rase zvané Breed, která se rozhodla sprovodit lidskou rasu za pomoci zákeřné léčky ze světa. Hra Breed je poměrně specifická tím, že se jedná o týmovou 3D akci - kdykoliv během mise se můžete přepnout do jiné postavy ve vašem týmu. Těch je samozřejmě několik typů, od základních, tzv. "gruntů" přes ostřelovače, kulometníky nebo těžkooděnce. První demoverze Breedu vypadala, i přes drobné technické problémy, skutečně úchvatně a natěšila spoustu hráčů včetně nás samotných. Druhé demo už ovšem zas až tak moc dobře nevypadalo - připadlo mi, že množství změn bylo spíše k horšímu než lepšímu (zbytečně barevné jednotky, tupé pluky nepřátel jdoucích na smrt, je toho víc). Každopádně čím Breed vyniká, to jsou jednak plynulé přechody z vesmíru na planetu, a za druhé také množství ovladatelné bojové techniky, od vesmírných lodí, džípů a tanků (lidských i cizáckých) až po stíhačky. Vydání plné verze je už otázkou několika málo dnů či týdnů, takže brzy budeme mít možnost přesvědčit se o kvalitách Breedu na vlastní oči.

   

Pro: vypadalo to jako slušný konkurent pro HALO

Jak se těšíme?

72%

Proti: poslední demo však nevěstí vůbec nic dobrého

Související články: první dojmy, preview
Downloady: demo (217 MB), trailer #1 (3,8 MB), trailer #2 (3,5 MB)

Painkiller

Typ:

fantasy řežba

Výrobce:

People Can Fly

Vydavatel:

DreamCatcher

V ČR:

Cinemax

Vychází:

2. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.painkillergame.com

Zprvu se Painkiller zdál být béčkovou záležitostí - teprve nadšená preview zahraničních magazínů udělala z této oddechové řežby notně říznuté okultismem a fantasy hru, která se může těšit zájmu široké hráčské veřejnosti. Kamil Gric ve svých prvních dojmech píše "Příchuť hororu a očistce dává lidem z People Can Fly poměrně mocnou zbraň, jejichž předností využívají v každém ohledu. Lokace všech tří misí byly totiž přinejmenším působivé. Strašidelnou atmosférou nasáklý hřbitov je v každém koutě prolezlý středověkými rytíři (ano, slyšíte správně), čarodějnicemi i další havětí, která touží po jediném - vaší krvi! Dostat se až do útrob kostela a přežít první cestičku v ohavném výletě za očištěním vlastní duše je povzbudivý úspěch, za dveřmi však číhá další nebezpečí. Druhou z dostupných misí tvůrci ztvárnili coby noční ulici města, ve kterém nepotkáte živou duši (za to o po krvi toužící bestie není nouze) a pokud mě právě první level svou atmosférou i nábojem usadil napevno do židle, druhý jeho dílo dokonal". Myslím, že není třeba dodávat další podrobnosti. O Painkillerovi ještě uslyšíme!

   

Pro: skvělá oddychová řežba

Jak se těšíme?

70%

Proti: dlouho nevydrží

Související články: první dojmy, novinka
Downloady: trailer #1, trailer #2

Battlefield: Vietnam

Typ:

válečná

Výrobce:

Digital Illusions

Vydavatel:

Electronic Arts

V ČR:

Electronic Arts

Vychází:

1. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.eagames.com

Multiplayerová akce Battlefield 1942 si získala obrovskou oblibu u všech příznivců válečných akcí, kteří se zároveň nebojí změřit síly se skutečnými lidskými protivníky. Skvělé herní možnosti, týkající se zejména týmové práce a ovládání bojových strojů, "odsoudily" BF1942 ke statutu legendy, která je navíc každý týden notně přiživována neustále vznikajícími novými modifikacemi, kterých je skutečně přehršel. Battlefield: Vietnam přináší nejen nové bojové prostředí Vietnamské války, ale také řadu herních vylepšení, ať už se to týká umělé inteligence, bojové techniky, typů vojáků nebo realistického zpracování bojů. Obrovským mínus je však podle prvních ohlasů extrémní hardwarová náročnost.

   

Pro: nová vozidla, typy vojáků, prostředí

Jak se těšíme?

70%

Proti: značné hardwarové nároky, především multiplayerová záležitost

Související články: recenze Battlefield 1942, novinka, screenshoty
Downloady: trailer (22,8 MB)

Medal of Honor: Pacific Assault

Typ:

válečná

Výrobce:

EA Games

Vydavatel:

Electronic Arts

V ČR:

Conquest

Vychází:

zima 2004

Stránky:

www.moh.ea.com

Nový Medal of Honor už nepochází z dílny původních tvůrců, EA se rozhodli zadat jej svému vlastnímu hernímu studiu. Boj se tentokrát přesouvá z Evropy do Pacifiku, kde se jakožto mladý voják Tom Conlin, který přežil proradný útok na Pearl Harbour, budete propracovávat nejen skrze hodnosti, ale také proslulé lokace jako Guadalcanal nebo ostrov Tarawa. Vývojáři spolupracují s profesionálními vojáky, takže opět bude hrát velkou roli realistické pojetí celé hry. Ať už se to týká technického vybavení, taktiky nebo třeba psychiky samotných vojáků, kteří mohou panikařit, utíkat z boje, apod. Později si budete moct přivolávat nejrůznější podporu a s tím jak budete získávat stále více bojových zkušeností se vám bude do ruky dostávat i větší množství různých zbraní. V multiplayeru pro maximálně 32 hráčů si navíc budeme moct zahrát za příslušníka několika světových armád. Vše je podtrženo zbrusu novým grafickým enginem, který vůbec nevypadá špatně a s jehož pomocí se dozajista podaří překonat nejen původní MoH, ale také novější Call of Duty.

   

Pro: boje v Pacifiku, spolubojovníci

Jak se těšíme?

70%

Proti: snad to nepřeženou s obtížností

Související články: ohlášení, odklad
Downloady: trailer (11,2 MB), trailer (8 MB), trailer (2,8 MB)

Star Wars: Battlefront

Typ:

"sportovní" sci-fi

Výrobce:

Pandemic Studios

Vydavatel:

LucasArts

V ČR:

Cenega

Vychází:

podzim 2004

Stránky:

www.lucasarts.com

Čilí Pandeomic Studios, tvůrci takových klasik jako Battlezone 1 a 2, momentálně pro LucasArts pracují na multiplayerové střílečce Star Wars: Battlefront. Cílem tohoto multiplatformového titulu (chystá se pro PC, Xbox i PlayStation 2) je převést do herní podoby ty nejproslulejší bitvy světa Hvězdných Válek. Hráči se tak budou moct zúčastnit například slavných bitev na Hothu, Naboo či Yavinu. K dispozici bude přibližně 20 různých typů vojáků, jak imperiálních, tak rebelů, ale i droidů a klonů. Každý voják má disponovat několika unikátními vlastnostmi, všichni bez rozdílu pohlaví či náboženství pak budou umět ovládat pozemní děla nebo více než 15 různých dopravních a střílecích prostředků (AT-ST, X-wing, speeder bike). Bude to Quake 3 Arena ze světa Hvězdných Válek. Nic víc a nic míň.

    

Pro: Q3A v prostředí Hvězdných Válek

Jak se těšíme?

68%

Proti: určitě už pro Q3A existuje podobná modifikace

Související články: novinka

Söldner: Secret Wars

Typ:

realistická válečná

Výrobce:

Wings Simulations

Vydavatel:

JoWood

V ČR:

SeVeN M

Vychází:

1. čtvrtletí 2004

Stránky:

www.secretwars.net

Unikátní svět specifické německé akce Söldner: Secret Wars nabízí dynamicky se měnící politický systém, díky kterému se generují stále nové kampaně. Hráč tak plní vždy nové originální úkoly, což samozřejmě podporuje opakované hraní. Vyřádíte se také u tzv. ADS, což není zkratka pro nic jiného než "Advanced Destruction System", tedy "Pokročilý systém ničení". Znamená to jediné - co vidíte, to můžete zničit. Ať už se jedná o budovy, faunu, flóru, bojové stroje nebo dokonce terén. Zničit se dá prostě a jednoduše všechno. Příběh je zasazen do roku 2010, takže výzbroj je relativně konvenční, rozhodně nečekejte žádné plazmové pušky a podobné vymoženosti. Söldner je do značné míry realistická simulace, i když ne až do takové míry jako je například Flashpoint. Je možné přepínat pohled z vlastní perspektivy do očí třetí osoby, samozřejmostí je řízení vozidel, velký výběr zbraní a k tomu i obrovské herní mapy. Právě nyní začal druhý betatest hry, takže to vypadá, že vydání finální verze už je takříkajíc "na spadnutí".

     

Pro: ultrarealistická válečná simulace

Jak se těšíme?

67%

Proti: němci mají pro simulace slabost, občas to ale přeženou a nedá se to hrát

Související články: novinka

Diskuze (9) Další článek: Německé demo akčního RPG Sacred!

Témata článku: , , , , , , ,