Nicktoons Racing – nakreslím si závody

Závodníci už zaujali své pozice na startovním roštu. Tomy má poll position a výraz v jeho tváři jen dokresluje nadšení a značí, že patrně vyhraje. Motory burácí…Rozhodčí odpočítává vteřiny do startu. Je odstartováno! Závodníci vyrazili a bez problémů projeli první zatáčkou…
Žánr: arkáda
Minimum: Pentium 166 MHz, 32 MB RAM, 50 MB HDD, Windows 9x, VGA 4 MB RAM, DirectX 7, 4x CD-ROM
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Hasbro Interactive
Distributor: Infogrames

Závodníci už zaujali své pozice na startovním roštu. Tomy má poll position a výraz v jeho tváři jen dokresluje nadšení a značí, že patrně vyhraje. Motory burácí…Rozhodčí odpočítává vteřiny do startu. Je odstartováno! Závodníci vyrazili a bez problémů projeli první zatáčkou…

Asi takto by mohl vypadat komentář nového titulu, který nám Hasbro Interactive přinášejí pod vlajkou Infogrames. Hra, připomínající Wacky Wheels nebo Re-Volt s trochu odlišným stylem nás zavede do světa kreslounů, které známe z televizních kanálů, jako Cartoon Network, TV3, a jiných. Jsou to závody, jako každé jiné, pomyslíte si… ale jak by řekl agent Mulder: „…the truth is out there…“ Ano, má pravdu…tu hru si musíte vyzkoušet. Nejsou to jen tak obyčejné závody. Pokud máte špatnou náladu – zde nezbývá než sáhnou po Nicktoons Racing.

Jedna z věcí, které mě zarazily, byla instalace. Po typické instalaci jsem se pokusil hru spustit, sladkou odměnou však zůstalo pouze uvítací „kreditní“ intro: černá obrazovka s copyrighty a ochrannými známkami. Přežehlení plnou instalací náhle vše vyřešilo. (Pro jistotu jsem vyzkoušel i minimální instalaci – opět se špatným výsledkem. Podobný problém jsem již zpozoroval i u antivirového software McAfee Virusscan 5.x, který rovněž používá komponenty Windows Installer. Nepovedlo se mi však chyby ovlivnit jinak než kompletní instalací – pozn. aut.) Instalace bohužel bez jakéhokoliv dotazu instaluje komponenty DirectMedia, což bych také za klad rozhodně nepovažoval.

Nicktoons RacingNicktoons Racing

Nicktoons RacingNicktoons Racing

Hra se rozběhla a já měl možnost shlédnou skutečné intro. Intrem se nazývá animace v mizerném rozlišení (což bych dnes na CD nevypustil ani já), po obsahové stránce však zdařilé. Je poznat, že komentátor svoji práci zná a jeho slova hezky odpovídají pohybům kresleného moderátora. Ten nám objasní hlavní úkol hry, který je cílem nezvyklého závodění Stimpyho, Tommyho, Kočkopsa a dalších z dvanácti přátel z televizní obrazovky (nebo spíše přátel našich mladších příbuzných). Je jím Krusty Big Run trofej, která čeká na toho nejpovolanějšího z nás.

Když jsem mluvil s podobností s hrami Wacky Wheels nebo Re-Volt, měl jsem na mysli pokaždé tak trochu „jinou podobnost“. Nicktoons Racing mají z obou her společný pohled zezadu na váš stroj. Osobně si ani nedokážu představit jiný. Styl hry, jako takový téměř kopíruje Wacky Wheels. Postavičky zde jsou kreslené, okolí také a neuvidíme jej nikde na světě ve střízlivém stavu. Pokud si však vzpomínáte na Re-Volt, určitě se vám ježí vlasy hrůzou na hlavě při vzpomínce nato, kdy vás protivník „sestřelil“ těsně před cílem a vám o fous uteklo postupové místo. Nicktoons Racing spojuje oba tyto hlavní aspekty do jedné hry. Tratě jsou poměrně náročné na orientaci. Po cestě není problémem narazit na jakékoliv překážky, rohy a zákoutí, z nichž se nelehce couvá. A to ještě není vše. Na trati sbíráte hvězdičky, které dodají vašemu vozítku TURBO – ale pozor, snadno se vyčerpají. Na trati potkáte zvláštní pole s různě barevnými šipkami. Dle barvy vás každá „oturbuje“ různou rychlostí. Může se vám také snadno stát, že najedete na rýsováček a už se vaše „vozidlo“ ocitá v jízdní kreaci, zvané hodiny. Nebo když najedete na sáček s pískem pro kočky, který jsem prve považoval za mouku, mnoho z tratě nevidíte. Nejradši používám zvláštní formu jakéhosi zeleného „slizu“, která funguje jako lepidlo a elektrickou medúzu…ta dá vždy mému protihráči pořádný šok. Úžasné je, že tyto sladké kousky můžete provádět svým protivníkům a to vždy poté, když seberete dárkovou krabici na trati.

Nicktoons RacingNicktoons Racing

Nicktoons RacingNicktoons Racing

…A to nějaké trati! Můžete jet na dně moře, v noční ulici nebo v parku, kde budete míjet přerostlé kolotoče. Grafika hry je velice jednoduchá. Na grafické fíčůrky z her poslední doby raději zapomeňte. Tvary tratě a objektů na ní jsou hodně jednoduché a odpovídají době asi před třemi roky. Postavičky také vizuelně neexcelují, stejně jako jejich vozítka. Předpokládám, že naleznou stejně, jako zbytek hry zalíbení u dětí. Starší, již výše zmiňovaný Re-Volt asi ještě dlouho ve svém “oboru“ nenalezne konkurenta. Na druhou stranu potěším majitele starších strojů. Hra má minimální nároky na hardware. Až se mi nechtělo věřit, že může dnes někdo vydat hru pro P 166.

Hru můžete absolvovat, jako samostatný závod nebo závod na čas. Novinkou v hrách tohoto typu je možnost jet něco jako štafetu, kde se jezdci střídají. Co mě však zarazilo byla absence podpory multiplayeru po síti. Hra podporuje maximálně dva hráče ve split módu, kdy je obrazovka rozdělena horizontálně na dvě poloviny, jako u starých známých závodních her na osmibitech. Co na druhou stranu nechybí je soutěž o již zmiňovaný pohár, kde ve třech soutěžích absolvujete celkem 12 tratí. Poté se vám uvolní i tratě bonusové.

Nicktoons RacingNicktoons Racing

Nicktoons RacingNicktoons Racing

Zvuky a hudba jsou sice trochu divoké, avšak k povaze hry nevtíravé. Při neustálém sledování trati a útočením na své protihráče je nebudete téměř vnímat.

Pokud celý den prosedíte u počítače a potřebujete se občas odreagovat, Nicktoons Racing musím jen doporučit. Je to skvělá hra pro uvolnění. Pokud této sortě her zrovna nehovíte – ukažte ji dětem! Určitě si ji oblíbí. A máte manželku? Nehraje hry? Ukažte jí Nicktoons Racers a určitě začne! Je to prostě hra pro celou rodinu. Má sice mouchy při instalaci, dokumentace a podpora ze strany distributora je mizivá, ale nezpozoroval jsem jediný problém, kvůli kterému bych help vyhledával. I když dnes již by měla nápověda být součástí každé instalace. Grafika je celkem jednoduchá a díky ní je hra plynulá a má poměrně nízké hardwarové nároky. Silným hřebíčkem do rakve je nemožnost hry po síti – tuto možnost by pravděpodobně většina z nás ocenila.

Grafika: 6/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 8/10
Máte rádi Arcade hry? Rádi hrajete hry, ve kterých nechybí trocha úletu? Máte malé děti, které už omrzel pokémon (pochybuji). Tak vyražte do obchodu pro krabici Nicktoons Racing. Nudit se určitě nebudete.
Celkové hodnocení: 7/10
Váš názor Další článek: Ski Run – lyžujeme uprostřed léta

Témata článku: , , , , ,