Nezapomenutelné herní trailery: když peněženka brečí rok před vydáním

Trailery k počítačovým hrám jsou prvními vlaštovkami, předskokany i pomocníky pojícími dlaně ve stupínek ke hvězdám. Nejednou bývají lepší, než toužebně očekávaný titul samotný, leckdy o hře budoucí nenapoví zhola nic. Přesto však některé trailery samy o sobě ztělesňují nejvyšší sféry elektronického umění. Pojďme na výběr toho nejlepšího.

O trailerech k počítačovým hrám se přečasto říká, že mají moc za pět minut prodat hru ještě v době před jejím samotným dokončením. Trailery k počítačovým hrám v prvé řadě vzbuzují emoce, mezi řádky pak odráží míru kvality a invence, které je celý vývojářský tým s to dosáhnout. Zdařilý trailer však přikuluje s lavinou vzrušení také notnou dávku skepse, jelikož my, minulostí poučení, umíme na efektní filmečky pohlížet také jako na příliv planých nadějí.

 

Výborný trailer v kombinaci s podprůměrnou hrou umí vyvolat pocit marnosti srovnatelný s tím, jako když vám někdo lano, po němž jste šplhali s neutuchající vervou vstříc oblakům, přestřihne těsně pod vrcholem

 

Výborný trailer v kombinaci s podprůměrnou hrou umí vyvolat pocit marnosti srovnatelný s tím, jako když vám někdo lano, po němž jste šplhali s neutuchající vervou vstříc oblakům, přestřihne těsně pod vrcholem. Ještě mrzutější je snad jenom čekání na zaručeně skvělou hru, kdy nám vydavatel naservíruje filmeček, po kterém následuje dlouhý, nekonečný rok čekání. Nu, řekli byste snad posledního ledna své ratolesti, že dostane o letošních Vánocích ten úplně nej dárek v celém svém životě?

Kvalitní trailer nepostrádá a nesmí postrádat náboj, strhující momenty. Spád, gradace a kadence napětí ve všech aspektech jsou pak přísadami kuchyně mistrů. Rozvzteklený obr ať praští do hlavy všechny rádoby epické a spektakulární trailery, kde chóry a zkazky o brzkém konci světa tak nějak zastírají, že pod slupkou vlastně netrůní nic převratného, ne-li vůbec nic.

gamecollage_241437121832.jpg

Rovněž nepříjemným zážitkem je sledovat pětiminutová narativní videa v duchu, že se kdosi, kdysi dávno kamsi, a že to bylo a ještě bude monstrózně velkolepé (milovníci fantasy jistě prominou). Na každý pád je nejdůležitější, aby ona sladká radost přicházející ruku v ruce s vykrmeným trailerem nezanikla s poklikem na tlačítko „New Game“, aby euforie korespondovala se samotným hraním titulu. Užijte si následující výběr – stojí totiž za to!

Assassin's Creed

Uhopsaný blázínek v kápi přeskakuje ze střechy na střechu středověké Itálie. Nějací zlotřilí „svaťoši“ v kutnách káží vodu a pijí víno, podivný a krutý svět vůbec. První Assassin´s Creed přinesl před sedmi lety neotřelý herní prostor servírovaný v náramně úhledném balení. Do středověku bez RPG a snad ještě zábavněji. Jen vám nesmí vadit cestování v čase a prostoru, kterým je AC skrz naskrz prošpikován.

assassins creed.jpg

Třetí díl odbíhá od dění na Apeninském poloostrově na tisíce mil daleko a dává nám uzřít na kruté půtky i grandiózní bitvy 18. století, které předcházely vzniku Spojených států amerických. Britští rudokabátníci sami o sobě působí jako podlé a nelítostné skety, o nenáviděného a nenávistného nepřítele tak bylo postaráno už s výběrem látky. Trailery k prvním třem dílům série Assassin´s Creed opravdu stojí za zhlédnutí, jedná se o pěkně tlusté paprsky výsluní elektronické zábavy. Netřeba dodávat, že Ubisoft prostě umí.

A proč si je zahrát? Odér učebnice dějepisu tvoří svatozář kolem pacholka vrhajícího kružítko po svém spolužákovi metajícím salto.

BioShock

Trailer k dnes již legendárnímu prvnímu Bioshocku splňuje základní podmínku dobrého filmečku. Ukazuje svět a stvůry očima hlavního hrdiny, ale ne tolik, aby se divák nudil anebo dozvěděl až příliš. Už samotné video podněcuje uvěřit v opravdovost podmořského světa, do mysli diváka se přes přeliv vnikající mořské vody vkrádá strach. Co když ochranný plášť neudrží nápor vodní masy? Co když za támhle tím sloupem přebývá další splicer? Co když… jsem dodnes nečetl Dvacet tisíc mil pod mořem…? A koho, nebo co vlastně brání tenhle nezdolný Big Daddy?

bioshock.jpeg

A proč si ji zahrát? První Bioshock definoval pojem „klizzáč“, a je vcelku jedno, že ten termín nebudete znát. Pro všechny příznivce bizarnosti uvězněné ve světě vybudovaném poctivýma rukama. Vyslovená neprodyšnost map děsí i uklidňuje zároveň. Zaseje neklid do srdcí svátečních potápěčů.

Call of Duty 4: Modern Warfare

A kruci, lokální nepokoje rozdmýchávají titěrný plamínek světového konfliktu, a jako obvykle je na vině nějaký vousatý strejda z Blízkého východu. Některé státy urputně mobilizují, jiné povolávají své nejlepší. Vy jste se zrodili pro ten druhý případ. Bude to drsné, miliony zahynou. Zpravodajci hovoří o hrozbě nasazení nukleárních klacků. V kůži několika speciálů budete čelit jedné z nejpropracovanějších vřav, která tady kdy byla (a bude).

call of duty.jpg

Trailer jasně a zřetelně křičí do světa, že tady bude o válku postaráno v komplexním duchu. Bude to inovativní, okázalé, vše se musí hýbat jako igeliťák v tunelu podzemky. Dynamika hraje prim a hlavně zbraní se rozpálí jako bórové tyče v jaderné elektrárně. Call of Duty tady definitivně zahazuje růžové brýle a sází tvrdě na solar každého mravokárce. Popravy, výslechy a chybět nebude ani svatý grál všech military her – pořádná bomba. Atomová. A ta, vážení, opravdu exploduje…

A proč si ji zahrát? Když se studená válka zvrtne ve válku vroucí. Kde i střelba do zdi naplano představuje výjimečně šťavnatý zážitek. Pripjať!!!

DOOM 3

Galaktická rozpínavost lidstva versus kříženci temného kosmu a pekel plamenů. Kam jen oko pohlédne, tam nalézá roztrhané maso, zkázu, život na překážku. Kdesi na Fobosu, měsíci Marsu vzdáleném 78 milionů kilometrů od Země, si armáda nestvůr dělá zálusk na základnu plnou nic netušících pracovníků mírotvorné korporace UAC. Proklamované lepší zítřky byly zbroceny krví. Někdo však tušil a někdo dokonce i věděl...

doom 3.jpg

A proč si ji zahrát? (Ještě) stále vypadá skvěle, a přitom vás při hraní neobtěžuje nadbytečnými fičurami a´la FPS poslední generace.

Dead Island

Filmeček nás chvilenku jen tak hladí po spáncích, aby nám za malý moment z ničehonic uštědřil řádnou pumelici. Anebo přesně naopak? Běh času naruby a tklivá hudba pronikají jako rentgenové záření pod měkké tkáně diváka, jemuž rázem není osud hrdinů lhostejný. Letmým pohledem hraný film a rozmilá rodinka v obležení ohnilých, nicméně stále útočících zombies – znáte snad něco více dojímavého? Trailer, který se vám z hlavy jen tak nevykouří. Hurá na dovolenou k moři!

dead-island ALTERNATIVNI TITULNI OBR. JAKO KRAVA.jpg

A proč si ji zahrát? Doslova a do písmene peklo v ráji. Laviny zombíků přecházející přes hotelový rezort na sluncem zalitém ostrově.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,