Nový týden: filmové recenze na Doupěti

Recenze her Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Raven Shield CZ, Rygar * První dojmy z titulů Freedom Fighters, Entente * Recenze filmů Tomb Raider 2, Piráti z Karibiku * Podrobné informace o hře Joan of Arc * Exkluzivní reportáž z lipského GC 2003 * A další zajímavé články

Pondělí - 25.8.2003 ... Jaký byl GC 2003?

Také Doupě vyslalo na jednu z největších evropských herních událostí tohoto roku svého zástupce, konkrétně samotného šéfredaktora, a tak si můžete přečíst jeho "Exkluzivní reportáž: GC 2003 - 1. koncert herní hudby v Evropě".

"Ještě před samotnou akcí jsme byli taktně upozorněni, že se ponese ve velice formálním duchu, jinými slovy se očekávaly obleky a uhlazené chování. Jak se ale ukázalo, nejedna slavná osobnost v herním světě (hlavně mladší tvůrci akčních her:-)) dává přednost pohodlnému modernímu oblečení, což koneckonců tak trochu začal sám Nobuo Uematsu, skladatel hudby pro dnes již téměř dvacetiletou herní sérii Final Fantasy, který na koncert této hudby přišel loni jako jediný v riflích a tričku. Když se člověku podařilo překonat bariéru limuzín a bodyguardů, mohl ocenit dlouhé stoly plné jídla a pití, které zaplňovaly všechna patra velké budovy. Bylo to jako na hodně velké svatbě, s tím rozdílem, že každý druhý člověk, kterého jste minuli, měl podezřele povědomou tvář." (celý článek)

 

Kamil Gric zapařil skvostně vyhlížející týmovou akci Freedom Fighters a sepsal své "První dojmy: Freedom Fighters - boj za svobodu v ulicích New Yorku".

"Věříte v existenci alternativní reality? Světa, který je na první pohled k nerozeznání od našeho a přesto je díky drobné změně historie tak odlišným? Planeta Země je ve hře Freedom Fighters prakticky totožná té, kterou vídáváme při pohledu z oken našich domovů - kvetoucí zeleň, pralesy, obrovská města i vojenské konflikty jsou denním chlebem. Vše s jedním malým rozdílem - hlavní roli politického života již nadále nehrají Spojené státy americké. Nedošlo k rozpadu Sovětského svazu, ruští bratři vládnou světu i po svobodě toužící Americe. Malé skupinky odvážlivců však nadále podkopávají suverenitu sovětské vlády a snaží se navrátit své zemi jediné - svobodu! Dokážete coby charismatický vůdce dovést USA i svůj lid k samostatnosti?" (celý článek)

   

Pravidelný přehled plných her uplynulého týdne naleznete pod nadpisem "Týden v rubrice Plné hry: může být smrt zábavou?".

Plná hra: "Voissa Teton II - jsou pravé?"

Bleskovka dne: Výstava GC 2003 přilákala více návštěvníků než loni

Úterý - 26.7.2003 ... Tomb Raider 2 jako film! (?)

Přízvisko "filmový" se k tomuto týdnu na Doupěti hodí více než cokoliv jiného. První vlaštovkou byla recenze Martina Zavřela na druhý díl filmové adaptace Tomb Raider 2. Jak film dopadl? Je Angelina Jolie opravdu taková sexbomba, jakou by chtěla být? Inu...

"Lara Croft je víc, než jen hezká ženská. Má fascinující životopis, nevyčíslitelné bohatství, smysl pro velmi originální humor a především je správným způsobem šílená. I když mě osobně docela vadí její nadlidství podobné Jamesu Bondovi (jak se mám u příběhu bavit, když vím, že hlavní hrdina je nesmrtelný superman? Na druhou stranu se v poslední bondovce podařilo tento dojem slušně potlačit, alespoň v úvodu filmu – řeč je o Dnes neumírej), má zcela evidentně Lara právě ten správný mix vlastností a předpokladů, že si získala srdce mnoha hráčů. Proto je potřeba shlížet na ni s respektem, jakkoliv její pověst pošramotily minimálně dvě špatné hry a jeden hodně slabý film." (celý článek)

Jako každé úterý nechybějí ani pravidelné "Byznys hrátky: kdo získal zbytky firmy 3DO?" od Kamila Grice.

"Tím prvním je nabídka her – majitelé konzole Phantom si budou schopni stahovat vybrané hry díky broadbandovému připojení. Doposud však nebyl veřejnosti odhalen žádný budoucí partner či herní firma, která hodlá s Infinium Labs spolupracovat a dodávat tak pro její nový výtvor hratelné tituly. Slova tvůrců o tisícovkách titulů, které mají být k dispozici již při zahájení prodeje, se tak jeví spíše snem a vtipem – pravdou přesto zůstává, že díky kompatibilitě přístroje s klasickým PC by měly být na nové konzoli funkční všechny herní výtvory, prapůvodně určené pro osobní počítače. Díky odlišnému systému stahování her je však podpora a spolupráce ze stran herních vývojářů a vydavatelů nezbytná. Poslední nepotvrzené informace hovoří o snaze přivést na novou platformu také některé veleočekávané projekty – konkrétně se v této souvislosti mluví o titulech Half-Life 2 a Doom 3." (celý článek)

Plná hra: "South Park - Tic-Tac-Toe"

Bleskovka dne: Vesmírná RTS HomeWorld 2 je GOLD!

Středa - 27.8.2003 ... Recenze Rainbow Six 3 CZ

Kamil Gric doplnil svou recenzi dnes už klasické týmové akce Toma Clancyho Rainbow Six o hodnocení české verze. Více v článku "Recenze: Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Raven Shield".

"V českých luzích a hájích prodávané balení obsahuje dvě CD, jejichž součástí je kromě detailního a povedeného manuálu pouze počeštěná verze hry (Anglomané tak mají jednoduše smůlu). Kromě přeložení všech textů, u kterých nechybí diakritika, mě mile překvapilo otitulkování videí - hře tak zůstává povedený anglický dabing, kterému by se česká "náhražka" jen ztěží vyrovnala. Kvalita překladu je velmi dobrá, přesto se ani Raven Shield CZ bez drobných chybiček neobešel - typickým příkladem budiž interpunkce či záměna krátkých a dlouhých čárek nad písmeny. Něžné pohlaví v řadách našich čtenářů jistě potěší také přechylování ženských jmen u členů týmu (tedy zakomponování koncovky "ová"). V originálním anglickém znění byly chytře ponechány některé komplikované fráze (typicky názvy zbraní či misí)." (celý článek)

 

Honza Morkes se postaral o podrobnou novinku "Joan of Arc: Johanka - přemožitelka Lary a Total War zároveň?".

"Aby toho nebylo málo, k dispozici jsou rovněž zbraně pro boj na dálku. Na rozsáhlých prostranstvích se určitě někdy bude hodit překvapit protivníka z větší vzdálenosti. Jelikož na střelný prach v ručních zbraních je trochu brzo, bude vám muset stačit nerozlučná dvojice luk + kuš. Na jednotlivé nepřátele nejlépe s klasickými šípy, nahuštěné prostory vyčistí naopak střely výbušné. Středověká válka by si ale jen s takovýmto arzenálem nevystačila. K pořádné bitevní vřavě totiž neodmyslitelně patří také nedobytné hrady a tvrze na straně jedné a katapulty, balisty či kanóny na straně druhé. S těmi teprve dostává střetnutí dvou armád správný říz." (celý článek)

     

Plná hra: "3D Luder - virtuální zábava"

Bleskovka dne: Přihlaste se do betatestu Hidden & Dangerous 2!

Čtvrtek - 28.8.2003 ... Rygar vs. Entente

Dva exoticky znějící pojmy jsou názvy dvou her, které jsme vám v tento den na Doupěti podrobněji prezentovali. První, Rygar, je ojedinělá adventura pro PS2, o jejíž představení se v článku "Rygar – legendární adventure?" postaral Honza Spáčil.

"Rygar je jméno. Jméno statečného, chrabrého, neohroženého... no prostě klasického antického hrdiny, který je "nečekaně" hlavním hrdinou stejnojmenné hry. Jako každý správný hrdina nemá samozřejmě na růžích ustláno a tak na příležitost k využití svých schopností pro záchranu světa a krásné skoro princezničky nebude muset dlouho čekat. Proroctví, zvěstující návrat Titánů zpátky k ovládnutí země, se začne za jejich pomoci rychle naplňovat a na Rygarovi (a jemu nakloněných bozích) je, aby mu strčil pod nohy takový klacek, o který nejde nezakopnout. A následně samozřejmě proroctví s jeho nohsledy nakopl do patřičných partií. Naneštěstí pro Rygara a naštěstí pro nás je tento banální a obehraný příběhový refrén lehce komplikován nečekanými příbuzenskými vztahy mezi hlavními protagonisty na všech stranách, kdy se nakonec ukáže, že Rygar není Rygar a Titáni nejsou Titáni, ale... všechno není přece jen tak stupidně černobílé, jak se zdálo." (celý článek)

 

Entente představuje poměrně originální přístup k zaběhlému žánru realtime strategií. Více už Honza Morkes v článku "První dojmy: Entente - masakr z první světové".

"Každou z těchto velmocí reprezentuje zvláštní kampaň, která vás provede nejvýznačnějšími milníky konfliktu, který se do historie zapsal jako nejkrutější střetnutí dosavadní. První světová válka kromě až do krajnosti využívané obranné taktiky vynikala nelidskými podmínkami v zákopech, používáním otravných látek a také prvním hromadnějším zapojením tanků, které se však svým dnešním modernějším bratříčkům příliš nepodobaly. Každopádně šlo také o střetnutí mnohdy až absurdní vojenské techniky, když se na jednom poli mohli střetnout kozáci s tanky nebo kdy se letadla sestřelovali střelbou ze vzduchovek. A právě všechny tyto aspekty se snažili ruští tvůrci vložit do hry. Jak historickou reálnost, tak autentičnost jednotek a rovněž dodržení většiny klíčových bitev. Takovou třešničkou na dortu je pak možnost svými úspěchy rovněž dění války ovlivnit a díky nelinearitě kampaní třeba změnit konečný výsledek války." (celý článek)

     

Server Živě.cz přináší jako každý čtvrtek článek "Vývoj cen hardwaru: rapidní vzestup".

Plná hra: "Space Genocide - nálet ufonů"

Bleskovka dne: Datum vydání Half-Life 2 + dvě nová videa!

Pátek - 29.8.2003 ... Piráti z Karibiku jako skvostná pohádka pro děti i dospělé

Filmový týden na Doupěti pokračuje recenzí filmu Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly, autorem opět není nikdo jiný než samotný šéfredaktor. Čtěte článek "Recenze filmu Piráti z Karibiku – Disneyho pohádková komedie".

"Příběh filmu, jak jste mohli snadno pochopit již z filmové upoutávky, se točí okolo zlata. Jak jinak, pokud jde o piráty, zdá se, že tomuto kovu dávali přednost před jinými hodnotami, ať už světského nebo duchovního rázu. Problém s Aztéckým zlatem kapitána Corteze spočívá v tom, že je prokleté a tak není dvakrát chytrý nápad si jej chtít za každou cenu přivlastnit. Bohužel, piráti byli také často popisováni jako ne-zas-tak-moc inteligentní lupiči a zabijáci, kteří si ani v případě Černé perly (pirátská loď) nedali zrovna ochotně poradit." (celý článek)

Plná hra: "Camp Runamuck - lesní trojboj"

Bleskovka dne: Nové obrázky z Metal Gear Solid: Twin Snakes

Sobota - 30.8.2003 ... Stahujte dema Commandos 3 či Etherlords 2!

Pravidelný sobotní článek "Nová mega: dema Commandos 3 a Etherlords 2, videa akce Half-Life 2" přináší nášup těch nejlepších downloadů, které se za poslední týden urodily. Mimo jiné jsou to již zmíněná dvě dema, nové trailery akce STALKER či dvojice videí Half-Life.

Plná hra: "SolarWolf - vesmírná akce"

Váš názor Další článek: Další nové downloady

Témata článku: , , , , , , , , ,