PlayStation 5 prošel další dietou. Nová revize je o 300 gramů lehčí, ke změnám došlo uvnitř

Sony opět upravila PS5, tentokrát možná došlo k větším změnám než loni

Před rokem Sony přišlo s novou revizí PlayStationu 5, která srazila hmotnost původně uvedené verze o 300 gramů. Jak ukázaly rozborky, Japonci trochu očesali, resp. optimalizovali chladič, aniž by se to podepsalo na zvýšených teplotách či hluku ventilátoru.

O to překvapivější je, že letos dorazila další revize, která opět snižuje hmotnost o 300 gramů. Konzole ve verzi s optickou mechanikou i bez ní vypadají na první pohled stejně, takže se opět měnily vnitřnosti. Jako první na to upozornil australský magazín Press Start, který si všiml, že se v tamních obchodech objevily nové krabice s označením CFI-1202 a upravenými specifikacemi.

  PlayStation 5 PlayStation 5 Digital
verze 2020 (CFI-1000) 4,5 kg 3,9 kg
verze 2021 (CFI-1100) 4,2 kg 3,6 kg
verze 2022 (CFI-1202) 3,9 kg 3,4 kg

Letošní revizi ale zatím nikdo nerozebral, takže můžeme jen spekulovat, k jakým změnám došlo. Hliníkový rozvaděč tepla by byl první na ráně, letos už však mohlo dojít i k jiným úpravám.

Loni jsme na Doupěti spekulovali o tzv. die-shrinku hlavního čipu konzole. K němu nakonec nedošlo, ale letos několik zdrojů mluvilo o tom, že Sony využije pokročilejší výrobu a čip přejde ze 7nm na 6nm litografii TSMC. Ta zachovává výkon, ale má o 18 % vyšší denzitu tranzistorů. Menšímu čipu mohli v Sony přizpůsobit základní desku, napájecí zdroj a znovu i chlazení. To ale potvrdí až detailní analýzy.


Ceny PS5 na českém trhu


Diskuze (3) Další článek: Recenze herních sluchátek JBL Quantum TWS. Špičkový zvuk výrobce v herním balení

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,