NHL 18: znovu a lépe? (recenze)

Podzimní nadílka očekávaných titulů už se blíží mílovými kroky a mimo to k nám také míří každoroční přísun sportovních her. Vývojáři pokaždé slibují, že tento ročník bude několikanásobně lepší než ten předchozí. Obsahuje NHL 18 tolik novinek, aby si ho museli pořídit i majitelé ročníku loňského?

Než se dostaneme ke hře samotné, tak musím podotknout, že NHL stále zůstává doménou konzolových hráčů. Od roku 2009 se na počítače nedostalo a vypadá to, že to tak zůstane i nadále. Pokud by vás zajímalo, proč se EA rozhodlo zrušit vydávání PC verze, tak je to prý z důvodu nedostačující prodejnosti. Nemusí se to zdát, ale ve světě není virtuální hokej tak populární záležitostí jako v naší krajině. A když už o něj mají hráči zájem, tak většinou sáhnou po konzolových verzích. V současnosti jim ani nic jiného nezbývá.

NHL™ 18_20170916132527.pngnhl18-threes-newarenas-md-2x.jpgnhl18-threes-online-lg-2x.jpgSRP6c22a2_NHL_18_Game_Features_Wishlist_Image.jpg
Vše vypadá podobně, hratelnost ale doznala několika změn.

Pojďme tedy k samotné hře. Nebudu tady omílat všechny ty věci jako kompletní ligu NHL včetně nového týmu Vegas Golden Knights, které nejsou žádným překvapením. Sice se změnilo několik věcí, základ ale zůstal stále stejný. Ačkoli jsem několik ročníků NHL vynechal, do hry se mi podařilo naskočit celkem rychle, a to především díky tréninkovému kempu, což je mód, ve kterém se naučíte vše potřebné k tomu, abyste zvládali hrát i proti zkušenému protihráči.

 

Ještě před tím, než se do čehokoliv můžete vůbec pustit, si ale musíte nastavit úroveň obtížnosti.

 

Trénink probíhá tím stylem, že máte zadaný jeden úkon a několikrát ho musíte úspěšně zopakovat. Následně se můžete posunout k dalším, o něco složitějším cvičením. Je to spíše banalita, ale tréninkový kemp vás hezky vede od nejjednodušších věcí po složité triky a kličky, na které během hraní nemáte šanci přijít. Ještě před tím, než se do čehokoliv můžete vůbec pustit, si ale musíte nastavit úroveň obtížnosti. Můžete si vybrat z předpřipravených nastavení nebo si vytvořit svoje vlastní. Rozdíl mezi nastavením arkády a simulace je opravdu znát.

NHL™ 18_20170916132524.png NHL18-Karlsson-Defensive-Skill-Stick_1920x1080-1.jpg1434582406-media.jpgnhl10_12a.jpg
Záběry z blízka opravdu oku nelahodí, kdy už se dočkáme Frostbite enginu?

Zkušení hráči ale jistě tento režim přeskočí a ihned půjdou otestovat novinky v hratelnosti. Tam se toho od minulého ročníku bohužel moc nezměnilo. Vždycky se ale něco najde. V NHL 18 bude vaše obrana efektivnější než před tím. Můžete totiž používat skill stick, aniž byste byli u puku. Při obraně se tedy nemusí hráč jen tupě postavit do střely, správným máchnutím hokejky můžete puk protihráči šikovně vypíchnout a celou situaci otočit ve svůj prospěch.

A to by bylo ke změnám v hratelnosti všechno, tedy alespoň co se tradičního režimu týče. Do hry s nejnovějším ročníkem přibyl zbrusu nový režim Threes, který je inspirovaný novým formátem prodloužení. Z názvu jste si jistě odvodili, že proti sobě stojí na kluzišti tři hráči na každé straně plus brankáři. Méně hráčů znamená více prostoru pro parádičky, že? Nejásejte předem. S menším počtem hráčů se smrsklo i samotné kluziště, takže manévrovat budete stejně jako v běžných zápasech.

Threes je spíše satirou. Hrajete proti skutečným i fiktivním týmům a na led si můžete místo hráče vzít maskota. V tomto režimu je k dispozici i kampaň, ve které hrajete jeden zápas za druhým a za výhry si odemykáte nové hokejky, přilby, zkrátka věci, díky kterým si můžete svůj manšaft upravit podle svého gusta. Když už jsme u té customizace, přesuňme se k režimu Be a Pro, kde si v kůži vlastnoručně vytvořeného hráče prožijete celý příběh hokejové hvězdy. Nečekejte od toho ale nic podobného, jako je Journey ve hře FIFA. Tady zkrátka hrajte a dostáváte se výš a výš, žádný příběh tady nenajdete.

Když nechcete zůstat u tvorby jen jednoho hráče, můžete se pustit do režimu Organizace. Máte dvě možnosti. Buď se budete starat o již existující tým, nebo si vytvoříte svůj vlastní. Tentokrát kvůli tomu nemusíte nic nahrazovat. V loňském ročníku to totiž fungovalo tak, že při tvorbě nového týmu jste museli některý z týmů nahradit. Tentokrát prostě do tabulky jedno družstvo přibude a dál není co řešit.  Následně máte opravdu široké možnosti úprav jak týmu, tak samotných hráčů.

nhl_18_mcdavid_celebration_02_1920.jpgnhl_18_nhl_threes_hit_1920.jpg
Akční hra na ledě má stále říz, i když je grafika už několik let okoukaná.

Tuzemské hráče jistě potěší přítomnost české extraligy. Ve hře je nemalé množství lig, o kterých jsem nikdy ani neslyšel, což ale neznamená, že by za to nestály. Je hezké, že vývojáři dávají takové množství možností výběru.

 

Po grafické stránce se od několika předchozích ročníků liší jen minimálně. Příští rok by si ale mělo NHL přijít na své.

 

NHL ale v jedné věci oproti svým sportovním bratrům stále zaostává, a to je vzhled. Frostbite engine se mu totiž už několikátým rokem vyhýbá jako čert kříži. Poprvé mu ho vyfoukla FIFA, letos zase měl přednost Madden NFL s NBA Live. Na hře je to opravdu poznat. Po grafické stránce se od několika předchozích ročníků liší jen minimálně. Příští rok by si ale mělo NHL přijít na své, a i hokejoví fanoušci si tak budou moci vychutnat krásy Frostbite enginu.

821520-nhl-18-1920x1080.jpgNHL18-Defensive-Skill-Stick-Karlsson_1920x1080.jpgNHL18-Eichel-Creative-Attack_1920x1080.jpgnhl18-expansion-media-locations-lg-2x.jpg

Jednou z věcí, kterou je třeba pochválit, je nový design hlavní nabídky. V rámci srovnání jsem zkusil loňský ročník a v menu byl celkem chaos, hlavně kvůli různě velkým dlaždicím. V NHL 18 máte všechny režimy hezky vedle sebe, pro zmatek tam není prostor. Navíc můžete tři režimy označit jako oblíbené a následně se vám budou zobrazovat v horní části nabídky, abyste k nim měli rychlejší přístup.

Ať se ale na nové NHL dívám, z jakého úhlu chci, stále v něm nevidím ty převratné novinky, které měly změnit hratelnost k nepoznání. Dobře, zlepšila se obrana, ale co zbytek hry? Zajímalo by mě, jaký mají sami vývojáři názor na to, že každý rok musejí dělat téměř tu samou hru, jen s nepatrnými rozdíly a aktualizovanými soupiskami. Nechci tím říct, že by za to nové NHL nestálo, ale sakra už by to nějakou tu změnu chtělo. Snad s novým enginem přijde ten správný impulz, který NHL dostane z pozice druhořadé sportovní hry mezi špičku. Letos se to bohužel nepovedlo.

Hodnocení: 3 / 5

Klady:

  • Nový mód Threes
  • Spousta licencovaných lig
  • Nové možnosti v obraně

Zápory:

  • Minimum změn v hratelnosti oproti minulému ročníku
  • Graficky zastaralé
Diskuze (3) Další článek: Retro videohry na GameOn: Umyjte si ruce!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,