Ninja Kid Run – nindža na běžícím pásu (mobilní recenze)

Hopsaček je na iPhone jako máku. Není tak divu, že jen málokterá dokáže zaujmout. Jednou z her, která dokáže upoutat hned na první pohled, je Ninja Kid Run. Osudy podobných titulů, jsou ale vždy různé – buď hra naplní očekávání anebo prostě zklame. Jak na tom je Ninja Kid Run se dozvíte v následující recenzi.

Pojďme si ale Ninja Kid Run nejprve představit. Hra vznikala ve vývojářském studiu Fun Games For Free a je klasickou skákačkou – ovládáte postavičku mladého ninji, který běží úzkými uličkami pouštního městečka. A co je vaším cílem? Nasbírat co možná nejvíce herních mincí, vyhýbat se všudypřítomným nástrahám a hlavně co nejdéle vydržet běžet.

Přeskoč, podlez a uhni

Herní dráha je rozdělena do třech tratí, přičemž tento jednoduchý a poslední dobou provařený koncept je obohacen o nutnost skákání a dělání kotoulů. To znamená, že se překážkám nebudete vyhýbat pouze na horizontální ose, nýbrž také na vertikální. Samotné hraní pak zpestřují power-upy, které jsou různě rozesety po trati, a rozličné překážky.

screen568x568 (1).jpg

Co se týče power-upů, těšit se můžete na klasické násobení počtu sebraných mincí, vyšší skoky, obranou helmu proti nárazu a další. Mezi ty nejzajímavější pak patří zlepšovák, který z nindži udělá supermana – rázem se totiž ocitnete v oblacích s pláštěm na krku, sbírajíce mince desítky metrů nad zemí.

 

Každé překážce se musíte vyhnout jiným způsobem, některé podjedete kotoulem, některé musíte přeskočit

 

Ačkoliv to zní banálně, i různorodost překážek (vedle možnosti pohybu vertikálně a horizontálně) utváří samotnou hratelnost Ninja Kid Run. Každé se totiž musíte vyhnout jiným způsobem, některé podjedete kotoulem, některé musíte přeskočit, jsou tu ale i takové, které budete nuceni zničit hozením tradiční samurajské hvězdice, což je další schopnost (a další hratelnostní prvek), kterou virtuální nindža disponuje.

screen568x568 (3).jpg

Podstatou a cílem Ninja Kid Run je plnění rozličných úkolů. Za všechny uveďme například misi, kde musíte nasbírat určitý počet mincí, nebo provést dvacet skoků za jednu hru. Úkoly se liší a hlavně kombinují, a tak občas musí přijít na řadu taktizování a využívání různých strategií k dosažení daných cílů. Za splněné mise a také za nasbírané mince si posléze vylepšujete svého hrdinu – v zásadě jde o power-upy, se kterými samotnou hru začínáte nebo se vám aktivují v potřebných situacích. Bohužel se nejedná o nic nového a podobné prvky už jsme viděli v mnoha podařenějších mobilních hříčkách.

Pěkná grafika a šílená hudba

Jednou z největších předností Ninja Kid Run je sympatická grafika. Ačkoliv nejde o žádný technologický zázrak, kvalitní práce s modely tratě, okolními prostory, východními motivy a hlavně barvami dělá ze hry velice pěknou 3D podívanou. Všechno pak působí o to lépe, když se Ninja Kid Run i na iPhone 4 hýbe naprosto plynule.

screen568x568.jpg

Ruku v ruce s grafikou jde také ozvučení. Těšit se můžete na samurajsky laděnou znělku, která k rychlému tempu hry výborně ladí. Problémem je, že znělka je jednou jedinou písničkou ve hře, a tak s navyšujícími se desítkami minut hraní začíná docela solidně vymývat váš mozek.

 

Tempo hry je nastaveno poměrně dost vysoko, a proto se nám často stávalo, že jsme při hraní prostě nestíhali

 

Když už jsme lehce nakousli téma tempa hry, pojďme se na něj podívat detailně. Možná si teď říkáte, z jakého důvodu? To protože Ninja Kid Run je o rychlosti a pohotovosti. Pokud těmito vlastnostmi nedisponujete, Ninja Kid Run pro vás bude docela oříšek. Tempo hry je totiž nastaveno poměrně dost vysoko, a proto se nám často stávalo, že jsme při hraní prostě nestíhali. Herní prostor je pak navržen tak, že musíte reagovat ve hrozivě malých intervalech. A to rozhodně ubírá na zábavnosti, protože hra se tím dost brzy stává jen krátkodobou záležitostí, jelikož nedlouho po startu je ninja v podstatě neovladatelný.

screen568x568 (2).jpg

Dalším negativem hry je zcela monotónní prostředí. To se totiž vůbec nemění. Jediné co se obměňuje, jsou úkoly a mise, všechno ostatní, tedy překážky, herní prostředí, zvuky, hudba, power-upy, to všechno se neustále – jen s jinou četností – opakuje pořád dokolečka. Motivace postupovat dál (i když ono vlastně ani není kam) je pak nulová. Připočtěte zběsilé a nehratelné tempo a paskvil je na světě. Konkurence v podobě Subway Surfers to zvládla mnohem elegantněji a hlavně zábavněji.

iPhone
Dostupné pro: iPhone
Žánr: Arkády | Hopsačka
Výrobce: Fun Games for Free
Začátek prodeje: 20. července 2013
  • Grafika
  • Cena
  • Ovládání
  • Stereotypní
  • Náročné
  • Málo obsahu

Ninja Kid Run nemá velké ambice. Solidním technickým zpracováním dokáže zaujmout, po ozkoušení vám ale pravděpodobně velmi brzy dojdou nervy, protože laťka obtížnosti je postavena poměrně vysoko a hlavně, což je asi to úplně nejhorší, Ninja Kid Run nedisponuje žádným rozdělením na jednotlivé levely ani smysluplnou motivací jít dál, takže se vaše hraní stává nekonečnou hadicí zběsilého hopsání a kotoulů. Koncept hezký, provedení hezké, ale duše chybí. Ninja Kid Run doporučujeme jen masochistům.

Hra byla testována na zařízení iPhone 4 a můžete si ji stáhnout zcela zdarma z obchodu AppStore.

Váš názor Další článek: Oficiální video představuje edici Bukanýra z AC IV: Black Flag

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,