Nové hry na obzoru: Battlefield 2 bude bomba! Ale Dungeon Siege 2?

První obrázky z Battlefield 2 napovídají, že tady se kutí něco opravdu moc moc dobrého. Na druhou stranu třeba takový Dungeon Siege 2, to je zase naopak velká neznámá, která může přinést mnoho zklamání. Ale nemusí. A co tituly jako Besieger a Moscow Rush? Dozvíte se v dnešním článku!

Battlefield 2

Homepage: zatím není
Výrobce: Digital Illusions (http://www.dice.se/)
Vydavatel: EA (http://www.ea.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: jaro 2005

Hra Battlefield 1942 ukázala světu, že koncepce rychlé multiplayerové válečné 3D akce pro desítky lidí má své neodolatelné kouzlo. Jednoduchá modifikovatelnost zapříčinila vznik desítek a stovek nejrůznějších úprav, díky kterým se z Battlefieldu stala více platforma nežli že by se jednalo pouze o samostatnou hru. EA si samozřejmě svého úspěchu užívají jak můžou, a vyjma konzolové verze Battlefield: Modern Combat ohlásili už také přímo druhé pokračování s překvapivým názvem Battlefield 2.

  

Dvojka bude narozdíl od právě vycházejícího Vietnamu kompletně překopaná. Audiovizuální stránka, fyzika, mapy, to všechno by mělo odpovídat současným standardům. Navíc se boj přesune z minulosti do současnosti, takže k dispozici budou také zbraně jako pušky M4 a granátomety M203. Neodolatelnou samozřejmostí jsou pak tři desítky bojových prostředků, od
 tanků M1A1 Abrams přes typické vojenské džípy až po vrtulníky Apache a transporty. Mapy mají být skutečně rozsáhlé, ostatně na několika stovkách metrů čtverečních byste si s vrtulníky moc neužili, takže čekejte skutečně rozlehlé terény, na kterých se bude moci pohybovat i přes sto jednotlivců! Novinkou bude tzv. velitelský mód, kdy se sami nezúčastníte přímo bojů, nýbrž budete udílet rozkazy svým jednotkám, zaměřovat dělostřeleckou podporu, apod. Díky tomu pak získáte vyšší hodnosti.

Tohle, tohle bude bomba! Na to vsadím svoje boty. EA a především severští Digital Iluusions se skutečně činí

Dungeon Siege 2

Homepage: http://www.gaspowered.com/ds2
Výrobce: Gas Powered Games (http://www.gaspoweredgames.com/)
Vydavatel: Microsoft (http://www.microsoft.com/games/)
Platforma: PC
Datum vydání: listopad 2004

Také už jste o tom slyšeli? Asi ano, a asi i docela dávno. Teprve nedávno ale vývojáři konečně spustili internetového stránky tohoto projektu a tím vhodili do arény další nové informace.

   

Erm, takže jaký vlastně bude Dungeon Siege 2. Hehe. Vlastně by se chtělo říct, že ne o moc jiný než jednička, ale to by asi nestačilo. Autoři z Gas Powered Games samozřejmě slibují hory doly, ale většinou jsou to jen marketingové kecy, které oproti té jedničce v podstatě vůbec nic nového nepřinášejí. Každopádně víme tohle: v partě budete moct mít až šest postav, nově přibudou tzv. hrdinské schopnosti, které každá z jednotlivých tříd využije především v bitvách, o jejichž výsledku mohou často rozhodnout. Systém vývoje postav je údajně zcela nový, k dispozici budou nové schopnosti a skilly. Pamatujete na mulu z jedničky? Tak to prý byl jen začátek. Nyní si budete moct vybrat z celého arzenálu exotických pomocníků, kteří se k vám věrně přimknou na celý čas vašeho putování. Interaktivní svět, filmový styl vyprávění, strhující audiovizuální efekty, bla bla bla - to už jsme slyšeli tisíckrát a jednou.

Abych řekl pravdu, bojím se neúspěchu. Velkého neúspěchu. Jednička byla dobrá, ale v GPG se budou muset opravdu hodně snažit, aby svůj stín překonali.

Moscow Rush

Oficiální stránky: http://www.buka.com/
Výrobce: HBM
Vydavatel: Buka (http://www.buka.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2005

Byli jste někdy v Moskvě? Ne? Nevadí! Ruská společnost Buka pro vás připravila ojedinělou závodní akci jménem Moscow Rush.

    

Scénář hry se trochu podobá filmu francouzskému Taxi. Hlavním hrdinou je normální městský týpek, mezi jehož pramálo životních strastí a starostí patří přátelé, pouliční závodění a samozřejmě jeho kára. Sní o tom, že jednou vyhraje milión dolarů a bude si je pořádně užívat. Zatím je však pouhý začátečník. Musí si nejprve něco vydělat, a teprve potom se může pustit do skutečného závodění o pořádné peníze. Moscow Rush slibuje rozsáhlou fotorealistickou reprezentaci současné Moskvy, realistickou simulaci prostředí i dopravní situace, proměnlivou zápletku se dvěma desítkami misí a také podporu multiplayeru.

Asi to nebude žádný skvost, ale mohlo by to na nějaký čas docela zabavit. Také skutečně v pravém smyslu slova "ruské" GTA.

Besieger

Oficiální stránky: http://www.besieger.com/
Výrobce: Primal Software (http://www.primal-soft.com/)
Vydavatel: Mindscape, DreamCatcher Games
Platforma: PC
Datum vydání: 18. června 2004

A ještě jednou se vydáme do Ruska. Tentokrát za společností Primal Software, která je známá především díky svému u nás právě vycházejícímu akčnímu RPGčku Dračí oko (I of the Dragon). Primal Software ale už dlouhou dobu - v Rusku vyšla pohádka o drakovi už předminulý rok - pracují také na realtime strategii Besieger.

     

Jestli se vám líbili Battle Mages, tak Besieger se vám bude líbit ještě víc. Ústředním motivem je v Besiegeru, podobně jako u starého dobrého Stronholdu, dobývání pevností a měst. Důležitou roli, jak tomu ostatně obvykle bývá v každé realtime strategii, hraje také ekonomika. Ta zde jde ruku v ruce s budováním města, budovy zde nabývají narozdíl od jiných RTS maximální důležitosti. Čím více budov postavíte, tím více se "objeví" obyvatel, které pak za určitý peněžitý obnos můžete naučit bojovat. K dispozici jsou dvě odlišné rasy a bohatý fantasy svět.

Rusové poslední ukazují, že realtime strategie dělat umějí, viz. příklady jako Perimeter nebo Battle Mages. Držme jim palce, ať stejně dobře dopadne i Besieger.

Váš názor Další článek: Vydejte se do Iráku ve stíhačce F18

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,