Nové hry na obzoru: Getica - ambiciozní RPG z Evropy

Máte chuť na nové evropské fantasy RPGčko epických rozměrů? Pak rozhodně nepřehlédněte nový projekt Getica * Příznivce strategií jistě bude zajímat druhý díl "civilizační" strategie Empire Earth * A nakonec tu máme dokonale ulítlou akci z produkce maďarských Mithis Games

Empire Earth 2

Homepage: http://www.empireearth.com/
Výrobce: Mad Doc Software
Vydavatel: Vivendi Universal
Platforma: PC
Datum vydání: 2005

Jednička byla skvělá, dvojka bude... mohl bych vlastně napsat úplně to samé jako u předchozího titulu, protože žánrově jde o podobné hry. Empire Earth je také realtime strategie, i když z poněkud jiného soudku. Totiž soudku "civilizačního".

   

To znamená, že zahrnuje jak spoustu různých civilizací, ve dvojce jich má konkrétně být čtrnáct, tak i dlouhé časové údobí lidských dějin. Znovu si tedy ve zrychleném sledu prožijete jak úsvit lidské civilizace a dávnověk, tak i temné časy středověku, novověk, moderní dobu a když budou tvůrci nápadití, snad i špetku tolik přitažlivé budoucnosti. Samozřejmě, že se objeví nové jednotky, noví vůdcové, nové technologie, prostě spousta nových věcí. Co je ale asi nejdůležitější, to je prohlášení tvůrců, že chtějí dvojku více přiblížit běžným hráčům. Díky tomu můžeme čekat zjednodušené ovládání a snad i poněkud odlišným způsobem pojatou hratelnost. Zda to bude k lepšímu, nebo horšímu, to se dozvíme teprve příští rok. Chybět ale rozhodně nebude ani multiplayer.

Původní Empire Earth znamenala v mnoha ohledech malou revoluci - převedla starou dobrou Civilizaci nejen do reálného času, ale především také do 3D grafiky. Dvojka už nemá mnoho co vylepšovat. Základ je dobrý, proč měnit zbytek? Jen doufám, že to tvůrci s tím "zjednodušováním" nepřeženou a neudělají těch změn až příliš mnoho a příliš rázných.

Getica

Oficiální stránky: http://www.geticagame.com/
Výrobce: Digital Summoners (http://www.digitalsummoners.ro/)
Vydavatel: ?
Platforma: PC
Datum vydání: 2005

Projekty vývojářů z východní Evropy bývají vždy velmi ambiciózní. Někdy se vysoké očekávání promění ve výjimečnou a zajímavou hru, bohužel i nadále převažuje zklamání a hry spíše průměrných, nedej bože podprůměrných kvalit. Na kterou stranu pomyslných vah úspěchu se zařadí nově ohlášený titul Getice vývojářského týmu Digital Summoners, zůstává prozatím nejasné. Jisté však je, že minimálně rumunští tvůrci jsou o svém úspěchu přesvědčeni.

Getica totiž nebude jen tak obyčejnou hrou. Ve své podstatě se totiž dočkáme dvou na sobě nezávislých kampaní 3D akčního RPG, odehrávajících se ve světě plném mytologie Getae. Hra hodlá stavět na původních RPG prvcích, dočkat bychom se tak měli rozmanitého a propracovaného světa, vývoje hlavního hrdiny, cechovního systému a především pak dostatku questů, které vás zabaví na celé hodiny. Důraz má být kladen zejména na zpracování světa, které by mělo být opravdu realistické. Společnost bude žít svým životem a nebude lehké se jen tak vetřít do přízně místním domorodcům.

Vráskou na čele vývojářského týmu tak prozatím zůstává pouze prázdná kolonka u jména světového vydavatele, i z tohoto důvodu není známo přesné datum vydání. Podle slov samotných tvůrců se však plné verze titulu Getica nedočkáme dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku.

Creature Conflict: The Clan Wars

Oficiální stránky: http://www.mithis.hu/
Výrobce: Mithis (http://www.mithis.hu/)
Vydavatel: Cenega (http://www.cenega.cz/)
Platforma: PC
Datum vydání: podzim 2004

Může být něco ještě ztřeštěnějšího než Worms? Možná ano! Projekt Creature Conflict: The Clan Wars (dříve známý pod jménem Animal Planets) má právě k hernímu stylu Worms 3D velmi blízko, ale bláznivého humoru v něm najdete ještě o další tunu navíc. Vlastně, abych řekl pravdu, tak ta hra je "nějaká divná" úplně celá, od začátku až do konce. To ovšem nemusí být zdaleka na škodu, ba naopak!

Nejsem si tak docela jistý, zda princip hry chápu správně, nicméně by mělo jít o obdobný systém jako u již zmíněných Worms. Jinými slovy, na začátku si vyberete tlupu svých bojových postaviček, načež je rozmístíte po bitevní poli. Tím jsou v případě Creature Conflict malé kulaťoučké 3D planetky, nejrozmanitější světy, jaké si dovedete představit. První výstřel a bitva začíná. Hraje se na tahy, jednotlivé týmy se střídají. Musíte se rozhodnout hned na několika stupních - a) kterou postavičku použijete, b) jako zbraň a samozřejmě c) na koho. To všechno musíte promyslet dostatečně rychle na to, aby vám nevypršel časový limit.

     

Creature Conflict: The Clan Wars vypadá skutečně zajímavě, obzvlášť po grafické stránce. Jisté je, že se dočkáme rozpustilého humoru, zkouřených medvědů, realistického fyzikálního systému, měnícího se počasí, náhodně generovaného terénu a dalších libůstek. Tož, nezní to vůbec špatně, co říkáte?

Váš názor Další článek: Spuštění české stránky hry Zaklínač

Témata článku: , , , ,