Nové hry na obzoru: Scrapland - další naděje akčních adventur

Španělé si pěkně v tichosti kutí zajímavou a notně ambiciózní akční adventuru Scrapland, která se v mnoha ohledech dá srovnat s vynikající Beyond Good and Evil * Ruští Action Forms už notně dlouho dobu kutí zajímavou 3D akci inspirovanou dílem H.G. Wellse * A nakonec je tu dlouhá léta vyvíjené francouzské MMORPG jménem Ryzom - nechte si chutnat!

Scrapland

Oficiální stránky: http://www.scrapland.com/
Výrobce: Mercury Steam
Vydavatel: Enlight
Platforma: PC
Datum vydání: 2004/2005

Španělé to na herním poli pořádně rozjíždějí. Kdo by to do nich řekl, že budou tak činorodí, když se můžou celý den pěkně válet na pláži. Každopádně tu máme malou madridskou vývojářskou společnost Mercury Steam Entertainment, která pravě pracuje na velmi líbivém a, jak za chvíli sami poznáte, i poměrně imaginativním titulu jménem Scrapland.

    

Příběh téhle zvláštní adventury s prvky arkády se točí kolem záhadných vražd. Jako první umírá arcibiskup Chimery. Podezřelí jsou nejprve místní motorkáři, kteří s ním měli nevyřízené účty z minulosti, postupně se však objevují nové stopy, které směřují někam úplně jinam - k biologické bytosti, člověku. Arcibiskup byl jednou z pěti hlavních postav města, těmi dalšími jsou starosta, ředitel banky, ředitel novin a šéf policie. Vypadá to tak, že dalšími na řadě jsou právě oni. Robot D-Tritus, toho času zaměstnanec místních novin, je pověřen sepsáním článku, a tak se musí pustit do vyšetřování. V tom mu budou pomáhat například krásná moderátorka Betty, která nejen schopná novinářka, ale také výborná závodnice, nebo robot-novinář Berto, kterému jediné slovo nevěří ani jeho vlastní šéf.

Vývojáři slibují snadné, přizpůsobitelné ovládání, což se týká především závodní části hry. Jedná se o velice zajímavé spojení dvou žánrů, které by však mohlo předznamenat (nechci to ale zakřiknout) skutečně velkou popularitu Scraplandu mezi početnou částí hráčské obce. Když k tomu navíc připočítáme také multiplayer přes internet nebo LAN pro jednotlivce i týmy, nelze si už vůbec na nic stěžovat. Na druhou stranu, podobnou cestou jako Mercury Steam se nadávno vydal také Ubi Soft se svým Beyond Good and Evil, který však - přestože sklidil samé pochvalné recenze - marketingově právě nejúspěšnější nebyl. Nechejme se překvapit, jak se Scraplandem zabodují Španělé!

Vivisector: Beast Inside

Oficiální stránky: http://modbeast.temp.powweb.com/en/
Výrobce: Action Forms
Vydavatel: ?
Platforma: PC
Datum vydání: 2004

O tomhle drobečkovi jste si na Doupěti mohli přečíst už před dlouhými dvěma a půl lety. Vydání stále není v dohledu, takže si dnes hru znovu trochu podrobněji připomeneme. Přeci jenom vypadá, že za to stojí.

     

Původně nesla hra název Vivisector: Creatures of Dr. Moreau a ruští tvůrci Action Forms se inspirovali ve podobně pojmenovaném díle slavného spisovatele H.G. Wellse (česky Ostrov Dr. Moreaua). Kniha se odehrává na konci 19. století, na téměř neobydleném ostrůvku kdesi v Tichém oceánu, kde si šílený (ve své podstatě však geniální) Dr. Moreau pohrává s geny zvířatek i lidí, až se mu to nakonec nevyplatí a lidozvířátka se postaví proti němu a všichni se tam navzájem tak nějak povraždí. Zásadní příběhová źměna v případě hry je veskrze jediná: posun z konce 19. století na konec 20. století. Jinak to bude "o tom samém". Roztomilé zmutované zrůdičky vás jako nově přichozího na ostrově rozhodně nebudou zasypávat květinami, na to se musíte připravit. Bude to drsná 3D akce se vším, co k tomu patří. Tedy především spoustou krve. A zajímavou grafikou.

Jenom aby to už konečně vyšlo! Tvůrci si tentokrát dávají skutečně na čas a přestože vyvalují do světa stále nové screenshoty a videa, po demu zatím ani pes neštěkne. Anžto žádné není, a to je velká škoda! Bojím se, že až hra vyjde, bude minimálně po grafické stránce už notně zastaralá, což bývá v případě ruských projektů poměrně častý problém (viz. Kreed a další).

Ryzom

Oficiální stránky: http://www.ryzom.com/
Výrobce: NevRax
Vydavatel: NevRax
Platforma: PC
Datum vydání: 2004

Dlouho vyvíjené MMORPG se dostává do betatestovací fáze, a tak by nebylo od věci si o něm několik základních faktů připomenout. Autory projektu jsou mladí francouzští vývojáři Nevrax, na hře začali pracovat už kdysi dávno v roce 1999. Vývoj prošel ještě několika kotrmelcemi, ale nakonec se situace tak nějak ustálila a vývojářský život jde dál spolu s Ryzomem.

Ve světě Ryzomu budete vhozeni na planetu zvanou Atys, rostlinný svět, ve kterém nenajdete kouska jakéhokoliv kovu či kamene. Povrch planety je poset gigantickými větvemi vypínajícími se kilometry do nebes. Naproti tomu, v podzemí planety najdete hluboké jeskyně. Na počátku hry si, jak je to obvyklé téměř ve všech dnešních MMORPG, vybere hráč rasu, pohlaví, typ postavy a profesi. Celkem se na planetě vyskytují čtyři rasy. Každá z nich vypadá trochu jinak, má vlastní kulturu a také obývá jistou část Atys. Fyrosové žijí v kastovní společnosti hluboko v pouštích, kde skvěle ovládli sílu ohně, díky němuž jsou schopni vyrábět zbraně, spalovací motory a brnění, která kovají z exterémně tuhého nehořlavého dřeva (fakt že jo!). Tyrkerové jsou naopak velmi svobodomyslný národ žijící na ostrůvcích podobajících se Karibiku. Jejich předností je výborně zvládnuté řízení lodí a námořnického řemesla obecně. Třetí rasou jsou Matisové. Ti žijí v lesích, kde pilují své znalosti v genetické manipulaci. Poslední jsou Zoraisové, obývající zejména džungle. Jsou zvláštní především tím, že nosí rohaté masky, které se s jejich věkem a zkušenostmi mění. Právě oni jsou také nejlepšími uživateli magie, která existuje na Atys současně s technologií.

Nezanedbatelnou součástí hry je samozřejmě příběh, který se má lišit rasu od rasy. Cílem hráče bude často najít odpovědi na otázky o vlastním původu, planetě, po které se pohybuje a dalších záhadách. Zajímavostí je, že avatar bude v průběhu hraní stárnout, což dosud nebylo v mnoha jiných hrách k vidění (pokud vůbec v nějaké, přitom je to nesmírně silný a použitelný prvek, viz. filmy). Sečteno a podtrženo: Ryzom má naději, především u evropských hráčů. Doufejme, že se nakonec vývojářům podaří hru úspěšně spustit a ještě úspěšněji spravovat.

Váš názor Další článek: Microsoft nabízí hry zdarma..?

Témata článku: , , , , , ,