Nový týden: Kreed coby novoroční bomba, Fallout 3 jako největší zklamání

Recenze her Kreed, 6 ženichů a 1 navíc, Terminator 3: War of the Machines, Lock On * První dojmy z Deus Ex 2: Invisible War, Painkiller * Fallout 3: konec velkého příběhu * Časopisy Nově: Level 108: Poslední číslo! * NAOSTRO: Ptejte se Martina Zavřela, šéfredaktora Doupěte! * Rockstar ukradli nápad na tvorbu GTA! * A další zajímavé články

5x tip týdne: NAOSTRO: Ptejte se Martina Zavřela, šéfredaktora Doupěte!, Deus Ex Invisible War – První pohled z druhé strany, Recenze: 6 ženichů a 1 navíc - vánoční dárek s příchutí erotiky!, Nové hry na obzoru: Driver 3, BloodRayne 2, Battlefield Vietnam, Recenze: Kreed – oprašte brokovnici, ruský Doom dorazil!

Plná hra týdne: Moorhuhn: Schatz des Pharao XS - slepice jsou zpět

Pondělí - 22.12.2003 ... Zeptejte se našeho šéfredaktora na co chcete!

Úvod týdne už tradičně patří dalšímu pokračování oblíbeného seriálu "NAOSTRO: Ptejte se Martina Zavřela, šéfredaktora Doupěte!". Vždycky jste chtěli vědět jakou barvu spodního prádla Martin nosí, ale báli jste se zeptat? Tak teď máte konečně možnost!

"Martin Zavřel se narodil v roce 1979 v Brně, maturoval na obchodní akademii Kunicova v Brně, po škole vyzkoušel různá zaměstnání (od agenta realitní firmy až po natěrače jeřábů :o)), nakonec se stal obchodním zástupcem nejmenované firmy se specializací na prodej digitální techniky a fototechniky, aby od dubna letošního roku nastoupil do Computer Pressu jako šéfredaktor internetového magazínu Doupě (od počátků existence Doupěte zde byl přítomen jako stálý redaktor)." (celý článek)

Kamila Grice chytnul předvánoční amok, potřeboval se trochu vybít, a tak sáhnul po nadějné 3D akci Painkiller. První dojmy naleznete v článku "První dojmy: Painkiller - projděte očistcem v pekelné akční řežbě!".

"Příchuť hororu a očistce dává lidem z People Can Fly poměrně mocnou zbraň, jejichž předností využívají v každém ohledu. Lokace všech tří misí byly totiž přinejmenším působivé. Strašidelnou atmosférou nasáklý hřbitov je v každém koutě prolezlý středověkými rytíři (ano, slyšíte správně), čarodějnicemi i další havětí, která touží po jediném - vaší krvi! Dostat se až do útrob kostela a přežít první cestičku v ohavném výletě za očištěním vlastní duše je povzbudivý úspěch, za dveřmi však číhá další nebezpečí. Druhou z dostupných misí tvůrci ztvárnili coby noční ulici města, ve kterém nepotkáte živou duši (za to o po krvi toužící bestie není nouze) a pokud mě právě první level svou atmosférou i nábojem usadil napevno do židle, druhý jeho dílo dokonal." (celý článek)

   

Honza Morkes je vskutku zavilý čtenář - asi ještě neví, že všeho moc škodí! Už zas tu máme jeho "Časopisy Nově: Level 108: Poslední číslo!".

"Jelikož názory redakce (přirozeně s vánoční tématikou) vás asi z tohoto šoku nedostanou, bude na čase vzít útokem novinkovou sekci. Ta je tentokráte poněkud chudší, ale základní informace z dění v herním světě z ní určitě pochytíte. Nemohou chybět ani tradiční rubriky, v okénku vývojáře se dozvíte, jak hodnotí konkurenční adventury jeden z tvůrců Posla smrti, Zdeněk Houb, dozvíte se jaké trailery byly v prosinci nejhezčí a také něco málo o české freewarové scéně." (celý článek)

Plné hry: Moorhuhn: Schatz des Pharao XS - slepice jsou zpět a Beach Tennis - pláž, moře a ženy

Bleskovka dne: Driver 3 - nové pokračování na nových screenech

Úterý - 23.12.2003 ... Hráli jsme Deus Ex 2!

Ondra Kozina a Martin Zavřel se společně podívali na jednu z nejočekávanějších her posledních měsíců. V článku nadepsaném "Deus Ex Invisible War – První pohled z druhé strany" se dočtete, jak se jim nejnovější dílko made in Ion Storm líbí.

"V zásadě máte možnost vybrat si mezi profilem poslušného občana, který plní mise pro kompetencemi přetékající WTO, nebo zařadit zpátečku a věřit ve spravedlnost samozvaných proroků míru a klidu, následníky Řádu. Krása se skrývá v přeskakování mezi oběma organizacemi, kdykoliv vám nevoní úkol, jímž jste právě pověřeni. Důležitý je také fakt, že jsem měl doposud tu čest prodrat se snad dvěma desítkami úkolů menší důležitosti, které vás pravidelně zásobují zbraněmi a penězi. Opět záleží na vašem svědomí, jak budete společností překupníků a znepřátelených konkurentů proplouvat. Prostě Deus Ex vám umožňuje vžít se do své role podle vlastního gusta." (celý článek)

  

Vypadá to, že Kamil Gric pořád ještě nemá dost! Nebýt pravidelného předvánočního přísunu akčních her, asi by se zbláznil už u štědrovečerní večere a dárky určené pro něj by musely být rozdány chudině. Naštěstí i tentokrát sáhnul po pořádné akční řežbě, která sice zrovna za moc nestála, ale pokud vás tématika Terminátorské série zajímá, nenechte si článek "Recenze: Terminator 3: War of the Machines - marketingový tahák?" ujít.

"Tvůrci se při návrhu map skutečně snažili (jejich prostředí je vynikající, místy lehce jednotvárné - ale o tom později), bohužel ani jejich snaha nepomůže v konfrontaci se zastaralou grafikou, která v žádném ohledu neoslní. Efekty jsou veskrze průměrné a jejich nabídka poměrně chudá, u modelů i animací postav jakbysmet. Autorský tým se dokonce neobtěžoval ani s reálnějšími animacemi úmrtí a tak zatímco stroje se vždy výbuchem rozletí v prach, živé postavy na straně strojů i lidí padají na tvář či na záda - což jsou opravdu jediné dvě animace, se kterými se autoři „otravovali“. Černý stín pak vrhá na hru také její ozvučení, jeho bližší kritikou však již nebudu plýtvat vaším časem. Pozitivem tak budiž alespoň hardwarové nároky, které jsou na dnešní dobu velmi slušné a mohly by tak ke hře přilákat majitele slabších PC. Záměrně říkám "mohly" - stane-li se tak i ve skutečnosti, budu velmi překvapen." (celý článek)

   

Víte, že Rockstar nápad na GTA ukradli? No jasně, píše se to v článku "Byznys hrátky: Rockstar ukradli nápad na tvorbu GTA!". Nejspíš to zas bude dílko nějakého společností nedoceněného pomatence, ale co vy víte?!

"Celá věc má nejeden háček. Není vůbec jasné, proč se skotský tvůrce rozhodl zažalovat Rockstar s takovým zpožděním. Jak pro GameSpot uvedl jeden z bývalých členů DMA Jack Baglow, jenž všechna nařčení odmítá: “Těžko si dovedu představit člověka, který podá takový typ žaloby až po šesti letech, co hra vyšla.“ Baglow, jenž nyní pracuje mimo herní branži, dále prozradil, že v hlavní roli GTA měl být původně policista zabraňující kriminálním přečinům a rozhodnutí udělat hru z opačného pohledu padlo až „na konci velice dlouhého vývoje hry“. „Naštěstí to fungovalo,“ dodal Baglow. Při pohledu na žebříčky prodejnosti nezbývá než souhlasně pokývat hlavou." (celý článek)

Plné hry: Superb Ship Wreckers - lodní bitvy a BigBussines 2 - v kůži biznismena podruhé

Bleskovka dne: Mafia má novou homepage

Středa - 24.12.2003 ... Tí-chá-á n-ó-c, svá-tá n-ó-c! Sakrapindykrucifagothimlhergot už je to zas tady!

Tak co, nadělil vám Sranda Klaus pod stromeček všechno, co jste si tam mít přáli? Asi ne, viďte? Ostatně, já tam taky žádnou dlouhonohou blondýnku nenašel. Ale nesmutněme, je tu náš zachránce Kamil Gric s recenzí povedeného vtípku od Illusion Softworks! Více v článku "Recenze: 6 ženichů a 1 navíc - vánoční dárek s příchutí erotiky!".

"Pamatujete si, kam zavál osud hlavního hrdinu adventury 7 dní a 7 nocí? Jistě, do nezáviděníhodné situace - sexappealem překypující soukromé očko Venca Záhyb zprznilo (samozřejmě hnáno vlastním chtíčem i podezřelou sázkou) všech sedm dcer bohatého a vlivného magnáta Smihta. Zazvonil zvonec, pohádka měla svůj konec a Venca? Ten svých činů trpce litoval. Výlet na staromládenecký odpočinek se však nekoná - Smiht pod pohrůžkou smrti donutil Vencu najít pro každou ze sedmi dcer po jednom ženichovi. To vše v Teplém Týnci - městečku, které překypuje individui všemožného rázu. A protože místní agentura pro hledání ženichů je z důvodů dovolené uzavřena, musí se Venca o vyřešení problému (a své vlastní přežití) postarat zcela sám." (celý článek)

    

Plné hry: USA Army 2 - střílejte, osvobozujte! a Ham Ňam - pot a dřina se vyplatila

Bleskovka dne: Driver 3 - oficiální stránky spuštěny a upřesnění vydání verze pro PC

Čtvrtek - 25.12.2003 ... "Letím, tvýmu nebi vstříc..."

Tomáš Vrána se jakožto náš dvorní letec zhostil recenze na zbrusu nový simulátor Lock On. Jak to dopadlo? Dozvíte se v článku "Recenze: Lock On – nejlepší letadla na PC?".

"Asi tušíte, že po nebi nebude kroužit pouze výše zmiňovaná šestice strojů. Krom nich se do boje s vámi či proti vám postaví dalších 37 typů letadel, mezi nimiž nechybí ani Mirage 2000-5, bombardér B-52, jeho protivník Tu-142, F/A-18 a mnohé další. Počet helikoptér spočinul na čísle 15. Nejvýraznější z nich je dozajista AH-64 a jeho tvrdý konkurent Mi-24. Pozemní boje jsou ve znamení 85ti vozidel a 6ti radarů. V terénu spatříte hlavně Shilku, BMP, M1-Abrams, MCV, SAU 2S9, ale také civilní autobusy, vlaky, nákladní vozy jako je česká Liaz atd." (celý článek)

  

Hle, v dáli uzřel jsem loď! Její děla, blyštící se ve své ocelové nádheře, na nás v obrovských salvách metou další a další nové hry. "Nové hry na obzoru: Driver 3, BloodRayne 2, Battlefield Vietnam"...

"Britští Reflections za sebou mají pěknou řádku bombastických automobilových simulací, počínaje profláknutým Destruction Derby a konče nedávnou hitovkou Stuntman. Třetí díl Drivera nás zavede do několika různých lokací v Evropě, Americe i Asii - konkrétně se jedná o města Miami, Nice a Istanbul. Samotná hra se do značné míry přiblíží sérii GTA, anžto si na ulici budete moct štípnout kterýkoliv bourák, na který narazíte. Co na Driv3rovi asi nejvíc bije do očí, to je takřka fotorealistická grafika (alespoň na Xboxových screenshotech). Využívá totiž notně poupraveného jádra enginu výborné arkády Stuntman, která svého času udivovala nejen vizuální přitažlivostí, ale i realističností fyzikálního modelu. Nejlepší na tom všem je, že opominuti nezůstanou ani milovníci jednostopých strojů - můžete se těšit hned na několik druhů mašin." (celý článek)

   

Plné hry: Nadílka - nadílka v podobě hry a BrickShooter - kostičky, kostičky, hýbejte se

Bleskovka dne: Stahujte plnou verzi válečné hry Steel Panthers!

Pátek - 26.12.2003 ... Kreed a neslavný konec Falloutu 3

"Uaaaa, zabiju vás, zabiju vás všechny, vy šmejdi zelený!" křičel na nás Zdeněk Němeček, když jsme u něj spolu s dalšími kolegy jakožto redakční vizita byli zkontrolovat, zda se poctivě věnuje svěřenému úkolu. Zjevně ano. "Recenze: Kreed – oprašte brokovnici, ruský Doom dorazil!"

"Po jisté době byla v jednom koutu vesmíru objevena podivná anomálie. Tato anomálie byla nazvána Kreed. Pokusy o její bližší prozkoumání byly neúspěšné, neboť žádná z lodí vyslaných do Kreedu se nikdy nevrátila. Kreed byl proto označen jako zakázaný prostor a kolem něj bylo vystaveno několik monitorovacích stanic, které měly zabránit komukoliv vstoupit do Kreedu. Zvídavost některých lidí však byla příliš silná, proto je ustanoven tým, který má vniknout do Kreedu, zjistit, co je zač a vrátit se zpět." (celý článek)

  

Herní hřbitov je poset mnoha slavnými jmény. Počátkem tohoto měsíce přibylo jedno další - Fallout 3. Chcete vědět, jak se celý ten prapodivný příběh odehrál? Přečtěte si náš článek "Fallout 3: konec velkého příběhu".

"Poslední tah managementu společnosti Interplay je, ať už nahlížen z jakéhokoliv hlediska, naprosto nepochopitelný. Proč rušit projekt, který, i kdyby byl opravdu špatný (jako že by nebyl;), tak by si na sebe s největší pravděpodobností vydělal prostě proto, že lidé by se o tom chtěli přesvědčit na vlastní oči? Proč místo toho nezrušit připravovaný druhý díl Fallout: Brotherhood of Steel, pokračování konzolové hry, která ještě ani nevyšla a která zřejmě doopravdy bude finanční propadák? A co takhle odsunout projekt konzolového RPGčka Exalted, pro který stejně ještě ani neexistuje engine? Buď musejí být manažeři Interplay naprosto geniální vizionáři, kteří vidí tři roky dopředu a dokáží přesně odhadnout zájmy hráčů, nebo jsou to, promiňte mi to slovo, prostě totální hňupové. Není divu, že reakce některých hráčů a fandů se vážně-nevážně zaobírají myšlenkou vypálit kalifornské sídlo společnosti ;)." (celý článek)

  

Plné hry: Mandy - vánoční adventura a Northpole Showdown - skřítci, roboti a možná příjde i kouzelník

Bleskovka dne: Plná verze Wild Metal k dispozici ZDARMA!

Sobota - 27.12.2003 ... Šťavnaté vánoční dárečky, mňam mňam!

No, co k tomu dodat? Vánoce byly tentokrát na nové herní tituly i downloady skutečně bohaté, takže buďte Kamilovi vděční, že je pro vás všechny shrnul do článku "Nová mega: šťavnaté vánoční dárečky!". Mimo jiné zde naleznete ukázky dabingu české adventury 6 ženichů a 1 navíc, mimo to si zdarma můžete stáhnout plnou verzi her Wild Metal a Steel Panthers či multiplayer akce Chrome!

Plné hry: xBill - boj proti zákeřným virům a Shoot - řádění ve vzduchu

Bleskovka dne: Sid Meier zveřejňuje podrobnosti o remaku Pirates!

Downloady týdne: DoveZ - intro, Haegemonia - editační nástroje, 6 ženichů a 1 navíc - dabing (dětství), Face of Mankind - první trailer, HomeWorld 2 - patch v1.1, Warcraft 3: Frozen Throne - bonusová mapa

Váš názor Další článek: Výherci velké vánoční soutěže s CD Projektem z pátku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,