Nové hry na obzoru: Driver 3, BloodRayne 2, Battlefield Vietnam

Samé bombastické názvy, co? Však to jsou také všechno pokračování známých a dobře zavedených sérií! Ještě je tu ale jedna hra, která si dnes zaslouží bližší představení - potenciální hit letošního jara, totiž taktická válečná akce Full Spectrum Warrior, která se inspiruje nejen skutečnými situacemi, ale i americkou armádou využívanými postupy jejich řešení. Do boje, vojáku!

Driv3r (aka Driver 3)

Oficiální stránky: http://www.atari.com/driv3r/
Výrobce: Reflections Interactive
Vydavatel: Atari (http://www.atari.com/)
Platforma: PS2, Xbox, PC
Datum vydání: léto 2004

Série Driver, jejíž první dva díly (vydané v letech 1999 a 2000) si získaly přízeň mnoha milionů konzolových i PC hráčů z celého světa, sleduje osudy neohroženého policisty a především šíleného řidiče Tannera. A nejinak tomu bude i ve třetím dílu, jehož vydání pro PC bylo konečně po dlouhých (a zbytečných) průtazích definitivně potvrzeno. Už tak dost nakrknutí PCčkáři si můžou oddechnout - exkluzivní vydání pouze pro konzole, podobně jako u dvojky, by se opakovat nemělo.

   

Britští Reflections za sebou mají pěknou řádku bombastických automobilových simulací, počínaje profláknutým Destruction Derby a konče nedávnou hitovkou Stuntman. Třetí díl Drivera nás zavede do několika různých lokací v Evropě, Americe i Asii - konkrétně se jedná o města Miami, Nice a Istanbul. Samotná hra se do značné míry přiblíží sérii GTA, anžto si na ulici budete moct štípnout kterýkoliv bourák, na který narazíte. Co na Driv3rovi asi nejvíc bije do očí, to je takřka fotorealistická grafika (alespoň na Xboxových screenshotech). Využívá totiž notně poupraveného jádra enginu výborné arkády Stuntman, která svého času udivovala nejen vizuální přitažlivostí, ale i realističností fyzikálního modelu. Nejlepší na tom všem je, že opominuti nezůstanou ani milovníci jednostopých strojů - můžete se těšit hned na několik druhů mašin.

Battlefield Vietnam

Oficiální stránky: http://www.eagames.com/official/battlefield/vietnam/
Výrobce: Digital Illusions (http://www.dice.se/)
Vydavatel: Electronic Arts (http://www.eagames.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2004

Válečná střílečka Battlefield 1942 kanadských Digital Illusions zaznamenala fenomenální úspěch i přesto, že byla více zaměřená na multiplayer než na hru jednoho hráče. Tak jako tak, pokračování (hned vedle skvostných výtvorů bující modařské komunity) na sebe nenechalo dlouho čekat. Battlefield Vietnam vhodí hráče doprostřed vitnamského pekla, prožijete si ty nejhorší bitvy, jaké tahle krvavá válka zažila.

   

Dostanete na výběr mezi silami USA, severních vietnamců a Vietcongu. Nabízený arzenál by měl realisticky vystihovat zbraně skutečně dostupné během konfliktu, a to včetně nejrůznějších dopravních prostředků. Nejčastěji jsou samozřejmě zmiňovány proslulé americké helikoptéry, které kropily křováky ohnivým deštěm, ale na cestě za vysvobozením svým i Vietnamců narazíte také na ruské tanky T-54 a stíhačky Mig-21 (v naší armádě dodnes aktuální;). Battlefield Vietnam má oproti svému předchůdci vynikat především v možnosti střílet z těchto zbraní za jízdy/letu/plavby, případně například pomocí transportní helikoptéry přesunovat jiná vozidla. Stejně jako další hry série Battlefield, i odrůda "Vietnam" umožní hru až 64 hráčů najednou přes internet.

Full Spectrum Warrior

Oficiální stránky: http://www.fullspectrumwarrior.com/
Výrobce: Pandemic Studios (http://www.pandemicstudios.com/)
Vydavatel: THQ (http://www.thq.com/)
Platforma: PC, Xbox
Datum vydání: jaro 2004

Ať už si o americké armádě myslíte cokoliv, jedno popřít nelze - je jednou z nejvyspělejších na celém širém světě. Dokázala to mimo jiné vydáním kvalitní freewarové válečné 3D akce America`s Army. Vždyť už samotný nápad verbovat nové gumy za pomoci počítačové hry je neuvěřitelně pokrokový! Co víc, pro své vlastní potřeby využívají Američané množství komplexních simulačních programů, které často nemají k dnešním hrám daleko (viz. případ Flashpointu/VBS od českého Bohemia Interactive Studia). Jednou z připravovaných her, která se původně vyvinula právě z takovéto simulace, je i Full Spectrum Warrior.

     

Původní program byl určen pro trénink pěšáků k boji v městských oblastech. O nic jiného nejde ani v FSW. V roli "squad leadera", tedy velitele skupiny, musíte dávat pokyny svým dvěma týmům tak, aby zdárně splnili svůj úkol. Více než klasická 3D akce je tedy FSW spíše taktická akční střílečka ve stylu Hidden & Dangerous 2, jen v poněkud odlišném prostředí s jinými proprietami. Ale nebojte, sami se také pořádně zapotíte v akci, až se budete plazit prašnými cestami uprostřed špinavých slumů kdesi v neznámu. Celá hra je postavena na skutečné taktice, kterou americká armáda využívá v boji, z čehož plyne jediné: tady v té hře půjde především o realismus. Ne že by pohodlí hráče bylo až na druhém místě, to ne, jedině správné skloubení realistického zpracování a uživatelsky komfortního ovládacího rozhraní může zaručit ten správný výsledek.

Vzhledem k tomu, že Pandemic Studios už nějaké ty zkušenosti s vývojem mají (Dark Reign 2, Battlezone 2), dá se od titulu Full Spectrum Warrior opravdu dobrý výsledek.

BloodRayne 2

Oficiální stránky: http://www.bloodrayne2.com/
Výrobce: Terminal Reality (http://www.terminalreality.com/)
Vydavatel: Majesco (http://www.majescosales.com/)
Platforma: PS2, Xbox, PC
Datum vydání: zima 2004 

Dnešní mládeži už nestačí ani surrealisticky přebujelé poprsí. Když ženská, tak musí být opravdu výjimečná! Lara Croft? Moc obyčejná! Taková BloodRayne, napravená upírka, to je teprve to pravé ořechové. Oblibu téhle postavičky dokazuje nejen připravovaný druhý díl relativně průměrné upírské 3rd person akce, ale i plány na filmové zpracování. Co má další pokračování nabídnout nového? Každopádně vylepšenou hlavní hrdinku, a to po všech stránkách. To znamená jednak přitažlivější vzhled, za druhé nové dovednosti (komplikovanější pohyby), za třetí... přitažlivější vzhled. Nesmějte se, vizuální podoba hlavní hrdinky dokáže udělat v případě takovéhle hry, která de-facto staví pouze na ní, opravdu hodně! Čím vyzývavěji bude BloodRayne vypadat, tím víc se jí podaří lapit obdivovatelů, a tedy i potenciálních kupců.

Ale dosti už bylo sarkasmu. Pravdou je, že příběh se tentokrát posune z válečné historie do prostředí velkoměsta, což znamená nejrůznější zbrusu nové potvory a možná i o něco přitažlivější design levelů. Jako hnací motor grafiky bude využit starý, údajně však novinkami ověšený engine. Popravdě, zrovna téhle hře bych moc nevěřil, ale když si mohlo tolik lidí koupit nového Tomb Raidera, proč by si kousek krvavého koláče nemohla ukousnout i tahle potvora.

Diskuze (4) Další článek: Hezké Vánoce!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,