Novinky od Nintenda a rozhovor s jeho evropským ředitelem

Letošní E3 mohla připomenout symbolické koloseum se třemi gladiátory: Sony, Microsoftem a Nintendem. Na co se můžeme těšit od Nintenda a co nám k tomu řekl jeho evropský ředitel Laurent Fischer v rozhovoru jen pro Doupě.cz, čtěte právě tady.
Kapitoly článku
Mario Kart Wii

Platforma: Wii
Výrobce: Nintendo
Datum vydání v Evropě: 2008

Starý dobrý Mario Kart se vrací, tentokrát ve velké konzolové verzi a s online podporou. Na rozdíl od GC dílu Double Dash bude jízda opět jednoposádková. Neznám špatný Mario Kart, takže i v tomto případě by se mělo jednat o potenciální hitovku.

  

Mario and Sonic at the Olympic Games

Platforma: Wii, DS
Výrobce: Sega
Datum vydání v Evropě: listopad 2007

Je to vůbec poprvé, kdy se setkají dva bývalí rivalové v jedné hře. Kdo je rychlejší, Mario nebo Sonic? A kdo vyskočí výš? To si budete moc zjistit sami už koncem tohoto roku, a to jak na NDS, tak na Wii. Samozřejmostí je využití i jiných postaviček z obou světů, např. Luigiho, Bowsera, Tailse ci Knucklese.

  

Super Mario Galaxy

Platforma: Wii
Výrobce: Nintendo
Datum vydání v Evropě: začátek 2008

Zřejmě nejočekávanější hra pro Wii, Super Mario Galaxy slibuje být pravým následovníkem Super Maria 64. Tentokrát je hra zasazena do vesmíru na malé planetky, kde se gravitace mění jako názory v parlamentu. Opět nás čeká spousta úkolů a sbírání 120 hvězdiček – vše jak má být. Taky se tak těšíte?

  

Metroid Prime 3: Corruption

Platforma: Wii
Výrobce: Retro Studios
Datum vydání v Evropě: říjen 2007

Druhé pokračování jedné z nejlepších 3D stříleček, jaké kdy spatřilo světlo světa. Tentokrát má být vše větší a epičtější, což podle reakcí a dostupného materiálu vypadá jako svatá pravda. Na Samusin nový obleček a Hyper mode si ještě pár měsíců počkáme, ale určitě to bude stát za to.

  

Resident Evil: Umbrella Chronicles

Platforma: Wii
Výrobce: Capcom
Datum vydání v Evropě: konec 2007

Když byl ohlášen nový projekt na Wii ze světa Resident Evilu, všichni začali jásat. Když se z toho vyklubala lineární střílečka ala Virtua Cop, všichni zhrouceně dopadli na zem. Ale naděje umírá poslední, navíc titul zatím vypadá zatraceně dobře – snad to vydrží přes celou hru. Naskýtá se nám první příležitost nahlédnout do prostředí starších dílu v plné 3D grafice.

  

Super Smash Bros: Brawl

Platforma: Wii
Výrobce: Nintendo
Datum vydání v Evropě: 2008

Nejlepší bojovková série Nintenda (a vlastně jediná) se vrací – a slibuje být ještě větší než předtím. Nechybí nové postavičky včetně Solid Snakea jako bonus, nová prostředí a hlavně online mód. Vypadá to dobře.

  

Ghost Squad

Platforma: Wii
Výrobce: Sega
Datum vydání v Evropě: konec 2007

Capcom se svým titulem Umbrella Chronicles není jediným vývojářem, který dělá pro Wii lineární střílečku. Ghost Squad od Segy se točí okolo speciální zásahové jednotky bojující proti teroristům. Tato hra vychází z původní automatové verze, přidává ale navíc prvky exkluzivně pro Wii ovládání. Jak to dopadne, se dozvíme snad ještě letos.

  

Soul Calibur Legends

Platforma: Wii
Výrobce: Namco Bandai
Datum vydání v Evropě: neznámé

Nový Soul Calibur na Wii není řádné pokračování série, nejde ve stejných šlépějích. Namísto toho se soustředí na adventuření a boje s mnoha protivníky najednou. Někteří hru nazývají „akčnější Zeldou“, takže nepůjde jen o čistou řežbu. Nejsem si ale jistý, jak obstojí v konkurenci, podobné pokusy už tu byly (např. Dirge of Cerberus).

  

Dragon Quest Swords: The Masked Queen and the Tower of Mirrors

Platforma: Wii
Výrobce: Square-Enix
Datum vydání v Evropě: neznámé

Jak název napovídá, hlavní úlohu zde hraje šermování mečem. Fanoušci původních her jistě budou na rozpacích, přeci jen nejde o staré známé RPG, jak jsme zvyklí. Ale můžeme být mile překvapeni, potenciál hra má.

  

MySims

Platforma: Wii, NDS
Výrobce: EA
Datum vydání v Evropě: září 2007

Chov lidí je zpět, i když tentokrát v trochu infantilnější formě. Jedná se o typické starání se o človíčka, kterého si sami vytvoříme, prostě The Sims (však to znáte :-)).

  

Rayman Raving Rabbids 2

Platforma: Wii, NDS
Výrobce: Ubisoft
Datum vydání v Evropě: listopad 2007

Šílení králíci! Tentokrát exkluzivně pro stroje Nintenda, kam bezesporu pro svůj styl hraní patří nejvíce. Čekají nás opět ty nejšílenější minihry a hříčky, využívající všech možností unikátního ovladače konzole.

  

Dewy`s Adventure

Platforma: Wii
Výrobce: Konami
Datum vydání v Evropě: 2008

Tvůrci hry Elebits (v Evropě pod názvem Eledees) se sešli podruhé a přinášejí nám hru s kapkou vody v hlavní roli. Ať to zní šíleně, jak chce, výsledek vypadá velmi zajímavě. Hra se ovládá nakláněním ovladače, což má za následek naklánění celého světa ve hře – gravitace si pak postavičku přitáhne, kam je nutné.

  

Wii Fit

Platforma: Wii
Výrobce: Nintendo
Datum vydání v Evropě: neznámé

Nová bizarnost Nintenda pro občasné hráče – cca 40 cviků využívajících novou herní periferii Wii Balance Board. Pokud se vám zdá, že při hraní rosolovíte, tohle je přesně pro vás. Hra umí zobrazit graf výkonu, měří Body mass index a jiné věci, které vás udrží v obraze – a snad i v kondici.

  

Ninja Gaiden: Dragon Sword

Platforma: NDS
Výrobce: Tecmo
Datum vydání v Evropě: neznámé

Slavná herní série lidí z Team Ninja si to plnou parou míří na handheld Nintendo DS. Herní styl by se moc změnit neměl, až na to, že celá hra půjde hrát jen stylusem a kamera vše bude snímat z ptačího pohledu. Milovníci her beat ‘em up, tešte se.

  

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Platforma: NDS
Výrobce: Nintendo
Datum vydání v Evropě: říjen 2007

Pokud patříte mezi lidi, kterým se Wind Waker líbil, může vám srdce zaplesat – přímé pokračování vyjde zanedlouho na NDS. Opět se budeme plavit po moři a hledat poklady na různých ostrovech a samozřejmě zachraňovat Zeldu. Hra zůstává u ptačího pohledu z klasických 2D dílů a přidává možnost hraní jen pomocí stylusu, stejně jako předchozí Ninja Gaiden. Kladné ohlasy z Japonska, kde hra už vyšla, svědčí o tom, že tohle bude hra s velkým H.

  

Wii Zapper

Na světě už existuje hodně nástavců ve tvaru pistole, do kterých se dá Wiimote nasadit, ale až nyní k nám přichází oficiální kousek. Díky dvou držadlům je míření více stabilní, ruce se tolik neklepou, problém je ale spodní knoflík, který mechanicky tlačí na tlačítko B Wiimotu - výsledek není až tak hladký, jak by se předpokládalo. Zajímavostí je, že většina lidí drží díky tomuto nástavci nunchuk v pravé ruce a ne v levé. Periferie by měla usnadnit žánr stříleček lidem, kteří dříve nehráli. 

Wii Balance Board

Nejnovější přírustek do Wii rodiny, v tomto případě plnohodnotná novinka. Balance board obsahuje snímače, které dokáží měřit jak rovnováhu, tak váhu samotnou, a díky tomu pracovat šikovně s vašimi hodnotami a přenášet je do určitého softwaru (zatím je ohlášen jen Wii Fit). Samozřejmě lze tuhle desku případně využít i u jiných her, třeba simulátorů snowboardingu.

Wii Wheel

Dříve možná skvělá alternativa, dnes už nic překvapujícího. Volant pro Wiimote už dříve přinesl na trh Ubisoft, po něm několik dalších výrobců. Na druhou stranu musím uznat, že designově vypadá volant od Nintenda o třídu lépe, než cokoli ostatního.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,