Notebook HP OMEN 15: herní mašina, která má sílu (recenze)

V uplynulých dvou týdnech jsme s nadšením testovali herní notebook HP OMEN 15. Je krásný, je výkonný... ale je tím pravým pro vás?

Díky společnosti HP jsme si mohli vyzkoušet a pořádně osahat vysoce výkonný notebook HP OMEN 15-ce012nc (1VA44EA). Jedná se o mašinu, která má údajně obstát ve všech hrách a abychom ji vyzkoušeli na maximum, poslalo nám HP rovněž hromadu různého příslušenství. I když zastávám spíše stolní počítače, v čemž mě utvrdili mé zkušenosti se starým notebookem, nemohl jsem si příležitost zrecenzovat tuto bestii nechat ujít. Především jsme se ale chtěli podělit o poznatky, jak jsou na tom herní notebooky a co všechno si na nich v současné době můžete dovolit. Nové HP totiž patří mezi špičku. 

Hraní na cestách aneb nový info koutek s HP Omen

Recenzi skvělého notebooku HP Omen 15 jsme si pro vás připravili už před nějakou dobou, nyní však přichází slibovaná aktualizace, která se bude týkat především většiny PC her a větších hitů, co k nám dorazí do redakce. Ode dnešního dne totiž budeme spoustu her testovat i na tomto notebooku a prozradíme vám, co se ideálně hodí pro pařby na cestách a jak zvládá Omen nejnovější herní hity, pokud se zrovna nerozvalíte doma na gauči. 

Specifikace našeho notebooku

  • OS: Windows 10 64bit
  • Procesor: Intel Core i7 7700HQ Kaby Lake
  • Paměť: 16 GB DDR4
  • Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 Max-Q s 6 GB
  • Displej: IPS antireflexní, 15.6 palců, rozlišení 1920 x 1080 bodů
  • Úložiště: SSD disk s 256 GB + 1 TB HDD

Ve většině PC recenzí se tak mimo jiné dozvíte, jak je na tom konkrétní hra při hraní na cestách, jak zvládá Omen hraní na baterii, jak dlouho vám pařba vydrží ve vlaku či autobuse a další poznatky, které vám pomohou v případném výběru a prozradí, na co dát pozor, než vyrazíte s herním notebookem ven.

Pirates_15_CoreSet_Front_IR_Cam_win10_tcm245_2467702_tcm245_2467733_tcm245-2467702 - kopie.jpgPirates_15_CoreSet_FrontRight_IR_Cam_tcm245_2467706_tcm245_2467733_tcm245-2467706.jpgc05525302.png

Recenzi bych rád pojal krapet neobvykle. Je samozřejmě důležité znát hardware vašeho PC, každopádně nekoupíte si počítač jen kvůli tomu, abyste se chlubili jeho kostrou. Pro mě je důležité hlavně jak to funguje a jak to vypadá, takže si kapitolu se specifikacemi projdeme rovnou a poté se budu věnovat pouze tomu, zda se jedná o kvalitní bavorák nebo o vrak, který má hezké součástky, ale nezvládá pořádně zatáčet.

Hardware potěší

HP OMEN 15 se chlubí Full HD displejem o velikosti 15,6 palců a rozlišením 1920x1080 bodů. Potěší vás rovněž čtyřjádrový procesor Intel Core i7–7700HQ Kaby Lake o frekvenci 2,8 GHz, TB 3,8 Ghz. Grafickou kartou je NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q s vlastní pamětí 6 GB. Operační paměť je 16 GB RAM DDR4 a pevný disk má 1256 GB (1000 GB HDD + 256 GB SSD). Jak vidno, nedostatkem výkonu strádat nebudete, ale samozřejmě jsou na trhu ještě výkonnější stroje. Tento naštěstí nestojí jako menší auto, a i to musíme brát v potaz.

Krásný na pohled

Když notebook otevřete, zaujme vás samozřejmě nejdříve jeho vzhled. Je dost široký, ostatně obrazovka má 15,6 palců, ale není až tak tlustý – chybí mu CD mechanika. Záleží na vás, zda se jedná o zápor či nikoliv. Notebook je bez CD mechaniky značně menší, každopádně jste zcela závislí na digitálních kopiích her. Osobně si myslím, že herní notebook by určitě měl CD mechaniku mít, každopádně na cestách ušetřené místo i menší váhu oceníte.

omen_1.jpgomen_2.jpgomen_3.jpg
omen_4.jpgomen_5.jpgomen_6.jpg
Se vzhledem si někdo opravdu vyhrál, bohužel klávesnice se pro běžné psaní moc nehodí

Samotný notebook je jinak velmi pohledný. Symbol OMEN je výraznou ozdobou seshora i zespoda a je naprosto očividné, že se designeři snažili vyhrát s každým detailem. Bohužel je to možná trochu na škodu. Herní klávesnice s červeným podsvícením je velmi krásná na pohled a pro hry jako stvořená, jenomže kombinace černé s tmavě červenou není nejlepší a písmena s čísly vidíte špatně. Tím pádem je klávesnici v podstatě nemožné pořádně použít pro psaní, pokud není zapnuté podsvícení, z čehož mě brzy začaly bolet oči. Můžete si na to zvyknout, ale ve chvíli, kdy jsem potřeboval napsat nějaký článek, jsem se okamžitě přemístil ke stolnímu počítači. 

 

Kombinace černé s tmavě červenou není nejlepší a písmena s čísly na klávesnici vidíte špatně.

 

Hned v prvních vteřinách mě samozřejmě zaujal obraz. I když se velikost obrazovky nevyrovná velikosti monitoru stolních počítačů, je obrazovka dostatečně velká na to, aby se notebook stal zářivou ozdobou vašeho stolu, především pak cestování, pro které je uzpůsoben. Stále si však zachovává velmi vysoké detaily a netrpí na přehřívání. Jak si řekneme později u her, byl při námaze samozřejmě mnohem teplejší, každopádně výkon se nezpomalil. Cenou za to je bohužel fakt, že je notebook hlučný kvůli větrákům.

Všechny hry takřka bez ztráty dechu

Hlavním testem se samozřejmě staly hry, na které jsme se chtěli soustředit především. Bohužel čtrnáct dní znamená omezenou dobu i knihovnu a nakonec jsem se rozhodl pro variantu pouhých čtyř her, které jsem však otestoval do detailu. U her obecně platí, že notebook vybijí docela rychle. Počítejte tedy s tím, že pro hraní je nabíječka (která je se zdrojem hodně rozměrná) jasnou povinností.

V Gears of War 4 se střílí bez obtíží

Nejdříve jsem se vrhl na svou oblíbenou střílečku poslední doby – Gears of War 4. V recenzi jsem hře dal 4.5 / 5 a o tomto hodnocení mě hra znovu utvrdila. Hra má opravdu úžasnou optimalizaci, a to nejen na mém Xbox One, nýbrž i na notebooku. Na maximální detaily se hra v podstatě nikdy nekousla, s výjimkou cut-scén, kde byly menší záseky celkem pravidelné, ale příliš to nekazilo herní zážitek.

gears_2.pnggears_3.pnggears_5.pnggears_6.pnggears_7.pnggears_8.pnggears_9.pnggears_10.pnggears_11.png
Gears of War 4 běželo téměř bez problémů, jedinou výjimkou byly cut-scény

Stabilního hraní si užijete i v náročnějších scénách, ať to znamená zástupy hladových vojáků nebo například jízdu na motorce v hořícím lese. Notebook se mimochodem chlubí velmi kvalitním zvukem Bang & Olufsen, který je důležitou součástí celého herního prožitku.

Zkouškou ohněm pro mě byl split-screen. Vzpomínáte-li si na Gears of War: Ultimate Edition, což je remaster prvního dílu, který vyšel 25. srpna roku 2015, měla hra výrazný pokles snímků při hře na rozdělené obrazovce. Tady naštěstí běží hra zcela plynule. Jediným mínusem je již zmíněný vysoký hluk a i když se notebook zahřívá, úbytek výkonu jsem nezpozoroval ani po delším hraní.

Forza Horizon 3 nabízí dechberoucí prožitek z jízdy

Nemohl jsem samozřejmě neotestovat grafiku bez pořádné závodní hry a na mysl mi okamžitě padla Forza Horizon 3. Tato závodní hra, která se dočkala samých vynikajících recenzí, naplno prezentuje krásná auta s kombinací s překrásným prostředím Austrálie. Uchvátila nás v recenzi, která je napsaná podle Xbox One verze, ale výkonný počítač posouvá zážitek na ještě vyšší úroveň.

forza_1.pngforza_2.pngforza_3.pngforza_4.pngforza_5.pngforza_6.pngforza_7.pngforza_8.pngforza_9.png
Závody v podání Forza Horizon 3 vypadají úchvatně a užíval jsem si každou minutu jízdy

Notebook dokáže krajinu zobrazit opravdu překrásně a skvěle si pohrát s každým detailem, hrou světla a stínu. Hra je přitom naprosto plynulá a doslova cítíte rozmanitost krajiny, případně déšť a cákající bahno.

Forza Horizon 3 obecně prezentovala vlastnosti notebooku přímo ukázkově, opět musíme pochválit vynikající optimalizaci. Hluk a zahřívání je na tom stejně jako v případě Gears of War 4, naštěstí hra zůstává stabilní a znatelnější snížení výkonu nepocítíte ani v případě, že hrajete na nejvyšších detailech.

Watch Dogs 2 ukazuje San Francisko v plné kráse

Městská akce Watch Dogs 2 byla pro notebook teprve pořádným oříškem. Ubisoft hru na PC podpořil možností stáhnout si lepší grafiku, navíc nastavení grafiky umožňuje velmi vysoké rozlišení. Nejedná se pouze o prázdná slova, hra vypadá opravdu úchvatně. Zažil jsem dokonce i déšť, který... byl možná dokonce hezčí než ve skutečnosti.

watch_dogs_2 (1).jpgwatch_dogs_2 (2).jpgwatch_dogs_2 (3).jpgwatch_dogs_2 (4).jpgwatch_dogs_2 (5).jpgwatch_dogs_2 (6).jpgwatch_dogs_2 (7).jpgwatch_dogs_2 (8).jpgwatch_dogs_2 (9).jpg
Městská akce Watch Dogs 2 vás na maximální detaily ohromí a notebook s ní nemá výraznější problémy

Popravdě bylo cítit, že už to notebook vydýchává s mírnými obtížemi. Hra sice běžela plynule, ale v náročnějších pasážích bylo cítit, že se trošičku škube. Notebook byl možná dokonce o něco hlasitější, každopádně mohlo se mi to jen zdát – větráky řvou opravdu neustále, dokonce i při sledování filmu.

Každopádně občasné menší propady při náročnějších částech nejsou přehnanou překážkou. I na nejvyšším nastavení grafiky běžela hra docela plynule a pokud si nastavení trochu snížíte, stále budete žasnout nad vysokou úrovní detailů.

Destiny 2 si užijete v krásném kabátku

Jelikož myslíme na budoucnost, vyzkoušel jsem na notebooku rovněž akci Destiny 2. Hra mimochodem vyjde na PC 24. října tohoto roku. Naštěstí jela opět bez komplikací a vypadala opravdu famózně. Ani na nejvyšším rozlišení jsem neměl problémy se stabilitou hry, která je v žánru FPS opravdu kritickým bodem. 

Z technických důvodů nám bohužel nešlo pořídit žádné screeny z Destiny 2, ale můžete se podívat alespoň na 4K video z YouTube, které prezentuje grafické kvality více než dobře. Ostatně ani v případě předchozích her nejsou screeny tak krásné, jako když ty hry opravdu hrajete. V případě Destiny 2 mluvíme tedy o stabilní hře, opět však notebook trpěl na již zmiňovaný hluk a samozřejmě se trochu zahříval. To se ostatně zdálo být stěžejním bodem celého testování.

Pro hraní je to ideální

Finálně zhodnotit notebook HP OMEN 15 je docela složité. V našem případě bohužel hlavně kvůli tomu, že jsme ho zkoušeli pouhých čtrnáct dní, ale notebook je zrovna zařízení, které svou pravou tvář ukáže třeba až v rámci měsíců. 

Pokud vás zajímá čistě hraní, vyniká notebook výkonem a atraktivním hráčským vzhledem – bohužel nemá CD mechaniku, což je dle mého chyba, každopádně záleží na vašem úhlu pohledu. Kvůli špatně barevně navržené klávesnici se k práci bohužel příliš nehodí. Jedná se o perfektní herní stroj, který vám občas trochu pocuchá uši svými větráky. Hledáte-li něco multifunkčního i na práci, asi bych hledal dál. Ostatně notebook pořídíte přibližně za 40 tisíc.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • zvládá všechny nové hry na vysoké detaily
  • nepřehřívá se
  • kvalitní zvuk
  • vypadá skvěle

Zápory:

  • klávesnice se nehodí pro běžné psaní
  • je opravdu hlučný
  • chybí CD mechanika (pro někoho možná výhoda)
  • pro hraní her nutná rozměrná nabíječka, jinak se rychle vybije
Diskuze (6) Další článek: Zimní slevová akce na Steamu je tu, držte si peněženky!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,