Nový týden: František Fuka se zpovídá

Recenze her Vietcong Fist Alpha, Legacy of Kain: Defiance, Arc the Lad: Twilight of the Spirits, Rayman 3 CZ, Chicago 1930 CZ * Recenze film; Poslední Samuraj, 21 gramů, Velká ryba * NAOSTRO: Odpovědi Františka Fuky * Vývojářský koutek: obtížnost * Pravda o hrách roku 2003 * Neojčekávanější hry roku 2004: strategie & 3D akce * Vox Populi: sport a hry * Rozhovor o UFO: Alien Invasion * Herní trháky o 20% levněji v obchodě Doupě na Vltavě * A to není vše!

5x tip týdne: Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce, Rozhovor: Nový X-COM se jmenuje UFO: Alien Invasion, Herní trháky o 20% levněji v obchodě Doupě na Vltavě, Vývojářský koutek: jak nastavit obtížnost hry?, NAOSTRO: Odpovědi Františka Fuky, legendy české herní scény!

Plná hra týdne: JetPac 2003 - hrátky ve vesmíru

Pondělí - 16.2.2004 ... Nejočekávanější 3D akce roku 2004

Nový rok nám pomalu začal, a tak je čas na vyhlídku do dalších měsíců. Na které tituly se herní svět těší nejvíce? Na to vám odpoví nová série článků, jejímž prvním zástupcem je "Neojčekávanější hry roku 2004: 3D akce".

"Na velkolepé dílo Johna Carmacka čeká každý doslova se zatajeným dechem. Existuje totiž jistá obava, že sice půjde o přehlídku těch nejlepších technologií zahalených do kabátu úžasné grafiky, ale samotná hra bude postrádat dostatečnou propracovanost, díky které by mohla konkurovat ostatním soudobým střílečkám. Vím, je to takřka kacířská myšlenka, a ani první dojmy z multiplayeru tomu nijak zvlášť nenasvědčují, nicméně několikerý odklad také nevěstí nic dobrého. DOOM 3 bude temná hororová 3D akce plná těch nejfajnovějších technologických vychytávek, ze kterých vám budou oči přecházet. O tom není pochyb. Poslední odklady však zároveň naznačují, že id Software bude muset ještě něco přidat, protože jenom tohle už by dnes opravdu nevystačilo. Čekejte nečekané!" (celý článek)

   

Vyjma počítačových her má náš šéfredaktor ještě jednoho velkého koníčka - filmy. Jeho recenzi dvou nových velkých trháků si můžete přečíst v článku "Dva filmy, dvě recenze: Velká ryba kontra 21 gramů".

"Dobrý film dokáže dát hodně. Samozřejmě ale vždy záleží na divákovi. Sám se považuji za silně deformovaného – už řadu let chodím do kina alespoň jednou týdně a jakmile začínají titulky, automaticky „vypínám“ skutečný svět kolem sebe, nevím kdo sedí vedle mne, ani že vůbec někde sedím (proto si taky neberu na filmy Popcorn – kdo by ho jedl, když já tam vlastně „nejsem“?). Na svátek zamilovaných dolehla i na mne jakási emotivní atmosféra, generovaná zamilovanými páry v ulicích a já se rozhodl, že je čas na pár hodin vypadnout – tak jsem se dostal na dva filmy, z nichž jeden mne přibil do křesla silněji, než jakýkoliv jiný film za poslední roky." (celý článek)

Jirka Černý se znovu vydal do válečné vřavy vietnamského konfliktu ve svém povedeném článku "Recenze: Vietcong Fist Alpha – návrat do zeleného pekla".

"Pro případ že původní Vietcong někdo z vás nezná – povídat si budeme o válečné 3D akci, kterou mají na svědomí všem hráčům snad notoricky známé týmy Pterodonu a Ilusions Softworks. O její hlavní náplni, potažmo historické i zeměpisné lokalizaci, nemůže být doufám na základě již výše napsaného žádných pochyb – opět tedy povedete svou jednotku vstříc neznámým a nebezpečným hlubinám pralesa, kde každá drobná nepozornost předznamenává smrt z rukou ve skalách ukrytého snipera. A již na začátku nalezneme také první originální prvek tohoto datadisku, protože – pozor, překvapení – zahrajete si za postavu seržanta Warrena Douglase, o kterém díky minulému příběhu již dobře víte, že nakonec tak jako zemře." (celý článek)

  

A jako každé pondělí, i tentokrát pro vás máme pravidelného rádce v podobě článku "Hardwarová poradna ZDARMA: Nové otázky i odpovědi!".

"[?] Mám monitor Hyundai Q790 a jednou za čas se mi najednou ,,rozsype“ obraz a monitor se vypne, oživím ho pouze restartem PC. Poraďte, čím by to mohlo být, než se v tom začnu šťourat. Díky.

[!] Pokud je problém způsoben monitorem Hyundai Q790 (odzkoušejte jeho spolehlivost na jiném PC), reklamujte jeho závadu u autorizovaného servisního střediska http://www.sil.cz (na monitor je standardně poskytována 36 měsíční záruční lhůta)." (celý článek)

Plná hra: Sparpuch - Special Edition

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry v USA

Úterý - 17.2.2004 ... Rozhovor o novém pokračování série UFO (X-COM)

Malá neznámá partička lidí ze Švýcarska dokázala v posledních několika dnech vyvolat v herní komunitě docela velký poprask. Proč? Připravuje totiž neoficiální remake nestárnoucí klasiky jménem UFO: Enemy Unknown. Chcete vědět víc? Čtěte článek "Rozhovor: Nový X-COM se jmenuje UFO: Alien Invasion".

"[?] Jak bys shrnul princip hry UFO: Alien Invasion pro všechny, kteří zatím nemají se sérií X-COM žádnou zkušenost?

SparX: UFO: Alien Invasion je strategická hra, jejíž hlavní náplní jsou taktické souboje s nepřátelskými vetřeleckými silami, které chtějí proniknout na zem. Hráč je velitelem malé skupiny speciálních jednotek, která byla založena za účelem odvrácení této hrozby. Abyste ale mohli být úspěšní v dlouhodobém měřítku, potřebujete výzkumné týmy, které budou studovat ufouny a jejich technologie - abyste ji prokoukli a mohli pak sami využívat a zároveň také pochopili cíle samotných cizáků. Každý příslušník vaší jednotky má v každém kole omezené množství tzv. "časových jednotek". Ty se spotřebovávají při každém rozkazu - jdi, střílej, a tak podobně." (celý článek)

  

Honza Morkes má rád krev. Fakt, jednou se mi svěřil, že mu prý docela i chutná. Ostatně, není divu, že pro sepsání recenze hry Legacy of Kain: Defiance byl výbrán právě on. Více už v článku "Recenze: Legacy of Kain: Defiance – srdce burácí, ruce krvácí".

"Kamera vás nejenže bude děsit v plošinovkových pasážích, kterým se bohužel autoři nevyhnuli, ale také vám značně prodlouží délku hry. Mnohdy totiž díky inteligentnímu pohledu na postavu ani nedohlédnete na utajené dveře či sloup, a tak zbytečně bloudíte po levelu v zoufalé snaze najít místo, odkud se dá pokračovat dál. Jindy se zase budete půl hodiny snažit přeskákat přes čtyři úzké sloupy s rozměry 1x1 metr, abyste si celou proceduru zopakovali znova poté, co se těsně před dosažením posledního úseku přepne pohled. Krizová místa jsou rohy. Když vás v nich přepadne nějaká příšera, po minutovém souboji nebudete vůbec vědět, kudy jste přišli a dle Murphyho zákonů ve více než padesáti procentech případů se vrátíte stejnou cestou zpět." (celý článek)

  

A jako každé úterý je tu také Kamil Gric a jeho železně pravidelné "Byznys hrátky: čtyři roky natvrdo pro piráta v USA!".

"Tvrdý přístup amerického zákonodárství i místních soudců tak na vlastní kůži poznal Sean Michael Breen, jeden ze členů organizace Razor 1911, jež se zabývá crackováním a distribucí her pro PC a konzole. Soud v Oaklandu vyměřil v úterý osmatřicetiletému Breenovi padesátiměsíční trest a navíc pokutu 700 000 amerických dolarů, které dlužil jedné hardwarové firmě - což je víc než hodnota nelegálních verzí her, jejichž "zcizení" a následnou distribuci mu vyšetřovatelé prokázali." (celý článek)

Plná hra: Sentinels - tanky v plné zbroji

Bleskovka dne: Galerie nových screenů akční hry Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Středa - 18.2.2004 ... Obrovské slevy na nejnovější tituly

Honza Morkes pro vás připravil přehled těch nejzajímavějších slev, které pro vás chystáme v našem herním obchodě doupe.vltava.cz. Čtěte "Herní trháky o 20% levněji v obchodě Doupě na Vltavě".

"Krásné ženy, rychlé vozy a jemný déšť zkrápějící vozovku - tři základní kameny dalšího dílu série Need for Speed, která právě v Undergroundu našla druhý dech. Hra nabízí nejen zábavné arkádové závody, ale také spoustu tratí a aut známých značek. Na své si přijdou také příznivci tuningu. Svůj vůz můžete kompletně přeskládat k obrazu svému od výběru pneumatik až po malůvku na přední kapotě. Vítězství v závodě vám však zaručí pouze vaše řidičské umění." (celý článek)

A ten samý člověk se ještě nebál vyzpovídat české herní celebrity ohledně jejich vztahu ke sportu. Více v článku "Vox Populi: sport a hry – skandální odhalení úspěchů herních celebrit".

"Ve svém mládí jsem hrál, jakožto dítko školou povinné, tenis a to dokonce organizovaně. O počítačích jsme slyšeli jen občas a to spíše jen v nějakém protiimperialistickém vtipu:-) Postupem času na sport zbývá čím dál méně času a dnes jsem rád, když si najdu chvíli a čas si zajít zaplavat do bazénu. Nebo do sauny a po sauně masáž, tomu já taky říkám sport:-) A pak už zbývá jen virtuální a to jak na těch posmívaných počítačích, tak v mediích." (celý článek)

A teď dvě recenze. Tu první připravil kdysi dávno Kamil Gric - ovšem s příchodem české verze hry ji byl nucen o několik drobností doplnit. Zavzpomínejte spolu s námi na "Rayman 3 - recenze spasitele arkád na PC".

"Úroveň lokalizace je tedy v zásadě velmi dobrá, zdaleka však ne naprosto ideální. I český překlad by si totiž právem zasloužil poctivější dávku betatestování, která by ještě posloužila k lepšímu vychytání drobných chybek. Oko běžného uživatele však většinu z nich bez zájmu přehlédne a tak musím ve finále hodnotit lokalizaci velmi pozitivně, zvláště díky skvělému dabingu. Škoda jen, že jsme se toho všeho dočkali s tak markantním odstupem od původní, anglické verze hry. Jediné štěstí, že Rayman 3 ani po roce nezestárl a zůstává perlou na nebi arkád pro PC." (celý článek)

   

Arc the Lad: Twilight of the Spirits je název zbrusu nového RPGčka pro konzoli PS2. O jeho recenzi se v článku "Arc the Lad: Twilight of the Spirits - tohle není Final Fantasy" postaral Martin Boček.

"Zápletka je ve své podstatě dost originální. Svět je rozdělený mezi dvě rasy – lidi a Deimose. A ačkoliv mezi nimi zuří rozsáhlý konflikt, není možné říci, že by jedni byli dobří a ti druzí zlí. Obojí jsou jen obyčejní lidé (a deimosové), kteří by proti sobě nic neměli, nebýt spousty kulturních rozdílů, série nedorozumění – a hlavně toho, že obě rasy jsou životně závislé na stejné, navíc vcelku vzácně se vyskytující surovině. Do tohoto světa je zasazen příběh dvou mladíků dvou rozdílných kultur, kteří oba chtějí jen jedno: mír pro své lidi i za cenu vyhlazení těch druhých. Ovšem to není tak úplně ideální řečení, protože do světa se vrátilo prastaré zlo a shodou okolností jsou právě tito dva „vyvolenými“, kteří jednak ovládají prastaré, dávno zapomenuté síly a jednak jako jediní mají moc zastavit přicházející zkázu. Ovšem pouze za předpokladu, že dokáží překonat předsudky jak své, tak i svých ras a spojit své síly v boji za záchranu světa…" (celý článek)

  

Plná hra: Sonic Heroes Competition - kdo s koho?

Bleskovka dne: Driver 3 - první in-game screeny

Čtvrtek - 19.2.2004 ... Jaké je české Chicago?

Hustě nabitý týden pokračuje ve čtvrtek další čtveřicí zajímavých článků. Začněme od toho zcela nového, totiž Vývojářského koutku Pavla Dobrovského. V jeho prvním exempláři se zaobíral problémem obtížnosti dnešního her. Čtěte článek "Vývojářský koutek: jak nastavit obtížnost hry?".

"Jakýkoliv systém náročnosti spoléhající na zásah uživatele je primitivní a nikdo nezaručí, že si hráči skutečně nastaví normální obtížnost, aby se s designem poprali. Normální znamená přesný prostředek, padesát procent, rovnováhu všech herních systémů a hratelnost vyladěnou podle vize návrhářů. Nastavení lehké obtížnosti odpovídá proplížení se kolem po zuby vyzbrojené armády a dobytí nepřátelské pevnosti v krátkém čase – a prakticky bez komplikací - podfukem. Těžká obtížnost naopak potencionální armádu znásobí – a s téměř stoprocentní jistotou si jí nikdo nenastaví pří prvním hraní." (celý článek)

  

Seriál o nejočekávanějších hrách roku 2004 pokračuje dalším dílem. Více už v článku "Neojčekávanější hry roku 2004: strategie".

"Kdo by neznal The Sims. Jsou všude, rozmnožili se jako kobylky. Milióny a milióny jich okupují naše domácí počítače, a když je tam nemáte vy, nainstaluje si je vaše proradná mladší sestra, která sice počítačové hry nikdy nehrála, ale od kamarádky slyšela, jako "úúúžasně božská" tahle hra je. A tak si ji hned musela vyzkoušet, ať to stojí co to stojí. Teď popřemýšlejte nad tím co se asi stane, až přijde na svět druhý díl. V nádherné 3D grafice, s vysoce pokročilou umělou inteligencí, zabudovanou dědičností postav, počítající s jejich stárnutím." (celý článek)

   

Náš nový recenzent Bohdan Dlouhý se podíval na zoubek české verzi velice zajímavé taktické strategie Chicago. Čtěte článek "Recenze: Chicago 1930 CZ – Mafie z jiného úhlu pohledu".

"Zvolíte-li Mafii, ocitnete se v roli Jacka Beretta, pravé ruky kmotra Dona Falcona. To je muž, jenž se rozhodl získat nadvládu nad podsvětím (a posléze i nadsvětím) Chicaga. Jeho protihráči jsou muži Hanka O´Neila, irského gangstera, plus samozřejmě policisté a FBI. Jack Beretto je drsný muž, jenž nechodí pro ránu daleko, kterému se rozhodně nedělá špatně při pohledu na krev a který za své nejlepší přátele považuje brokovnici a mosazný boxer. Má naprostou důvěru svého bosse a plní pro něj ty nejšpinavější úkoly – vysvětluje restauratérům, že neplatit výpalné není dobrý nápad, vytlouká konkurenční továrny na alkohol, dělá špionáž mezi policií, pobíjí členy nepřátelských gangů po desítkách, vraždí státní úředníky." (celý článek)

  

Chcete se dozvědět o nových hrách, na kterých se právě pracuje? Pak nepřehlédněte další díl pravidelného článku "Nové hry na obzoru: FPS z prostředí Hvězdných Válek".

"Čeká nás v něm jedna velká změna. Sloni, opice, papoušci, levharti, žirafy, nosorožci, lvi, zebry, pštrosy, hadi, pavouci, lidi, kelímky, klece, stánky, palmy, chodníky, písek, všechno, prostě úplně všechno bude ve 3D. Chápete? FAKT VŠECHNO! No není to skvělé? Ehm, tedy, ano, je to skvělé. Ale hlavně to možná bude docela pěkné. Jak moc pěkné, to se můžete podívat na screenshotech. Abych se vrátil k tématu - ve dvojce budete moct svou zoo vybavit až třiceti typy zvířectva, dostanete možnost upravovat si terén, flóru, k dispozici budou také nové atrakce. Pro začátečníky je připraven dokonce i tutoriál." (celý článek)

    

Plná hra: Yetti Sports 2 - tentokráte nadhazovačem

Bleskovka dne: Unreal Tournament 2004 - dvojice nových obrázků

Pátek - 20.2.2004 ... Odpovědi Františka Fuky

Dali jsme vám možnost zeptat se na cokoliv jedné z nejznámějších osobností české filmové a herní kultury - Františka Fuky. Jeho odpovědi naleznete v článku "NAOSTRO: Odpovědi Františka Fuky, legendy české herní scény!".

"[?] Vzpomínáte někdy na doby gamesnického pravěku, kdy tvorba hry byla „one man show“ a stačilo jen nadšení a ne miliony dolarů?

[!] Jistě, pořád. :) A dokonce pořád doufám, že mě jednou napadne něco tak inovativního a přitom geniálně jednoduchého jako byl ve své době Tetris. Ale i dnes k tomu občas dochází, i u velkých "profláknutých" her. Třeba Rollercoaster Tycoon (oba díly) udělal v podstatě jeden člověk." (celý článek)

Martin Zavřel se opět vypravil do kina, tentokrát na skutečný výpravný velkofilm. Americký. Barevný, hlučný i patetický. Chcete vědět víc? Přečtěte si článek "Recenze: Poslední samuraj – objevte význam slova čest".

"Tohle všechno jsou pouze úvodní minuty silného a napínavého příběhu, který pokračuje srážkou císařovy čerstvě střelnými zbraněmi vyzbrojené armády s oním samurajem. Masakr nepřežije nikdo z císařových vojáků kromě Algrena, kterého poslední japonský samuraj odtáhne do své vesnice a skrýše, aby tam v klidu „poznal svého nepřítele“. Co se ale zdá být jednosměrnou násilnou záležitostí, stane se ohromujícím příběhem muže, kterému se otevřou oči natolik, že spatří svět v celé jeho složitosti i prostosti a objeví základní hodnoty, které moderní uspěchaná doba málem zašlapala do země. Bohužel se tak stane právě před poslední bitvou moderní civilizace s posledním samurajem, bránícím tradice a dávné odkazy našich předků, nezaslepených touhou po pohodlí nebo bohatství." (celý článek)

Honza Morkes se jal prokousávat novým číslem herního magazínu LEVEL. Jaké je? To se dozvíte v článku "Level 110: sucho až kosti praští".

"Téma je tentokrát velice poučné. Představuje totiž oblasti, o kterých se toho člověk obyčejně moc nedozví. Ať už je to demoscéna či modifikace nebo v menší míře oblast freeware her, ve všech případech nabízí článek docela zajímavé informace. Po dlouhé době mě zaujalo i preview na přání, které je tentokrát opravdu povedené. Samotná atraktivnost zvoleného tématu je ještě znásobena faktem, že se bude jednat o jednu z prvních her vyžívající enginu z Half-Life 2." (celý článek)

Jak to vlastně bylo s anketou Hry roku 2003? Dozvíte se v článku "Hry roku 2003: pravda o skutečném stavu věcí".

"Důvod je sice jeden, avšak zato materiální a ve většině případů patřičně luxusní, aby za tu trochu nucené námahy určitě stál. Navíc šanci na úspěch má každý bez rozdílu, jelikož takové anketní hříčky nevyžadují pražádné znalosti. Můžete tak do korespondenčního lístku (či jak budete hlasovat) nezaujatě a v rámci nabídky vystřílet celý zásobník libovolných tipů, v nejhorším případě dodat, proč právě takhle (např. špatná muška, zajímavé uspořádání písmen v názvu daného titulu, apod.). Na druhou stranu berme v potaz, že se najdou i tací, co to s hrami všeobecně myslí vážně a k některému ze soutěžících cítí určité sympatie. A právě především pro ně je určen tento článek, který má nezávisle na jednotlivých anketách odhalit pravou tvář několika potencionálních favoritů." (celý článek)

Max Payne 2  Max Payne 2  Max Payne 2

Plná hra: Kutlers Story 3 - vražda na Kubě

Bleskovka dne: Další konkurent Vietcongu – Shellshock: Nam´67

Sobota - 21.2.2004 ... Stahujte demoverzi Painkillera!

Je sobota, a proto na Doupěti nemůže chybět pravidelný článek "Nová mega: jatka v demu Painkiller, tříminutový trailer Silent Hill 4!". Ten nabízí mimo jiné třeba demo skvělé FPS Painkiller, které sekunduje hratelná ukázka nadějného projektu UFO: Alien Invasion.

Plná hra: JetPac 2003 - hrátky ve vesmíru

Bleskovka dne: Mafia nejprodávanější hrou v USA

Downloady týdne: Final Fantasy 7: Advent Children - oficiální trailer!, Battlefield Vietnam - video, Driv3r - dvouminutový trailer, Syberia 2 - trailer, Painkiller - hratelné demo!

Váš názor Další článek: Mafia nejpvypůjčovanější hrou v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,