Nové hry na obzoru: pojďme se bát v nových hororech!

Pod prapodivným jménem Pathologic se skrývá originální survival-horor, který slibuje přenést hráče do světa neomezené fantazie, ale i strachu a mnoha nebezpečí * Boiling Point je nový název pro starou 3D akci jménem Xenus - ve své době vyvolávala nadšení, dnes už vypadá "jen" standardně, přesto však zajímavě * A nakonec je tu hororová adventura Scratches od mladého argentinského týmu, skřípy skříp...

Pathologic

Oficiální stránky: http://www.buka.com/game/Game_3139.htm
Výrobce: Ice-pick Lodge
Vydavatel: Buka
Platforma: PC
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2004

Ruská vydavatelská společnost Buka má poslední dobou štěstí na velmi zajímavé projekty. Vedle právě vyvíjeného Axle Rage má v plánu vydat mimo jiné také zajímavě vyhlížející 3D akci říznutou hororovou adventurou jménem Pathologic.

     

Celá hra je zasazena do mystického světa, kde se současnost mísí s minulostí a naopak. V něm existuje jisté město, které dříve bývalo jen malou osadou, ovšem v průběhu času se, díky své izolaci od okolního světa, vyvinulo v podivné sociální uskupení se svými vlastními pravidly a zákony. Tahle společnost pak dokázala přežít několik generací. A žila by v klidu dál, kdyby se jednoho dne neobjevila ve městě velmi prapodivná nákaza, smrtelná, nevyléčitelná, vědou dosud nepoznaná. Kosí obyvatele jako dobytek. Do městě znenadání dorazí tři cizinci. První je velký Učenec, který je na místo přidělen provinčními autoritami. Druhým je Trhač, který si s sebou přináší pověst důmyslného lékaře. Ve městě však hledá strašlivé dědictví po svém otci. Posledním ze skupiny je jakási výstřední dívka obdařená léčitelskými schopnostmi, které by mohly město spasit. Jenže dívčina minulost to neumožňuje. Každý z těchto tří poutníků musí ve městě přežít a najít svou roli, každým z nich se vy můžete stát!

Survival-horor se fantaskní, ale přitažlivou zápletkou a překvapivou ústřední trojicí. Tohle ani tak nepotřebuje pěknou grafiku jako pořádnou atmosféru. A ta by se v tomhle světě jistě vykouzlit dala. Nechejme se překvapit, jak si s tím tvůrci poradí!

Boiling Point

Oficiální stránky: http://www.deep-shadows.com/en/index.php
Výrobce: Deep Shadows
Vydavatel: Russobit-M
Platforma: PC
Datum vydání: 2004/2005

Vzpomínáte si na jistou ruskou 3D akci, která svého času vypadala na obrázcích hodně hodně dobře a říkala si Xenus? Tak teď je z toho Boiling Point. Dlouho to vypadalo, že se kolem Xenusu (nyní Boiling Pointu) slehla zem, ale vývojáři, jak se zdá, stále pilně kutí ve svém zatemněném doupěti a mimoto si pohrávají i s názvem. Jen jestli to není předzvěst nějakých podstatnějších změn! Navíc ještě není nic oficiální, protože poslední webová novinka je stará takřka na den půl roku.

   

A co ten Boiling Point (dříve Xenus) vlastně je?! Nuže, je to 3D akce. Zajímavá, osobitá, svým způsobem i stylová. Její příběh tak trochu připomíná Far Cry, ale opravdu jenom tak trochu. Hlavním hrdinou je jistý Kevin Myers, kterému jednoho dne zavolají z časopisu, pro který pracovala jeho sestra novinářka, že právě jeho sestra (novinářka) kamsi zmizela. A stalo se to shodou náhod zrovinka když cosi nesmírně důležitého zjišťovala v Kolumbii. Co udělá správňák Kevin? Správně, vydá se do Kolumbie! A vy sním. Herní svět téhle hry je celistvá plocha o rozměrech 25x25 km, neexistují zde žádné levely ani teritoria. Můžete se volně pohybovat po celé ploše. K dispozici budete mít nejrůznější dopravní prostředky, od džípů přes helikoptéry a dokonce i tanky. Tvůrci říkají, že jde o kombinaci FPS a RPG a v mžiku dodávají, že důležitou součástí vašeho postupu budou rozhovory s neherními postavami, nakupování a prodej (peníze při tom budou hrát velmi důležitou roli!) a vůbec takové ty různé věci, na které obvykle ve střílečkách nenarazíte. Po herní ploše se bude pohybovat celkem šest různých skupin postav - armáda, guerilla, narkomafie, indiáni, bandité a CIA. Na začátku hry budou ve vztahu k vám všichni neutrální. Chtě nechtě ale přijdete dříve či později s někým z nich do styku - a podle toho jak se k němu zachováte se k vám budou chovat i ostatní skupiny (pomůžete narkomafii -> CIA vás nebude mít právě v lásce). Zajímavé, originální, skutečně spíše RPGčkové, uvidíme, jak to bude fungovat v praxi.

Jak jsem už napsal dříve, kolem Boiling Pointu bylo posledních pár měsíců až hrobové ticho a kde kdo nabyl dojmu, že tenhle projekt dávno skončil pod drnem. Ambice vývojářů jsou však vysoké, a tak doufejme, že se jim podaří dotáhnout to celé do alespoň nějakého konce. Lepší něco než nic!

Scratches

Oficiální stránky: http://www.nucleosys.com/scratches/gallery.htm
Výrobce: Nucleosys
Vydavatel: -
Platforma: PC
Datum vydání: 2004/2005

O počítačových hrách vyprodukovaných v Argentině rozhodně neslýcháme každý den. Scratches je světlá výjimka. Scratches má být mysteriózní adventura, na které tým Nucleosys pracuje již několik měsíců.

    

Příběh se odehrává se starém domě, ve kterém měl jistý James T. Blackwood, vysoce postavený gentleman a skvělý inženýr, roku 1964 zavraždit svou ženu. Případ nebyl nikdy došetřen, protože domnělý vrah zemřel brzy poté na srdeční příhodu. Případ otřásl celým staroanglickým městečkem Rothbury. O rok později se do domu nastěhoval Christopher Milton, blízký přítel rodiny a známý doktor. O jedenáct let později tento pán z ničeho nic zmizel. Beze stopy. V roce 1980, pět let po zmizení Miltona, se do starého viktoriánského domu stěhujete vy. A to by v tom byl čert, aby se něco nestalo, že?! Zajímavost na závěr: celý projekt běží na proprietárním enginu SCream (Simple Creation Engine for Adventure Makers).

Vývojáři jsou zdá se do tvorby své první pořádně nadšení, a to se musí ocenit. Jistě, žádná pecka z toho nebude, ale je to docela dobrý začátek a možnost osahat si řemeslo.

Diskuze (4) Další článek: Far Cry - stahujte aktuální patch v1.2!

Témata článku: , , , , , , , , ,