Nové hry na obzoru: Sid Meier chystá nové Piráty!

Sid Meier`s Pirates! obléknou nový kabátek a vydají se na své tažení světem * Fahrenheit nám zase představí revoluční pojetí interaktivní zábavy * RPGčko jménem Banita, pocházející z polského herního studia Nawar, sice nebude velkou konkurencí pro stávající hvězdy, ale zase je to docela zajímavé zpestření * A nakonec? Taktické RPGčko Power of Law, které sice vypadá skvěle, ale...

Sid Meier`s Pirates!

Homepage: http://www.atari.com/pirates/pirates/index.php
Výrobce: Firaxis (http://www.firaxis.com/)
Distributor: Atari (http://www.atari.com/)
Platforma: PC
Datum vydání: září 2004

Tak na tuhle klasickou gamesku si asi vzpomenout skutečně jen velcí pamětníci. Původní Pirates! vyšli před více než patnácti lety, konkrétně v roce 1987, a stali se jedním z prvních velkých úspěchů dnes již legendárního herního tvůrce Sida Meiera. Cílem hry bylo nahromadit tolik zlata a území, kolik jen půjde. A stejný cíl budete mít i ve stejnojmenném novodobém remaku, který Sid Meier se svou společností Firaxis právě chystá.

     

Co dál můžete od nových Pirátů čekat? Firaxis se zjevně snaží využít nekončící popularity Pirátů z Karibiku, takže se můžete těšit na spoustu romantiky (jakožto hlavní hrdina se budete muset "vypořádat" se spoustou nápadnic), klasické prostředí karibského moře, námořní souboje a další a další zajímavosti. Budete moct velet flotile až osmi lodí, ale pozor - mezi četnými nástrahami na vás čekají jak hlídkové armádní lodě, tak nepříznivé počasí. S vítěznými souboji poroste vaše reputace, zkušenosti a tím i velikost a "kvalita" posádky. Najednou si budete moct dovolit plundrovat větší přístavy, přepadávat rozsáhlejší konvoje, chápat se rozsáhlejších pokladů a nakonec objevit ten nejcennější z nejcennějších! Stranou nezůstane ani diplomacie. Celý příběh má být nelineární, čeká na vás spousta hlavních i vedlejších úkolů a celkem 27 různých typů lodí! Samozřejmě, že vyjma námořních soubojů se objeví i ty klasické šermířské, jinými slovy budete moct ovládat i přímo svou postavu jako v nějaké 3rd person adventuře.

    

Noví Sid Meier`s Pirates! toho slibují skutečně mnoho, a podle nejnovějších obrázků i videí toho v sobě také opravdu mnoho mají. Navíc na celou věc osobně dohlíží samotný Sid Meier, takže tady myslím není co řešit. Čeká nás pořádná pecka, kordem rovnou mezi oči!

Banita

Homepage: http://www.nawar.com.pl/banita.php
Výrobce: Nawar (http://www.nawar.com.pl/)
Distributor: Edge Games
Platforma: PC
Datum vydání: 2004

Ve zkratce: polské RPGčko zjevně inspirované hrami typu Baldur`s Gate nebo Icewind Dale. Co je na něm zvláštního? V průběhu hraní se zápletka přelije z čistého fantasy do fantasy podstatně okořeněného o science fiction. Někdo to rád, jiný zase ne, každopádně je to od autorů poměrně originální tah.

     

Slibují na 500 poměrně rozsáhlých lokací, rozsáhlý a bohatý svět (tady je spojení sci-fi a fantasy podstatnou výhodou, protože se nabízí opravdu spousta materiálu), množství předmětů, které nesmějí v žádném RPG chybět. A dojde i na kouzla! O čemže vlastně ta hra je? Předně, je zasazena na vzdálenou planetu vůbec ne vzdáleně připomínající zemi. Nalezneme na ní několik kontinentů, na kterých se nacházejí civilizace přibližně středověkého typu, některé jsou rozvinuté více, jiné méně, každopádně si všichni myslí, že právě jejich kontinent je pupek světa a za ním už je jen voda. Zkazky o dalekých končinách a lidech z jiných krajů se sice ozývají, ovšem jen sporadicky a roznášejí je vždy jen různá podezřelá individua. Hlavním hrdinou je dřevorubec, který si klidně žije v jedné malé přímořské vesničce. Nedaleko něj bydlí také místní šaman. Náhoda způsobí, že se tihle dva jednoho dne setkají. Co z toho vznikne, to už se nechejte překvapit!

Vypadá to jako poměrně amatérská záležitost, ale nelze jí upírat snahu o originalitu a inovaci, ať už po příběhové stránce nebo po stránce hratelnosti. Snad to těm Polákům vyjde!

Fahrenheit

Homepage: http://www.fahrenheitgame.com/
Výrobce: Quantic Dream (http://www.quanticdream.com/)
Distributor: Sierra (http://www.sierra.com/home.do)
Platforma: PC, PlayStation 2, Xbox
Datum vydání: 2004

Spojit film a hru se snažila spousta lidí už v dřevních dobách CD-ROM mechanik. Tzv. "interaktivní filmy" dopadaly až na čestné výjimky - budiž jim země lehká - naprosto otřesně. Doba pokročila, stejně jako technologie, a pokrokové herní studio Quantic Dream, které stojí kupříkladu za bezkonkurenčním Omikronem, se chystá uvést na trh další revoluční záležitost. Jmenuje se Fahrenheit.

  

Tvůrci prohlašují, že ve Fahrenheitu stvořili nový druh interaktivní zábavy. Není důvod jim nevěřit. Příběh, odehrávající se v New Yorku roku 2009, prožíváte a vidíte pohledem hned několika odlišných postav. Vidíte je z rozdílných úhlů pohledu, myšleno jak přeneseně, tak doslova. Krok za krokem budete odhalovat děsivé tajemství masových vražd. K tomuhle "problému" se navíc ještě přidá neustále se zhoršující počasí v New Yorku, který je ochromen závaly sněhu a teplotami klesajícími k sibiřské zimě. Hráč se vžije do role lovce i oběti, prozkoumá ta nejtemnější zákoutí města. Autoři slibují, že vaše činy jakožto hráče a hlavní postavy v jedné osobě skutečně ovlivní další vývoj zápletky. Díky novému typu ovládacího rozhraní navíc budete moct provádět velmi složité úkony, a zároveň si užít i pořádnou dávku adrenalinové akce.

Nejen díky faktu, že se o Fahrenheitu nemluví tolik, aby se dal považovat za vyhypovanou záležitost, se na tenhle projekt spolu s naší redakcí těší i desetitisíce dalších zážitkůchtivých hráčů. Pevně věřím, že studiu Quantic Dream se skutečně podaří přinést do zatuchlého herního světa něco nového a neotřelého!

Power of Law

Homepage: http://www.polgame.com/
Výrobce: MiST land (http://www.mistland.ru/)
Distributor: Russobit-M (http://www.russobit-m.ru/)
Platforma: PC
Datum vydání: léto 2004

Ruští vývojáři zodpovědní za ne právě povedené kyberpunkové taktické RPGčko Paradise Cracked se pouštějí do dalšího podobného projektu. Power of Law je Paradise Cracked v bledě modrém. Doslova.

    

V oficiálním prohlášení je napsáno, že půjde o "taktickou strategii s RPG prvky". Příběh je popsán značně neurčitě - hlavní hrdinkou je jistá Katrin, která se jednoho dne probudí a zjistí, že už tak dost divný svět kolem ní se změnil. Jak, to zjistíte teprve v průběhu hry. Katrin právě vyšla z policejní akademie a přidala se k pořádkovým složkám státu, které mají udržovat klid a mír ve světě plném násilí a kriminality. Byla to výborná, nadaná studentka, se skvělou fyzičkou i přesnými mírami. Její svět se dělil na dobro a zlo, černou a bílou, kde byly pevně stanovené hranice. Na vás jakožto hráčích je, abyste jí ukázali, že nic není jenom černé a bílé. Power of Law se skládá z desítek jednotlivých misí, které bezprostředně souvisejí s osudem samotné hlavní hrdinky. V každé misi na vás čeká tuhá bitva odehrávající se kdesi v temných ulicích posmutnělého města.

Popravdě, starý Paradise Cracked se mi vůbec nelíbil a na Power of Law zatím vypadá úplně nejlépe grafika. Připadá mi, že tvůrci samotní nemají zatím pořádně jasno jakou hru vlastně chtějí vytvořit, protože z popisu na oficiálních stránkách mi vychází jen prapodivný mišmaš. Ať tak či onak, bude zajímavé nadále sledovat vývoj tohoto projektu.
Váš názor Další článek: Stáhněte si trailer na hru El Matador

Témata článku: , , , , , , ,