Nintendo 3DS – 3D jde vážně bez brýlí (test+video)

Nintendo 3DS úspěšně vstoupilo do obchodů na celém světě, my si ho v průběhu posledních týdnů pořádně ozkoušeli a je čas hodnotit.
Kapitoly článku

Nintendo dominuje herním handheldům už od konce osmdesátých let, kdy se objevil jejich první Gameboy, jehož se celosvětově prodalo takřka 120 milionů (včetně verzí Pocket a Color). Zahodit úspěšnou značku Gameboy vypadalo jako bláznovství, ale dvou displejové Nintendo DS se ukázalo ještě jako větší trefa – aktuálně čísla prodejů oscilují na hranici 150 milionů kusů a to navzdory tomu, že přístroj měl proti sobě těžkou konkurenci v podobě PSP od Sony. Bude stejným úspěchem nejnovější přírůstek v podobě Nintenda 3DS?

 
 

Těžko říct, doba přeci jen pokročila, smartphony dokáží poskytnout hry už hodně podobné těm, na které jsme zvyklí, a navíc mají v zásobě spoustu dalších funkcí.

Nintendo dominuje herním handheldům už od konce osmdesátých let

První čísla posunuly 3DS do čela žebříčku nejlepších prvotních prodejů herních zařízení od Nintenda, ale úspěch je běh na dlouhou trať. Nicméně teď, 2 týdny od začátku prodeje u nás, se dá 3DS alespoň z hardwarové stránky dobře zhodnotit. Takže, jaké Nintendo 3DS je?

Nintendo 3DS 01.jpg

Herní sendvič

Obsah balení můžeme vesele přeskočit, protože jej lze vidět níže na videu z rozbalovaní a prvního představení přístroje. Konstrukce 3DS vychází už z původního DS, což je pochopitelné, vzhledem k opětovnému základnímu konceptu využití dvou displejů. Čekejte véčkovou konstrukci s klouby na koncích (úplně první DS mělo kloub uprostřed). Pár lidí v diskuzích si stěžovalo na velkou volnost horní části a „praskavý“ zvuk při otevírání, což nás v myšlenkách vrací k prvním DS Lite a jeho praskajícím kloubům, nicméně náš vzorek ničím takovým netrpí. naopak, jsme s dílenským zpracováním i designem spokojeni.

Zajímavý je určitý sendvičový tvar – střední část je o něco menší než horní a spodní, díky čemuž se handheld lépe otevírá. Po experimentu (podle nás vydařeném) s matnými plasty DSi se 3DS vrací k plastům lesklým, což znamená viditelné otisky prstů. My máme k dispozici modrou barvu (aktuálně je v prodeji ještě černá varianta), na které „oťapkání“ není až tak zřetelné, nicméně stále nechápeme potřebu všech výrobců vsázet na lesklé plasty.

Specifikace Nintenda 3DS:  

Rozměry:
13,5 cm x 7,4 cm x 2 cm

Váha:
227 gramu

Horní displej:
8,9 cm širokoúhlý
Rozlišení 800x240 (400 pixelů na oko v 3D módu)

Spodní displej:
7,7 cm úhlopříčka, dotykový rezistivní
Rozlišení 320 x 240

Foťák:
Celkově tři – jeden uvnitř, dva na vnějším obalu
Rozlišení 640x480 (0.3 megapixel – stejné jak DSi)

Paměťová média:
Slot na DS i 3DS cartridge (3DS má mít na startu kapacitu 2 GB, později více)
Slot na SD paměťovou kartu (v balení 2GB karta, zvládne D

Bezdrátová konektivita:
2.4ghz / 802.11 wi-fi  - Dokáže komunikovat s ostatními přístroji, či internetem i ve sleep módu, bezdrát se dá vypnout pro šetření baterie.

Ovládací prvky:
Touch screen/ D-pad/ 360-stupňový analog (Slide pad)/ pohybový senzor/ gyro senzor/ posuvník 3D hloubky (dokáže snížit či vypnout 3D efekty ve hře)

Stylus:
10,2 cm dlouhý (plně vytažený)

Audio:
Stereo reproduktory + jack konektor na sluchátka

Baterie:
Lithium ion 1300 mAh – 3 až 5 hodin výdrž, v závislosti na nastavení 3D efektu a podsvícení

Tvar, i rozložení prvků si můžete prohlédnout na fotografiích, pro srovnání jsme přidali i DS Lite a DSi. Pár postřehů: rozměrově je 3DS prakticky shodné s DSi, váha je o 15 gramů vyšší, ale ani při delším hraní jsme si to příliš neuvědomovali. Oceňujeme návrat posuvného slideru na ovládání hlasitosti – vždy víte, jaká hlasitost je nastavena a snadno můžete zvuk úplně ztlumit. Stylus se přestěhoval nahoru vlevo vedle slotu na cartridge, což považujeme za nešťastné, hůř se vytahuje. Úplně chybí očko na poutko, u minulých verzí jsme na něm měli přívěšek na leštění displejů.

Nintendo 3DS 01.jpg Nintendo 3DS 15.jpg

Konektor jack pro audio umístěný ve středu čelní strany je sice ideální při hraní, ale už ho tolik neoceníte, pokud budete chtít poslouchat MP3 s handheldem v kapse. Lépe to ale asi vyřešit nešlo.

Oceňujeme návrat posuvného slideru na ovládání hlasitosti

Nabíjecí konektor je stejný jako u DSi a DS XL, můžete tedy používat stejnou nabíječku. Ostatně ta je úplně stejná u všech tří verzí.

Nintendo 3DS 05.jpg Nintendo 3DS 06.jpg

Nový analogový slide pad je výborný a dle nás lepší než podobný u PSP, protože je větší a „měkčí“. Je jasně považován za hlavní ovládací prvek, proto jej najdete na úrovni akčních tlačítek a klasický d-pad se přesunul dolů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,