Nidhogg 2: zabíjejte své přátele (recenze)

Jednoduché a vtipné hry bývají často nejzábavnější. Zvlášť ve chvíli, kdy v nich zabíjíte své přátele.

Co baví

  • Svižná hratelnost
  • Vtipný design
  • Zábavné mapy

Co vadí

  • Málo obsahu
  • Bez přátel to nemá smysl
8/10
Hodnocení

Nidhogg 2 není ani zdaleka nová hra. Ve skutečnosti vyšla již 17. srpna roku 2017 na PC a později i na PS4. Hru jsme zatím vynechali, což je škoda. Jelikož ale nedávno vyšla na Nintendo Switch, nezaváhali jsme a rozhodli se hru zrecenzovat.

Doběhněte nakonec

Jedná se o arkádovou bojovou hru. Myšlenka hry je naprosto jednoduchá. Na mapě jsou vždy dva lidé a když svého protivníka zabijete, můžete běžet dál. Mapa je totiž dělaná tak, že je rozdělená na několik částí. Vaším úkolem je opravdu pouze zabít nepřítele, čímž získáte možnost běžet dál a dál, dokud vás soupeř nezabije.

Dobré hned zkraje upozornit, že hru je možné hrát proti počítači. A je dokonce i hodně dobrý, i když mu chybí lidská zákeřnost. Jenomže hrát s ním není moc zábavné. Rozhodně je to ale dobrá praxe, abyste se v multiplayeru později neztratili.

 

Nemá cenu hrát hru jinak než lokálně

 

S hráči je to pořádná sranda, a to hlavně lokálně. Velmi důrazně bych rád upozornil, že nemá cenu hrát hru jinak než lokálně třeba na gauči nebo díky Nintendu Switch téměř kdekoli. Jen v tu chvíli se můžete kámošovi vysmát do obličeje a zažít to pravé vítězství, jak to u tradičních gaučovek bývá.

Rychlá série smrtí

Asi nejlépe se dá hra popsat rychlostí, kterou sice doplňují celkem komplexní prvky, ty však hlavně napomáhají náhodě, kdo v souboji vyhraje. V základu jde o to, že máte v ruce zbraň a ta se dá použít různě. S kordem můžete píchat nahoře, uprostřed, dole, s obouručním mečem sekat seshora nebo zezdola, s lukem střílet nahoru nebo dolu, dýkou bodat všude možně. Dál můžete všechny zbraně zahodit, všelijak skákat nebo někoho umlátit beze zbraně či ho udupat k smrti.

nidhogg_2 (1).jpgnidhogg_2 (19).jpgnidhogg_2 (21).jpgnidhogg_2 (22).jpgnidhogg_2 (23).jpgnidhogg_2 (24).jpgnidhogg_2 (25).jpg
Hra je strašně rychlá a příšerně zábavná

Hra dává k dispozici slušný seznam možností, jak někoho zabít. Ale vše ovládá rychlost. Váš nepřítel zemře již po prvním úspěšném zásahu. Napínavý souboj trvá max deset sekund, jedná se opravdu o rychlou a velmi zábavnou sérii konfliktů. Ty však fungují. Bez ohledu na to, jak moc to bylo čestné, je strašně příjemné udupat kamaráda k smrti nebo ho zabít tím nejhnusnějším a nejpodlejším způsobem.

 

Váš nepřítel zemře již po prvním úspěšném zásahu. Napínavý souboj trvá max deset sekund

 

Jenomže on si to užívá také a oba se snažíte doběhnout na konec. Chcete zažít ten výjimečný pocit, když opravdu vyhrajete, který najdete jen v málokteré hře. Tady se skutečně může stát, že těsně před doběhnutím na konec obrátí váš soupeř situaci. Vtipné je, že výhra znamená smrt sežráním obřím červem.

Vtipný design

To je vlastně všechno, co hra nabízí, což je hlavní zápor hry. Je moc malá. Samozřejmě je tu například mód, ve kterém se hráči střídají, aby z toho byl pořádný turnaj, ale to je spíš takové doplnění. Hra se stává výjimečnou také díky úchvatně vtipné a praštěné grafice.

Jednak je tu dost map, přičemž mnoho z nich má pár podlých prvků. Je tu například jezdící pás do drtičky masa nebo kluzký led. Často tu dominují prvky červa a všudypřítomné smrti. A vypadá to sakra dobře.

nidhogg_2 (25).jpgnidhogg_2 (26).jpgnidhogg_2 (27).jpgnidhogg_2 (28).jpgnidhogg_2 (29).jpgnidhogg_2 (31).jpgnidhogg_2 (32).jpg
Bez přátel si hru dostatečně neužijete

Grafika je samozřejmě jednoduchý Pixel Art, ale nevadí to – naopak. O to víc je hra vtipná a i když tam létají orgány, tak se ani na okamžik nezhnusíte. Nemohu vynechat customizaci postavy, se kterou si můžete až překvapivě dobře vyhrát a samozřejmě se již u ní pořádně zasmějete. Jediné, co mě neoslovilo, je soundtrack. Ale upřímně, stejně ho přehlušíte, zatímco na sebe budete s kámošem řvát.

Verdikt

Jedná se o malou hru s mála možnostmi, ale to, co nabízí, je úžasné. Tak vtipnou party hru jen tak nenajdete a snad kvůli ní neztratíte moc přátel. Sami to nehrajte, ale máte-li kamarády, koupi rozhodně doporučuji.

Váš názor Další článek: Left Alive v multimediálním nášupu přibližuje survival atmosféru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,