Nintendo 3DS – 3D jde vážně bez brýlí (test+video)

Nintendo 3DS úspěšně vstoupilo do obchodů na celém světě, my si ho v průběhu posledních týdnů pořádně ozkoušeli a je čas hodnotit.
Kapitoly článku

Problém to představuje u her, které d-pad preferují (například tahová strategie Ghost Recon či bojovka Street Fighter), v takovém případě musíte držet 3D za spodní roh, což není tak pohodlné. Řešení? Maximálně zvětšit rozměry přístroje, ale to je jen těžko myslitelné, aktuálně je 3DS rozměrově ideální, aby se dobře vešlo do kapsy.

Nintendo 3DS 06.jpg Nintendo 3DS 07.jpg

Trojice tlačítek pod spodním displejem (tedy Select, Start a Home) není doteková, ale klasická a tlačítka mají tuhý stisk. Vzhledem k tomu, že se jedná o sekundární ovládací prvky, to není až takový problém. Aspoň je náhodou nestisknete při šmrdlání po dotekovém displeji.

Řešení? Maximálně zvětšit rozměry přístroje, ale to je jen těžko myslitelné

Pokud jste měli některou z verzí DS, nebude vám přechod dělat problém, protože rozložení je jinak stejné jako obvykle.

3D obraz

Parallax_Barrier.jpgJe jasné, že nejdůležitějším prvkem celého handheldu je ono reklamované 3D bez brýlí. Opravdu funguje a dobře (3D efekty nabízí jen hlavní, horní displej). 3DS vsází na takzvanou autostereoskopii, ve zkratce jde o to, že displej zobrazuje dva různé obrazy pro každé oko (proto má rozlišení 800x240, ale ve výsledku to je jen 400x240). Nad displejem je umístěna další vrstva, paralaxní bariéra, přes kterou vidí každé oko to, co má vidět. Nevýhodu představuje nutnost mít displej v dané poloze před očima a příliš s ním horizontálně nehýbat (vertikálně to problém není), jinak se 3D efekt zruší.

Nintendo 3DS 03.jpg Nintendo 3DS 08.jpg

Z praktického hlediska to zase takový problém není, jezdil jsem s 3DS vlakem, autobusem i autem a hrálo se ve 3D bez větších problémů. Samozřejmě tady vůbec nejde zobecňovat, každý reaguje na 3D jinak, některé může po chvíli bolet hlava a oči, jiní (dle jednoho výzkumu v UK je to až 10 procent) nemusí efekt vidět vůbec. Kupovat 3DS bez možnosti vyzkoušení tak rozhodně nedoporučujeme. Jasně, díky 3D slideru na boku horního displeje se dá efekt upravovat či úplně vypnout (ještě doporučíme si pohrát i s nastavením podsvícení), ale tím přijdete o to největší lákadlo.

Nintendo 3DS 11.jpg Nintendo 3DS 12.jpg

Samotné 3D pak záleží hra od hry. Stejně jako u TV a kina se ale dá říci, že nejefektněji vypadají spíš různé detaily, jako HUD posunutý o úroveň výš atd. Street Fighter například vypadá jako dioráma (několik plochých vrstev za sebou), ve kterém bojují 3D postavy. Nicméně musíme uznat, že na 3D efekt si ďábelsky rychle zvyknete a rozhodně jej budete chtít mít zapnutý.

Nintendo 3DS 13.jpg Nintendo 3DS 14.jpg

Kromě her bude možné 3D využívat i u filmů. Společnost Nintendo uzavřela smlouvy s Warner Bros, Disney a DreamWorks, které poskytnou pro 3DS i klasické 3D filmy. Na herní výstavě E3 byly k vidění trailery z animovaných filmů Jak vycvičit draka, Legenda o sovích strážcích a Na vlásku. Kdy se ale první filmy objeví, je ve hvězdách. Zatím se můžete podívat leda na krátký 3D klip, který se stáhne u prvního updatu.

Zábava i bez her

Nintendo 3DS pokračuje v aktuálním trendu, který zakazuje herním přístrojům být pouze herními přístroji. Po zapnutí handheldu se tak dostanete do menu, které ukrývá kromě základních věcí v podobě nastavení a manuálu, celou řádku užitečných funkcí. Ať už jde o webový prohlížeč (teprve bude spuštěn v průběhu května), možnost psát si poznámky, přehrávat MP3, pořizovat 3D fotky a lehce si s nimi hrát, či jednoduché hříčky. Protože jedno video dá za tisíce naťukaných znaků, natočili jsme kratší představení všech funkcí a ukázku velmi zajímavých AR Games.

Koupit či nekoupit?

Pokud mezi vaše hlavní požadavky u her platí špičková grafika, u 3DS štěstí nehledejte a počkejte na NGP. Handheld od Nintenda má v sobě 128 MB RAM, nespecifikovaný ARM procesor a speciální GPU PICA200. Ve výsledku se tak připravte hry vypadající zhruba jako na Wii. Oproti DS razantní krok dopředu, ovšem třeba na iPhone najdete celou řádku her, které prostě vypadají lépe.

Ve výsledku stejně nejvíce záleží na samotných hrách a tady si Nintendo 3DS spíš říká o trpělivost

Pochopitelně je to i důsledek 3D – přístroj musí počítat dva obrazy. Nicméně, jak už ukazuje úspěch Wii či DS, spousta hráčů prostě nářezovou grafiku nepotřebuje.

Nintendo 3DS 09.jpg Nintendo 3DS 17.jpg

Ovšem určitě u přenosného zařízení chtějí, aby vydrželo co nejdéle na jedno nabití a tady 3DS kardinálně ztrácí. Krutá čísla: se 3D efektem naplno a zapnutou Wi-Fi – 3,5 hodiny hraní, pokud si pohrajete s 3D a podsvícením, dostanete se na něco kolem 4 až 5 (v nejoptimističtějším případě) hodin. Nabití pak trvá kolem 3 hodin.

TIP: Nechcete mít DS hry roztažené? Stačí před startem hry zmáčknout zároveň START a SELECT. Pokud se zatočí obrázek cartridge na horním displeji, udělali jste to správně. Následně už jen stačí spustit hru.

Při hraní DS her, se kterými je přístroj plně kompatibilní, očekávejte výdrž delší. Pravda, aktuální smartphony při hraní vydrží též jen pár hodin, ale u handheldů jsme z minulosti zvyklí na něco lepšího (DSi třeba zvládne až 8 hodin hraní).

Nintendo 3DS 15.jpg

Cena kolem 6 500 Kč též není nejnižší, na druhou stranu PSP při startu takřka atakovalo hranici 8000 Kč. Ve výsledku stejně nejvíce záleží na samotných hrách a tady si Nintendo 3DS spíš říká o trpělivost – žádná z velkých značek (Mario, Zelda, Metroid…) zatím k dispozici není a nabídka je klasicky launchová, celá řádka starších předělávek (Rayman, Nintendogs), pár jednoduchých hříček (Pilotwings, Super Moneky Ball) a pořádných her málo (Ghost Recon). Sledujte Doupě, kde budou recenze postupně vycházet. A určitě se budeme věnovat 3DS i v budoucnosti, až vyjde slibovaný prohlížeč a obchod, který by mohl přinést spoustu zábavy navíc.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,