Nový týden: co chystají Illusion Softworks

Nová multiplayerová akce - Global Operations * Co chystají Illusion Softworks? * Ojedinělá realtime strategie z Ruska - Perimeter * Zahrajte si Ultimu 7 znovu - na Windows XP! * Staňte se světovládcem v nové strategii SuperPower * Detaily ohledně Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast * A další a další informace, zajímavosti a lahůdky z herního světa.
Nová multiplayerová akce - Global Operations * Co chystají Illusion Softworks? * Ojedinělá realtime strategie z Ruska - Perimeter * Zahrajte si Ultimu 7 znovu - na Windows XP! * Staňte se světovládcem v nové strategii SuperPower * Detaily ohledně Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast * A další a další informace, zajímavosti a lahůdky z herního světa.

Globální operace
Programátoři a designéři ze společnosti Barking Dog Studios pro nás chystají další multiplayerovou taktickou týmovou 3D akci alá Counter-Strike, jejichž oblíbenost v posledních letech stoupá více než strmým tempem. Tahle má název Global Operations a vlastně se jedná o takový Counter-Strike skřížený s Team Fortress.

Vzhledem k tomu, že se Barking Dog podíleli na některých z posledních verzí CS, není divu, že koncept Global Ops a CS je natolik podobný: stojí proti sobě dva týmy - jeden musí vyhrát a druhý prohrát. Úkolů může být mnoho (zajmout VIP, zničit jistý objekt, a tak dále) a v nejrůznějších lokacích (zejména městského a industriálního typu, ale nejen to). Jeden z týmů bude mít na svůj úkol časový limit a pokud se u ho do jeho vypršení nepodaří splnit, prohrál. Novinkou oproti zaběhlým standardům má být představení sedmi nových charakterových tříd jako sniper, komando, demolice či medik. Ačkoliv každá z těchto tříd oplývá minimem skillů, každá postava umí zacházet s různými zbraněmi (těch bude přes 30, včetně různého speciálního vybavení) a má jiné schopnosti. Každá je tedy pro svůj tým cenná jiným způsobem. Jeden z hráčů, tzv. důstojník, se na "bitevním poli" dokonce vůbec neobjeví. Namísto toho bude sledovat postup svého týmu a bude moci skrze rádiovou komunikaci udělovat rozkazy nebo radit.

Global Operations je, jak již bylo řečeno, primárně multiplayerový titul, kterého se bude moct zúčastnit až 24 hráčů. Přesto však ale hra bude obsahovat i singleplayerovou kampaň, která by měla zaujmout zejména vysokou umělou inteligencí. Co se týká grafiky, běží GO na LithTech enginu verze 2.5. Momentálně se tento titul nachází ve fázi betatestování, datum vydání bylo stanoveno na třetí čtvrtletí tohoto roku (někdo ale říká, že by mohla vyjít již v březnu). Vydávávat bude Crave Entertainment.

Shrnutí: další konkurence pro zaběhlé hráče jako Quake 3 Arena, Unreal Tournament, Team Fortress, Counter-Strike či Tribes 2.

Staňte se světovládcem!
Možná jste kdysi dávno zaslechli slůvko "Defcon". Že ano? A vzpomínáte si, o co že se to vlastně jednalo? Správně, o zajímavou strategickou hru z dílen společnosti Golem Labs. Ta samá společnost oznámila 23. ledna 2002 že hra se přejmenovává na SuperPower a jejím vydavatelem v Severní Americe se stane DreamCatcher. Vydání by se mělo uskutečnit na jaře tohoto roku.

SuperPowerSuperPower

O co se jedná? SuperPower bude "realistická strategická hra odehrávající se ve scénáři z reálného světa". Nikoliv pouze militaristická, ale naopak velmi obecně zaměřená - demografie, politika, ekonomie a ekonomika, to všechno jsou pojmy, se kterými se budete muset dopodrobna seznámit a naučit se s nimi pracovat. Bude nutné postarat se o obyvatelstvo ve všech koutech světa (demografie), zajistit, aby měli co jíst a kde pracovat (ekonomie, ekonomika), zabraňovat válkám, vyjednávat s agresory (politika) a když už to nepůjde jinak, použít sílu. Novodobá válka si žádá novodobé postupy, a tak přijdou na řadu tajné služby a vůbec všechny ty věci, kterých byla plná 90. léta minulého století (vzpomeňme film Nepřítel Státu). Jistěže v boji nebudete ovládat každou jednotlivou jednotku, to by bylo na tak obecně zaměřenou hru příliš velké sousto (a na vás zřejmě také, vzhledem k tomu, že by se jednalo minimálně o tisíce). Proto vytvořili designéři systém zvaný WarArt, který bere v potaz morálku, sílu, vycvičenost, připravenost a další atributy vaší armády a pak pomocí nich vypočítá výsledek války.

SuperPowerSuperPower

Vzhledem k tomu, že se SuperPower odehrává v reálném světě, glób, který bude hlavní obrazovkou hry, bude obsahovat 140 zemí a podrobné statistiky o nich. Zajímavá bude také umělá inteligence, která slibuje odpor hodný lidského protivníka (tvůrci svůj systém nazvali EHE, zkratka pro "Evolutive Human Emulator" tedy "vyvíjející se lidský emulátor").

Hra nebude obsahovat multiplayer. Bohužel zatím také nebylo stanoveno datum vydání. Oficiální stránky mají adresu http://www.golemlabs.com/.

Pozor na obranný perimetr!
Perimeter, to je název zbrusu nové realtime strategie z dílen ruských K-D LAB. Je postavena na konceptu získávání stále nových teritorií. Kombinuje v sobě osvědčené prvky real-time strategií jako těžba surovin a skupiny jednotek kontrolující určitá území. Hráč bude mít v rukou tři hlavní zbraně: tou první je terraformování. Tou druhou je možnost obehnat jisté území neproniknutelnou bariérou silového pole generovanou speciálními "perimetrickými" jednotkami. Třetí a po stránce zábavnosti asi nejdůležitější zbraní jsou jednotky, ať již vzdušné či pozemní, pomocí nichž bude možno uskutečňovat nejrůznější vojenské operace.

PerimeterPerimeter

Aby hráč uspěl, bude muset správně plánovat rozšiřování svého území - tak, aby měl dostatek zdrojů a zároveň se stačil ubránit nepříteli. Hra Perimeter se bude odehrávat na pozadí detailního science fiction příběhu, takže o zajímavý děj jistě nebude nouze - zápletka se točí kolem osudu civilizace, která kdysi opustila matičku Zemi. Samozřejmostí je přítomnost multiplayeru, hrát bude možné přes LAN nebo Internet.

PerimeterPerimeter

Co se týká technologie, na níž je Perimeter postaven, tak například grafický engine bude schopný zobrazovat až 500 000 polygonů na jednu obrazovku. Ačkoliv zatím není jisté, kdy přesně hra vyjde, zjevně se bude jednat o jeden z mála originálních kousků v tomto časem omletém žánru.

Detaily o Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast
Objevilo se nám na Internetu několik zajímavých informací ohledně této chystané 3D akce z dílen Raven Software, inu podívejme se na to:
  • jako starý známý Kyle Katarn začnete ovládat Sílu až o něco později ve hře, nebudete ji mít k dispozici od začátku
  • naproti tomu do konce druhého levelu budete mít k dispozici již 3/4 zbraní
  • mezi ně patří například Blaster, puška imperiálních vojáků, Disruptor, Bowcaster (zbraň, kterou používal Žvejk), Flachette (jakási futuristická brokovnice)
  • samozřejmě nebude chybět světelný meč a právě k němu se váže jedna zajímavost. Ačkoliv hra bude jinak celá ve 1st person pohledu, během hraní s mečem se přepne do 3rd person - to abyste lépe viděli ty dokonalé pohyby, které Kyle s mečem dokáže.
  • sílu bude možné používat pro následující aktivity: skákání, úder, přitáhnutí, zrychlení, ozdravení, zmatení nepřítele, blesky (!)
  • datum vydání: jaro 2002.

Exult - staronová Ultima VII
Bylo nebylo, objevila se v roce 1993 sedmá část ságy Ultima (The Black Gate). Brzy následoval datadisk s podtitulem Serpent Isle. Téměř o desetiletí později se partička RPG fanatiků rozhoduje, že si chtějí tuhle skvělou gamesu zapařit i na dnešních počítačích. Těžko ale spouštět kód z roku 1993 na dnešních Windows XP, ono možná ani ty W98 by to nezvládly, a tak se tým rozhoduje pustit se do vývoje vlastního zdrojového kódu. Původně je Exult určen pro Linux a systém X Windows (eX-ULTima). Časem se ale vše přehupuje do využití SDL knihovny, která je multiplatformní, a tak Exult poběží na Linuxu, MacOS i Win32. Momentálně dostupná verze Exult již "podporuje" (vysvětlím za chvíli) velkou část herní zápletky, dovoluje mluvit s NPC, sbírat předměty, řešit questy a dokonce i bojovat s monstry. Obsahuje hudbu, řeč a úvod. A teď k tomu "podporuje". Ke spuštění Exultu totiž potřebujete původní originální Ultimu VII - nejedná se tedy o nějakou free distribuci, nýbrž spíše o jakýsi port.

Více informací, včetně downloadu, naleznete na adrese http://exult.sourceforge.net/. Tam se mimo jiné dozvíte i to, že tvůrcům vyjádřil podporu samotný Lord British.

ExultExult

Terminátor přichází na Xbox s PS2!
Nová hra s námětem slavného filmu Jamese Camerona zanedlouho dorazí na obě v současnosti nejprodávanější konzolové platformy. Její název zní Terminator: Dawn of Fate. Zavede vás do dalekého roku 2027, kde budete muset bojovat proti SkyNetu a jeho nohsledům, ultra-tuhým terminátorům a jim podobným, abyste se nakonec dostali do klíčového roku 2029, kdy je zpět časem vyslán Kyle Reese, aby chránil Sarah Connorovou, matku budoucího vůdce lidstva v odporu proti SkyNetu, Johna Connora. Hráč dostane na výběr ze tří unikátních postav, včetně samotného Kyla. Ty další jsou Catherine Luna, neznámá vojanda a třetí, třetí je přísně tajný ;). Co už ale tajné není je to, že dostanete do vínku více než 20 zbraní převážně energetického ražení, ale také raketomety a různé výbušniny, abyste mohli odpalovat větší terminátorské instalace. Probojovat se budete muset dvanácti rozlehlými misemi. Vydání je plánováno na třetí čtvrtletí 2002 - pro obě platformy. Tvorby se ujala společnost Paradigm Entertainment.

První dva obrázky pocházejí z Xboxové verze, druhé dva jsou PS2 screeny.

Terminator Dawn of FateTerminator Dawn of Fate

Terminator Dawn of FateTerminator Dawn of Fate

Novinky od Illusion Softworks
Na slovenském Sectoru se objevil rozsáhlý rozhovor s Illusion Softworks, z nějž vybíráme to nejzajímavější:
  • již tento rok bude oficiálně oznámena nová hra jménem Chameleon
  • nové studio v Košicích zaměstnává původní pracovníky společnosti Fantasy Studio, kteří pracovali na 3D akci Internal Pain. Vyvíjejí údajně pro IS dosti netradiční titul, který bude uveden roku 2003.
  • Mafia by měla vyjít v prvním čtvrtletí 2002, H&D 2 ve druhém
  • obě hry budou publikovány pro PC, PS2 a možná i Xbox. IS házejí očkem i po GameCube
Nové screenshoty
První dvojka jsou nové screeny z Age of Mythology, další dvojka byla vytípána z Duke Nukem: Manhattan Project, třetí a čtvrtý párek je 3D akce Conseal z dílen JoWood Productions. Pátá dvojka jsou dva nové obrázky z Counter-Strike: Condition Zero.

Age of MythologyAge of Mythology

Duke Nukem Manhattan ProjectDuke Nukem Manhattan Project

ConsealConseal

ConsealConseal

Counter Strike Condition ZeroCounter Strike Condition Zero

Krátce ze světa her
Xtero krátkých novinek:
  • Plánované multiplayerové RPG z dílen BioWare jménem Neverwinter Nights bude publikovat společnost Infogrames. BioWare měli jistou roztržku se společností Interplay, která byla tuším až doposud jejich výhradním vydavatelem.
  • na oficiální stránce Outcastu 2 se objevily další krásné nové náčrtky.
  • Electronic Arts připravují ve spolupráci se společností Black Box druhý díl svého automobilového simulátoru Need for Speed: Hot Pursuit. Je určen pro Playstation 2 a v USA vyjde na letos jaře. U nás by se však měl dostat do distribuce až někdy příští rok. Čeho se dočkáme? Přes 22 vozů, několik herních módů, 12 tratí, a další libůstky.
  • byla spuštěna oficiální stránka hry Hitman 2, kde můžete najít mimo balíku informací o téhle 3D střílečce také pěkné nové screenshoty.
  • A další homepage, tentokrát se jedná o fantasy tahovku Disciples 2: The Dark Prophecy. Na jejích stránkách jsou nyní nově k dispozici pěkné wallpapery pro vaši plochu.
  • EIDOS se chystá uvést na evropský trh tři čistě japonské záležitostí vyvíjené u SCEI (Sony Computer Entertainment). Jedná se o Mr Moskeeto (akce), Mad Maestro! (akce) a Legaia 2: Duel Saga (akční RPG). Datum vydání: jaro 2002.
  • byla otevřena nová oficiální stránka Counter-Strike: Condition Zero - http://www.cs-conditionzero.com/.
  • Druhé pokračování úspěšné 3D akce Red Faction přifrčí na PS2 již koncem tohoto roku. Zatím nebyly zveřejněny žádné další podrobnosti, existuje jistá naděje, že se dočkáme i PC verze.
  • ředitel společnosti Interplay, Brian Fargo, sestoupil ze svého postu vedoucího společnosti. Slíbil však, že se vrátí…
  • oficiální stránky chystané 3D středověké RTS Warrior Kings jsou na adrese http://www.warrior-kings.com/.

Hardwarová zprávička
  • Společnost AMD konečně uvedla Duron taktovaný na 1,3GHz. Technické parametry jsou následující: Front Side Bus na 200 MHz, 128 kB L1 cache, 64 kB L2 cache. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku chystá AMD uvedení Duronu na 1400 MHz.
Downloady
Čtení odjinud
Co týden dal…
Směska
  • Asi všichni užíváme nějaký ten souborový manažer. Mnoho z nás si oblíbilo Windows Commandera. Jeho pátá verze je konečně venku! http://www.ghisler.com/
Váš názor Další článek: Galerie screenshotů Homeworld

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,