Nové hry na obzoru: modlete se, přichází Preyground!

Pořádná finská akce, která kombinuje starý přístup s novými technologiemi? Preyground! * Kdo má chuť na pořádnou tahovou sci-fi strategii, pochutná si na Supremacy: Four Paths to Power * A pro milovníky akčních arkád je tu hra CT Special Forces: Fire for Effect

Preyground

Homepage: www.preygroundgame.com
Výrobce: Frozenbyte
Vydavatel: -
Platforma: PC
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2005

Mladí vývojáři bývají obvykle plní ideálů o tom, že jejich hra vlije do žánru novou mízu, stane se opravdu revoluční záležitostí, která uchvátí staré harcovníky i úplně nové hráče. Přesně takoví jsou i Frozenbyte z Finska.

  

Jejich prvotina Preyground vypadá podle dostupných informací skutečně velmi dobře. Nabídne sice naprosto ohraný příběh o tom, jak se lidstvo začalo rozlézat do Sluneční soustavy a kolonizovat další vesmírná tělesa, přičemž narazilo na tvrdý odpor cizáků, ale o to tady zas až tolik nejde. Soustřeďme spíše na herní principy - tady nám toho vývojáři slibují spoustu. Počínaje kupou zbraní, které půjde různě upgradovat, přes moderní vizuální efekty až po (a to je důležité) ničitelné prostředí. To je velký příslib, který může zajistit spoustu zajímavých okamžiků - ale zároveň se tak vývojáři upisují velké námaze. Zajistit, aby šlo rozstřílet všechny bedny, barely, nábytek, stromečky, dveře, a tak dále, to rozhodně není jednoduché, a zakomponovat to všechno chytře do jednotlivých levelů, to už je práce pro mistra. Na konci každého levelu na vás po vzoru starých dobrých arkádových stříleček samozřejmě čekají velcí bossové, což také nezní špatně.

Preyground vypadá na velice slibnou akční záležitost mladé krve, která by skutečně mohla zavánět svěžím severským vzduchem. Nechejme se překvapit!

Supremacy: Four Paths to Power

Homepage: www.supremacygame.com
Výrobce: Black Hammer Games
Vydavatel: Matrix Games
Platforma: PC
Datum vydání: březen 2005

Sci-fi, resp. vesmírné strategie jsou poslední dobou velmi přehlíženým žánrem. Zatímco ještě v průběhu 90. let bylo možné sem tam na nějakou narazit, rok 2000 všechny změnil a z vesmírných tahovek i realtime strategií se stal takřka ohrožený druh. To se rozhodli změnit vývojáři z Black Hammer se svým projektem Supremacy: Four Paths to Power.

    

Jedná se o tahovou sci-fi strategii postavenou na osvědčených herních principech. Hráč se může zhostit role vůdce jedné ze čtyř ras, jeho cíl je jediný a prostý: ovládnout galaxii. Nic víc, nic míň. Můžete se postavit buďto chytré AI anebo protivníkům přes internet v multiplayeru. Boje se však neodehrávají pouze ve vesmíru, ale také na povrchu jednotlivých planet, kde proti sobě stojí obrovské armády převlečené za robotické mechy, plamenometné tanky, sebevražedné atentátníky a další veselé jednotky. Celkem jich tady potkáte na 40.

Supremacy rozhodně není žádný AAA titul, dokonce ani AA nebo snad A, áčka v něm prostě vůbec nehledejte! Jedná se  o budgetovou záležitost pro okrajovou skupinku hráčů - snad část těch, kteří za starých časů hráli takové klasicky jako Fragile Allegiance nebo Imperium Galactica, ale ještě spíše ty, kteří si libují v tahových záležitostech typu Master of Orion nebo Galactic Civilizations.

CT Special Forces: Fire for Effect

Homepage: www.ctspecialforces.com
Výrobce: Asobo Studio
Vydavatel: Hip Interactive
Platforma: PC, PS2, Xbox
Datum vydání: 25. března 2005

Trocha té bezmyšlenkovité, pudové akce nikdy neuškodí, řekli si lidé ve studio Asobo a stvořili hru CT Special Forces: Fire For Effect. Jednoduchou arkádu s jediným cílem: alespoň na pár hodin zabavit.

    

O příběhu snad ani nemá cenu se zmiňovat - jsou tu ti hodní, speciální protiteroristická jednotka, a pak samozřejmě ti zlí, tj. teroristé, tentokrát se ukrývající pod - óóó tak nebezpečně tajemně znějícím, bububu! - označením "Nemesis". Jedině vy se těm zlým lidem z Nemesis můžete postavit a jedině vy nad nimi můžete zvítězit. Aby tak mohl opět zavládnout celosvětový mír a prosperita. K dispozici budete mít jak tunu zbraní, tak i některé bojové prostředky, kupříkladu . Hrát můžete za dvě různé postavy - Sovu (jak lépe přeložit "Stealth Owl") a Raptora. Každý je trochu jiný, jak už to tak na světě bývá. Mise se odehrávají kolem celé zeměkoule, takže o různá překvapení rozhodně nebude nouze.

Tahle hra vychází simultánně pro PC, PS2 i Xbox, což mluví za vše. Jistě nebude špatná, asi i dokáže pobavit. Ale určitě také nepůjde o žádnou dvakrát velkou bombu.

Váš názor Další článek: Co chystá Warren Spector?

Témata článku: , , , , , ,