Nový týden: Konzole nebo PC?

Recenze her Silent Hill 2 (PC), TimeSplitters 2, Archangel, Harry Potter a Tajemná komnata * Nová krev od Nintenda * Co jste zmeškali ve vánočním Doupěti? * Hodnotíme weby českých distributorů * Vývoj cen hardwaru: nový rok, nové ceny! * Lednová hitparáda - SimCity je zpátky! * A další články

Pondělí - 6.1.2003 ... Konzole vítězí nad PC

Hned první recenze (nutno dodat konzolová) nového týdne vyvolala bezpočet více či méně diskutabilních reakcí, ostatně můžete si je všechny přečíst (nebo sami nějakou přispět) v oné diskusi. A o co vlastně běželo? O recenzi na hru TimeSplitters 2 nadepsanou "Timesplitters 2: největší konzolová akce - recenze". Samozřejmě, že nebylo možné se ubránit srovnávání s PC akcemi a tak se strhla pořádná mela. Tady je ukázka z článku:

"T2 má velmi výrazný design a styl, který jí dodává onu zvláštní chuť, co se tak špatně zapomíná. Jelikož náplní singleplayeru je cestování v čase, odehrávají se jednotlivé pasáže hry na divokém západě, ve středověku, v současnosti i v budoucnosti, ale všechny jsou přitom provázány komiksovým stylem grafiky, který je někdy méně a někdy více směšný, přitom je ale vždy jedinečný a nezapomenutelný (nejlepší asi bude mrknout na okolní screenshoty). Zatímco design balancuje mezi komiksovým a komediálním, atmosféra jednotlivých časových epoch je až nepopsatelně intenzivní a věrohodná. Už enginové animace na začátku každé z nich evokují oblíbené filmy, samotné úrovně pak skutečně dýchají atmosférou středověké katedrály plné zombií a zapovězených rituálů, prokletým prastarým chrámem ztraceným v džungli, více než dokonalou klasickou přestřelkou ve westernovém městečku, mafiánskou gangsterskou na ulicích velkoměsta, průzkumem polární stanice zamořené příšerami, cyberpunkově laděným dobýváním základny budoucnosti nebo přímo válečnou výpravou na planetu mimozemšťanů či do továrny na výrobu robotů." (celý článek)

Timesplitters 2 Timesplitters 2

Timesplitters 2 Timesplitters 2

Kamil Gric neopomněl jako každé pondělí přijít se svým pravidelným článkem "Týden v rubrice Plné hry: nadílka 8 nových titulů!".

Plná hra: "Pie Bill Gates!"

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry prosince 2002 podle Cenegy

Úterý - 7.1.2003 ... Multiplayer na konzolích drtí PC

Úterý přineslo nepřímé pokračování pondělní recenze TimeSplitters 2, tentokrát se Honza Spáčil pustil do detailního popisu multiplayerových možností a toho, jak vlastně takové klání vypadá. Jak už jste asi pochopili z nadpisu, vyvedlo se to tak, že multiplayerová first-person střílečka pro konzole se nakonec hraje možná lépe, než obdobné hry na PC. Tak to alespoň plyne z článku "Timesplitters 2 - Multiplayer - recenze":

"Kvality singlu už znáte. Nezapomínejte na ně, vrátit do včerejška se můžete kdykoliv. Víte jak. Povědomí o nich vám umožní lépe pochopit skutečné kvality nejen celku, ale i multiplayeru samotného. Základy k nim jsou položeny umožněním zapojení se do hry patřičnému množství hráčů. Začíná to dvěma na splitcreenu a doteď zpravidla končilo čtyřmi, rovněž na splitscreenu. Časy se konečně mění. Začíná to sice stejně jako obvykle (nechtějte po mě abych se opakoval), ale končí, končí konečně mnohem dál. TS2 jsou totiž první hrou svého druhu na PS2, která podporuje periferii i.Link, umožňující propojení v tomto případě až čtyř konzolí. Na každé z nich pak díky podpoře multitapu můžou hrát přes splitscreen až čtyři hráči. Čtyři krát čtyři je víte kolik. A určitě si zvládnete spočítat, co znamená šestnáct hráčů hrajících zároveň společně jednu jedinou hru. Na druhou stranu čtyři PS2 potřebují i čtyři tv, a protože online se zatím nehraje, znamená představa 16 hráčů nejen nirvánu, ale i solidní problém." (celý článek)

Timesplitters 2 Timesplitters 2

Timesplitters 2 Timesplitters 2

Plná hra: "Akta Becherly Hills"

Bleskovka dne: TOP 2002 podle Cenegy

Středa - 8.1.2003 ... Recenze hry Harry Potter a Tajemná komnata

Potterovská mánie ještě zdaleka neskončila. To, co před pár lety začala poměrně nevinnou knížkou jistá britská "žena v domácnosti" jménem J.K. Rowlingová přerostlo tak trochu i jí samé přes hlavu - malá dítka po celém světě najednou nutně potřebovala vlastnit nejen knihy s malým čarodějem v hlavní roli, ale také figurky, lízátka, toaletní papír a nakonec i počítačové hry. V pořadí již druhou z nich je "Harry Potter a Tajemná komnata: pozor na Bradavice! - recenze":

"Od minulého roku se rovněž změnilo zpracování samotného menu. Aby to měli kluci a holky z EA Games o něco jednodušší, je nyní startovací menu zvlášť v okně (start, nahrání pozice - ukládání jen na vyznačených místech, volby) a samotná hra pak již běží na celé obrazovce (samozřejmě kvůli snazší konverzi na jiné platformy, i když stránky Cenegy odvážně píší "SPECIÁLNĚ NAVRŽENO PRO PC"). Působí to velice amatérsky, nicméně pro vydavatele bylo zřejmě důležitější hru vydat souběžně s filmovou premiérou, než ji zkvalitnit a doplnit. Od minula se nezměnil ani ubohý "windowsovský" font, který doprovází titulky a nápisy (včetně české verze) - ve vyšších rozlišeních zůstává velikost písma stejná (zhruba 10 bodů), takže je občas nutno použít zvětšovací optiku." (celý článek)

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Nintendo, jak se tak zdá, nechce a zjevně ani nebude následovat příklad Segy, která se upsala Microsoftu a s vývojem vlastních konzolí takříkajíc "praštila". Pomineme-li v měřítkách celosvětových poměrně úspěšný GameCube, má Nintendo ještě jedno želízko v ohni, totiž proslulého GameBoye. Co se v tomto ohledu chystá nového, o tom povídal Ota Schön ve svém článku "Nová krev od Nintenda":

"Nový herní systém od Nintenda navazuje na řadu Gameboy Advance, od které přebírá nejen jméno doplněné o písmena SP, ale také barevnou obrazovku. Odlišností je ale sklopný displej a zabudované osvětlení, které bylo u starších modelů jedním z nejprodávanějších doplňků. Nintendo, které prodalo více než 150 milionů svých přístrojů, se k inovaci odhodlalo pod tlakem nástupu multimediálních mobilních telefonů s barevnými obrazovkami a podporou Java her. Gameboy Advance SP má uživatele přesvědčit nejen poměrně velkou obrazovkou, ale také cenou, která je stanovena na 99 amerických dolarů. V obchodech nahradí Game Boy Color, typ Advance se bude prodávat dál za sníženou cenu 70 dolarů." (celý článek)

"Co jste zmeškali ve vánočním Doupěti?" je článek shrnující ty nejzajímavější články, které se na Doupěti objevily během vánočních prázdnin a které jste možná promeškali - ať už proto, že jste na nějaké browsení prostě neměli náladu či snad z toho důvodu, že jste odletěli daleko do teplých krajin užívat moře a sluníčka.

Plná hra: "Speed Delight: Time Attack"

Bleskovka dne: Unreal 2 již 7. února!

Čtvrtek - 9.1.2003 ... Silent Hill 2 pro PC získává hodnocení 10/10

Chcete se bát? Chcete se bát tak, jako jste se nikdy předtím (alespoň na PC) nebáli? Pak čtěte dál. Jste to právě vy, kterým asi dokonale padne hra Silent Hill 2. O recenzi její PC verze se postaral Ondra Kozina článkem "PC Silent Hill 2 - Zásadně nečtěte dopisy od mrtvých! - recenze". Závěrečné hodnocení 10/10 prozrazuje, že tahle hra není nic pro slabší povahy. Buď všechno anebo nic, berte nebo nechte být:

"Kdo hrál Silent Hill 2, ten ví jaká je to úleva, když konečně dojde ke konfliktu s monstrem. Existuje jediná jistota v této hře. Ta jistota je, že to co se hýbe a jde vám po krku se dá odehnat nebo ukončit. Nedokážete si představit jaké je to vysvobození, když konečně ubijete zrůdu, která vás neděsí svým zjevem, ale nezjevem. Ty minuty bloudění po temných chodbách s baterkou, kdy na vás město útočí falešnými zvuky a doráží nepříjemným bzučením stovek komárů, kterým snad hoří křídla, jinak by takové zvuky ani vydávat nemohli. Ty stíny, které vzplanou pokaždé, když světlo baterky dopadne na předmět, který vyčnívá nad rovinu podlahy a stěn. Nebylo neobvyklé, abych se vylekal vlastního stínu. Když se pak konečně ze stínů vynoří běs, který jste viděli podvědomě za každým rohem, pod každou postelí a v každé skříni, pak se do vašich žil vlije konečně míza klidu a na tváři se objeví úsměv člověka, který je zas o kousek blíž k ústavu. Několikrát v průběhu hry jsem si uvědomil, že v daný okamžik netoužím po ničem jiném, než po tom, aby ta mrcha konečně chcípla a přestala konečně vydávat ty odporné zvuky." (celý článek)

Sillent Hill 2 PC Sillent Hill 2 PC

Sillent Hill 2 PC Sillent Hill 2 PC

Kamil Gric se v článku "Hodnotíme weby českých distributorů" zhostil nelehkého porovnat a kritickým šlehem posoudit internetové prezentace jednotlivých českých herních distributorů. Počínaje CD Projektem nevynechal ani jednoho. Tady je ukázka z článku:

"Bohatý je zejména obsah stránek. Kromě klasického rámečku s novinkami týkajícími se aktuálního dění (mimo jiné se zde tak objevují informace o nových hrách, které bude firma distribuovat), je velmi užitečná zejména tabulka "aktuálně", do níž bývají spolu s datem umisťovány jména her, které firma uvedla na český trh. Pochvalu si zaslouží také bohatý profil společnosti, který u mnoha konkurentů Cenegy chybí nebo je nahrazen pouhým stručným vypsáním adresy, telefonního čísla a kontaktní osoby. Na stránkách firmy můžete také pravidelně najít soutěž o zajímavou hru z její nabídky. Pochvalu si zaslouží stále uchovávaná databáze nových, připravovaných i všech starších her, které byly Cenegou uvedeny na trh - najdete zde základní podrobnosti o daném titulu, včetně jeho charakteristiky a několika obrázků. Pro ty z vás, kteří mají jakýkoliv problém s hrami firmy Cenega, je pak určeno pro tento účel zřízené fórum." (celý článek)

Po dvou týdnech příjemného "bezvládí", kdy i prodejci hardwaru nedělali nic jiného než že se cpali cukrovím a čučeli na pohádky, se opět vrací starý dobrý "Vývoj cen hardwaru: nový rok, nové ceny!".

Plná hra: "IQ Marathon - procvičte mozkové závity"

Bleskovka dne: Nové obrázky a trailer z Unreal 2

Pátek - 10.1.2003 ... Recenze hry Archangel

"Boj dobra se zlem je v počítačových hrách nejznámějším námětem již po generace" - právě touto větou začíná recenze 3rd person akční adventury Archangel od polské společnosti Metropolis Software. Článku nadepsaného "Recenze: Archangel - anděl s ďáblem v těle" se chopil Kamil Gric. Zde je ukázka:

"Průběh celé hry by se pak dal popsat velice stručně - časté pobíhání, likvidování protivníků, rozhovory s důležitými postavami. To je to, co na vás čeká. Nechci tím v žádném případě říci, že byste po několika minutách hraní zabředli do bažin stereotypu, přesto je nepopiratelným faktem, že autoři nabídli hráčům až přespříliš malé množství logických hádanek a podobných zpestření. Tato výtka se však týká prvního ze tří aktů, na které je hra rozdělena. Tupé prodírání se lesy a bažinami se totiž zcela po právu nemůže dočkat příznivého ohodnocení. Ke štěstí svému a vlastní hry však tvůrci další dvě kapitoly zasadili do období zcela odlišného. Čeká tak na vás Berlín, tentokráte však již v době blízké budoucnosti, a v samém závěru pak finální město Kramath. Obě rozsáhlé lokace nabízejí nejen lepší pokoukání, ale zejména mnohem zajímavější hru jako takovou, která hratelnost posouvá do vod nadprůměrnosti." (celý článek)

 

 

Honza Morkes připravil do prvního měsíce nového roku svou pravidelnou hitparádu. Ačkoliv jsou Vánoce a s nimi tedy i největší počítačové žně již za námi, i tento měsíc můžete očekávat příchod některých dlouho očekávaných pecek. Všem jim samozřejmě vévodí SimCity s pořadovým číslem 4, v čemž vás ostatně utvrzuje už titulek "Lednová hitparáda - SimCity je zpátky!". Tady je ukázka z článku:

"Po pravdě řečeno, v první chvíli po seřazení lednového výběru jsem měl pocit, že si v Excelu zařádil nějaký zákeřný virus. Ptáte se na důvod? Jen se podívejte trochu níže, nezdají se vám tabulky trochu chudé? Ano je to tak - okurková sezóna nečekaně brzy po Vánocích udeřila. V nadcházejících týdnech neočekávejte žádnou smršť kvalitních titulů, ale spíše se připravte na podstatně užší nabídku. Dokonce tak úzkou, že nás to donutilo ke změně žebříčku. Místo pravidelné TOP 7 se výběr smrskl na pět nejlepších titulů. Ale co vám mám povídat, posuďte sami, jaký bude leden v podání virtuální zábavy." (celý článek)

     

Plná hra: "Genesis - strategie z dávných věků ..."

Bleskovka dne: Nových 53 map pro Sudden Strike 2!

Sobota - 11.1.2003 ... Nové downloady

Už se stalo na Doupěti zvykem, že vám každou sobotu nabízíme v článku Kamile Grice ty nejnovější a nejzajímavější downloady. Tento díl, nadepsaný "Nová mega: oficiální demo Praetorians" nabízí mimo zmíněné demoverze také hratelné ukázky her Delta Force: Black Hawk Down či aktualizovanou verzi multiplayer dema titulu Raven Shield.

Plné hry: "Karting Race - slušná 3D simulace" a "Beam Caster - jedna sci-fi logička"

Váš názor Další článek: Nové obrázky a finální packshot z Will Rock

Témata článku: , , , ,