Nové hry na obzoru: dopravní obr vs. potulný muzikant

V prachu dnešního kolbiště se sešli čtyři odhodlaní protivníci - tváří v tvář proti sobě stanou dopravní obr aka Transport Giant, bleskový úder alias Blitzkrieg, potulný bard, jinak známý aké jako The Bard`s Tale a nakonec legendární postavička koumáckého detektiva v podobě Sherlock Holmes: The Silver Earring. Kdo zvítězí? Rozhodujete pouze vy!

Transport Giant

Homepage: http://www.transportgiant.com/
Výrobce: JoWood
Distributor: JoWood
Platforma: PC
Datum vydání: právě vychází

Mohlo by se zdát, že hry jako Transport Tycoon nebo Industry Giant jsou už dnes mrtvé. Jenže zdání klame, podobně jako u adventur. Je tady Rakouský JoWood se svým týmem v Ebensee, který přichází se skvělou ekonomicko-dopravně-budovatelskou strategií Transport Giant!

   

Řekl jsem skvělou? No ano, skvělou! Rakušané mají totiž oproti Němcům jednu výhodu. Nejsou to Němci. A tak se tolik nevyžívají v přehledných gigatabulkách plných užitečných nesmyslů, alébrž na zábavné stavění, vyrábění a plánování všeho, co naplánovat jde. A od západních sousedů jim zůstal smysl pro velmi precizní grafické zpracování. Co tedy vlastně Transport Giant nabízí? Komplexní simulaci pozemní, vzdušné i vodní dopravy, můžete přepravovat pasažéry i zboží, vyžívat se ve dvou scénářích (Amerika a Evropa), stavět tunýlky, mosty, semafory, podobně jako ve slavném Transport Tycoonu upravovat firemní barvy, vybírat z více než 130 různých dopravních prostředků, spojovat vláčky dlouhé až 64 vagónků a spoustu a spoustu dalších věcí!

Shrňme to. Transport Giant si bere to nejlepší z Transport Tycoona a tenhle základ obohacuje o spoustu nových prvků, které v téhle klasice vždycky chyběly - jako třeba měnící se ekonomická situace, počasí, možnost rozšiřovat stanice zcela podle vaší libovůle, a tak dále. Prostě pohádka! Jedna báseň, žůžo, skvělý! Pokud máte chuť, vyzkoušejte si demoverzi - má necelých 60 MB a rozhodně stojí za to.

Blitzkrieg 2

Homepage: http://www.cdv-blitzkrieg.de/
Výrobce: Nival Interactive
Distributor: CDV Software
Platforma: PC
Datum vydání: 2. čtvrtletí 2005

Chtělo by se šmahem dodat "tentokrát už ve 3D". Zkušené ruské vývojářské studio Nival Interactive prostě bez přestávky jede a produkuje samé výtečné záležitosti, od prvního Blitzkriegu přes oba díly Etherlords po akční taktickou strategii Silent Storm. Blitzkrieg si o pokračování přímo říkal, takže tady je!

  

Hra nabídne 4 kampaně odehrávající se na všech důležitějších bojištích, od střední Evropy po Pacifik. Podstatným rozdílem oproti jedničce bude systém hrdinů, tedy postav podle reálných předloh, které nejednou rozhodnou o konečném výsledku bitvy. Jednotky také získávají zkušenosti a poté i vyšší hodnosti, čímž se postupem času stávají nejen silnější, ale především strategicky cennější. Zajímavostí jsou inženýři, kteří dokáží budovat zákopy nebo odstřelovat mosty a budovy. Co ale na první pohled bije u dvojky do očí, to je skvostná 3D grafika, která si skutečně zaslouží ohromnou pochvalu.

Vydání hry je ovšem stále ještě poměrně daleko, takže vývojáři ani nevypouštějí ven příliš mnoho nových informací. Přesto se tenhle titul vyplatí pozorně sledovat, protože kvalitních realtime strategií z období 2. světové války není nikdy dost!

The Bard`s Tale

Homepage: http://www.inxile-entertainment.com/
Výrobce: inXile entertainment
Distributor: Acclaim / Vivendi
Platforma: PC, next-gen konzole
Datum vydání: 2004

Brian Fargo je člověk se smyslem pro humor. A také ohromně vyvinutým smyslem pro RPGčka a dobré hry vůbec. Dokázal to u Falloutu a asi tak 40 dalších projektů. Další štace? Remake starého dobrého Bardova příběhu, který v polovině 890. let okouzlil desetitisíce hráčů po celém světě.

   

Jak už název napovídá, celá hra je příběhem o potulném muzikantovi, který se nachomítne jednou sem, jednou támhle, jednou tam kde ho mají rádi (tam mu možná dají peníze nebo alespoň jídlo), podruhé zas jinam, kde ho rádi nemají (tam nejspíš dostane po hu...hlavě). A to si pak musí pěkně po svém poradit - třebas zahrát a zazpívat nějakou pěknou písničku, aby mu protivníci odpustili a šli si pěkně po svých dál. Jenže ne vždycky se to povede, a tak se náš milý bard bude nejednou také pekelně bít. The Bard`s Tale bude RPGčko, ale ne jen tak ledajaké! Bude to humorné RPGčko, se spousty humorných průpovídek a vtipných postaviček, ale také spousty soubojů, předmětů, skvělým příběhem a možná i jedním velkým překvapením. Jakým? To neví asi ani sám Fargo.

Spousta lidí se na něj ohromně těší, a jestli se týmu z inXile entertainment podaří dotáhnout do zdárného konce všechny verze (ale především tu pro PC, u které hrozí největší nebe..

Sherlock Holmes: The Silver Earring

Homepage: http://www.sherlockholmesgame.com/
Výrobce: FrogWares
Distributor: Digital jesters
Platforma: PC
Datum vydání: podzim 2004

Á, pan Holmes je už zase tady! Vadí, nevadí?! Ale co, prý je to nová čistokrevná adventura. Říkají to žabáci z vývojářského studia FrogWares, tak proč jim nevěřit.

   

Znovu se tedy setkáváme s legendárním anglickým detektivem Sherlockem Holmesem i jeho nepostradatelným společníkem Dr. Watsonem. Oba jsou v květnu roku 1897 pozváni na malý večírek pořádaný sirem Melvynem Bromsbym, úspěšným podnikatelem, na počest návratu své dcery Lavinie. Sir Bromsby měl také během večírku ohlásit důležitý krok ve své podnikatelské kariéře. Jenže to by to nebyl příběh Sherlocka Holmese, aby se na večírku nestala tajemná vražda a Bromsby neskončil na zemi v kaluži krve. Vyšetřování začíná okamžitě, hned na místě. Vedle obou známých postav se ve hře potkáte kupříkladu také s inspektorem Lestradem, Mycroftem Holmesem, Wigginsem a paní Hudsonovou a navštívíte kolem 40 různých míst ve starém dobrém Londýně.

Když můžou být hry podle knih Agathy Christie, proč by se nemohly prodávat i adventury se starým bardem Sherlockem? Nakonec to může být i docela zábava, pohybovat se v dobových reáliích Londýna 19. století a řešit tajemnou vraždu. Nebo dokonce vraždy? Kdo ví...

Váš názor Další článek: Ultima Online poprvé legálně v české počítačové herně

Témata článku: , , , , ,