NHL 2000

Nejočekávanější letošní hra je konečně tady. NHL 2000 sice podle předpokladů převzala od své starší sestřičky titul nejlepší hokejové simulace, ale bude to stačit, aby měla i větší komerční úspěch? Asi ano, ale není toho vylaďování hratelnosti na úkor vzhledu příliš?

Žánr: sport
Minimální konfigurace: P166, 32 MB RAM
3D akcelerace:
Direct3D, Glide, OpenGL
Multiplayer: ano
Výrobce:
EA Sports
Vydavatel: EA Sports
Nákup na Internetu: Vltava


Série NHL je fenomén, který u nás, ať už díky úspěchu českého hokeje jako takového, nebo prostě jen kvůli dobře udělané hře, dosáhl obrovské popularity, kterou mu může závidět i všemi obdivovaná Lara Croft. Ba co víc, s NHL se snad poprvé v českém herním byznysu dá nějaký byznys udělat. Každoročně to potvrzuje velká propagační show během Invexu a letos JRC dokonce zašlo až tak daleko, že investovalo nemalé prostředky do plnohodnotné reklamní kampaně, které si může všimnout každý, kdo se po Praze prochází s otevřenýma očima, poslouchá rádio nebo sleduje TV. Pravda je, že za Red Boxem poněkud zaostává, ale bůhví jak tomu bude v příštích letech. Každopádně, NHL se dobře hraje a prodává, a to je dobře pro všechny.

Od NHL 2000 jsme čekali opravdu hodně. EA Sports každý rok přijdou se skvělým hokejem a zatím vždycky na něm bylo vidět obrovské množství odvedené práce. Od roku 1998 vypadá NHL velmi podobně. Jejím autorům se totiž už tehdy podařilo vytvořit skutečně skvělý 3D grafický systém, takže se mohli v následujících letech více věnovat jiným stránkám hry, jako je například funkce trenéra, vývoj a chování hráčů, široká nabídka možností a pravidel, pilování hratelnosti a hlavně odstraňování chyb, které se zákonitě musely v tak složité hře objevit. Výše napsané platí i pro letošní verzi NHL a vězte, že pokud jste byli před rokem zklamáni díky pouze kosmetickým vizuálním změnám, budete trochu i tentokrát.

Modano! Mo-Da-No. Co je na tom nesrozumitelnýho?      Takhle to vidí technici, když opravují světla během zápasu

Začněme však na opačném konci, tedy u těch největších novinek, z nichž budou mít všichni radost. Už dlouho před vydáním hry se proslýchalo, že by měla vyjít speciální česká verze, a že by snad mohl být i český komentář namluvený Petrem Vichnarem. A skutečně, EA Sports se rozhodli pro překvapivý (i když samozřejmě velmi příjemný) krok a mezi anglickou, německou, švédskou, finskou a francouzskou zařadili ještě českou verzi. Těžko říct, proč se tak rozhodli, vždyť jejich NHL se u nás ve srovnání s Německem či Anglií mnoho neprodá, přestože jde o nejprodávanější hru. Že by měl zlatý úspěch z Nagana tak dalekosáhlý vliv? Buď jak buď, všechny psané texty jsou teď v češtině a ani netušíte, jak je příjemné probírat se statistikami a všem položkám rozumět :-). S komentářem už to nebylo tak horké. EA Sports brzy zjistili, že angličtina se od češtiny liší do takové míry, že by na ni jejich ”Play by play” systém jednoduše nefungoval. Takže na Petra Vichnara zbyly pouze úvody utkání, v nichž se představují soupeři. Až na několik uchu nelahodících výslovností se svého úkolu zhostil dobře, stejně jako EA Sports, kteří jednotlivé věty poskládali za sebe tak, že znějí přirozeně. Komentář během utkání je anglický a ve standardní kvalitě se o něj postarali Jim Hewson a Bill Clement. Opět pro vás mají spoustu zajímavostí a postřehů a k chybičkám či hláškám nekorespondujícím s obrazem dochází jen zřídka.

Druhá největší přednost NHL 2000 pochází z kategorie hráčských snů. EA už ji vyzkoušeli před rokem u NBA a teď ji použili i v NHL. Na to, že každý hráč má vlastní tvář odpovídající jeho skutečné podobě, jsme si už zvykli, jenže to, že pohybuje mimickými svaly, přežvykuje nebo jen tak lape otevřenou pusou po vzduchu, je úplná novinka. V přerušeních, kdy kamera bloudí po ledě a nakukuje hráčům do tváří, vidíte, jak se soustředí na hru, při vyloučení se diví nebo se při vstřelené brance usmívají, radují a vykřikují nadšené ”yeah!”. K dovršení všeho máte možnost do hry importovat vlastní fotografii a vidět sami sebe na jednom ledě s největšími hokejovými hvězdami. Pokud by se udílela Nobelova cena za počítačovou grafiku, EA Sports by byli jejími vážnými kandidáty. Když dnes nabízí tohle, s čím přijdou příště? Pot a krev? Na druhou stranu si uvědomme, že grafika hru nedělá, a že na hratelnost NHL 2000 nemají pohybující se obličeje žádný vliv.

Tampa staví zeď      Pohledy do tváří hráčů jsou velmi detailní. Například se jim leskne ochranné plexisklo.

Ostatně EA Sports se stejně jako minulý rok věnovali hlavně hratelnosti a výše popsané novinky jsou víceméně jediné změny v technickém zpracování. Obrovským zklamáním pro všechny hráče je neodstranění chyby, která byla v posledních dvou letech kritizována snad ze všeho nejvíce. Napřáhnete-li u kruhu pro vhazování v útočné třetině a jedete-li šikmo směrem k bráně, gólman se nepřesune za vámi a vy skórujete do odkryté sítě. Veškeré novinky ve hře, zlepšené střídání i možnosti notně ztrácí na svém významu, protože víte, jak dát zaručeně gól, ať už nastavíte sebetěžší obtížnost. Nevím, jestli vás těší pokaždé vyhrávat o pět branek, ale mě ne. Nově přibyly některé herní módy, které dokazují, že autoři se snažili myslet na každého. Lidé s rychlým připojením na Internet si zahrají on-line ligu, začátečníci si zvolí zjednodušenou hru a ti, kteří rádi budují svůj tým a nikdy za žádných okolností nemění klubový dres, mohou po skončení první sezóny pokračovat v módu kariéry, jenž jim ponechá nejen všechna nastavení, ale i hráče, kteří do mužstva během sezóny přišli, případně se zranili či umřeli :-). Při kariéře musíte myslet na to, že hráči každým rokem stárnou, horší/lepší se a někteří se jednoho krásného dne rozhodnou, skončí s hokejem a začnou dělat do pop music.

Když už jsme u té hudby, zatímco v intru loňské verze hráli Bowieho Heroes, EA Sports tentokrát šli ještě dále (alespoň finančně) a zalicencovali si singl Push It americké skupiny Garbage, který jim svojí energičností přesně sedl k pro ně typickým rychle střídaným shotům z NHL. Překvapivě se nedočkáte útržků vzrušeného komentáře, které se nám loni tak líbily, a možná i kvůli tomu se nikdo z intra NHL 2000 na zadek neposadí.

Jak už bylo výše uvedeno, jestliže je v NHL 2000 něco nové, pak to rozhodně není grafické zpracování. Realistické obličeje hráčů bude těžko někdo obdivovat uprostřed herní vřavy, a navíc při pohledu, který využívá 99% hráčů, do nich ani nevidíte. EA Sports trochu zlepšili animaci hráčů, což je dobře vidět na ukázkových zákrocích brankářů a na novém prvku, kdy hráčům po tvrdých střetech padají z hlav přilby. Dokud nedojde k přerušení hry, pokračují bez nich. Vaši spoluhráči jsou tentokrát ještě o něco chytřejší, při hře přemýšlí a dokonce v případě, že je neúmyslně vystavíte do ofsajdu, zastaví a hezky na vás na modré počkají. To samé platí i při střídání během hry, které už neprobíhá systémem ”padla, jedem střídat”, nýbrž postupně a tak, jak si herní situace vyžaduje. Výsledkem je méně technických přestupků, plynulejší hra a tedy i větší zábava.

Při hře to vypadá navlas stejně jako v NHL 99. Snad až na ty diváky.      Yzerman ve vleku u střídačky soupeře.

K té měly přispět i poměrně rozsáhlé změny v systému ovládání, činící teď ze hry na klávesnici dovednostní úkol pro zisk bobříka zručnosti. Ke třem základním tlačítkům přibyly další pro bruslení pozpátku, tečování/padání do střel, úkrok do strany a už z minule máme přepínač na posledního hráče. Bez joypadu je to velice složité, zvlášť když se pouze s používáním přihrávky, zrychlení a speciálního pohybu ubráníte jen velmi těžko. Zrychlovací efekt už není tak silný jako v předchozích NHL, takže obránce, který se pozdě rozjede, na našláplého útočníka nestačí, a to někdy dokonce ani čepelí hokejky. Útočníci to mají tentokrát snazší, takže pozor na ně. Jakmile jim dáte trochu místa, skórují, ať už střelou od modré, z mezikruží nebo dorážkou. Brankář je schopen chytit leccos, ale ani Hašek není neprůstřelný. Když si několikrát rychle přihrajete před jeho bránou, většinou se nestihne přesunout a vy můžete zavěsit do odkrytého místa. Tímto způsobem také padá většina branek v NHL 2000. Pokud jste se v předešlých verzích spoléhali na obrovský počet střel a doufali, že jich několik projde za gólmanova záda, pravděpodobně si moc nezahrajete. Soupeř většinou vystřelí vícekrát než vy a už nedochází k tak nerealisticky časté střelbě, která někdy dosáhla čísla sto. Tentokrát zvítězí ten produktivnější.

Ukázka možnosti tečovat vystřelený puk. Hráč vlevo s číslem 4 střílí směrem ke spoluhráči u pravé tyčky, který hokejkou usměrňuje puk do sítě.

Herní módy zahrnují zjednodušenou hru pro začátečníky, multiplayer, možnost přihlášení se do internetové ligy a také turnaj, v němž můžete hrát i za reprezentační týmy a nastoupit na kluzištích evropských rozměrů. Teprve teď poznáte, jak obrovský rozdíl je mezi širokým a úzkým hřištěm a jak se na nich hra liší. Herní menu zůstala stejná, jsou pouze o něco lépe barevná než loni. Stále udivují svojí obsáhlostí a detailností, možná proto ale nemají daleko k chaotičnosti a malé přehlednosti. I když je na nich vyloženě vidět, že se je jejich autoři snažili udělat co nejlépe a nejintuitivnější, nejsou taková. Zvláštní.

Přestože NHL 2000 vypadá velmi podobně jako NHL 99 i 98, opět přináší množství nových prvků, a to především v hratelnosti. Bezpochyby jde o krok vpřed a vy nenajdete žádnou lepší hokejovou hru, jenže je tu riziko, že vás už za ty dva roky, co novou NHL hrajete, pohled na stále stejnou grafiku i systém omrzel. S NHL 2000 už nezažijete takovou hráčskou posedlost, jako kdysi. Přesto se vám bude líbit a jestli se k sérii NHL dostáváte poprvé, poznáte chuť nebeského ovoce. 

4/5

Grafika ŚŤŽŹ…
Zvuky ŚŤŽŹ
Hudba ŚŤŽŹ

ŚŤŽŹ…

Hratelnost ŚŤŽ„…
Diskuze (8) Další článek: Delta Force 2 - demo

Témata článku: , , ,