Nový týden: desítková recenze Beyond Good & Evil

Recenze her Mace Griffin Bounty Hunter, F-Zero GX, Legenda, Beyond Good & Evil * Levné hry v prosinci – Gothic, Rally Trophy či Warrior Kings za 180 Kč * Časopisy: GameStar – Hry pro každého * Hardwarová poradna ZDARMA * Prosincová hitparáda – Princ, Star Wars: KOTOR, Railroad Tycoon 3 a další * Vánoce 2003: Hry, které by vám Doupě přálo pod stromeček * Návod: UFO Aftermath * NAOSTRO: dokončení rozhovoru s Petrem Vochozkou * A další články, které stojí za přečtení!

5x tip týdne: Recenze: Beyond Good & Evil - fantastická cesta do herního ráje, Recenze: Legenda – Warcraft se vrací!, Prosincová hitparáda – Princ, Star Wars: KOTOR, Railroad Tycoon 3 a další, Vánoce 2003: Hry, které by vám Doupě přálo pod stromeček, NAOSTRO: Poslední část rozhovoru s Petrem Vochozkou

Pondělí - 15.12.2003 ... Petr Vochozka finišuje

V závěrečné části rozhovoru s leaderem české herní scény Petrem Vochozkou se dozvíte mimo jiné . Více už v článku "NAOSTRO: Poslední část rozhovoru s Petrem Vochozkou".

"Máte v hlavě nebo na papíře nějaký herní námět, který byste chtěl za každou cenu prosadit? Mám na mysli Váš nápad, nikoliv někoho z Vašich zaměstnanců.

Ale těch mám obrovské množství! Na některých se už dokonce pracuje :)." (celý článek)

Ondra Kozina pro vás připravil recenzi kontroverzní střílečky Mace Griffin Bounty Hunter. On sám ji vidí podobně jako já a můj názor je, že tahle hra stojí leda tak za starou belu. Ale posuďte sami - čtěte článek "Recenze: Mace Griffin Bounty Hunter – dvojitá dávka akce?".

"Opravdu rád bych našel na Bounty Hunterovi něco, co by jej vyneslo nad průměrnou akční střílečku, ale zatím se mi nedaří. Předělat hru z konzole na PC dá pořádnou dávku tvrdé práce. Ideální by bylo výrazně zvýšit rozlišení textur a přidat efekty současných videokaret. Na majitele karet podporujících hardware shaders se tentokrát myslelo, bohužel na rozlišení textur se zapomnělo a při bližším pohledu na zeď nebo podlahu to docela zabolí. Ani modely postav, které bývají na konzolích na vysoké úrovni, tentokrát neuvidíte." (celý článek)

  

Tomáš Vrána se vydal do terénu, aby pro vás mohl pořídit velice fundovaný článek "Reportáž: Becherovka Game 2003 – staňte se vývojářem!".

"Oficiální vyhlášení vítězů Becherovka Game 2003 se konalo v klubu Zvonařka na ulici Šafaříkova v Praze. Plánovaný začátek byl stanoven na 11:00, ovšem každý je jenom člověk, a proto se slavnostní zahájení proslovem představitelů firmy Jan Becher – Karlovarská Becherovka, as. a První Multimediální s.r.o. o chvíli opozdilo. Onen proslov byl nesen v duchu viditelné euforie z letošního ročníku a zároveň byl vyhlášen ročník nový s řadou změn. Nejrazantnější z nich bude asi zákaz automobilových simulátorů ve spojitosti s Becherovkou, neboť to podle představitelů poškozuje etický kodex. Toto zcela jistě vyvolá řadu diskusí a nejrůznějších polemik, k nimž se časem určitě vrátíme." (celý článek)

  

Plná hra: "Planeta X - objevení nové planety"

Bleskovka dne: Česká extraliga v NHL 2004? Stahujte přímo z Doupěte!

Úterý - 16.12.2003 ... Vánoční tipy Doupěte!

Pořád ještě nevíte co koupit sobě nebo capartům pod stromeček? Poradí vám náš článek "Vánoce 2003: Hry, které by vám Doupě přálo pod stromeček". Přeci jenom, už je na čase!

"Mohl bych opomenout domácí skvost, hru, která svým realistickým ztvárněním posunuje prožitek z války opět blíže skutečnosti? Illusion Softworks dodrželi veškeré sliby a ani slabší grafika kombinovaná s nadílkou zbytečných chyb se nemohla podepsat na obrovském úspěchu, který hra sklidila u domácích i zahraničních recenzentů. Hidden & Dangerous 2 je dalším důkazem, že i v českých podmínkách lze tvořit kvalitní a nadprůměrné herní tituly, které směle překonávají západní konkurence. Bravo, páni vývojáři." (celý článek)

Kamil Gric opět na minutu přesně dodává svoje postřehy k aktuálnímu dění v herním byznysu v článku "Byznys hrátky: nejvíce sexy hráči i násilí v progamingu!".

"Celý incident začal po skončení zápasu dvou týmů {f_us} BZ a {f_us} st, kdy mezi přítomnými hráči vypukla rvačka. Přestože se organizátoři snažili zasáhnout, celý dav uklidnit a zamezit tak většímu skandálu, jeden z fanoušků předvedl v tu chvíli něco nevídaného - ze svého auta sebral pistoli a namířil s ní na Chrise Hilla, hlavního představitele kvalifikací Cyber X. Přestože již tento "akt" lze brát jako těžko uvěřitelnou skutečnost, nad následným jednáním zástupců týmu BZ zůstává hlava stát. Hráči tohoto týmu se totiž jali hlavního aktéra celé situace povzbuzovat!" (celý článek)

Bohdan Dlouhý se zaryl pořádně hluboko do tajů českého překvapení UFO: Aftemath, aby vám mohl zprostředkovat už druhý díl svého návodu v článku "Návod: UFO Aftermath – průvodce hrou 2/2".

"Takže zatímco bez určité taktiky se obejdete jen těžko, můžete se v úvodní fázi hry poměrně snadno obejít bez plánování v tom hardcore slova smyslu. Opravdu stačí mít pod kontrolou skupinu (nebo jednotlivé vojáky) a klikáním myší je přemisťovat, útočit jimi, nechávat je nabíjet… Občas se někde za rohem přepnout do inventáře, abyste je nechali porovnat zásobníky do opasku nebo vyměnit zbraně, ale plánovat dlouhé seznamy příkazů opravdu nemusíte. Neznamená to však, že to dělat nesmíte. V tomhle je asi to největší kouzlo kombinovaného herního systému – hra nabízí zábavu příznivcům jak real-time, tak tahových strategií. Ideální poloha je asi někde uprostřed. Takže si klidně na nějakém bezpečném místě vyzkoušejte naplánovat pro nějakého vojáka řadu alespoň několika příkazů. V pokročilé fázi hry (nebo na nejvyšší obtížnost) se tyto zkušenosti budou hodit." (celý článek)

Plná hra: "Geschenkfabrik - rolničky, rolničky"

Bleskovka dne: Half-Life 2 se vrací na nových screenech

Středa - 17.12.2003 ... Radíme se o hardwaru

Jeden z nejčtenějších článků na Doupěti má další pokračování, ostatně nové je tu týden co týden. Nepřehlédněte článek "Hardwarová poradna ZDARMA: Předvánoční řešení vašich potíží!".

"[?] Dobrý den. Když hraji jakoukoliv hru, asi po 5 minutách dochází k tuhnutí celého PC. Situace nastává při všech hrách, NFS5, Vietcong. Softwarový problém to není. Zkoušel jsem různé verze ovladačů od desky i grafiky, ale vše bez výsledků. Sestava: AMD 2500+ Barton, EpoX 8RDA+, GF FX5200, Samsung 512MB DDR 400MHz. Předem děkuji.

[!] Dle informací, které jste uvedl, není možno Váš problém spolehlivě identifikovat. Je možné, že se jedná pouze o chybně nastavený BIOS, avšak chybu může způsobovat i vada HW. Každopádně bych využil některých SW pomůcek (Memtes86, Prime 95 atd...), bohužel se však jedná o zdlouhavý proces (mnohdy nervy drásající)." (celý článek)

Honza Morkes miluje hitparády. Hltá je všechny, občas si s hitparádou splete i kdejaký žebřík na ulici a snaží se vyšplhat až na poslední příčku, aby zjistil, co že to tam vlastně je. Každopádně si z jeho článku "Prosincová hitparáda – Princ, Star Wars: KOTOR, Railroad Tycoon 3 a další" můžete udělat docela dobrou představu o tom, co právě v herním světě "letí".

"Star Wars lepší než Morrowind! Tak takhle nějak začínala Kamilova recenze na hru, jež po dlouhé době posunula žánr zase o kousek dál. Co je na ní tak skvělého? Nevím, o čem se zmínit dříve. Třeba skvělém chytlavém příběhu? Stovkách questů, které můžete a nemusíte projít? Nádherném herním prostředí? Nebo snad skvělých technických kvalitách? Raději vás zde nebudu dále lákat a raději řeknu, že hra si v recenzi odnesla 9,5 bodů. A to myslím hovoří za vše." (celý článek)

  

Plná hra: "Santa Cruise - moderní Santa Claus"

Bleskovka dne: Obrázky z Fallouta 3!

Čtvrtek - 18.12.2003 ... Legenda se vrací

Dlouho, předlouho trvalo, než jsme se konečně dočkali po léta avizované české realtime strategie Legenda. Jak celé snažení Fénix týmu nakonec dopadlo? Dočtete se v článku "Recenze: Legenda – Warcraft se vrací!".

"Legenda se chopila modelu čtyř odlišných (- ve vymezených hranicích) ras. Volba padá na jemné elfy, tradiční lidskou rasu, drsné trpaslíky nebo hrubé barbary. Nejmarkantnější rozdíl (kromě odlišného vzhledu) poznáte na první pohled v dobývaných surovinách. Zatímco lidé v Legendě těží masově lesní porost, barbaři staví své budovy z kostí obřích ještěrů, elfové pořádají žně lučních kořínků a trpaslíci se tradičně vrtají hluboko v zemi hledajíc ložiska železné rudy. Společnou surovinou pro všechny tři rasy jsou naleziště zlata." (celý článek)

  

Jirka Černý je knihomol. A časopisomol. "Časopisy: GameStar – Hry pro každého". Nemusím asi nic dodávat.

"Předvánoční šílenství se nezadržitelně blíží a venku si mrazy přátelsky potřásají rukou s deštěm, díky čemuž jsem se také během cesty pro speciální číslo GameStaru málem přizabil. Toto životu nebezpečné období je ovšem ideální snad pro každou druhou z firem, které se intenzívně snaží ukojit choutky rozvášněného davu, posedlého tou pravou nákupní horečkou. Někteří k tomu volí letáky plné akčních slev na zboží, které už bylo dávno doprodáno (tedy pokud ho vůbec kdy měli), jiní zase přichází s nějakým milým bonusem k celoročnímu snažení – tak jako právě v tomto případě. Na pulty našich obchodů se tedy dostává časopis se sympatickým názvem „Hry pro každého“, který se honosí CD přílohou obsahující několik desítek starých dobrých titulů a s navíc i s podobně sympatickou cenou 69 Kč." (celý článek)

Zato Standa Rýdl, ten si libuje v pořádně adrenalinových sportech. Jako třeba superrychlá vznášedla. Více už v jeho recenzi "Recenze: F-Zero GX – divoké závody budoucnosti".

"Asi nejlepší (a zároveň, z jistých důvodů, paradoxně také nejhorší) mód ve hře je „Story mode“. Nejlepší z toho důvodu, že komiksový „příběh“ kapitána Falcona je silně ironicky laděn a vyprávěn za pomoci slušně renderovaných a poměrně dlouho trvajících filmečků, nejhorší proto, že jde vždy o systém dojeďte první. S tím, jak postupujete volně navazujícími scénkami, objevují se obtížnější a obtížnější speciálně navržené tratě, což je sice dobře z hlediska herní doby, ale já si zase zadělal na pár šedivých vlasů. Příběhový mód jsem nedokončil - když jsem posedmnácté dojel těsně za vítězem závodu, musel jsem odolávat pokušení rozdrtit Gamecube ovladač." (celý článek)

  

Na svět se neustále derou nové a nové hry a my vás o nich informuje v článku "Nové hry na obzoru: Hitman 3".

"Po Mulderovi a Scullyové už dnes neštěkne ani pes. Pamatujete si je vůbec ještě někdo? Je pravda, že agentka Scullyová se jen tak zapomenout nedá, nicméně Muldera už dávno odvál čas, stejně jako celá "Akta KS". Provařili se, oba. Dneska letí stateční bojovníci proti terorismu, organizovaným zlodějům, masovým vrahům i každodenním nenápadným úchylům. Partičku takových představila v roce 2000 americká televizní stanice CBS v seriálu CSI (Crime Scene Investigation). Ten se odehrává v prostředí losangeleských vyšetřovatelů, kteří den co den, nehledě na počasí, hrdinsky potírají zločin ve všech jeho podobách. Ubisoft pak na tomhle seriálu vystavěl úspěch svého stejnojmenného titulu, jehož jsou CSI: Dark Motives druhým pokračováním." (celý článek)

     

Plná hra: "Kobo Deluxe - několikaměsíční zábava"

Bleskovka dne: Gigantická galerie obrázků Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Pátek - 19.12.2003 ... Beyond Good & Evil - zaslouží si desítku?

Jasně, že zaslouží! Musím to přeci vědět nejlíp, když jsem tu recenzi napsal, no ne? Najdete ji pod titulkem "Recenze: Beyond Good & Evil - fantastická cesta do herního ráje".

"Mluvit v případě hry Beyond Good & Evil (dále jen BGE) o nějakém konkrétním žánru je navýsost zbytečné. Je to adventura, akce, arkáda, závodní simulátor, je to prostě dobrodružství, které prožijete jen jednou za čas. Stejně jako mnoho jiných současných her se i BGE obrací k ženské hrdince, která přeci jen slibuje trochu odlišný pohled na celou hru, než klasický prototyp chlapáckého bouráka alá Bruce Willis. Kozy se nažerou - feministky mají zas o důvod míň krafat - a vlk zůstane celý - vždyť je statisticky prokázáno, že hráči mužského pohlaví, pokud mají možnost, hrají raději za ženské postavy. Je to úchylka nebo vypočítavost? Každopádně se na heroiny většině z nás (přesně 96%) lépe dívá." (celý článek)

     

Věřte mi, že přestože Honza Morkes připravuje pravidelně článek "Levné hry v prosinci – Gothic, Rally Trophy či Warrior Kings za 180 Kč", není to v žádném případě nějaký sociální případ. Je to no úplně normální kluk ze slušné rodiny. Fakt!

"S automobilovými závody to jde na PC pěkně z kopce. Samozřejmě, jsou tu hry jako Colin McRae Rally, Need for Speed a jim podobné, nicméně i u nich lze pozorovat čím dál větší příklon k arkádovému pojetí. Naštěstí existují jako vždy výjimky potvrzující pravidlo. A jednou z nich je Rally Trophy, hra, která se třpytí na stříbrném kotouči s nápisem Score CD (DVD). Ve hře sice nenajdete naše škodovky, ba ani Peugoty 206, ale dostane se na jiné vozy – historické. Ovládání je tak trošku obtížnější než u jejich modernějších kolegů, o to větší radost však budete mít až jej zvládnete a vyhrajete v prvním závodě." (celý článek)

  

Plná hra: "Balance - fotbalovou hvězdou snadno a rychle"

Bleskovka dne: Čtveřice nových obrázků The Sims 2

Sobota - 20.12.2003 ... Nové downloady!

Jako obvykle je tu článek "Nová mega: sbírka videí her Hitman 3, Far Cry či The Sims 2!" a s ním i spousta nových downloadů. Stahujte, stahujte, máme to všechno u nás a půjde vám to tudíž pěkně svižně!

Plná hra: "AceSpeeder - ďábelské zrychlení" a "PlayChess - šach mat"

Bleskovka dne: Max Payne 2 - gigantická galerie screenů

Nejzajímavější downloady týdne (vše přímo z Doupěte): Ground Control 2 - video, Breed - video 2, Massive Assault - demoverze, Warcraft III: The Frozen Throne - patch v1.13, Chrome - hutný patch v1.1.3.0 NA, Spellforce - hi-res video, Far Cry - impozantní video (hi-res), C&C: Generals Zero Hour - patch a nové mapy, NHL 2004 - česká extraliga v 1.0

Váš názor Další článek: Nejprodávanější hry v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,