Nové hry na obzoru: dobude skvostný Advent Rising letošní prázdniny?

Shadow Ops: Red Mercury - realistická akce z protiteroristického prostředí, náhrada za Counter Strike: Condition Zero? * Advent Rising - nová naděje všech příznivců žánru space opery * AURA: Fate of the Ages - fantastická adventura ze světů, do kterých ještě nikdo nikdy nevstoupil * I of the Dragon - aneb jaké to je býti drakem

Shadow Ops: Red Mercury

Oficiální stránky: http://www.us.atari.com/games/shadow_ops_rm_xbox_action/
Výrobce: Zombie Studios (http://www.zombiestudios.com/)
Vydavatel: Atari (http://www.atari.com/)
Platforma: PC, Xbox
Datum vydání: květen 2004

Slovo je sice nebezpečná zbraň, ale v mnoha případech je nebezpečnější prostá olověná kulka. Nějak podobně to vidí také lidé ze Zombie Studios, kteří pro nás chystají tuto realistickou 3D akci z vlastního pohledu, ne nepodobnou nejnovějším Delta Force.

     

Ostatně, má hra má obdobnou náplň. Jakožto příslušník speciálních protiteroristických jednotek Delta Force musíte čelit mnoha nebezpečným úkolům, jež na vás čekají v odlehlých oblastech středního východu, ale i důležitých evropských velkoměstech. Tvůrci slibují ten nejrealističtější a nejakčnější zážitek, jaký jsme dosud mohli začít - ale to slibují všichni a vždycky. Každopádně velkou výhodou bude možnost řídit vozidla, kombinovat útočnou taktiku se skrývající, či spolupracovat s jinými vojáky. Navíc by se mělo jednat o velice zajímavou zápletku, u které tvůrci zdůrazňují, že jejím hlavním protagonistou není nikdo jiný než samotný hráč. To přijde poněkud komické, protože tak by to přeci mělo být vždycky, ne?

Hra běží na nejnovějším Unreal enginu a disponuje značnou podporou multiplayeru, alespoň u Xboxové verze. Uvidíme, jak to dopadne u PC. Doufejme, že nepůjde o "pouhou" - obvykle nepovedenou - konverzi.

Advent Rising

Oficiální stránky: http://www.adventtrilogy.com/
Výrobce: GlyphX Games (http://www.glyphx.com/)
Vydavatel: Majesco (http://www.majescogames.com/)
Platforma: PC, Xbox
Datum vydání: jaro 2004

"Bude Advent Rising největším překvapením roku 2004?" - tak takhle nadepsaným článkem jsem poprvé prezentoval Advent Rising čtenářům Doupěte v květnu minulého roku. A dnes bych to rozhodně neudělal jinak!

   

Už první obrázky ze hry vypadaly úchvatně, a nejinak je tomu i u těch nových. Nových informací je poskrovnu, ale určitě nebude na škodu připomenout ty, které už známe. Studio GlyphX Games je uskupením především počítačových grafiků, kteří se rozhodli, že se pustí do tvorby hry. Zatím jim to jde docela od ruky. Příběh pro ně píše vyhlášený sci-fi spisovatel Orson Scott Card, takže se můžete těšit na pořádnou space-operu. Osobně bych čekal něco na způsob ještě o něco velkolepějšího Pátého Elementu (a jestli jste tenhle film neviděli, utíkejte to napravit!). Hlavní roli hraje civilizace jistých Hledačů, kteří se snaží zničit lidskou civilizaci. To si samozřejmě nemůže lidstvo nechat jen tak líbit, takže začíná boj. A vy jste ten, kdo by měl člověčenstvu vybojovat právo na život.

Filmová atmosféra, epický příběh, naprosto skvostná grafika, možnost přepínání 3rd person a 1st person pohledu, to všechno dělá z Advent Rising jeden z nejnadějnějších titulů letošních prázdnin. Držme novým vývojářům palce, ať se jim jejich první dílko beze zbytku povede!

AURA: Fate of the Ages

Oficiální stránky: http://www.adventurecompanygames.com/tac/aura/
Výrobce: The Adventure Company (http://www.adventurecompanygames.com/)
Vydavatel: The Adventure Company (http://www.adventurecompanygames.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: červen 2004

Ách jo, zase adventura? Ano, zase! Ukazuje se, že tenhle žánr ma ke smrti daleko. Nejen, že jsou ohlašovány stále nové a nové tituly, ale především stále existují lidé, kteří je rádi hrají. A to je nejdůležitější!

    

"Ve stopách předků žijí Ochránci navždy..." - takhle nějak zní úvodní věta příběhu nové adventury AURA: Fate of the Ages. Její příběh se točí kolem legendy, která praví, že na světě existují čtyři posvátné prsteny, které umožňují přístup do skrytých světů a nových vesmírů. Dále se v ní říká, že ten, kdo bude schopen spojit tyto čtyři prsteny získá obrovskou sílu, moc a co hlavně, nesmrtelnost. To už stojí za nějaké to hledaní, co myslíte? Autoři se zde zjevně snaží využít aktuální masové popularity Pána Prstenů (která sice poměrně rychle upadá, nicméně  stále má ještě velmi početnou základnu příznivců). V titulu AURA se vypravíte do unikátního světa smíchaného ze snů a magie, éterických zemí a mechanických esencí nekonečna. Rozumíte posledním třem slovům, která jsem napsal? Ne? Já taky ne. Ale to je jedno, důležité je, že na vás čekají čtyři různé světy: údolí Ademika, Mechanický svět, Éterický svět a v neposlední řadě také Ostrov jednoty.

Pro lidi, které baví luštit ty nejzapeklitější hádanky a prohánět se ve fantastických světech plných na první pohled nepochopitelných úkazů je tahle hra jako dělaná. Vlastně ne "jako", ona je prostě dělaná přímo pro ně.

I of the Dragon

Oficiální stránky: http://www.primal-soft.com/
Výrobce: Primal Software (http://www.primal-soft.com/)
Vydavatel: Strategy First (http://www.strategyfirst.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: již vyšlo/březen 2004

S více než ročním zpožděním vyrazí z matičky Rusi do světa 3D akční fantasy hra I of the Dragon od Primal Software. Kdysi dávno jsme si v Drakanovi mohli vyzkoušet jaké to je létat na drakovi, teď se můžeme stát drakem my sami!

     

Příběh není nic extra, prostě klasické fantasy klíše: malé království je zužováno  náhlými nájezdy nejrůznější havěti. A vy jakožto Vyvolený Drak (c) se jim musíte postavit, případně ještě získat přízeň svých spoludraků a společnými silami barbarské hnusáky udolat. Celkem máte na výběr ze tří různých typů draků (nejsem si zcela jistý čím se vlastně liší, možná že barvou - červený, zelený a modrý?). Veškerá akce se samozřejmě odehrává vzduchu, takže se můžete těšit na skvělé "letecké" souboje, plivání ohně a vydrápávání očí. O formacích není nikde ani zmínka, ale představte si takové hejno draků zformované jako tlupa stíhaček, to by nebylo špatné, což? Ale zpátky k vašemu dráčkovi - jedná se částečně také o RPG titul, takže tady narazíte na několik základních atributů. Ne nadarmo nese I of the Dragon označení "akční RPG" - takže těch atributů zase nečekejte příliš mnoho.

Je velká škoda, že se tahle hra dostává do světa tak pozdě. Po technické stránce už jistě není z nejnovějších, takže jsem zvědav, jak dopadne alespoň po stránce hratelnosti. Na druhou stranu stát se drakem... není zase až tak špatná představa.

Váš názor Další článek: Čeští kvalifikanti se zúčastní jedné z největších světových akcí

Témata článku: , , , , , , , , ,