Nový týden: kronika DOOMu, nášup recenzí

Recenze her Morrowind: Bloodmoon, Dragon`s Lair 3D, Wario Ware, Inc. Minigame Mania, Restaurant Empire CZ, GT Advance 3, Breath of Fire 4 * Preview titulů Max Payne 2, Chaser, Fire Chief * DOOM – kronika největší herní legendy všech dob, 1. část * Novinky o hře Railroad Tycoon 3 * A mnoho dalších článků!

Pondělí - 30.6.2003 ... Kronika DOOMu

První část rozsáhlého článku "DOOM – kronika největší herní legendy všech dob, 1. část" pro vás připravil Jiří Černý.

"Dostatečně dlouhé vystavování se tomuto fenoménu je zkrátka krajně nebezpečné - o tom víme své já i dvouhlavňová brokovnice sdílející v symbióze s několika prostěradly úložný prostor mé postele. Proto jsem se rozhodl jednak celý článek rozdělit na dvě části (pro větší přehlednost) a dále v úvodu té první ocitovat něco vybraných záznamů z deníku, který se mi před časem dostal do rukou při prozkoumávání jednoho polorozpadlého stavení, čímž navodíme tu správnou atmosféru. Nuže: začtěte se do zápisků neznámého Doomaře…" (celý článek)

 

Nechybí další přehled plných her čili článek "Týden v rubrice Plné hry: souboje červíků a tanků!".

Plná hra: "Breeder - chraňte králíky"

Bleskovka dne: Oficiální program Game Developers Session 2003

Úterý - 1.7.2003 ... Recenze datadisku Bloodmoon

Dlouho očekávaný datadisk Bloodmoon ke gigantickému RPG Morrowind je konečně tady a my vám přinášíme recenzi - "Recenze: Morrowind: Bloodmoon - druhý návrat na Vvardenfell".

"(Den čtvrtý)

Pašeráci se ukrývali v nedaleké jeskyni a byli to vcelku amatéři. Avšak když jsem se vrátil do pevnosti, byla pobořená a vzpamatovávala se z útoku jakýchsi podivných, vlku podobných kreatur. Navíc zmizel velitel Carius. Vojáci mi doporučili vydat se ho hledat do Skaalské vesnice daleko na severu. Skaalové jsou původní obyvatelé ostrova, kteří cizince nemají příliš v lásce, ale snad je nějak přesvědčím, aby se se mnou bavili." (celý článek)

 

Nedlouho po vydání demoverze slovenské akční hry Chaser přicházíme také s článkem "Chaser: první dojmy ze skvělé slovenské 3D akce".

"První mise se odehrává v tokijských stokách, které ovšem vypadají jako stoky kteréhokoliv jiného města kdekoliv na světě. Hned při prvním setkání s protivníky zjistíte, že se nejedná o žádné nemotorné pitomce, právě naopak. Jsou nesmírně rychlí, mrštní a především chytří. Dokáží se navzájem krýt, hledat si nejbližší úkryt za překážkami, a podobně. Každého asi hned napadne, že se jedná o nějaké futuristické ninja bojovníky, protože ty efektní skoky a salta, která předvádění, skutečně nelze přičíst žádné jiné „profesi“. Už ve stokách bohužel pocítíte jistou sterilnost prostředí, které je dlouho poměrně jednotvárné (stejně jako všichni nepřátelé v tomto demu). Do stereotypu se po čase, i přes povedenou inteligenci protivníků, může přehoupnout i samotná akce, protože autoři hry jaksi zapomněli na jakékoliv zajímavé anebo předem připravené události , které by mohly váš postup dál nějak zpestřit." (celý článek)

Chaser   Chaser

Jako každé úterý nechybí ani pravidelné "Byznys hrátky: živelná katastrofa v podobě nejnovější Lary Croft?".

"Nejprve však ke zmiňovaným výsledkům hospodaření. Jak je již z nich patrno, jako velmi uvážlivý, vychytralý a finančně výhodný se ukázal krok tvorby vlastních vývojářských studií. Právě tituly z domácí produkce Ubi Softu se totiž staly hity v nabídce této firmy - vždyť kdo z nás by v minulých měsících neslyšel o titulech Splinter Cell, Rayman 3 či Ghost Recon. Celkový obrat Ubi Softu činil v období fiskálního roku 2002/2003 celých 456 miliónů dolarů, z nichž čistý zisk tvoří více než deset miliónů. Firma očekává do následujícího finančního roku růst obratu o 17 - 22%, příjem by se pak měl takřka zdvojnásobit." (celý článek)

Plná hra: "Clickator - týrejte myš"

Bleskovka dne: Blizzard opouštějí samotní jeho zakladatelé!

Středa - 2.7.2003 ... Recenze Dragon`s Lair 3D

Tentokrát je složení článků obdobné jako v úterý, takže na úvod je zde recenze "Recenze: Dragon´s Lair 3D - klasické kreslené dobrodružství v novém hávu".

"Dirk je snaživý trouba. Za celý svůj život se nenaučil víc než pár slov a to ještě povětšinou citoslovce jako "uaaa", "umpf" a "ouch". Také nepříliš dobře jezdí na koni a seká mečem. To mu jde, na druhou stranu, mnohem lépe než konverzace a vůbec všechno ostatní. Když k tomu přidáte poměrně slušnou dávku štěstí, slepou odvahu a naivní idealismus, není se co divit, že si vybral povolání rytíře. Dirk je zkrátka hrdina v tom pravém slova smyslu a jako takový se samozřejmě musí vydat na cestu plnou nebezpečí, aby zachránil sličnou pannu v nesnázích (k tomu panenství se ještě vrátíme, ehm...) a porazil draka Singe, přisluhovače zlého kouzelníka Mordrocka, který ji uvěznil ve svém hradu plném šílených nástrah a bizardních konstrukcí mnohdy nerespektujících snad jediný fyzikální zákon." (celý článek)

 

Preview obstaral Kamil Gric článkem "Max Payne 2 - dokonalá symbióza hry a filmu!".

"Počáteční zápletka navozuje pocit detektivního filmu a snaha převést hraný snímek z filmového plátna do útrob PC je také mottem druhého dílu. Tvůrci nám opět hodlají naservírovat představení nejvyšších kvalit, jehož scénář je takřka trojnásobný oproti původní hře. Hloubku, razanci a nádech romance má příběhu dodat love story, jejíž hlavní roli ztvární kromě Maxe také prozatím neznámá žena - jedním dechem však dodávám, že se s největší pravděpodobností jedná o na tomto obrázku zobrazenou zástupkyni něžného pohlaví." (celý článek)

Max Payne 2  Max Payne 2  Max Payne 2

Namísto Byznys hrátek jsou tu "HW novinky – základní desky s čipsety nForce2 válcují konkurenci!".

"Ještě větší procento dodaných motherboardů s nForce2 oznamují hlavní světový výrobci desek. Asustek Computer uvedl, že přes 40 % základních desek této společnosti určených pro procesory AMD K7 neslo v červnu čipset nVidie. U motherboardů společnosti MSI (Micro-Star International) to byla téměř polovina. Po úspěchu nového čipsetu se přidávají i další výrobci a nabídka základních desek s implementovanou čipovou sadou nForce 2 rychle roste. Nedávno vypustil své nForce2 modely i Gigabyte, ECS naopak s vývojem základních desek se srdcem z nForce2 nijak nespěchá." (celý článek)

Plná hra: „Battle Ships - papírová válka

Bleskovka dne: Boj o prsten moci ve videu LOTR: War of the Ring

Čtvrtek - 3.7.2003 ... Recenze hry Restaurant Empire CZ

Týden plný recenzí pokračuje článkem "Recenze: Restaurant Empire CZ - ztloustneme při hraní?".

"Moderní fast-foody, v nichž stravování probíhá nadpozemskými rychlostmi, raději hned na začátku recenze zavrhneme. Stylová restaurace, hodná bohatších skupin obyvatelstva a skutečných labužníků všech krajů, toť je váš cíl při návrhu a tvorbě vlastního podniku. Pojďme si tedy ve zkratce povědět, jaké nástrahy vás při jeho stavbě čekají a nepochybně neminou. Hned na samém počátku se budete chtě nechtě muset smířit s nemilou skutečností - tvůrci hráčům v hlavní kampani odebrali možnost výběru vlastního názvu nového stravovacího zařízení. Nápady a stylové pojmenování "U chrochtáka" či "U malých káčátek" tak navždy zůstanou nedotčeným snem a přáním." (celý článek)

 

Novinku "Railroad Tycoon 3 - 3D pokračování strategické legendy" obstaral Honza Morkes.

"Ovšem o tom až později. V prvé řadě je nutno podotknout, že Railroad Tycoon 3 bude pokračovat ve šlépějích (resp. kolejích) svých předchůdců, čili pro ty z vás, které nějakým nepochopitelným způsobem předchozí díly minuly, hra by se dala zařadit do škatulky budovatelských strategií se specializací na peníze. Mnohými hráči bývá série Railroad Tycoon označována za legendu mezi strategiemi. Nevím, v mém osobním žebříčku sice tuto pozici zaujímá Transport Tycoon (Deluxe), nicméně pravdou je, že sesterský Railroad je neméně kvalitní záležitostí a navíc pokračování Transport Tycoon je v nedohlednu, takže stratégové mají volbu letos poměrně jasnou." (celý článek)

  

Konzolová recenze nese nadpis "Wario Ware, Inc. Minigame Mania – 200 her v jedné recenzi".

"Díky roztříštěnému hernímu stylu se nyní nemohu uchýlit ke svému oblíbenému popisování herního příběhu, ale musím zvolit odlišný přístup. Vše se odehrává v Diamantovém městě, kde žijí kamarádi Waria, který vše "vymyslel" a oni musí "pouze" vyrobit ty hry. V herním menu se to projeví tak, že máte před sebou jedenáct postav, jejichž hry musíte zvládnout, abyste hru "dohráli". Ale i to musím nezbytně nutně rozvést." (celý článek)

 

Server Živě.cz přináší pravidelný článek "Vývoj cen hardwaru: digiťáky jdou dolů".

Plná hra: "Animated Bounce - volejbalové šílenství"

Bleskovka dne: Nová SMS hra Legendy Dračího doupěte

Pátek - 4.7.2003 ... Recenze hry Breath of Fire 4

Úvodní recenze nese jisté asijské rysy - "Recenze: Breath of Fire 4 – další japonské RPG na PC!".

"Zde bych ukončil seznamování s první příběhovou linií hry. Jen pro upřesnění bych to shrnul následovně. Princezna Nina a Cray hledají zmínky o princezně Elině a Ryu se hodlá dozvědět více o sobě. Druhá příběhová linie probíhá souvisle s tou první, ale pod kontrolu se vám dostane pouze jeden charakter. Tím je bývalý císař Fou-lu, který se po několika stech letech probudil ze svého spánku. Jeho hlavním cílem je opět usednout na trůn jím dávno vybudované říše. Tomu chce zabránit současný císař, a tak má o nepřátele postaráno." (celý článek)

 

Preview se tentokrát točí kolem ohně - "První dojmy: Fire Chief čili velitelem hasičů".

"Hra Fire Chief má v sobě něco z klasických akčních realtime strategií typu Command & Conquer, něco z budovatelských strategií po vzoru SimCity a špetku atmosféry taktických strategií podle receptu Rainbow Six. Hráč se stává velitelem hasičského sboru, jehož úkolem je řešit ty nejzapeklitější a "nejzaohňovanější" situace. Ty jsou prezentovány systémem předem připravených scénářů - a právě zde narážíme na podobnost se SimCity, kde jste také mohli narazit na podobné scénáře různých (v tomto případě doslova) "ožehavých" situací. Vývojářům pomáhal při tvorbě zkušený hasičský konzultant, takže většina událostí v této hře si poměrně snadno drží punc věrohodnosti." (celý článek)

Fire Chief   Fire Chief

Další recenze, tentokrát sice konzolová, ale zase z Asie - "GT Advance 3 – udělejte si japonský řidičák".

"Šampionát je logicky tou nejpodstatnější částí hry, i v případě GT Advance 3: PCR nabízí nejvíce herních možností. Vše je rozděleno do čtyř výkonnostních kategorií, od začátečníka po profesionála. Začínáte pochopitelně v té nejnižší a nejprve musíte splnit řidičské zkoušky, které spočívají v projetí úseku trati v časovém limitu. Jelikož jste hodnoceni na základě zbývajícího času po dojetí do cíle, už zde začíná jízda "nadoraz". Za zlatou můžete odemknout nové auto a tak to za trochu cvičení opravdu stojí." (celý článek)

 

Plná hra: "Trapped! - osvoboďte slimáka"

Bleskovka dne: Impozantní a atmosférou překypující videa válečné akce Call of Duty!

Sobota – 5.4.2003 ... Nové downloady

Jako každou sobotu tu máme článek „Nová mega: trailery Pána prstenů, wallpapery akce Max Payne 2!“ nabízející aktuální downloady.

Plná hra: „Battling Faces - abstraktní boj

Váš názor Další článek: Nová mega: trailery Pána prstenů, wallpapery akce Max Payne 2!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,