Nový týden: GeForce 6800 pohromou pro hráče, co na to Pandora Tomorrow?

Recenze her Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Colin McRae Rally 04, Battle Mages, Finding Nemo, Red Faction * První dojmy z Joint Operations, TOCA Race Driver 2 * Dubnové Doupě DVD * Herní blesk – GeForce 6 pohromou pro PC hráče * Chocking Hazard – recenze * NAOSTRO: Nový šéfredaktor BonusWebu * Reportáž: hororová párty na oslavu 25. čísla OPS2 * A další...

5x tip týdne: Dubnové Doupě DVD: dema Pandora Tomorrow, Beyond Divinity a přes 40 videí!, Herní blesk, díl druhý – GeForce 6 pohromou pro PC hráče, Preview: TOCA Race Driver 2 – život na čtyřech kolech, Recenze: Colin McRae Rally 04 – vítej zpět, dudáku!, Recenze: Singles: Flirt up your Life! – The Sims bez cenzury!,

Plná hra týdne: Turbo Cars - autíčka na ovládání

Pondělí - 12.4.2004 ... TOCA Race Driver 2 útočí spolu s Battle Mages

Jirka Černý si pro vás připravil recenzi nového ruského skvostu jménem Battle Mages, který důstojně navazuje na tradici her stylu Myth. Čtěte článek "Recenze: Battle Mages - bezkonkurenční klon Mythu".

"Ve vlastním příběhu se velmi rychle zorientuje každý pilnější čtenář fantasy literatury a není podle mě zapotřebí ho příliž rozebírat, takže snad jen ve zkratce: dlouhá léta žily jednotlivé rasy v klidu a míru, až do chvíle, kdy temný mág dychtící po moci nad světem pozměnil svým ďábelským uměním duše elfů a poslal je do sebevražedné války proti ostatním. O výsledku bylo pochopitelně rozhodnuto již předem. Elfové umírali v beznadějném boji proti přesile a tak se zlosyn posléze rozhodl využít pro své účely přímo bytosti pekel. S využitím zaklínadel nekromancie otevřel brány do podsvětí a počal likvidovat všechny bez rozdílu pohlaví i národnosti, aby konečně dosáhnul svého cíle. Dokážete s tím něco udělat? Celkem na to máte tři kampaně skrývající 16 misí a začínáte právě teď…" (celý článek)

  

Náš dvorní závodník Tom "Letec" Vrána žije podle zásady "Born to be wild" a takové i hraje hry. Třebas novou TOCU. Více už v jeho článku "Preview: TOCA Race Driver 2 – život na čtyřech kolech".

"Samostatnou kapitolou je model poškození. Ten mě obzvláště potěšil a je velice těžké jej slovy popsat. První složkou tohoto aspektu je vizuální odraz na samotném voze. Mohu s klidným svědomím říci, že oproti předchozímu dílu máme tu čest s opravdu propracovanou věcičkou - byť jen letmý dotek v minimální rychlosti o svodidla se patřičně podepíše na lesklé karoserii. Ovšem poškozením „obalu“ vozu vše ani zdaleka nekončí. Něčím podobným by si autoři podepsali vlastní rozsudek smrti, a tak tu máme složku číslo dvě - vliv deformace na jízdní vlastnosti." (celý článek)

  

Magazín GameStar se pochlapil a konečně přišel s dvojitou kapacitou DVD. Podrobnější informace se dozvíte od Davida Slámy v článku "GameStar 61 – konečně s dvojitým DVD".

"Vedle těchto titulů rozhodně udělá radost ohlášené pokračování hororové adventury Dark Fall s podtitulem Lights Out, pod názvem Galaxy Andromeda vzkříšená Imperium Galactica 3, či třeba druhý díl válečné strategie Blitzkrieg. Mezi krátkými zprávami pak vyniká odhalení zaregistrované internetové domény, jež by nasvědčovala přípravám nového Need for Speed - ten by pravděpodobně nesl přízvisko Most Wanted. Adventuristy jistě potěší připravované pokračování The Longest Journey, jenž si říká Dreamfall. Radost rovněž udělá zahájení prací na Max Payne 3, kterého se ale nejspíše dočkáme až za pár let." (celý článek)Plná hra: Letadýlko - adrenalinové létání

Bleskovka dne: Čeká nás další Resident Evil

Úterý - 13.4.2004 ... Dubnové Doupě DVD je na pultech v celé ČR!

Nezbývá mi, než zopakovat větu z nadpisu - dubnové Doupě DVD je na pultech v celé ČR! Není to skvělé? Naše děťátko se pomalu, ale jistě stává silnějším a silnějším. Čtěte článek "Dubnové Doupě DVD: dema Pandora Tomorrow, Beyond Divinity a přes 40 videí!".

"Na co konkrétně se tedy můžete těšit? Předně je tu ona tolik propagovaná demoverze hry Splinter Cell: Pandora Tomorrow, kterou dobrovlně nepropásne snad žádný hráč. Nová dobrodružství tajného agenta Sama Fishera jsou zpátky a s ním i skvělé hodiny napětí a akce. Pokud jste alespoň trochu RPG-pozitivní, rozhodně nepřehlédněte také demo belgické hvězdy jménem Beyond Divinity. A kdybyste náhodou měli té akce málo, pak je tu demo PC verze kill.switch od Bitmap Brothers, zajímavé - původně pro konzole určené - 3D akce.“ (celý článek)

Doupě DVD 4/04

David Sláma se postaral o recenzi jednoho z nejočekávanějších titulů posledních měsíců. Více už v článku "Splinter Cell: Pandora Tomorrow – prožijte svých 24 hodin".

"Než se z přístavu dostanete k budově ambasády, bude vás hra bombardovat tunami informací, což poslouží jako velmi podrobný tutoriál. Na rozdíl od původního SC vám rovněž takřka žádná finesa nezůstane utajena. Potom je však již vše na vás a než se stačíte rozkoukat, spadnete do víru dění – z něj se proberete teprve v okamžiku, kdy již budete mít celý SCPT zdárně za sebou. Různorodá prostředí jako výše zmíněné velvyslanectví, Jerusalem, pařížská výzkumná laboratoř, či jedoucí rychlovlak, na atmosféře jen přidají. Ale pojďme si hru rozpitvat trošku podrobněji. Vzhledem k tomu, že SC je nenásilnou syntézou několika velmi kvalitních her, pojďme se na Pandoru podívat pohledem těchto titulů." (celý článek)

  

Reportáž z oslavy 25. čísla Oficiálního PS2 magazínu si pro vás připravila Katka Bínová v článku "Reportáž: hororová párty na oslavu 25. čísla OPS2".

"Naprosto kouzelná byla moderátorka – něco mezi Alessou ze SH a roztomile morbidní dcerkou z Adamsovy rodiny. Jednotlivé části programu uváděla statečně a to i přesto, že jí bylo rozumět jen kousek od pódia. Dál už mikrofon ani její hlas nedosáhl. Škoda. Tak třeba spousta lidí ani nezaznamenala, že se na pódiu právě předávají ceny těm titulům, které si zvolili čtenáři OPS2 za trojici nejlepších. Já jsem měla radost hlavně z oceněného Silent Hillu 3 (dosáhl téměř příslovečně na třetí místo, jinak druhé patřilo fotbalu PES3 a první Medal Of Honor: Rising Sun)." (celý článek)

  

Tentokrát již z pera Martina Bočka pochází pravidelný článek "Byznys hrátky: Počítačové hry pod palbou politiků!".

"Yeejin návrh směřoval hlavně proti akcím z vlastního pohledu a z pohledu třetí osoby, jako je například Postal 2 a (v tomto směru v USA obzvláště oblíbené) GTA 3, ve kterém hráči „páchají násilné činy, které by byly v reálném světe posuzovány jako zločin. Jde o případy, kdy okolnosti kolem tohoto násilného aktu ukazují, že byl spáchán úmyslně a bez lítosti a soucitu a kdy je akt zraňování oběti přímo graficky zobrazen.“ Yee se odvolávala na to, že současné hodnocení věkové dostupnosti her není účinné a že se děti bez větších obtíží mohou dostat i ke hrám, které jim nejsou určeny." (celý článek)

Plná hra: Raging Skies - braňte svůj národ!

Bleskovka dne: Shrek 2: The Game - stahujte skvělé video!

Středa - 14.4.2004 ... Recenze Colin McRae Rally 04

Řidičské umění Honzy Morkese sice zatím nebylo odzkoušeno v praxi, nicméně podle dosud absolvovaných virtuálních testů to nevypadá zase až tak špatně. Nevěříte? Popravdě, já taky moc ne. Ale článek "Recenze: Colin McRae Rally 04 – vítej zpět, dudáku!" mluví za vše.

"Nabídka tedy více než slušná. Bohužel daní za to je počet vozů. Ten činí v každé kategorii čtyři až pět kousků, z nichž mnohé ani nejsou zpočátku přístupné. Jako obvykle navíc tvůrci zapomněli na českého zástupce v seriálu cestovních vozů, a tak si na "Fábku" či "Oktávku" můžete nechat zajít chuť. Zato se ale můžete těšit na netradiční verze Golfa, Citroen Saxo či Fiat Punto mezi dvoukolkami anebo staré veterány Peugeot 205, Audi či Lanciu ve "veteránské" kategorii. Třešničkami na dortu jsou pak úlety ve stylu Fordu Transit (ano transit je to užitkové auto ala velká almara, což zvláště vynikne při testování ledu švédské rallye - výsledek opravdu stojí za zhlédnutí) anebo jakýsi Citroen v limitované edici Sahara odhadem tak z druhé světové (noviny bohužel v kokpitu chybí, takže se stabilní sedmdesátikilometrovou rychlostí se budete po většinu času cesty docela nudit)." (celý článek)

  

Je progaming hudbou budoucnosti? Odpoví vám mnoho předních i zadních zástupců české herní scény. Čtěte článek "Vox Populi: Je progaming hudbou budoucnosti?".

"Jiří Sládek, GameStarProgaming je super věc, hlavně proto, že se díky němu začíná o hraní počítačových her mluvit i mezi lidmi, kteří až doposud téměř ani nevěděli, že takováhle zábava existuje. V budoucnosti se určitě bude progaming čím dál více přibližovat sportovnímu odvětví - ne snad tím, že by se hráči více fyzicky namáhali, ale větším přílivem peněz od sponzorů, větší popularitou, větší diváckou základnou. Je ovšem pravda, že se tím zároveň bude progaming stále více odcizovat normálním hráčům, kteří si prostě chtějí jen tak něco zapařit s kamarády. V budoucnu bude progaming podle mého názoru přísně komerční záležitostí." (celý článek)Tomáš Vrána pro vás má tentokrát v roli zkušeného vojáka článek "Joint Operations: Typhoon Rising – válka v džungli".

"Ať se již jedná o útvar rychlého nasazení či speciální jednotky RANGERS, každý z jejich příslušníků má odlišný úkol. Jinak tomu samozřejmě nebude ani v Joint Operations! Každá ze dvou soupeřících stran má k dispozici pětici charakterů postav, jež posléze tvoří pevné jádro týmu. Nikdo se nikdy neobešel (a ani nastávající roky neobejde) bez medika, kterého čas od času kryje universální pěšák. Někdy je potřeba odstřelit vůdčí osobnost z hodně veliké dálky, na což je nejlepší sniper, a ani inženýrem nepohrdneme. Posledním typem vojáka je tzv. gunner, jehož jedinou láskou jsou zbraně veliké ráže. Z nabízené sedmadvacítky pušek, pistolí, samopalů, sniperek a granátů si jistě vybere i ten největší labužník. " (celý článek)

  

Plná hra: U taty - výlet do českého předhůří

Bleskovka dne: Icewind Dale Complete CZ za neuvěřitelných 199,- Kč brzy v prodeji!

Čtvrtek - 15.4.2004 ... Singles aneb The Sims bez cenzury!

Tomáš Vrána jako chlípný rušitel soukromí? V titulu Singles se jím můžete stát i vy! Neváhejte! "Recenze: Singles: Flirt up your Life! – The Sims bez cenzury!"

"Když už se vám podaří naladit oba dva spolubydlící na společnou vlnu, postupem času se z nich stávají větší a větší kamarádi. Rázem zjistíte, že spolu občas jen tak z legrace laškují, čímž se stále sbližují. Pokud to nepoznáte ledabyle od oka, máte k dispozici přehlednou grafickou tabulku, z níž lze vyčíst ledasco. Ve hře totiž převládá pětice hlavních aspektů, od nichž se poté odvíjejí ty vedlejší. Primárním tahounem je tedy přátelství, milostný vztah, intimní stránka, zábava a potíže, přičemž každý z těchto bodů je hodnocen stupnicí od nuly po desítku. Když budou všechny kladné proporce, tedy vše kromě potíží, na desítce, mladí se rozhodnou pro svatbu. Když naopak bude vše na nule a ještě k tomu dusná atmosféra přeplněná patáliemi, psychicky slabší jedinec se rozhodne odejít, což by znamenalo hořký konec." (celý článek)

  

Ptali jste se Onřeje Zacha alias Vraha? Své odpovědi naleznete v článku "NAOSTRO: Nový šéfredaktor BonusWebu, Ondřej Zach, odpovídá".

"[?] Jaké máte plány s BW? Zavedete nové rubriky, změníte obsazení redakce apod.? Nechcete přibrat nějaké XBOXové recenze?[!] Pracujeme na dalších funkcích, ale ty se týkají především databáze, čili záleží na tom, jak úspěšně se je podaří implementovat. Konkretizovat samozřejmě zatím nemůžu, aby to nevypadalo, že neplníme nějaký slib .-). Pokud jde o obsah – tady mám volnou ruku už hodně dlouho, čili v tomto ohledu se mým povýšením mnoho nezměnilo. Nedávno jsme rozjeli dva seriály – Online světy a Webové hry, které by měl brzy, spíše na zkoušku, doplnit pilotní článek o hrách na Linux." (celý článek)Game Boy Advance je, ač se to nezdá, jednou z nejdůležitějších herních platforem současné doby. Ví to i Martin Zavřel, ostatně jinak by na něm tolik nepařil s nepsal recenze typu "Recenze: Finding Nemo – možná přijde i delfín Ecco".

"V podobě dobrodružství na GBA vychází Nemo z klasické herní série o delfínu Eccovi, která vycházela v devadesátých letech na 16-bitovou konzoli Mega Drive od Segy. Pamětníci se možná okamžitě vyděsí případné obtížnosti hry (kterou byl Ecco proslavený) – ale zbytečně: Nemo si bere jako základ herní principy, ovládání, zobrazení podmořského světa v 2D i 3D, některá puzzle (např. posouvání kamenů, kterými ucpete silný protiproud) a řadu dalších věcí, zůstává ale přitom na takové úrovni obtížnosti a hratelnosti, aby si jej užili i ti nejmenší. Speciálně pro ně jsou pak ve hře zpestření jako pexeso s obrázky Nema." (celý článek)

 

 

A co nového na obzoru? Dozvíte se v pravidelném článku "Nové hry na obzoru: spolutvůrci Half-Life se pouštějí do válečné 3D akce".

"Vlastně neslibuje nic, co by už před ním neslibovali stovky jiných tvůrců tohoto typu RPGček. Rozdíl je v tom, že Bradley skutečně udělal tři díly Wizardry, zatímco ti ostatní ne. Nově však klade Bradley velký důraz na slovíčko "akční". Hráč se musí v Dungeon Lords prodrat rozsáhlým příběhem plným zrady a intrik, zvolit si, koho bude považovat za přátele a koho naopak za protivníky. V tomto ohledu má obrovskou svobodu - a podle jeho voleb se pak také vyvíjí samotný děj hry. Z příběhového pozadí vystupuje jakýsi Kruh mágů, uvnitř kterého se objeví podlá konspirace. Ta zapříčiní smrt nejvyššího mága Galdryna z luk. Bez pomoci svého věrného přítele už Lord Davenmor nedokáže déle bránit své panství a je promptně obsazen svým odvěkým rivalem, Lordem Barrowgrim. Ha! Takový je to podlý zlosyn. Každopádně se to pak ještě chvíli všelijak mele, aby se nakonec ukázalo, že důležitou roli bude hrát dcera Lorda Davenmora a jeden Neznámý Vojín, jehož hrob byste však zatím hledali marně." (celý článek)

   

Plná hra: Canyon Glider - nechat se unášet větrem

Bleskovka dne: Zlodějíček opět v akci Thief 3

Pátek - 16.4.2004 ... Jaký je nový český zombie horor?!

Herní branže je každý den plná více či méně zajímavých novinek. To nejzajímavější, co se urodilo v posledním týdnu pro vás má Honza Morkes v článku "Herní blesk, díl druhý – GeForce 6 pohromou pro PC hráče".

"Obecně stojí nVidia i ATi v popředí hráčské obliby. Mělo by tomu být ale spíše naopak. Firmy, které dokázaly herní průmysl fascinovat trojrozměrným prostorem a skvělými grafickými efekty, bohužel v poslední době nekontrolovatelně roztočily spirálu neustálých inovací a úžasného hardwarového výkonu. Tím de facto přispěli k likvidaci PC jako herní platformy. Na co je uživatelům PC jejich několikanásobně větší výkon domácího miláčka, když přesto musí svůj stroj upgradovat každé dva roky? Místo optimalizace se praktikuje metoda "hardware to nějak zvládne" k velké radosti výrobců grafických karet, kteří se navíc otevřeně podílejí na výrobě nových her. A kdo si tak chce zahrát Halfa, aby začal hledat kladivo na prasátko, protože jen s novou technologii "Polygon XXL" bude mít hra tu správnou šťávu" (celý článek)

O českém hororovém filmu Choking Hazard věděla ještě donedávna pouze hrstka zasvěcených nebo dobře informovaných jedinců. Nyní se konečně dostává do kin. Jaký je? Ve svém článku "Chocking Hazard – zombie myslivci útočí" vám to poví Martin Zavřel.

"„Intelektuál“ byl opravdu silné kafe. Mohli jste ho vidět v kinech jako předfilm, mohli jste si ho koupit na CD příloze časopisu Level – a pokud jste tak učinili, určitě jste nelitovali. Spousta lidí se pokouší něco dobře parodovat (Tele Tele, Doupě Video, Level TV a další:-)), ale jen málokomu se to podaří. Intelektuál nejen že to dokázal, ale udělal to s takovým šarmem i filmařským šmrncem, že se stal skutečným kultem a dodnes patří k nejlepším filmům svého druhu, který by se měl promítat každé vánoce místo Mrazíka: ani po stém shlédnutí nenaleznete jedinou chybičku v legráckách, hereckých výkonech či zpracování. Pro ty z vás, kdo vůbec netuší oč šlo, Intelektuál vyprávěl o děsivých intelektuálech, kteří se městem plížili po nocích a když vás pokousali, stali jste se jedním z nich. Hlavní hrdina je ale nakonec porazil, za pomoci hudby Michala Davida, plakátu z filmu Komando a dálkového ovladače od televize (načež si šel dát večeři do McDonalds:-))." (celý článek)

  

Znáte člověka jménem Alexey Pajitnov? Ne? Poznejte tvůrce legendárního Tetrisu v článku Martina Demigera "Vládci herního světa, 4. část – Alexey „Tetris“ Pajitnov".

"Jeho hlavním úkolem v počítačovém centru moskevské Akademie věd, kde pracoval v době stvoření Tetrisu více jak deset let, bylo zkoumání možností umělé inteligence a počítačového rozeznávání řeči. Ve volném čase se věnoval především hraní logických počítačových her. Za svůj největší vzor údajně dodnes považuje Pentimino, od nějž vlastně v Tetrisu zkopíroval základní princip. Šlo o to, že jste pomocí klávesnice museli otáčet různé objekty, tak aby se dostaly na dno krabice. Jeví se to jako primitivní úkol, ale každý útvar byl složen z pěti kostek a manipulace s nimi byla více než obtížná. Alexey ale po mnohaletých zkušenostech přišel na to, že bude lepší přesouvat pouhé čtyři kostky. Tento nápad, nebo spíše životní zkušenost, zužitkoval právě v roce 1986, kdy vydal první verzi Tetrisu - její tvorba mu zabrala pouhé dva měsíce a vyšla jen na ruských počítačích Electronica 60, s kódem napsaným v Pascalu. Po stránce hratelnosti skvělá hra, nedá se však říci, že by po grafické stránce nějak exceloval - grafická část totiž jaksi chyběla." (celý článek)

A ještě jedna GameBoy Advance záležitost, tentokrát v rytmu tvrdé akce. Více v článku „Red Faction – telefonem až na Mars“.

Red Faction byla původně poměrně revoluční akce z vlastního pohledu, která po rocích vývoje na PC vyšla nejprve pro PlayStation 2 (hádejte proč ta změna... správně, peníze, už tenkrát konzole vydělávaly o dost víc:-)), ale nakonec se jí dočkaly všechny platformy. Čím byla Red Faction revoluční? Když pomineme fakt, že se v jejím příběhu odehrávala na Marsu revoluce dělníků proti nadvládě Ultoru, tou „opravdovou revolucí“ byla možnost ničit herní prostředí v dosud nevídané míře – pomocí výbušnin šlo probourávat stěny, vysekávat si úkryty do skal a podobně. Dnes je již herní fyzika dál, ale ve své době působila Red Faction téměř zázračně. Jak se ale tato hra vlezla do světa maličké N-Gage a jejích technických možností?“ (celý článek)

 

Plná hra: Turbo Cars - autíčka na ovládání

Bleskovka dne: Oznámení Kingpina 2!

Sobota - 17.4.2004 ... Stahujte Live for Speed další sladkosti!

Tradičně v sobotu vám přinášíme souhrn toho nejlepšího, co se v uplynulém týdnu objevilo na internetu ke stažení. V článku "Nová mega: nové demo a patch pro Live for Speed" tak najdete kupříkladu skvělou 96 kilobajtovou 3D akci, nové demo a patch pro Live for Speed a spoustu dalších zajímavostí.

Plná hra: Pop Idol - chcete být SuperStar?

Bleskovka dne: MEGA galerie screenů hry Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude

Downloady týdne: Nahrávka z ukázky Unreal 3 enginu, kkrieger - úchvatná 3D akce v 96 KB, Hitman: Contracts - další "PSYCHO" video, Manhunt - balíček šesti nových videí, Shrek 2: The Game - skvělé video!, Live for Speed - nové demo

Váš názor Další článek: AKTUALIZOVÁNO: Druhý patch pro Worms 3D v CZ/SK verzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,