Nové hry na obzoru: staňte se řidičem trucku v Rig`n`Roll

Ruské vývojářské studio SoftLab-NSK má za sebou úspěch s vynikající truckovou sérií Hard Truck a nyní chystá pokračování v podobě Rig`n`Roll * Americké studio White Knucle Games má zase na pořadu dne kyberpunkové akční RPGčko jménem Singularity * A francouzské Monte Cristo chystá druhý díl své hasičské realtime strategie Emergency Fire Response

Rig`n`Roll

Homepage: http://www.rignroll.com/
Výrobce: SoftLab-NSK
Vydavatel: 1C Company
Platforma: PC
Datum vydání: 2005

Béčkové arkády s obrovskými americkými náklaďáky v hlavní roli jsou, zdá se, stále oblíbenějším žánrem, do kterého se pouštějí především menší vývojářské společnosti. Jednou z nic je i ruská "softwarová laboratoř" SoftLab-NSK, která přišla se známou sérii Hard Truck a nyní k ní chystá pokračování v podobě Rig`n`Roll.

     

Tvůrci hry, zjevně ovlivněni úspěchem her jako Grand Theft Auto, se do hry snaží vložit kromě samotného ježdění také mnoho dalších prvků. Půjde především o management vlastní dopravní společnosti - už nebudete anonymním řidičem, nýbrž čtyřiadvacetiletým mladíkem, který se vydává do slunné Kalifornie splnit si svůj dětský sen. Totiž stát se hlavním místním dopravcem, ovládnout všechny místní silnice i města, mít vlastní armádu náklaďáků a s nimi křižovat křížem krážem po celém to malém kousku nevadské pouště. Ve vaší stáji s objeví trucky vymodelované přesně podle reálných předloh značek jako Freightliner, International, Kenworth, Mack či Peterbilt, dokonce i jeden kusanec od Volva se v Rig`n`Roll najde. Celkem půjde asi o čtyřicítku modelů. Kromě těchto obrovských králů silnic se však dočkáme také menších pick-upů a náklaďáčků. Samozřejmostí jsou pak také různé typy přívěsů, rozdělené podle typu nákladu, který na ně lze uložit. Podobně jako v jiných závodních hrách si hráč bude moct svůj truck upravovat a vylepšovat, například instalovat lepší motor a další systémy. Vývojáři říkají, že řízení bude natolik realistické, nakolik to hráči snesou - nechtějí vytvořit trenažér náklaďáků, nýbrž zábavnou a v daných mezích realistickou počítačovou hru. Jak už bylo řečeno, dějová složka hry se dostává stále více do popředí, takže ve více než čtyřicítce měst narazíte na spoustu dalších postav, někdy přátelských, jindy naopak. Projedete se věrnými modely San Franciska, Los Angeles, Rena, San Diega a mnoha dalších skutečných měst. Celý svět Rig`n`Roll včetně silnic a dálnic je vymodelovaný podle skutečné předlohy.

Realistická fyzika, vylepšený model poškození, správa celé dopravní společnosti, zajímavý děj, tohle všechno a ještě mnohem víc je Rig`n`Roll, nová velká naděje ruských SoftLab-NSK. Troufám si odhadnout, že jak u fanoušků původních Hard Trucků, tak i u mnoha nových hráčů sklidí zasloužený úspěch.

Singularity

Homepage: http://www.whiteknucklegames.com/games.htm
Výrobce: White Knucle Games
Vydavatel: -
Platforma: PC, Xbox
Datum vydání: 2005

Malá neznámá firmička White Knucle Games z Atlanty chystá na příští rok akční RPGčko Singularity zasazené do nelítostného prostředí kyberpunkové budoucnosti. Takových plánů už tu byla spousta a jen málo z nich se dočkalo opravdu dobré realizace, kyberpunk je dnes už víceméně okrajovou záležitostí pro vyhraněnou skupinku příznivců. Podívejme se ale na projekt Singularity pěkně zblízka.

    

Celý příběh začíná pěkně obšírně, přesně tak, jak to mají kyberpunkoví spisovatelé rádi. Lidstvo se potácí ve zničeném světě ovládaném megakorporacemi, což je už zřejmě nepřekonatelné kyberpunkové klišé, ale proč ne. Tyto megakorporace spolu samozřejmě soupeří - dalo by se to nazvat regulérní válkou, ale takové označení není přijatelné. Část lidí se rozhodla vrátit se k přírodnímu způsobu života mimo vliv obrovských společností, ti ambicióznější se rozhodli pro pravý opak - nabídli jim své služby a schopnosti. Na oficiální stránkách hry následuje spousta rádobyzajímavých řečí o tom jak Síť neustále rostla, jak japonští vědci objevili možnost, jak v lidském mozku uměle vyvolat emoce, jak se do všeho vložili hackeři, ale nic z toho by nás veskrze nemuselo zajímat. Důležité je, že hráč se zhostí role dvou postav - Tali Catesové a Dameona Gage, kteří oba vyrostli mimo zdi megakorporací. Tali byla hackerkou, Dameon vedl pouliční gang. Docela dobrý průprava pro poslání, které na ně má padnout. Nakonec byli i oni lapeni v pavučině megakorporací, přivlastnil si je TranStar. Ten se obou také nakonec rozhodně zbavit. Jenže Tali i Dameon přežijí. A jak to bude dál, to se můžeme zatím pouze dohadovat.

V každém případě to vypadá na další typický kyberpunk se vším, co k tomu patří. Otázkou je, jak se autorům podaří zapracovat svůj svět a nápady do počítačové hry.

Fire Department 2

Homepage: http://www.firedepartment2-game.com/
Výrobce: Brigades
Vydavatel: Monte Cristo
Platforma: PC
Datum vydání: listopad 2004

Když jsem si ještě jako malý capart hrál s tehdy skvělou stavebnicí LEGO, snil jsem o tom, že jednoho dne si postavím celé obrovské město, kde bude policejní stanice, rychlodráha, náměstí, úklidové čety, přístav, ryby, zloději a v neposlední řadě také hasičská stanice! Ten sen se mi nikdy nevyplnil, nicméně (nebo možná právě proto) lehkou úchylkou na malé modely nejen hasičských vozů trpím dodnes. Možná proto se mi nápad na poněkud atypickou realtime strategii kde se nebojuje se "skutečným" protivníkem už od počátku tolik líbí.

     

Může to vypadat trochu podivně, ale hasičské realtime strategie se skutečně dají hrát a skutečně jde o výbornou zábavu! Nevěříte? Počkejte si na druhý díl skvělého Emergency Fire Response od francouzských Monte Cristo. Bojištěm se vám stanou krásně vymodelovaná  městečka, bojovými prostředky skvělé modely hasičských autíček a protivníkem dobrý sluha, ale moc moc zlý pán (nápověda: oheň). Fire Department 2 nabídne celkem pět singleplayerových kampaní odehrávajících se v metropolitním městě kdesi na západním pobřeží USA. Většina misí je založena na realistických událostech, které se mohou v takovém rozlehlém městském komplexu odehrát. Znovu budete moct ovládat své hasičské sbory, tedy jak jednotlivé panáky, tak i celé skupiny a samozřejmě i vozový park. Podobně jako v jiných realtime strategiích můžete povolávat posily, počítat s vlivem počasí a mlhy (tady nikoliv "fog of war", ale prostě a jednoduše normální mlhy). K dispozici bude také multiplayer, ve kterém se můžete na ohnivé řeži vyřádit spolu se svými přáteli.

Mamíííííí, tatíííí, já to chciiiiiiiiiiiiii!

Váš názor Další článek: Demo Need for Speed: Underground 2

Témata článku: , , , , , , , , , ,