Nový týden: Deus-Ex už i na PS2

Tvůrci Commandos pracují na další strategii * Byznys + dobrodružství + akce * Fotbal to je hra, ale ani pořádná česká strategie není k zahození * Deus-Ex přichází i na PlayStation 2 * Krásný nový den a krásné nové downloady * Prostě a jednoduše tu máme další shrnutí předchozího týdne se vším, co k tomu patří

Pondělí 12.8.2002 ... Tvůrci Commandos pracují na další strategii

Takže copak to tu v ten krásný pondělní den máme? Áh, ano, je to rozhovor o připravované 3D realtime strategii Praetorians, kterou kutí naši staří známí Pyro Studios, kteří stojí také za sérií Commandos. Více v rozhovoru Kamila Grice, který zpovídal Javiera Arévalo, vedoucího celého projektu.

 

"Doupě: Jak jsi napsal, vaše hra bude inspirována reálnými situacemi a událostmi, které se odehrály v minulostí. Držíte se při vývoji pouze historických faktů? Setkáme se se skutečně žijícími postavami, kterými byl například Julius César či Marcus Aurelius.

J.A.: Ve většině případů jsou mise opravdu inspirovány skutečnými událostmi. Musím zdůraznit ono slovíčko "inspirovány", protože se nepokoušíme vytvořit historicky věrohodné mise. Držíme se skutečných prvků a situací, přesto jsme v některých okamžicích donuceni jejich použití značně omezit, aby byl zachován původní koncept a styl hraní, který jsme se snažili již od prvopočátku vytvořit." (celý článek)

Ale to samozřejmě zdaleka není všechno. Martin Blatný si dal tu práci, že detailně pročetl nové číslo časopisu Level a své postřehy přináší v pravidelném článku "Co najdete v Levelu 8/2002?". Zde je krátký úryvek:

"Pokud se vám bude Level zdát tlustější než obvykle, je tomu tak. Změnu ovšem nehledejte v použitém papíru, také nemusíte přepočítávat stránky. Za zvýšenou šířku může reklama na T-Mobile, konkrétně "lupací" fólie (jaká se dává např. do bonboniér), nalepená na reklamní stránku. Bohužel reklamní heslo "Rozmačkej všechny vetřelce!" se trochu míjí účinkem, neboť většina vzduchových polštářků je již prasklá (zřejmě nepřežily kruté podmínky při distribuci). Naštěstí se fólie dá celkem lehce odlepit, aniž by se časopis poškodil." (celý článek)

Příznivcům konzole GameCube jistě neunikla recenze na hru Super Smash Bros. Melee, která bohužel nedostála všem očekáváním, o čemž svědčí zcela průměrné hodnocení. Takto celá recenze začíná:

"Mario, Pikachu, Bowser, Peach, Yoshi, Donkey Kong, Captain Falcon, Fox Mc Cloud, Kirby, Zelda, Link a spousta dalších. Znáte je? No aby ne, vždyť jsou to jedny z nejznámějších jmen v dlouhé historii firmy Nintendo. Nyní přicházejí všichni dohromady v řekněme dosti neobvyklé bojové hře a budou se ucházet o své místo pod sluncem." (celý článek)

Pondělní plná hra se skrývá pod článkem "Farmer Bobs Gun - farmářská válka" - jedná se o izometrickou vesnickou střílečku alá Redneck Rampage. Jako obvykle nechybí ani pravidelné shrnutí všech plných her za uplynulý týden, tedy článek "Týden v rubrice Plné hry: na návštěvě ve vesmíru!". Ať počítám jak počítám, mohli jste si v pondělí na Doupěti přečíst všeho všudy úctyhodných pět článků.

Z bleskovek jistě stojí za zmínku ta, která informuje o "smrti" chystané online strategie Dune Generations. Asi každý fanoušek Duny se obával co se s tímto projektem bude, pokud Cryo Interactive opravdu skončí. Bohužel se tak stalo a dnes už je i jasné, jaký je další osud připravované online realtime strategickou hrou Dune Generations. A je to, zejména pro nás fanoušky, velmi smutný osud. Její vývoj bude totiž zcela zrušen. Zaměstnanci na tomto projektu pracující byli propuštěni a tak ani nelze očekávat, že by vývoj mohl být kdy obnoven. Hra Dune Generations je prostě mrtvá. :(

Úterý 13.8.2002 ... Byznys + dobrodružství + akce

Ani úterý ale nebylo na zajímavé články nijak chudé. V prvé řadě je to další z pravidelných článků Kamila Grice, a to "Byznys hrátky: Vivendi má problémy, prodá Blizzard?". Tentokrát se dozvídáme mnoho zajímavostí z ekonomického zákulisí společností Blizzard a Vivendi Universal, nechybějí další podrobnosti o připravovaném ECTS 2002 a samozřejmě ani žebříčky nejprodávanějších her určených pro PC a nově i PS2.

Pokud byste měli chuť na nějakou tu adventuru, doporučuji přečíst si recenzi na Artušovi rytíře čili "Arthur`s Knights" po anglicku. Jedná se sice o docela průměrnou, ale v dnešní době stále sporadicky se objevující adventuru od francouzských Cryo Interactive. Zde je krátký úryvek z recenze.

"Hra začíná jakousi předmluvou, ve které nám mladý jedenáctiletý skoro-rytíř, syn šlechtice Engerrona de Councyho, vypráví o svém mistru Foulqueovi [fulkovi]. Ten pokaždé dokáže mladého šlechtice zabavit zajímavými příběhy z dávných dob (píše se rok 1428). Obvykle mu vypráví o nejslavnějších rytířích kulatého stolu, králi Artušovi a dalších legendárních postavách. Toho dne však chce chlapec slyšet příběh o Bradwenovi. Na to mu mistr odpoví, že existují dva jeho příběhy - příběh Bradwena, chrabrého paladina, bojovníka božího, a příběh Bradwena, udatného Kelta. Na vás tedy je, abyste si vybrali - buďto červenou knihu (Bradwen - Kelt) nebo bílou knihu (Bradwen - křesťan)." (celý článek)

Jestli vás adventury zrovna moc neberou a máte radši pořádnou akci, nejlépe 3D, pak je právě pro vás určeno preview na připravovanou 3D akční střílečku Breed, která si nezadá ani s takovým velikánem jako je/bude HALO.

"Později po oznámení titulu Breed se pomalu začaly objevovat nové a nové informace. Předem bylo jasné, že půjde o 1st person 3D střílečku (s možností přepnutí na 3rd person pohled). Ovšem ne jen tak ledajakou. Autoři hry si velmi zakládají na svobodě pohybu, nelineárnosti hry. Hráč musí mít možnost dělat cokoliv, co ho napadne a co mu prostředí nabízí. Díky tomu se ve hře objeví také nejrůznější stroje jako tanky, vznášedla, džípy a podobně, které bude možné ovládat. Dokonce dostanete možnost zasednout do pilotního křesla výsadkové lodi (prolétnete se tedy atmosférou). Breed byl původně plánován jako akční realtime strategie odehrávající se na mnoha planetách galaxie. Až později z později dostal projekt současný tvar. Ze strategiického žánru mu však přeci jen něco zbylo - každé mise se v Breedu účastní větší počet jednotek a vy mezi nimi můžete přepínat. Můžete tak být pěšákem na bitevním poli, stejně jako pilotem vznášedla nebo ovládat dělo u tanku. K řízení některých vozidel bude zapotřebí více než jeden člověk, což má samozřejmě obrovský potenciál v multiplayeru." (celý článek)

Nu a nakonec nechybí plná hra, tentokrát pokémonovská, totiž "Pikachu For The Rescue - Pikachu, spasitel Pokémonů".

Středa 14.8.2002 ... Fotbal to je hra, ale ani pořádná česká strategie není k zahození

Středa zanesla do našich končin další rozhovor, tentokrát o připravovaného hře Fenix Teamu jménem Poselství trůnu 2 - Legenda. Honza Kuneš a Kamil Gric zpovídali čtyři členy vývojářského týmu a neostýchali se ptát ani na ty nezžhavější otázky ;).

Legenda   Legenda

"Jaká bude cena hry? Počítáte s jejím vydáním i v rámci českého, případně celosvětového trhu? Jakými distribučními kanály míníte hru distribuovat? Jednáte již s nějakým distributorem (českým, příp. celosvětovým)?

Cena na českém trhu by měla být přiměřená finančním možnostem průměrného hráče - tedy kolem 500 Kč. Byli bychom rádi, pokud by prodeje v ČR pokryly náklady na vývoj a hodláme uspět především na zahraničních trzích. Plánujeme tedy polskou, anglickou a německou lokalizaci. V současné chvíli právě probíhají jednání s předními českými distributory o české a mezinárodní distribuci. Stejně tak se jedná o případné účasti distributorů na jazykových lokalizacích. V ČR by hra měla být k dostání na všech běžných prodejních místech." (celý článek)

Ale nejen rozhovory živ jest člověk, a tak Kamil Gric recenzuje také nový "Pro Soccer Cup 2002 - fotbalové mistrovství na PC". Bohužel to není právě ta kopaná, za kterou by měl být skutečný fotbalový fanoušek ochoten kopat... err, platit.

 

 

"Moje dojmy z doby strávené u hry dokáže ve vší podstatě shrnout jeden, devadesáti minutový zápas. Ne, nemusíte se bát, že vám nyní nabídnu kompletní výčet všech akcí a dění na hřišti, či vyčerpávající, několika desítek stran zabírající text, který by vás opravdu na onu jednu a půl hodiny času zabavil. Nikoli, tak tomu opravdu není. Pokusím se vás pouze seznámit s kladnými i zápornými stránkami tohoto fotbalového simulátoru. A v pravdě nejlepší prostředek, jak toho docílit, je použít názorný příklad. Třeba jedno utkání..." (celý článek)

Plná hra: "Bugz 4 - v zajetí brouků". Z bleskovek vybírám podrobnější informace o hře Arthur`s Quest - nové 3D akční adventuře. Společnost ValuSoft, zaměřující se zejména na produkci budget titulů, připravuje novou 1st person akční adventuru nazvanou Arthur`s Quest: Battle for Kingdom. V roli samotného Artuše se zde vydáte do boje za právo, čest a zemi. Spolu s mocným mágem po svém boku musíte porazit starodávné zlo ohrožující celé království. To vás samozřejmě, jak jinak, učiní největším králem všech dob. Celkem se hra bude skládat z 11 misí (mezi kterými nebude chybět ani hon za legendárním Excaliburem). Systémové požadavky odpovídají nízké ceně hry - Pentium II 450MHz, 128MB RAM a 12MB 3D akcelerátor.

Čtvrtek 15.8.2002 ... Deus-Ex přichází i na PlayStation 2

V tento den se konečně všichni fanoušci PS2 dočkali recenze na PS2 verzi proslulého Deus-Ex. PCčkáři jistě jeho příběh do detailu znají, ale konzolisté nemusí mít tak dokonalý přehled. Právě proto začíná recenze Martina Zavřela stručným a výstižným popisem příběhu této hry.

Deus Ex   Deus Ex

Deus Ex   Deus Ex

"Blízká budoucnost. Ulice jsou špinavější, sociální rozdíly kapitalisticky orientované společnosti se prohloubily do nepředstavitelně černobílých barev, svět se utápí v temnotách. Obrovská města nabízí nespočty úkrytů a válečných zón pro občanské spory, které přerostly v regulérní války gangů. V opuštěných tunelech metra lidé bojují meči, na ulici ztěží někdo vyjde bez střelné zbraně skryté v šatech. Po chodnících před důležitými budovami dusají oceloví Goliáši - strážní roboti. A nová pohroma sužuje svět - strašlivý mor, který zabíjí po stovkách. Vláda má k dispozici lék, ale nestíhá jej dodávat v dostatečném množství - logicky jsou první na řadě ti bohatí a významní, což vede k pouličním nepokojům a přepadávání lékařských vozidel místo dřívějšího přepadávání bankovních. V tomhle "veselém" světě jste speciálním agentem ve službách vlády, jehož starostí je pomáhat udržovat pořádek." (celý článek)

Další velice zajímavý článek sepsal Martin o nejnovějším, sedmém čísle Sedmé číslo PlayStation 2 Magazínu, ve kterém považuje za nejzajímavější pasáž tu o online hraní na PS2 a situaci v Čechách.

"Absolutním trhákem sedmého PSM2 je ale článek o Internetu na PS2, který svojí otevřeností a upřímností dalece předčí cokoliv, co jsem na tohle téma doposud četl. Nejen, že se dozvíte, jak přesně Internet na PS2 funguje a co vlastně znamenají všechny ty pojmy okolo, ale především se dočkáte pravdivé analýzy situace s online konzolemi u nás, které rozhodně není nijak příznivé. Jinými slovy, v nejbližších letech nebude dost dobře možné připojit se v domácnostech ČR dostatečně rychle (a levně), aby tu online PS2 měla opravdový smysl." (celý článek)

Už se stalo zvykem, že ve čtvrtek vychází pravidelný "Vývoj cen hardwaru: ceny znovu rostou - bez výjimky". Jako plnou hru si můžete vychutnat "Crack Attack - perfektní logický rychlík".

Pátek 16.8.2002 ... Ups?!

V poslední pracovní den týdne se bohužel věci seběhly tak, že jsme vám přinesli pouze jediný článek, a to plnou hru "Chcete být milionářem - už zase zbohatneme!". Snad tedy oceníte alespoň zajímavou bleskovku o finančním stavu společnosti nVidia. Známý výrobce grafických čipů a karet GeForce společnost nVidia zveřejnila svoje finanční výsledky za druhý kvartál tohoto roku. Příjmy činily $427,3 milionů, v minulém roce to bylo za stejné období $259,9 milionů. Zisky za toto období však činily "pouze" $5,3 milionu ($0,03 na akcii), minulý rok to bylo $32,9 milionu ($0,19 na akcii). Snížení zisků bylo způsobeno zejména odpisy zastaralých produktů a skladových zásob, například produktů pro Xbox.

A možná vás také zaujmou detaily o chystaných The Sims Deluxe. Společnost Electronic Arts se chystá vydat kombinaci původních The Sims a expansion packu The Sims Livin Large nazvanou jednoduše The Sims Deluxe již v září. Edice Deluxe bude také obsahovat The Sims Creator, což je nástroj umožňující uživatelům vytvářet si své vlastní Simáky. Nová edice také nabídne 25 exkluzivních objektů a 50 nových druhů ošacení.

Sobota 17.8.2002 ... Krásný nový den a krásné nové downloady

Protože Kamil Gric nám odcestoval na dovolenou, nezbylo, než abych se o nový pravidelný článek shrnující demoverze, patche, videa a další "nová mega", které se objevily za poslední týden, sepsal já. Takže - "Nová mega: další nové downloady".

Váš názor Další článek: Nová mega: další nové downloady

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,