Nový týden: která byla vaše první hra?

Recenze her Kačer Donald vrací úder, Nightstade, Nemesis Of The Roman Empire, Monster Garage, Cat in The Hat * Nové informace o Half-Life 2, Star Wars: Battlefront * Vox Populi: Jaká byla vaše první...hra? * Dubnová hitparáda * Vládci herního světa, 5. část – Shigeru Miyamoto * A další zajímavé počteníčko

5x tip týdne: Half-Life 2: Konec normálního života , Recenze: Nemesis Of The Roman Empire – zdařilá sandálová RTS, Vox Populi: Jaká byla vaše první...hra?, Recenze: Kačer Donald vrací úder! – zloduchové, bojte se!, Vládci herního světa, 5. část – Shigeru Miyamoto, tvůrce Maria

Plná hra týdne: Super Mario War - Mario ve válce

Pondělí - 19.4.2004 ... Half-Life 2: Konec normálního života

Tak přesně takhle se jmenuje úvodní pondělní článek od Patrika Kanky. O čem je? O životě, Half-Life 2, rybách, vesmíru a tak vůbec. V každém případě stojí za přečtení! "Half-Life 2: Konec normálního života"

"Tramvajová zastávka v dohledu, zastavil jsem se u novinového stánku a po krátkém cíleném zkoumání jeho útrob poprosil prodavačku o časopis Gamer – název, jenž zastupuje přes sto stran zajímavého čtení převážně ze světa počítačových her. Žena v předdůchodovém věku, oděna do sepraného béžového svetru na okamžik zapřemýšlela a vzápětí nahmatala v pestrobarevné změti periodik mé přání. Schoval jsem vrácené drobné do kapsy a jal se pokračovat v cestě, zrak upřený na pestrobarevné obrázky někde uvnitř časopisu." (celý článek)

   

Nové informace o chystané multiplayerové střílečce Star Wars: Battlefront přináší Petr Procházka v článku "Star Wars: Battlefront – Hvězdné války na bitevním poli".

"Znalci Star Wars série určitě vědí o existenci dvou vlastních sérií, z nichž každá čerpá z trochu odlišného zázemí. Tyto dvě linie se navíc nemohou a nesmí protnout. V zásadě vždy soupeří dobro se zlem, ať už je to impérium proti rebelům či republika vs. klony. Dočkáme se tak logicky duplikovaného vybavení a rovnou dvou časových rovin, u nichž bude fungovat jen minimum společných znaků. Nejvíce změn pocítíme zřejmě na samotných bojištích, jež budou tvořit nejznámější bitvy Star Wars historie. Okusíme, jak se bojovalo na Geonosis, Naboo, Hoth nebo třeba veleznámém Tatooine, který bude přítomný rovnou v obou variantách, tedy té, jakou známe z Epizod I-III i z původní trilogie. Podle slov autorů můžeme v tomto případě čekat i změny povrchu a zaměření na jinou část planety. Kolem a kolem by mělo jít o slušných 10 planet a necelou dvacítku bitev." (celý článek)

  

Plná hra: TUMIKI Fighters - dětská hříčka? Kdeže!

Bleskovka dne: Half-Life 2 až v roce 2005?

Úterý - 20.4.2004 ... Jak vypadá "sandálová" RTS?

To se dozvíte v článku "Recenze: Nemesis Of The Roman Empire – zdařilá sandálová RTS" od našeho afghánského přispěvatele Alana Jarrara, který pro nás píše přímo z bunkrů Al-Kájdy.

"Rozhodně však také využijete pretoriánů (nejdrsnější hoši – osobní císařská stráž). Až zjistíte, že se na vaši osadu valí hromada Punů a vy nemáte téměř nic kromě pretoriánů, pochopíte, co jsem tím mínil. Dokážou totiž čelit i několikanásobné přesile, aniž by utrpěli větší ztráty. Výsledně to tedy vypadá tak, že horda krví se zadušujících Kartaginců vzhlíží za západu slunce na své přemožitele, kteří utrpěli minimální ztráty – a navíc jako „Rambo“ vítězoslavně pochodují krajinou, nahánějíce strach všem kolemjdoucím strašidelnými zvuky, které vydávají jejich meče cinkající o kovové opasky se symbolem pretoriánské gardy. A to je, věřte mi, něco!" (celý článek)

  

Jak to jde s herním byznysem ve světe i u nás? Na tuto otázku vám hbitě odpoví pravidelný článek "Byznys hrátky: N-Gage QD – finský pokus o herní zázrak?".

"Další klíčové tituly Ubi Softu se taktéž pyšní zvučnými jmény - dozvíme se tak více o titulech Tom Clancy`s Ghost Recon 2 (PC, konzole), Brothers In Arms (PC, konzole), Far Cry Instincts (Xbox a ostatní konzole), Tom Clancy`s Rainbow Six: Black Arrow (Xbox), Myst IV: Revelation (PC) a Settlers 5 (PC). Zajímavé je, že silná většina těchto her byla ohlášena v posledních týdnech a právě veletrh E3 je místem, kde nás autoři potěší vůbec prvním, konkrétnějším infem. Mimo to se stále šušká o možném plnohodnotném pokračování série Splinter Cell, který je podle některých spekulací již ve vývoji, na další hře má pracovat také proslulý Michel Ancel, tvůrce série Rayman či loňského skvostu Beyond Good & Evil." (celý článek)

Plná hra: Fruitastic - ovoce sem, ovoce tam

Bleskovka dne: Nové hrůzu nahánějící obrázky ze Silent Hill 4

Středa - 21.4.2004 ... Monstrózní garáž a první hra života

Martin Demiger sepsal obsáhlou a čtivou recenzi originálního titulu Monster Garage, který zaujme nejen amatérské automechaniky. Více v článku "Recenze: Monster Garage – přichystejte si šroubováky!".

"Určitě si říkáte, že i v tomto našlapaném termínu se výstavba nepřekonatelného vozu dá stihnout - a jistě máte pravdu. Ale absence volby obtížnost ztrpčí situaci hlavně těm méně zkušenějším. Pokud tedy toužíte vyhrát, je nutné se „otáčet“ a pokud z vaší strany nastane nějaká „chvíle přemýšlení“, rázem uběhne hodina, dvě…, které se vám mohou hodit při posledních úpravách. Obecně se vše dokončuje na poslední chvíli, než se vám totiž objednané materiály dostanou do rukou, budete dlouho „na suchu“ - těchto chvilek lze ale také rozumně využít ve prospěch týmu." (celý článek)

  

Katka Bínová je přeci jenom něžného pohlaví, a tak místo kastle a šroubováku vzala raději do rukou klobouk. A v něm kočku. Nebo naopak? Erm, to je jedno. Každopádně z toho vznikl článek "Recenze: Cat in The Hat - ukecaná ryba a létající kočka".

"Každičký kousek zařízení v domě Conrada a Sally se může stát útočištěm Quinna a tudíž vaším herním světem. Stačí se jen pozorně dívat kam se chystá nacpat svůj zadek a šup, rychle se tam vsoukat za ním. A tak se rázem ocitnete ve světě hodin, kytiček nebo třeba gramofonu. Pokaždé vás čeká specifický svět, ale vzájemně podobné úkoly. Většinou máte během cesty ze startu do cíle úrovně za úkol poskakovat, přeskakovat, poletovat, rozbíjet a hlavně neumřít. Zkrátka a dobře, klasická plošinovka jak vyšitá. Navíc se v každé úrovni povalují rozsypaná kouzla a na ta se rozhodně nevyplatí zapomínat! Vždyť kvůli nim tu vlastně jste!" (celý článek)

  

Honza Morkes se v dalším vydání oblíbeného Vox Populi ptá herních osobností která (herní) kráska je připravila o herní panictví. Čtěte článek "Vox Populi: Jaká byla vaše první...hra?".

"Milan Czarnowski (Gremlin), CD Projekt

Poprvé jsem viděl počítačové hry na velkých herních automatech, nejvíce mi utkvěly v paměti Galaxians a King Kong. Pak nám ve škole udělali PC učebnu s počítači IQ151 a tam jsme hráli hry s písmenky místo grafiky - hry z Varnsdorfu byly těžkým šlágrem po celé republice :-) První skutečnou hrou na malém počítači však byla Manic Miner, kterou jsem viděl na ZX Spectrum v počítačovém klubu. Tento počítač mne tak nadchnul, že během pár měsíců jsem umluvil rodiče a koupili jsme krásně novoučkého gumáka přivezeneho z Anglie. No a pak následovaly zlaté časy ZX Spectrum :-))" (celý článek)

Plná hra: 3 point shootout - profesionálním basketbalistou

Bleskovka dne: Van Helsing přichází na nových screenech

Čtvrtek - 22.4.2004 ... Kačer Donald vrací úder!

Jirka Mašek přichystal na čtvrtek čtivý článek "Recenze: Kačer Donald vrací úder! – zloduchové, bojte se!".

"Hlavní představitele jsme již zmínili, jak je to však se zmizelou Daisy a Donaldovým putováním? Daisy je příklad mladé, ambiciózní ženy - reportérka každým coulem, namane-li se tedy vhodná příležitost pro kvalitní a netradiční reportáž, neváhá a pouští se do velmi nebezpečných situacích. Bohužel i do takových, ze kterých se v mnoha případech dokáže vyprostit pouze za pomoci neohroženého kačera Donalda. Tak tomu bude i v tomto případě. Milá Daisy si totiž vzala na mušku strašlivého mága Merlocka, který se k nevítaným vetřelcům nechová zrovna vlídně. To pozná i Daisy, která je záhy chycena Merlockem – navíc v přímém přenosu, který kromě zbytku světa sledoval i samotný Donald." (celý článek)

  

Honza Morkes je zpět se svým oblíbeným žebříčkem "Dubnová hitparáda – Far Cry, Hitman, Painkiller a další žhavé akce".

"Díky malým problémům se až po několika týdnech od světové premiéry dočkáme i my v České republice jedné z nejslibnějších akcí tohoto roku. A po pravdě řečeno čekání určitě stojí za to. Z Far Cry se totiž nevyklubalo jen překrásné káčátko s dutou hlavou, ale opravdu skvělá FPS, jejíž grafika je pouze jedním pilířem podepírajícím piedestal hratelnosti. Ať už vezmeme v úvahu skvělé efekty, variabilitu řešení problémů ve hře, inteligenci nepřátel nebo rozmanitost bojových prostředků, těžko bychom našli konkurenceschopný titul. V současné době se prodává Far Cry v ČR s českým manuálem, Playman však připravuje i kompletní českou verzi." (celý článek)

  

No a já jsem se pro změnu postaral o víceméně také pravidelný pohled na chystané novinky v článku "Nové hry na obzoru: Battlefield 2 bude bomba! Ale Dungeon Siege 2?".

"Dvojka bude narozdíl od právě vycházejícího Vietnamu kompletně překopaná. Audiovizuální stránka, fyzika, mapy, to všechno by mělo odpovídat současným standardům. Navíc se boj přesune z minulosti do současnosti, takže k dispozici budou také zbraně jako pušky M4 a granátomety M203. Neodolatelnou samozřejmostí jsou pak tři desítky bojových prostředků, od tanků M1A1 Abrams přes typické vojenské džípy až po vrtulníky Apache a transporty. Mapy mají být skutečně rozsáhlé, ostatně na několika stovkách metrů čtverečních byste si s vrtulníky moc neužili, takže čekejte skutečně rozlehlé terény, na kterých se bude moci pohybovat i přes sto jednotlivců! Novinkou bude tzv. velitelský mód, kdy se sami nezúčastníte přímo bojů, nýbrž budete udílet rozkazy svým jednotkám, zaměřovat dělostřeleckou podporu, apod. Díky tomu pak získáte vyšší hodnosti." (celý článek)

  

Plná hra: Super Mario War - Mario ve válce

Bleskovka dne: Battlefield 2 – První dvojice obrázků

Pátek - 23.4.2004 ... Ninjové do akce!

Ninjové jsou legendární japonští bojovníci. Martin Boček si je více než oblíbil, což dokazuje i jeho článek "Recenze: Nightstade – ninjové potřebují pevné nervy".

"Pravdou je, že Nightshade ve vás takovéto pocity v nejednu chvíli vyvolá. Ale bohužel se o takový převrat v atmosférickém zpracování hry, jak jsem naznačil v úvodu, nejedná. Protože Nightshade je ve vás nevyvolá cíleně a úmyslně – a už vůbec vám neumožní jejich vybití ve hře samotné. Právě naopak. Vyvolá je ve vás svou nadsazenou obtížností, hlavně pak frustrujícími boji s bossy, které budete opakovat padesátkrát (i víckrát) v řadě, i když už po třetím pokusu budete přesně vědět, jak si autoři představovali, že máte na toho šmejda vyzrát." (celý článek)

  

Dalším z vládců herního světa je člověk jménem Shigeru Miyamoto. Chcete se o něm dozvědět víc? Čtěte článek "Vládci herního světa, 5. část – Shigeru Miyamoto, tvůrce Maria" od Martina Demigera.

"Prvopočátky Shigerovy tvorby nemají nic společného s jeho stávajícím povoláním. Jako obyčejný chlapec z chudé rodiny (s tou obyčejností bych to ale příliš nepřeháněl) neměl na jakékoliv výdobytky tehdejší techniky ani pomyšlení. Jeho hlavním pracovním nástrojem tehdy byla tužka, samozřejmě vždy v tandemu s papírem. Ale nelze přeskočit ani zásadní fakta, jako třeba místo a rok narození. Tak tedy: V Kyote roku 1953." (celý článek)

Plná hra: Red beard - muž s rudým fousem

Bleskovka dne: Aktualizováno - Akční perla Far Cry vyprodána za 3 hodiny!

Sobota - 24.4.2004 ... Unreal Engine verze 3

V uplynulém týdnu vévodila naší downloadovací sekci především videoukázka z chystaného Unreal Enginu verze 3. Vedle ní se však neztratily ani další zajímavé kousky - třebas zajímavé video z LOTR: Battle for Middle-Earth, skvělá ukázka z chystané akční hry You Are Empty anebo nový patch pro Call of Duty. To samozřejmě není všechno, takže neváhejte o proklikněte se ke článku "Nová mega: máme pro vás ukázku Unreal 3 enginu!".

Plná hra: Na chatě 2 - zpátky k tatovi

Bleskovka dne: Šestice nových screenů fantasy RTS Warlords Battlecry 3

Downloady týdne: Your Are Empty - skvělé video z nové FPS, LOTR: Battle for Middle-Earth - stahujte šestiminutové video!, Rollercoaster Tycoon 3 - první in-game video!, Call of Duty - patch v1.4, UEFA Euro 2004 - hratelné demo, Schizm 2 - demo grafického skvostu, Perimeter - singleplayerová demoverze

Váš názor Další článek: Top 20 nejprodávanějších PC her v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,