Nové hry na obzoru: další vláčky z Čech

Tentokrát si představíme dva nové projekty z českých luhů a hájů, poprvé jde o zcela novou multiplayerovku Everown, druhým titulem je pak mašinkářská simulace LocoMania od týmu 7fx. Do třetice všeho dobrého tu máme Keepsake, nadějně vyhlížející adventuru ze starých časů od montrealských Wicked Games.

Keepsake

Homepage: www.wickedstudios.com
Výrobce: Wicked Studios
Vydavatel: -
Platforma: PC
Datum vydání: 2. čtvrtletí 2005

Bylo to v roce 2002, když se dala dohromady partička lidí ze společností jako Ubisoft nebo Vircom Interactive (tvůrci her The 4th Coming či Black Moon Chronicles), a vzniklo tak herní studio s názvem Wicked Games se sídlem v kanadském Montrealu. Není to jen tak ledajaké herní studio, pro kafe tam prý běhají malí impové a šéf firmy je zároveň kytaristou v Soundforge, místní heavymetalové formaci. To jen tak pro úplnost.

     

Tahle banda už nějaký ten pátek pracuje na zajímavém projektu jménem Keepsake. Většina ze zaměstnanců jsou fanouškové letitých dungeonů a adventur, a tak se společně rozhodli, že zkusí přivést na svět dílo jakoby ze starých časů. Úvod Keepsake prý tak trochu připomíná úvod do Harryho Pottera. Hlavní hrdinkou hry je mladá dáma jménem Lydia, která právě nastupuje na Dragonvaleskou univerzitu, kde bude studovat magii. Jenže když dorazí na místo, zjistí, že škola je liduprázdná. Zatímco každý jiný soudný školák by zajásal, otočil se a šťastně mašíroval zpátky domů, Lydii to nedá a pustí se do průzkumu opuštěné školy. Jejím nerozlučným společníkem je drak Zak, který byl ovšem díky magické nehodě proměněn ve vlka. Jedním z hlavních úkolů ve hře tedy nebude pouze dopátrání se příčiny totálně vylidněné školy, ale i přeměna Zaka zpátky v draka. Vypadá to všechno dost dětinsky, ale chyba lávky! Wicked Studios tvrdí, že tohle bude dospělá záležitost určená vyzrálým hráčům, jejich inspirační zdroje zahrnují takové klasiky jako Quest for Glory, Final Fantasy nebo Baldur`s Gate.

Navzdory chytlavému technickému zpracování si hra zachovává velice nízké, v dnešní době téměř směšné hardwarové nároky. Navíc slibuje poměrně značný rozsah, takže nemusíte mít obavy z toho, že po pár hodinách splníte všechny úkoly a prolezete každý kout.

Everown

Homepage: www.everown.com
Výrobce: Stringdata
Vydavatel: -
Platforma: PC
Datum vydání: 2005

Češi jsou národem kutilů, o tom se prostě nedá pochybovat. Je to dobře, protože jedině tak se u nás budou objevovat stále nové tvůrčí týmy a tím i nové herní projekty. Jedním z nich je online zaležitost s názvem Everown, kterou představila softwarová společnost Stringdata.

    

Koncept je poměrně zajímavý a vzdáleně připomíná starší Necromanii. Jde o čistě multiplayerovou hru, kterou můžete smažit po lokální síti anebo přes internet. Každopádně vždycky jde o jednu arénu a několik skupinek hráčů, kteří se do sebe navzájem pustí.  Tvůrci vycházejí z masivně multiplayerových klasik typu Ultima Online, ovšem ohlodávají ji doslova na kost a ponechávají pouze ty herní prvky, které znamenaly v původní hře největší zábavu, tj. vyzbrojování a vybavování postavy, získávání zkušeností,  vylepšování skillů (značně zrychlené), a samozřejmě boj. Jinak řečenoé půjde o čistokrevné PvP, tedy Player vs Player souboje. Což může být - za jistých okolností (především dostatku hráčů, kvalitního síťového kódu, bezchybně propracovaných arén a hromady herních předmětů) Opravdu velká Zábava (OvZ).

Jenomže to má celé jeden háček: takových už tu bylo. Jistě, vývojáři mají velmi dobré technické zázemí, zkušenosti se síťovými aplikacemi, zjevně i s jinými online hrami. Zda ale mají také cit pro herní design, to zjistíme... vlastně ani nevím, kdy to zjistíme, protože zatím není jasné, kdy by měl Everown vyjít.

LocoMania

Homepage: www.loco-mania.com
Výrobce: 7fx
Vydavatel: -
Platforma: PC
Datum vydání: leden 2005

7fx se dosud do historie českého vývojářství nezapsali právě slavně. Jejich Team Factor spíše zklamal a veškerá následující tvorba (malé java hry pro mobily, jednoduché budgetové hříčky) nedošla jakékoliv odezvy. V současné době 7fx tvrdě makají na nových projektech a jedním z nich jsou i nové vláčky pojmenované nijak zvlášť originálně LocoMania.

    

V podstatě půjde o to samé jako u Trainz či jiných vláčkových 3D simulátorů, které se v průběhu uplynulých let objevily. Stanete se vlakovým dispečerem, který kontroluje pohyb jednotlivých vlaků na daném území. To obsahuje dvanáct různých tras, každá z nich je posazena do odlišného prostředí (hory, pouště, tropy, tajga, sibiř a já nevím co ještě). Můžete ovládat výhybky, vlaky, ale vaším nejvyšším cílem je dostat vlak z pozice A do pozice B v co nejkratším čase. Pak postupujete do dalšího levelu.Zdá se, že 7fx v uplynulých měsících dřeli především na novém 3D enginu, protože slibují realtim efekty počasí a různé grafické libůstky.

V současné době 7fx pracují i na dvou dalších slibných simulátorech. LocoMania tak zřejmě bude jakýmsi pokusným králíkem, na kterém si vyzkoušejí, co všechno jejich nový engine svede a jak jej přijímají hráči.

Diskuze (1) Další článek: Vyzkoušejte si Silent Hill 4!

Témata článku: , , , , , , , ,