NHL 11 aneb zlomte jim ty hokejky! (recenze)

NHL byla vždy o gólech, nahrávkách, tvrdých nárazech a skvělých zákrocích. Jak situaci změnily nové hity a lámání hokejek? Našli tvůrci prostor pro další inovace?
Kapitoly článku

Bývá zvykem se na úvod recenze opřít o historii dané série. Recenzent tak dokáže svou zkušenost a bezbřehou moudrost (nebo alespoň základní schopnost používat Google a Wikipedii) a zároveň zabrnká na struny čtenářovy nostalgie (jo, NHL 97, to byly časy…). V případě brandu NHL od EA Sports je to ale zbytečné. Ano, můžeme si tu navzájem poměřovat, který díl byl nejlepší a kdo tu byl dřív (já od NHL Hockey, heč!). Ale to je dnes irelevantní.

 

NHL 11 (nebo 10,5)

Současná podoba NHL je definována totálním přechodem série do světa konzolí. Milník, který jsme na PC oplakali, pomohl k poslední radikální evoluci značky. Orientace na konzolový gamepad a jeho maximální využití (včetně revolučního skill sticku) je středobodem a základním soklem chrámu, na němž EA Sports staví již několik let.

Trailery navozovaly pocit, že vše, co NHL chybělo k dokonalosti, bylo lámání hokejek a jejich vypadávání z rukou

Není to žádná otrokařina s ambiciózními plány a tisícihlavými davy dělníků, tvůrci postupují metodou klidných a postupných kroků. A jak jsme asi všichni očekávali, NHL 11 je dalším z nich.

VIDEO: 3088 'NHL 11 - E3 trailer'

Je otázkou, zdali můžeme chtít víc. NHL od EA Sports je přes nesmělé pokusy 2K série jasným vládcem žánru a po pravdě není mnoho zásadních problémů bránících hokejechtivému zájemci v zážitku ze hry. Ano, můžeme mít tisíce připomínek a vlastních představ, co bychom chtěli jinak. Nicméně NHL vždy nabízela vcelku konzistentní a jasný hokejový zážitek. Berte, nebo nechte být.

NHL 1103.jpg NHL 1104.jpg

TIP: Loni měli hráči s klasickými 4:3 obrazovkami smůlu – v některých momentech kvůli špatně optimalizované kameře neviděli okraje hřišti. Letos naštěstí můžete kameru volně nastavit. Pokud chcete přehled o celém hřišti, není špatné základní nastavení varianty Custom 4.

A proč byste novou NHL měli chtít letos? Upřímně, trailery trochu navozovaly pocit, že vše, co NHL chybělo k dokonalosti, bylo lámání hokejek a jejich vypadávání z rukou. Naštěstí to rozhodně není vše, co se letos nabízí.

Kolik zábavy je s extraligou?

Základní nabídka je jasná. Vyberte si jeden z třiceti týmů NHL a dostaňte jej k poháru lorda Stanleyho. Přáteláky, playoff, kompletní managerský mód (nebo jen sezóna bez otravování se s platovým stropem), hra za jednoho hráče (Be a Pro)... to vše tu je, bylo a bude. A jen sem tam se to lehce opráší a přidá novinka. V Be a Pro tak nyní začínáte v některé z juniorských soutěží a bojujete o Memorial Cup. Až podle výsledků se rozhodne, z kolikátého místa vás draftují a jak rychle se objevíte v zápase National Hockey League. 

NHL 1101.jpg NHL 1102.jpg

V „Be a GM“ módu si autoři zase milostivě všimli, že systém volných hráčů není tak jednoduchý, jak doposud tvrdili. Nově se tak (jako ve skutečnosti) rozlišují mladí (restricted free agents) a neomezení starší volní hráči (unrestricted free agents). Díky tomu získáte mnohem plastičtější představu o starostech generálního manažera a rovněž pochopíte, jak je těžké seskládat kádr v rámci napjatého platového stropu. 

Nejlepší hráči v extralize

Pro zajímavost hodnocení vybraných hráčů z české extraligy (maximální hodnocení je 99). Hodnocení vychází viditelně ze zásluh a bohaté kariéry.

  • Roman Červenka (Slavia) – 76
  • Robert Reichel (Litvínov) - 77
  • Dominik Hašek (Pardubice) – 83
  • Peter Hamerlík (Třinec) – 79
  • Jiří Dopita (Brno) – 77
  • Michal Barinka (Vítkovice) - 76

Můžete samozřejmě zvolit i tým z AHL nebo některé z evropských soutěží (kromě KHL), k dispozici jsou také juniorské zámořské soutěže. Je to ale stejné jako koupit si Hummera a jezdit s ním nakupovat do Tesca. „Be a GM“ pochopitelně nefunguje, můžete hrát pouze jednu sezónu, soupisky jsou neaktualizované (tj. z minulé sezóny) a schopnosti hráčů slabší (byť zejména fanoušci Komety možná občas upachtěnou a bojovnou plácanou na ledě ocení jako věrné napodobení loňské sezóny).

Sbírejte kartičky!

Trochu zvláštní je i celkové hodnocení evropských soutěží. Tvůrci jednoznačně preferují švýcarskou nejvyšší soutěž před českou, ale i švédskou ligou (vyšší hodnocení hráčů). Každopádně možnost válet za jeden ze 14 extraligových týmů tu je.

Pokud jste dostateční patrioti, můžete se Slavii či Pardubicemi bojovat o titul nebo po vzoru Liberce změřit síly s týmem NHL

Pokud jste dostateční patrioti (nebo si pohrajete s nastavením), můžete se Slavii či Pardubicemi bojovat o titul nebo po vzoru Liberce změřit síly s týmem NHL. 

NHL 1105.jpg NHL 1106.jpg

Novým a hojně prezentovaným režimem hry je „Hockey Ultimate Team“, který nadbíhá všem fanouškům „fantasy soutěží“. Na začátku dostanete balíček kartiček (namíchaní hokejisté všech soutěží), z nichž budujete vlastní tým. Kartičky obsahují nejen hráče, ale také trenéry, různé bonusy a spoustu dalších vylepšení. S týmem dále pracujete, hledáte správnou chemii mezi hráči, nakupujete, rozvíjíte kádr atp. Celý režim je nicméně postavený na online hře a srovnávání, takže bez Xbox Live si příliš nezahrajete (a bez internetu už vůbec). Na druhou stranu, pokud vás znudí věčné souboje Washingtonu s Pittsburghem, je tu možnost.

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Sportovní | Hokejová hra
Výrobce: EA Canada | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 7. září 2010
  • realističtější hity a nahrávky
  • propracovanější Be a Pro a Be a GM režimy
  • jediný a nejlepší virtuální hokej
  • žádná výrazná revoluce
  • v extralize můžete hrát pouze sezónu
  • nadpozemské schopnosti reakce protivníků
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,