Nové informace o Icewind Dale 2

Není to zase tak dávno, co jsme vám přinesli první informace o připravovaném pokračování skvělého RPG – Icewind Dale. Od té doby se však objevila spousta nových informací a obrázků, o které jsme vás samozřejmě nemohli ochudit. Takže se pohodlně usaďte a vydejte se s námi do věčně zasněžené části světa Forgotten Realms.

Základní informace o Icewind Dale 2 naleznete v tomto článku, a tak se budu snažit pojmout tento článek trochu jinak, aby se informace příliš neopakovaly. Nemůžu však začít jinak než příběhem. Icewind Dale 2 se bude odehrávat zhruba třicet let po svém předchůdci. Pokud jste nehráli první díl, o nic nepřijdete, avšak zkušení hráči najdou v příběhu mnoho souvislostí odkazující na předchozí dobrodružství. Vrátíte se i na stará známá místa (např. do města Kuldahar), celkově však nabídne ID2 spoustu nových neprozkoumaných míst. Začnete v Turgosu, malém městečku u jezera Maer Dualdon a postupně prozkoumáte území o velikosti odpovídající původní hře a datadisku Heart of Winter dohromady. Bohužel autoři zatím nechtějí zveřejnit, kdo nebo co bude vašim největším nepřítelem.

Stejně jako v prvním dílu bude nejčastější činností hry boj. Dvojka má však přinést složitější (a zajímavější) questy. Hra bude pokaždé trochu jiná, takže pokud si na úvod vyberete jiné postavy s jinými schopnostmi, setkáte se také s trochu jinými questy, postavami apod. Celkově však zůstává ID2 lineární hrou a složitého a propracovaný příběhu se pravděpodobně dočkáme až v Baldur´s Gate 3 (pokud vyjde). Není to samozřejmě chyba, holt každému se líbí něco jiného a obliba Icewind Dale ukázala, že se v Black Isle Studio opět trefili do černého.

Hráči se mohou těšit jak na hrobky a dungeony, tak i na nadzemní prostory. ID2 má kompletně přepracovaný systém, kouzel a povolání podle třetího vydání pravidel AD&D. Občas samozřejmě musela pravidla ustoupit hratelnosti (kolový systém soubojů), ale celkově je to AD&D jak vyšitý.  Pokud by vás zajímalo, jak bude fungovat nový systém používání magických předmětů, producent hry Doug Avery vysvětluje: „Pokud třeba bard či zloděj použije nějaký magický předmět, který normálně neumí používat, hra si hodí kostkou proti jeho magické dovednosti. Pokud je hráč úspěšný, uskuteční se požadovaná činnost, v opačném případě následuje samozřejmě trest, který naprosto dokumentuje tento obrázek“. ID2 také v důsledku změn pravidel kompletně přepracoval herní interface. Ovládání bude intuitivnější a třeba pro změnu zbraně bude stačit jednoduchá klávesová zkratka.

Icewind Dale 2   Icewind Dale 2   Icewind Dale 2

Díky novým pravidlům se také rozšířily vaše možnosti v oblasti vybírání postav do družiny. ID2 nabízí tři nové třídy – barbara, silného a rychlého bojovníka ze severu, mnicha, specialistu na mentální souboje a sorcerera, přírodního kouzelníka spoléhajícího na svou magickou sílu. Skvěle zní celkový počet 300 kouzel, z toho zhruba padesátka nových. Už jen názvy jako Death Armor, Delayed Blast Fireball, Negative Plane Protection, zní dobře, nemyslíte? Další novinkou bude možnost vybrat si na začátku hry kromě množství původních ras třeba takového temného nebo lesního elfa, zlaté trpaslíky apod.

Zajímavou možností pro ty, kdo hru dohrají je vylepšený mód Heart of Fury. Po dohrání hry na obyčejnou obtížnost si můžete hru zkusit znova se stejnou družinou avšak v módu Heart of Fury. Co to znamená? Obtížnost se zvýší, příšery jsou maximálně odolné, takže vydrží jen ti nejsilnější. A ti pak za odměnu mohou získat unikátní předměty, které jinde nenajdou a které jsou pak pro další postup v tomto módu klíčové. S většinou zbraní použitých v ID2 se v žádné jiné hře od Black Isle Studios nesetkáte. Jedinou výjimkou je pak několik unikátních předmětů z původní hry.
 
O grafice bylo vše podstatné řečeno v předchozím článku, jen doplním že doporučená konfigurace je neuvěřitelných Pentium 350 MHz s 64 MB RAM. Jinak zatím stále platí datum vydání květen 2002, takže se Icewind Dale 2 brzy dočkáme. Budu se těšit.

Diskuze (1) Další článek: Patch pro hru Sub Command

Témata článku: , , , , ,