Nový týden: MAFIA JE TU!

Jak se dabuje Icewind Dale 2 aneb návštěva v CD Projektu * Mafia je venku a s ní i nový fanweb na Doupěti * Tvořte vlastní světy s Dungeon Siege Toolkitem * Unreal Tournament 2003 je GOLD * Jaká je nová akční adventura Darkened Skye? * Co přináší nový Level s DVD? * Přečtěte si preview hry Emperor: Rise of the Middle Kingdom

Pondělí - 16.9.2002 ... Hody začínají; jak se dabuje Icewind Dale 2?

Bude to znít velmi nabubřele, ale tenhle týden byl na Doupěti skutečně nadupaný vynikajícími články. Všechno to začalo už v pondělí, kdy jsme nejprve článkem "Soutěžíme o 3 sportovní multipacky od CD Projektu!" vyhlásili soutěž o hry Next Generation Tennis a Pro Soccer Cup 2002. Pokračujeme vynikajícím článkem našeho šéfredaktora, který se vydal do společnosti CD Projekt, aby vyzvěděl podrobnosti o tvorbě dabingu Icewind Dale 2. Tady je krátký úryvek z článku nazvaného jednoduše "Jak se dělá český dabing Icewind Dale 2":

"Obchůzku po barandovských studiích jsme začali trochu netradičně - v místní jídelně, kde jsme si dali docela dobrý oběd, který nás příznivě naladil na další putování rozsáhlým labyrintem místních ateliérů. O pár minut později jsme si již třásli pravicí s panem Markem Krausem, ředitelem divize multimédií Barrandovských studií, který nás přivítal ve své kanceláři. Jak jsme se od něj dozvěděli, nadabovat hru by bylo možné i v obýváku u vás doma; ke všemu relativně levně. Kvalitního výsledku byste tím ovšem dosáhli jen ztěží. Vše začíná už při výběru vhodných hlasů z hlasového fondu. Ze stovek nebo dokonce tisíců hlasů herců, které má Barrandov ve své hlasové databance k dispozici, se vybere několik vhodných adeptů a adeptek a mezi nimi se provádí finální výběr." (celý článek)

Paní Sylva Malinková při dabování postavy gnomky Maralie Fiddlebender.

O tom co najdete v novém čísle časopisu Level, konkrétně 9/2002, se jako obvykle rozepsal Martin Blatný v článku s překvapujícím názvem "Co najdete v Levelu 9/2002?". Hodnocení je opět výborné a Level tak potvrzuje svou jistou pozici na trhu českých herních časopisů. Nechybí proto opět ani zajímavá diskuse. Ostatně, diskutovat bylo opravdu o čem:

"Jádro každého herního časopisu samozřejmě spočívá v recenzích. V devátém čísle Levelu jich najdete celkem 15, a to na 33 stranách. Letní herní sucho je snad již definitivně za námi, a tak se v tomto čísle setkáme s takovými peckami, jako je Mafia, Medieval: Total War nebo The Thing. Mafia obdržela velmi slušných (a zasloužených) 91% - pokud mne paměť neklame, letos se zatím jen tři hry dostaly přes 90%. Dalších 8 her obdrželo hodnocení 70% a více, takže není divu, že průměrné hodnocení her v tomto čísle je 72%.

V tomto Levelu se poprvé dostává také na minirecenze starších her. Rubrika Budgety obsahuje čtyři starší, ale velmi kvalitní tituly (vévodí jim skvělá adventura The Longest Journey) - pouze v obsahu uvedená Paranoia 2 se sem asi nevešla. Otázkou zůstává, jak se vybírají hry do této rubriky (podezřívavého čtenáře možná napadne, nesouvisí-li to s výprodejem nějakého kamenného obchodu)." (celý článek)

Kamil Gric začátkem týdne znovu shrnul všechny plné hry, které jsme vám nabídli v týdnu minulém, takže tu opět byl článek "Týden v rubrice Plné hry: chcete tvořit vlastní hry?". Nu a všechno jsem to zakončil já s novinkou o připravované 3D akci Devastation. Článek se jmenoval "Devastation - kyberpunková střílečka" a tady je ukázka:

"Autoři hry se neskrývají s tím, že mnoho inspirace čerpali z děl Williama Gibsona a Neila Stephensona. Kyberpunk uzříte v Devastation na každém kroku - týká se to zejména prostředí, ale také zbraní a vůbec možností jak hru hrát. V jistých ohledech se totiž Devastation bude podobat legendárnímu Deus-Ex. Nabídne několik možností jak hru hrát (a dohrát). S nabídkou více než 40 různých zbraní se dostane hráč možnost se rozhodnout zda bude tichým ostřelovačem, hbitým ninjou nebo prostě zuřivým zabijákem. Většina zbraní má základ v dnešních "hračičkách", ale objeví se i některé prototypy (které se ale možná stanou skutečností již za několik let). Jmenovitě se jedná o klasické pistole, brokovnice, kulomety, samopaly, pušky, nože, meče, výbušniny a další. Většina z více než třiceti levelů je založena na reálných lokacích." (celý článek)

Úterý - 17.9.2002 ... Máme tu nový web o Mafii!

V úterý bylo článků znovu nadělení. Všechny fanoušky zbrusu nové hry Mafia od českých Illusion Softworks bude asi nejvíce zajímat nový web nazvaný "Mafia czenter", který od úterka na Doupěti hostujeme. Mafia czenter poskytuje návštěvníkům nejen aktuální informace, ale i galerii obrázků ze hry, videa, downloady (tapety do Windows, podvůdky, skiny do WinAmpu a další skvělé věci), české recenze, preview, návody a odkazy na další zajímavé weby.

Všichni "létáním postižení" se naopak mohli vrhnout na zkoumání recenze hry "Airbus 320 Professional - když Flight Simulator 2002 přestává stačit", kterou si vzal na starost dokonce sám náš šéfredaktor Honza Kuneš. Tady je úryvek z jeho díla:

"Co vás po prohlédnutí krabice s hrou patrně nejvíc zaujme, je doplňková videokazeta, na níž naleznete zkrácený záznam letu s tímto letadlem snímaný z pilotní kabiny, včetně doprovodného pilotova komentáře. Pokud byste snad někdy během pilotáže zapochybovali o svých schopnostech, tak tahle kazeta vás spolehlivě přesvědčí o tom, že létání s letadly je naprostá brnkačka a pilot je tam víceméně pouze proto, aby mohl vypít přebytečné zásoby čaje.

Pro nainstalování titulu Airbus A-320 je potřeba vlastnit originální MS Flight Simulator 2002 (je jedno jestli ve standardní verzi nebo ve verzi Professional). Samotná instalace až 600MB balíku dat proběhne bez jakýchkoliv obtíží." (celý článek)

A320 Professional   A320 Professional

Martin Zavřel přináší svůj pohled na časopis "PSM2, zářijové číslo - nejen o filmových hrách". Poslední číslo PSM2 bylo stiženo záplavami a tak vyšlo o něco později, zda to nějak ovlivnilo také jeho kvalitu se dozvíte právě v tomto článku:

"V sekci Nášup mne tentokrát zaujala pouze část o připravované hře Bloodrayne, což je takový Blood Omen, jehož hrdinka připomíná Laru Croft. Další zastavení a slintání zavinilo preview na Colin McRae Rally 3, bez zajímavosti jistě není ani Need For Speed: Hot Pursuit 2. Aktuální je také povídání o Hitmanovi 2 (navštívit by nás měl již nyní, v září), lehké rozpaky by mohlo vyvolat preview sportovního titulu Rocky (ano, ten Rocky kompletně s Apollem a dalšími), ve kterém půjde o zlomené nosy a další radosti boxu, příznivce auty nabitých her do třetice dorazí preview hry Burnout 2 (s přiléhavým podtitulkem Point Of Impact)." (celý článek)

Jako obvykle je tu v úterý také pravidelný článek Kamila Grice "Byznys hrátky: rozhovor se zakladatelem CD Projektu", který tentokrát přináší opravdové lahůdky. Všem jim vévodí rozhovor se zakladatelem polské společnosti CD Projekt Michałem Kicińskim, vývoj událostí v Řecku (kde bylo zakázáno hraní her) a další zajímavosti. Podívejte se sami:

"Doupě: Ceny jsou bezpochyby velmi důležité pro každého hráče. Jak je možné, že vámi distribuované tituly jsou tak levné, zvláště v porovnání s konkurencí?

M.K.: To je naše tajemství :-). V Polsku jsme známí tím, že máme nejlevnější hry a k tomu ještě v nejvyšší kvalitě (lokalizace, obaly, doplňky). Stejně tak působíme v Česku (podívejte se kupříkladu na obsah a cenu sestavy Heroes of Might and Magic IV). Jedním jsem si jist, že stejně jako v Polsku, tak i v České republice se trh díky takové politice rozvine a ceny her budou zcela určitě více přístupné!" (celý článek)

A úplně naposled jsem si opět schoval vlastní výtvor, totiž další novinku, tentokrát se špetkou filmového koření. Článek "Tron 2.0 - pokračování filmové legendy" informuje o připravovaném herním pokračování slavného filmu z počátku 80. let. Zde je úryvek:

"Podle prvních skoupých informací to vypadá tak, že hlavním hrdinou bude Jet Bradley, syn Alana Bradley, který zmizí při hledání technologie "digitizéru". Po té pase také jiný bývalý zaměstnanec ENCOMu, jistý Thorne, který vede společnost fCon a jednoho dne se mu podaří celý ENCOM převzít. Nakonec zdánlivě ztracenou technologii nalezne, je digitalizován, ale proces se zcela nevydaří a od té chvíle se Thorne stává hlavním záporňákem celé hry. Do zápletky se připlete Jet, který je pomocí programu umělé inteligence zvaného Ma3a také zdigitalizován a vyslán do datových systémů ENCOMu i fConu (jako Alan Dvě) aby pátral po svém otci a zastavil šíleného Thorna." (celý článek)

Bleskovka dne: Další update BG2 stránek!

Středa - 18.9.2002 ... Vytvořte si vlastní světy s Dungeon Siege Toolkitem!

V polovině týdne se článkové šílenství poněkud uklidnilo a měli jsme pro vás tedyx pouze dva články, z toho jeden "regulérní". Tím byl můj popis nedávno uveřejněného Dungeon Siege Toolkitu, pomocí kterého můžete tvořit vlastní fantastické světy a zabydlovat je vlastními postavami, tvořit svá vlastní dobrodružství a vůbec. Článek se jmenoval "Dungeon Siege Toolkit - vytvořte si vlastní světy" a zde je krátký úryvek:

"Mapy se v Siege Editoru tvoří tak, že pospojujete několik menších levelů, tady zvaných "oblasti" (regions). V manuálu autoři doporučují, aby každý region nepřekročil velikost 2000 placek, jinak by se mohly nahrávací časy neúměrně prodlužovat. Jakmile jsou všechny oblasti hotové, Dungeon Siege si je "slepí" k sobě a pokud zrovna procházíte hranicí obou oblastí, hra si přečte koncové placky jedné oblasti a počáteční placky druhé oblasti - tím vzniká kontinuální svět tolik unikátní právě a jen pro Dungeon Siege." (celý článek)

Druhý, "neregulérní" článek, byla informace o nové verzi programu WinCheater prostě nazvaná "Nová verze programu WinCheater!".

Bleskovka dne: Vydání češtiny pro Morrowind až v listopadu!

Čtvrtek - 19.9.2002 ... Jaká je nová akční adventura Darkened Skye?

Čvrtek byl opět nadupaný pěti články. Ponejprv se zmíním o tom nejdůležitější, tedy o recenzi nové akční adventura Darkened Skye, které se na zoubek podíval Ondra Kozina ve článku vtipně nazvaném "Darkened Skye - už zase skáču přes kaluže". Darkened Skye je, jak se ukázalo, bohužel jen dalším z průměrných výtvorů dnešní doby. Recenze to jen potvrzuje:

"Skye promiň mi to, ale Tvá hra opravdu nepatří k těm, které by mne hřály u srdce. Vím, že jsi teď nešťastná, ale pravda už je někdy taková. Pokud se na mne zlobíš, že jsem takto otevřeně napsal co si myslím, prohledej internet a najdi si pro sebe příznivější recenzi. Neber si to osobně, Ty přece nemůžeš za to, jak Tě stvořili. Ups, málem bych zapomněl na tu malou radu, co jsem Ti slíbil. Víš co by bylo pro Tebe nejlepší, zrzatý andílku? Poslat všechny programátory k čertu a z jejich hry utéct pryč a hodně daleko. Ušetřila by sis ostudu a potencionálním hráčům trápení. Tak se nezlob a upaluj vstříc dobrodružství, snad se někdy dočkáš příznivějšího osudu." (celý článek)

Darkened Skye   Darkened Skye

Hned po recenzi tu máme preview, tentokrát budovatelské realtime strategie Emperor: Rise Of The Middle Kingdom, kterého se ujal opět Ondra Kozina. V článku "Emperor: Rise Of The Middle Kingdom - čínský Caesar přichází" popisuje všechny možné přednosti i nevýhody chystaného pokračování série Caesar - Paharaoh - Zeus. Tady je úryvek:

"Pro nováčka jsem připravil malou rekapitulaci, která zběžně přiblíží jádro předešlých her a zároveň odhalí novinky a úpravy, exkluzivní pro Emperora. Stavba každé vesnice nebo města začíná většinou na holé pláni. K silnici postavíte prvních pár domů, porozhlédnete se po prvních zdrojích potravin a zajistíte přísun vody. Jedna z nejdůležitějších budov ve vašem novém městě bude věž inspektorů, která dohlíží na statiku budov a zajišťuje prevenci před požáry. Jakmile přijdou první osadníci, začnete uvažovat nad hlavním zdrojem obživy pro imigranty a nad budoucím ekonomickým srdcem vašeho města. Jen zřídka je město soběstačné, většinou budete muset město živit kombinovaným pěstováním jednoho druhu potravin a výrobou produktů, které chybí vašim budoucím obchodním partnerům." (celý článek)

Emperor: Rise of the Middle Kingdom   Emperor: Rise of the Middle Kingdom

Aliens versus Predator 2 je už o něco starší hra, ale přesto bude její fanoušky určitě zajímat jak si vedla nová herní příručka na toto téma. O její recenzi se postaral Martin Zavřel v článku "Herní příručka Aliens Versus Predator 2 - prudce střílej!". Ukázkou je další odstavec:

"Zatímco na překladu pozdějšího návodu na hru není asi příliš co zkazit (protože se skládá z technicky jednoduchých vět typu projdi chodbou a zatoč doleva), zmíněný úvod knihy zabývající se vysvětlením jednotlivých postav mne mírně řečeno vyděsil. Nejsem si vůbec jistý, nakolik je autorka překladu zběhlá ve světě filmů potažmo her, ale z jejího překladu jsem měl upřímný pocit, že neviděla ani jednoho z filmových vetřelců, natož pak samotnou hru AvP2. Překlad na mne navíc místy působil dojmem, že šlo o strojovou práci, nad kterou nikdo nepřemýšlel, viz. věta na straně č.11: "Existují tři způsoby, které pomohou mariňákovi lépe vidět v tmavých chodbách výzkumného zařízení a v Hive (aréna)."" (celý článek)

Na konec celého dne byl připraven pravidelný "Vývoj cen hardwaru: podzimní spánek?" a plná hra "Freddy auf Malle - plážový svůdník".

Bleskovka dne: Trailer z GTA: Vice City

Pátek - 20.9.2002 ... Carom 3D - téměř bezchybný kulečník

Protože plných her bylo za těch pět dnů pomálu, rozhodli jsme se vám to v pátek vynahradit titulem Carom 3D. Článek "Carom 3D - téměř bezchybný kulečník" byl také jediným článkem celého dne.

Bleskovka dne: UNREAL TOURNAMENT 2003 je GOLD!

Sobota - 21.9.2002 ... Co najdete v Levelu 9/2002 s DVD?

V sobotu tradičně mnoho článků nevychází a ani tato není výjimkou. V článku "Co najdete v Levelu 9/2002 s DVD?" shrnul Martin Blatný své poznatky a postřehy ohledně Levelu 9/2002 s DVD přílohou, která je nadupaná skutečně těm nejzajímavějšími informacemi, jaké se redakci tohoto periodika podařilo sehnat.

"Na DVD-video části disku jsou k vidění tři ukázky k připravovaným filmům. Fanoušky sci-fi potěší zejména trailer k Matrix Reloaded, milovníci ujetého humoru filmů Austin Powers zase dvě ukázky z připravovaného titulu Austin Powers: Goldmember. Na DVD samozřejmě nechybí ani plná hra Messiah, včetně updatu na verzi 1.2 a anglického manuálu, který se ze záhadných důvodů na CD nedostal.

Zdá se, že Level je schopen připravit DVD přílohu se smysluplným obsahem. Doufejme, že to nebude jen dvakrát za rok (po herních výstavách) a že se v brzké době dočkáme pravidelně vycházející DVD přílohy (ostatně příští měsíc má Level opět vyjít s DVD) a budeme se tak moci každý měsíc potěšit spoustou materiálů, které by jinak byly mnohem obtížněji přístupné." (celý článek)

Váš názor Další článek: Co najdete v Levelu 9/2002 s DVD?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,