Nové hry na obzoru: grafické hody před námi

Nejprve si představíme tak trochu opomíjenou fantasy strategii Armies of Exigo, která slibuje být následníkem Warcraftu 3 * Následně přejdeme k temné vesmírné akci říznuté simulátorem, totiž německému projektu Dark Matter: The Baryon Project * A vše zakončíme originálním strategickým počinem jménem SuperPower 2

Armies of Exigo

Oficiální stránky: http://www.eagames.com/official/armiesofexigo/armiesofexigo/us/home.jsp?ncc=1
Výrobce: Blackhole Entertainment
Vydavatel: Eletronic Arts
Platforma: PC
Datum vydání: léto 2004

Armies of Exigo, to je název chystané fantasy realtime strategie, která až dosud nevyvolávala mezi herními odbodníky právě velké vzrušení. S přibývajícím materiálem se jí ale začíná věnovat stále větší množství magazínů, Doupě nevyjímaje.

     

Na první pohled se AoE v mnohém podobá nejnovějšímu Warcraftu, který tak nějak udává směr všem fantasy RTS poslední doby. Na jednu stranu je to dobře, na konceptu Warcraftu 3 není nic špatného, a tak vývojáři nemohou nic zkazit. Pokud se jim k tomu podaří vystavět zajímavý příběh a přijdou s kvalitním technickým zpracováním (jakože grafika vypadá opravdu slušně), můžeme se těšit na další kvalitní fantasy RTS. Opravdu dobý herní vývojář by se však s kvalitním průměrem spokojit neměl, a tak se můžeme těšit, co si pro nás Blackhole Entertainment připraví. Příběh vypráví klasiku o kraji míru a prosperity, který znenadání zachvátí válečná vřava. Proti sobě se postaví tři znesvářené strany - Impérium (rytíři, kouzelníci, elfové), Potvory (obři, trollové a černokněžníci) a nakonec Padlí (temní elfové, temní rytíři a bytosti z hlubin). Velkou vychytávkou mají být souboje v podzemí, bojovat se tedy bude na dvou frontách - na povrchu a pod povrchem, protože podzemí má v Armies of Exigo zvláštní význam. Prostředí má být poměrně interaktivní, bude možné vyhazovat do povětří mosty, budovat podzemní tunely, měnit tvar povrchu, apod. Maximální velikost vojska by měla být asi 200 paňáců.

Nadějný projekt Armies of Exigo by si zasloužil podrobnější představení, a tak se nechejte překvapit, co pro vás v průběhu dalších týdnů na Doupěti připravíme.

Dark Matter: The Baryon Project

Oficiální stránky: http://www.pixelcage.de/e_games.html
Výrobce: Pixelcage (http://www.pixelcage.de/)
Vydavatel: -
Platforma: PC, konzole
Datum vydání: 2006

Pro milovníky epických vesmírných příběhů tu mám jednoznačně lákavou záležitost jménem Dark Matter: The Baryon Project, kterou vyvíjí mladé německé studio Pixelcage. Úchvatné grafické zpracování je jen pomyslnou třešničkou na dortu tohoto jinak do hloubky vypiplaného dobrodružství, které spojuje vesmírný simulátor s hutnou 3D akcí. Budete létat s mnoha typy plavidel nepředstavitelnými rychlosti, bojovat se stovkami protivníků, prostě a jednoduše zažívat něco, co běžně neprožijete (anebo se na to musíte jen koukat v kině).

    

Vývoj Dark Matter: The Baryon Project je zatím v prvopočátcích, ale i tak už uvolněné screenshoty a videa dávají tušit, že půjde o typicky německy vypiplanou záležitost, se spoustu skvělých modelů lodí, gigantickými vesmírnými základnami, epickým příběhem a zajímavými, detailními souboji. Protivníky budou jak jinak hnusoidní mimozemšťané, kteří dokáží měnit tvar, ale také tajemní bojovníci schopní cestovat časem. Vše je zasazeno do temné daleké budoucnosti a vůbec to celé vypadá moc, moc dobře! Že by nový Freespace? Obrázky cizáckých lodí tak trochu připomínají inspiraci touhle klasikou od Volition - doufejme, že nezůstalo jen u toho, ale že se nebáli vypůjčit si i něco z herní mechaniky a základních principů.

Němci se v posledních letech ukazují jako skvělí technologové, kteří dokáží plně využít potenciálu současných grafických akcelerátorů - viz. třeba takový Far Cry. Navíc je pro ně typická pracovitost a smysl pro detail. Když se všechno tohle spojí v jedno, nemůže z toho nikdy být úplný propadák. V případě Dark Matter: The Baryon Project se tedy jistě máme na co těšit. Jen škoda, že datum vydání je prozatím stanoveno na daleký rok 2006. Do té doby se toho může stát ještě spousta. Třeba na zemi do té doby ti ufoni opravdu přistanou, kdo ví?!

SuperPower 2

Oficiální stránky: http://www.golemlabs.com/superpower2/
Výrobce: Golem Labs
Vydavatel: Dreamcatcher
Platforma: PC
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2004

První SuperPower byl zajímavou a ojedinělou vlaštovkou mezi tunami stále jako vejce vejci podobných strategií. Jeho překvapivý úspěch dodal vývojář kuráž (a finanční zázemí) k tomu, aby se pustili také do dílu druhého, jehož vydání se chystá na poslední čtvrtletí tohoto roku.

     

Podle slov samotných vývojářů je SuperPower 2 "globální geopolitická simulace", ve které se staráte o tři hlavní aspekty: politiku, ekonomiku a armádu. Podobných jednoduchých freewareových a sharewarových her už tu byly tuny, ale SuperPower a nyní i SuperPower 2 staví celý koncept o laťku výš. Jednak přináší velice kvalitní grafické zpracování, detailně propracované herní principy a především velice pokročilou umělou inteligenci, která má dokonce vlastní název (EHE - Evolutive Human Emulator). Hráč musí obvykle zadanéhjo úkolu dosáhnout v omezeném čase, protivník se mu v tom snaží zabránit. Oproti minulému dílu přibyl realtime mód, nějaká ta 3D grafika, multiplayerová hra a podpora modifikací.

Vás, kteří jste se tetelili blahem u her jako je Civilizace a jí podobné zcela nepochybně bude SuperPower 2 bavit dlouhé dny, týdny a možná i měsíce. Těm ostatním nezbývá než doporučit: zkuste to a uvidíte. Už tuto zimu!

Váš názor Další článek: Detaily o Falloutu 3

Témata článku: , , , , ,