Nový týden: jak se hraje HALO?

Recenze her Gorky Zero - Továrna na otroky, Charlie`s Angels, Freedom Fighters, Chrome * První dojmy z her HALO, Lord of the Rings - War of the Ring, Fair Strike, Korea: Forgotten Conflict * Invex 2003 * Reportáž: Launch party her Korea a UFO v oblacích * PG novinky * České právo a piráti 2/3 * A mnoho dalších zajímavostí!

Pondělí - 29.9.2003 ... První dojmy z HALO

Úvodem do nového týdne byla recenze na zajímavou polskou stealth akci Gorky Zero. Více už v článku "Recenze: Gorky Zero - Továrna na otroky".

"Cole Sullivan je také hrdinou Gorky Zero (originální název hry zní Gorky Zero: Beyond Honor). Jen příběh se posunuje o pár let nazpět, tedy před děj Gorky 17. V úvodní sekvenci se seznámíme se Sullivanovým přímým nadřízeným, generálem McCormickem, který ho seznamuje s dalším důležitým úkolem. Ten spočívá v proniknutí na tajnou ukrajinskou základnu biologického výzkumu, kde se organizace známá jako Bratrstvo spásy snaží vytvořit dokonalého vojáka - lidskou zombie, bez ducha a bez citu, která jen poslouchá rozkazy. Necítí bolest ani lítost, dokáže zabíjet bez zábran. Hlavní postavou výzkumu byl až donedávna jistý Ivan Trafimov, jenž byl ovšem svými podezřelými spojenci zabit." (celý článek)

     

První dojmy z očekávané PC verze proslulé Xboxové střílečky HALO pro vás připravil náš pan šéfredaktor v článku "Halo: první dojmy obrazem":

"Halo je hra tak úžasná, že když Microsoft před lety uviděl nadšení, které v hráčích způsobovala, koupil autorský tým Bungie a hru vydal exkluzivně pro svoji novou konzoli Xbox, což dodnes dokumentuje neklesající prodejnost na Halo na uvedené platformě. Unikátní skloubení umělé inteligence všech postav, pobíhajících na virtuálním bojišti v ojedinělé a originální válce dvou ras nejen o poznání tajemství, skrývané fascinujícím gigantickým prstencem Halo dává hře nádech reálnosti a vtahující atmosféry, který podtrhává vynikající grafika (pokud vlastníte alespoň stejně silnou kartu, jakou obsahovala moje testovací konfigurace, na starších a slabších kartách - například na mé domácí GeForce 4 MMX 128 MB -hra vypadá stejně mizerně jako původní verze, určená pro konzoli a televizní obrazovku – což je v dnešní době opravdu hrůza) a perfektní příběh, jenž snese srovnání snad jedině s Half-Life (ano, tak dokonalé jsou naskriptovnané akce a scény v Halo!)." (celý článek)

 

Přinášíme také další díl staronové série NAOSTRO, tentokrát s titulkem "NAOSTRO: Ptejte se Michala Aclera, zakladatele serveru FreeHry.cz".

"Do našeho virtuálního kotle tak tentokráte přijal pozvání Michal Acler (alias Agile). Michalovi je v současnosti 18 let, narodil se v Olomouci a je studentem čtvrtého ročník Reálného gymnázia. Naši čtenáři jej mohou znát především coby zakladatele partnerského serveru FreeHry.cz, se kterým vaše oblíbené Doupě již po dlouhé měsíce úzce spolupracuje. Jeho vlastní kariéra započala v roce 1998 objevením internetu jako nepostradatelného média a následnou prací na stránce s návody GameBox - díky ní začal spolupracovat s tehdejším šéfredaktorem Doupěte, Láďou Valíkem." (celý článek)

Pravidelný přehled plných her uplynulého týdne připravil Kamil Gric v článku "Týden v rubrice Plné hry: zachraňte muže bez mozku!".

Plná hra: "Warr - do zbraně!"

Bleskovka dne: PS2 bude levnější a lepší

Úterý - 30.9.2003 ... Jak se hraje nová strategie Pán Prstenů

Ještě než se dostaneme k Pánovi Prstenů, dovolte mi upozornit vás na další díl superúspěšného seriálu o počítačovém pirátství v ČR. Druhý díl je nadepsán "České právo a piráti 2/3 – z pohledu „profesionálního“ piráta „podnikatele“".

"Jinými slovy – všeho s mírou a jakékoliv snahy zákon obcházet a zkoušet si ho vykládat po svém a ve svůj prospěch budou marné. Minimálně v tomto případě rozhodně – protože už jen samotné neautorizované šíření (třebas odůvodněné tak, jak jsem popsal výše) je výrazným zásahem do autorských práv. A to nemluvím o tom, že jakékoliv braní peněz za takovéto „služby“ je zásahem dvojnásob. A ani výmluvy typu „Mě ty CD stály 250,- Kč, já je prodával za to, za co koupil, úplně bez zisku, fakt!“ vám nepomohou. A to nejen proto, že je to zjevný nesmysl, ale i proto, že rozhodující není zisk, ale příjem – a především proto, že rozhodující nebude jen příjem, ale i (a v tomto případě určitě) způsobená škoda…" (celý článek)

Ve společnosti Liquid Entertainment kutí zbrusu novou RTS na motivy Pána Prstenů a my vám přinášíme první dojmy. Viz. článek "První dojmy: LOTR - War of the Ring".

"V úvodu se objevuje Gimli, který dává své jednotce pokyny k dalšímu postupu. Cílem mise je zastavit pokračující expanzi Orků za pomoci gigantického starověkého katapultu. Později zjistíte, že ani ten na roztahující se Orky nestačí, ale nepředbíhejme. Váš první úkol? Zničit malý tábor Orků poblíž vaší pozice. Není to skutečně nic těžké, zejména díky Gimliho speciální schopnosti obsazování strážních věží. Jakmile pobijete všechny skřety, můžete začít budovat vlastní základnu. Dvěma základními surovinami ve hře jsou jídlo a ruda. Rudu mohou Trpaslíci kutat přímo z ložiska, pokud však nad ním postavíte důl, produkce se zdvojnásobí." (celý článek)

    

Jako každé úterý je tu i tentokrát Kamil Gric se svým článkem "Byznys hrátky: zaplatí tvůrci GTA odškodné 100 miliónů dolarů?".

"Přestože konkrétní vyšetřování ještě nebylo ukončeno, už nyní je jasné, že se rodina oběti rozhodla při soudním líčení požadovat masivní odškodné ve výši zmiňovaných sta miliónů dolarů. Podle verze obžaloby se měli mladíci snažit napodobit jejich oblíbenou hru, jmenovitě světoznámý výtvor Grand Theft Auto 3. Podle vyjádření právního zástupce poškozené rodiny, pana Jacka Thompsona, se v souvislosti s plánovaným soudním líčením objevily desítky dalších lidí, jejichž případy taktéž souvisejí s možným neblahým vlivem počítačových her." (celý článek)

Plná hra: "AEvil - hrůzostrašná střílečka"

Bleskovka dne: Stahujte největší trailer na film Matrix 3!

Středa - 1.10.2003 ... Charlieho Andílci tentokrát zklamali

Velice zdařilý článek pro vás připravil Martin Boček - "Recenze: Charlie’s Angels – hráčova noční můra".

"Možná se teď trošku zarazíš a řekneš si, jak mohu zrovna já programovat hru, když jsem se k počítači nedostal posledních pět let (prakticky od školy) a když jsem ti již tolikrát psal, jak se tento průmysl za posledních pět let vyvinul a kolik nových postupů a technologií bylo objeveno? Nemusíš se bát – to, že je neznám, není pro mé nové zaměstnavatele nejmenší problém. Abych řekl pravdu, jsem v našem vývojářském týmu vlastně nejlepší: jako jediný vím takové věci, jako že kilobajt není kilogram nějakých bajtů (jak si z názvu odvodili snad všichni mí kolegové) a že Voltorb je Pokémon a ne nový druh akumulátoru. Tak jsem tady dobrý..." (celý článek)

 

David Sláma se pustil do hraní preview verze ruského simulátoru Fair Strike a připravil své první dojmy. Více už v článku "První dojmy: Fair Strike - akčně simulátorové vrtulníčky z Ruska".

"A teď k hře samotné. Po brífinku si vyberete svůj stroj, stroj svého wingmana (či wingmanů) a jejich výzbroj v závislosti na svých preferencích a cílech té které mise. Pak už jenom krátká rekapitulace brífinku v jednotlivých bodech a hurá do akce. Mapy, na nichž se mise odehrávají, nejsou příliš velké, ale pokud z nich náhodou vyletíte, engine si s tím poradí a dále se budete vznášet nad příjemnou krajinkou. Pravda, bez nepřátel, jelikož ti mají své pevné pozice." (celý článek)

   

Plná hra: "Super Mario - Kamek the Magikoopa"

Bleskovka dne: Trailer na film Return of The King přímo na Doupěti!

Čtvrtek - 2.10.2003 ... Freedom Fighters, překvapení roku!

Nanejvýš překvapivou recenzi pro vás nachystal Kamil Gric pod titulkem "Recenze: Freedom Fighters - akční perla letošního podzimu".

"Každý osudový příběh začíná nevinně a právě o to více překvapující jsou pak jeho konečné důsledky - nejinak je tomu také v případě Freedom Fighters. Jen ztěží by tak mohl v další slunečný den svého života Christopher Stone tušit, že právě on se stane bojovníkem za svobodu a v budoucnu i hlavní osobností odboje. Nevinná zakázka v domě jedné z příslušnic a vůdců odporu se však zvrtává v přepadení ruských vojáků a následný únos bratra hlavního hrdiny. Nedobrovolně a bez vlastního přičinění se tak stáváte součástí skupinky rebelů, jejichž početné útoky se snaží podkopat moc a důslednost sovětského velení nad New Yorkem." (celý článek)

   

Titulek "Reportáž: Launch party her Korea a UFO v oblacích" mluví sám za sebe.

"Česká republika je země relativně malá a hry zde zdaleka nevznikají jako na běžícím pásu. A už vůbec ne takové, které si brousí zuby i na úspěch ve světě. UFO a Korea takovými hrami jsou – všichni jsme věděli od začátku, že UFO má jednoduše neopomenutelné jméno a Korea nepřehlédnutelnou grafiku. Další klady a zápory obou titulů nechám na našich recenzentech, protože o tom, jaké tyto hry jsou, vám dnes vyprávět nechci (možná jen něco málo v závěru článku... nepřeskakujte, zatraceně!)." (celý článek)

 

Plná hra: "Normal School Day: Houby"

Bleskovka dne: Svět Středozemě ve videu LOTR: Return of the King

Pátek - 3.10.2003 ... Česká Korea bude opravdová bomba

Na konec týdne jsme pro vás připravili vydařenou recenzi Ondry Koziny "Recenze: Chrome – polský útok na žebříček sci-fi akcí" na ještě podařenější titul.

"Logan a Pointer pracovali společně několik let ve speciálních jednotkách. Na poslední společné misi se z Loganova parťáka vyklubala podrazácká potvora, která nechá na hlavu důvěřivého poctivce Logana padnout krádež důležitých dokumentů a další svinstva. Naštěstí se jako deus ex machina na scéně objeví Carrie, atraktivní majitelka vesmírné lodi, a nabídne Loganovi dočasnou spolupráci, která časem dozrává ve výnosné partnerství. Od této chvíle Logan pracuje jako nájemný „uklizeč,“ co řeší nepříjemnosti jakéhokoli druhu. Potřebujete zachránit vědce? Ukrást data z počítače? Ochránit kolonisty před piráty? Volejte Logana & Carrie, Carrie je mozkem celého týmu, Logan obstarává manuální práci :-)." (celý článek)

 

"První dojmy: hráli jsme Koreu: Forgotten Conflict" je článek, který nenechá žádného českého hráče na pochybách - my prostě dělat hry umíme!

"Jak jistě víte, Korea: Forgotten Conflict je hra koncepčně podobná slavným španělským Commandos, což konkrétně ve hře pocítíte tak, že ovládáte podobnou skupinku specialistů, kteří jsou vysláni za nebezpečným posláním hluboko do nepřátelského území jako ve španělské strategii. Váš tým čítá podle potřeby jednu a více postav, které se plně podřizují vašemu velení. Tedy podřizují - jednou ze zajímavých možností hry je dát svému vojákovi do ruky zbraň nebo ho posadit ke kulometu a pomocí speciálního tlačítka mu zadat, aby střílel na vše živé, co nemá tu správnou uniformu, což se dá velice dobře využít, když potřebujete někde "krýt záda". Nejenže se pak nemusíte starat o dalšího člena své skupinky, ale navíc ještě máte větší klid na plnění dalších ožehavých podúkolů." (celý článek)

     

Chcete vědět co se bude dít na Invexu? A co je to vlastně to Doupě DVD? Všechno zjistíte v článku "Invex 2003: kdo a co v Brně bude + oznámení Doupě DVD".

"Díky tomuto projektu, jedinečnému v historii herních webů, si budete moci za bezkonkurenční cenu 79 Kč pořídit médium až po okraj naplněné nejnovějšími trailery i demoverzemi očekávaných herních titulů, nebudou chybět ani nějaké ty plné hry, ovladače a jiné drobnůstky. Jádrem DVD je ale především velice pečlivě vytříděná sbírka videoukázek z nejlepších současných a budoucích her pro všechny herní systémy. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost mít pohromadě všechny filmečky Half-Life 2 v nejvyšším rozlišení, stejně jako Doom 3 či Final Fantasy X-2 (obojí také ve vysokém rozlišení) přímo na vašem PC. Podrobný výpis obsahu DVD naleznete na Doupěti příští týden." (celý článek)

Novinky ze světa ProGamingu přináší Michal Rašovský v článku "PG novinky – ECG aneb jak se postřílely francouzské dívky".

"Nejsledovanější události měl být bezesporu mužský Counter Strike turnaj, který se neustále odkládal kvůli nedostatku počítačů (celkem LOL situace na progaming akci :-)), a ještě o půlnoci nebylo jasné, jestli se vůbec začne hrát. Vzhledem k tomu že i kdyby turnaj začal o půlnoci, tak by se musel hrát asi až do rána a to jaksi hráči nebyli schopni překousnout a celou akci bojkotovali." (celý článek)

  

Plná hra: "BlackJack - vyhrejte erotickou noc"

Bleskovka dne: Jaké hratelné demoverze nás čekají v říjnu?

Sobota - 4.10.2003 ... Nové downloady

Jako obvykle je tady článek "Nová mega: demo XIII, trailery UT2004 a FF7: Advent Children!" a s ním kupa nových downloadů. Mimo jiné například demoverze her Lock On: Modern Air Combat či Crazy School.

Plná hra: "Uzinagaz - chraňte si zadek"

Bleskovka dne: Ženskou hrdinkou v demu Beyond Good & Evil!

Váš názor Další článek: GameCube 2 v roce 2006?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,