Nový týden: máme nového šéfredaktora

Recenze her Sly Racoon, Hearts of Iron CZ, Posel Smrti, Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Raven Shield, James Bond 007: NightFire * Co najdete v Levelu 98? * Velký útěk - v hlavní roli Steve McQueen * Čtenáři naostro: Odpovědi "Posla smrti" Zdeňka Houba * Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (březen 2003) * Návody na hry Project IGI 2: Covert Strike a Shadow of Destiny

Pondělí - 31.3.2003 ... Recenze hry Hearts of Iron CZ

Pokud jste si oblíbili složité historické strategie, pak je článek "Recenze: Hearts of Iron CZ - zabráníte 2. světové válce?" určena právě a jen pro vás. Tentokrát dodávám ono slovíčko "jen", protože z recenze Honzy Morkese jasně vyplívá, že hra Hearts of Iron je zřejmě určena skutečně pouze pro opravdové nadšence. Zde je ukázka:

"Přiznejme si, že už i původní Europa Universalis měla ve svém herním konceptu určité mouchy v ovládání. Ty přechodem do dvacátého století získaly takřka sršní velikost. Když už v ničem, tak se tyto údobí lidských dějin liší rozmanitostí boje. V druhé světové válce hrála letadla poměrně významnou roli. Jenže zkuste rozeznat, jaké pozemní jednotky se tísní při vzdušných bitkách pod bombardéry na centimetr velkém území, které je zcela zastřeno obřími křídly těchto kolosů." (celý článek)

  
Blitzkrieg v praxi - Fáze 1 * Fáze 2

  
Horda tabulek dokáže znepříjemnit život nejednomu stratégovi * Situace u mých spojenců

Druhá pondělní recenze je naproti tomu z úplně jiného soudku. Autor článku "Sly Racoon - nejhezčí PS2 plošinovka!", Honza Spáčil rozebírá jednu z nejpřekvapivějších plošinovek na PS2 do posledního šroubku a z jeho demontáže jasně plyne, že tohle je hra opravdu pro všechny. Zde je ukázka:

"Slyho charakter ovšem není jen samoúčelným vyústěním snahy autorů o odlišení se od většiny, ale má i zásadní dopad na náplň hry. Sly je zloděj a chce-li uspět, musí se jako zloděj chovat. Což mj. znamená být maximálně obezřetný, opatrný, nenápadný a relativně často i neviditelný pro své nepřátele a bezpečnostní systémy. Budete tak mnohdy muset kradmo obcházet hlídkující enemáky, proskakovat či kličkovat mezi laserovými paprsky aniž byste spustili poplach, schovávat se v sudech nebo opatrně skákat přes pár centimetrů široké plochy vysoko nad hlavami všech. Zkrátka budete mimo jiné dělat i to, co v plošinovkách absolutně zvyklí dělat nejste." (celý článek)

Říkal jsem vám, že si v něm pobudete.

    

David Sláma pro vás připravil opravdu rozsáhlý návod na původně konzolovou adventuru "nového typu" jménem Shadow of Destiny. Obrčlánek je nadepsán jednoduše "Shadow of Destiny - návod":

"Jakmile budete moct ovládat Eika, seberte Digipad. Řekněte Homunculovi, že rozumíte, jak přístroj ovládat. Pak vyjděte z "místnosti". Až vyjdete z kavárny, jděte do "City Hall" a do dveří na konci chodby. Promluvte si s ženou sedící za stolem a získáte starou mapu města (budete ji potřebovat později). Můžete si promluvit i s ostatními lidmi, když budete chtít. Jděte k "Fortune Teller" (věštkyně ve "Former Alchemist House"). Po animaci začne Digipad blikat. Znamená to, že ho máte použít k cestě do minulosti." (celý článek)

Stručná pondělní novinka, takříkajíc "na konec", nese titulek "Cold Zero: The Last Stand - taktická Mafia?". Zde je ukázka:

"Hlavní postavou je zkušené soukromé očko John Mc Affrey, který spolu se svou asistentkou (ale zřejmě nejen to;) Jane provozuje vlastní detektivní kancelář. Bohužel, kšefty se zrovna nehrnou a tak jednoho dne přijme i jistou na první pohled silně podezřelou, ale taky nadmíru výdělečnou prácičku. Všechno jde velice rychle, obě strany jsou spokojené, ovšem jen do té doby než se ukáže, že tím koho jste podvedli byl vůdce italské mafie. John má teď na výběr pouze dvě věci: zemřít, nebo se podvolit mafii a plnit její úkoly, při kterých vás ovšem může smrt potkat tak jako tak. John se rozhodne žít. Jeden z prvních úkolů, které dostává, je ukrást z tajné výzkumné laboratoře virus zvaný "Cold Zero"." (celý článek)

 

 

Bleskovka dne: Čtyři obrázky z Commandos 3: Destination Berlin

Úterý - 1.4.2003 ... Doupě má nového šéfredaktora

Na chlup stejně nadepsaným článkem jsme vám právě v úterý oznámili, že léty oprýskaného kormidla Doupěte se ujímá staronový člověk. Honza Kuneš odchází "o kancelář dál" a na jeho místo nastupuje náš dlouholetý spolupracovník Martin Zavřel. Jak bude Doupě řídit on? V článku "Doupě má nového šéfredaktora" se dozvíte to a ještě mnohem více!

"Docela jiné důvody mne ale vedou k tomu, aby konzolová rubrika na Doupěti zůstala víceméně v podobě, na jakou jsme zvyklí. Konzoloví hráči ještě pořád nemají tak snadný přístup k Internetu jako PC hráči a proto jste to právě vy, PC nadšenci, kdo čtete a možná nevědomky tvarujete podobu Doupěte a jemu podobných magazínů. Nedávné ankety jasně ukázaly, o čem chcete číst - a o čem číst nechcete. A byli bychom banda bláznů, kdybychom vám nedali přesně to, oč stojíte. Možná s malým bonusem." (celý článek)

Na Posla Smrti se těšil snad každý český adventurista. Jedna z nejočekávanějších českých her poslední doby je tady a my vám přinášíme recenzi, která už titulkem jasně říká, že vysoká očekávání byla maximálně splněna - "Recenze: Posel Smrti - nejlepší (česká) adventura posledních let?":

"Podivuhodná atmosféra, která se vám zaryje až pod kůži, na vás dýchá z každičké obrazovky, každé jednotlivé lokace, kterých zde najdete více než 150. Ať už je to samotný zámek Black Mirror, jehož interiéry jsou tak neuvěřitelně detailní, nebo blízké okolí, například vesnička Willowcreek či farnost Warmhill. V zámku na vás z každého rohu, obrazu, svícnu dýchá temnota dávných věků, mysteriózní pocit čehosi, co je ukryto ve věkovitých stěnách i v dávno zapomenutých hlubinách staletého stavení. Skutečně mocně na mě zapůsobily zejména obrovské portréty prvních Gordonů (hlavně Mordreda a Marcuse). Nepočítal jsem je, ale celkem jich jen v samotném hradu bude určitě kolem dvacítky. Tvůrcům muselo dát obrovskou práci vybavit každou lokaci (od zámku až po hospodu) tolika detaily. Jejich snažní se ale určitě vyplatilo, protože to vše vtahuje hráče hlouběji do hry." (celý článek)

 

Nejen o vztahu žen a dívek k počítačovým hrám, o neúspěších Xboxu a o prognózách růstu herně-počítačového průmyslu je úterní vydání pravidelného článku "Byznys hrátky: průmysl tratí na ignorování žen":

"Je tu pochopitelně druhá stránka mince - možný nezájem o hry ze strany žen a dívek. Jak však napovídají mnohé studie, oblíbenost tohoto druhu zábavy je u obou pohlaví takřka stejná. Hlavním rozdílem je tak forma, kterou jsou hry prezentovány a také žánry, které v současnosti hrají prim. Která z žen totiž touží po kvalitní akční střílečce či možnosti vydat se na bojiště druhé světové války či mnoha z jiných konfliktů. Odpověď jistě zná každý z vás." (celý článek)

Ve dnech 11. - 13. dubna se v Praze uskuteční turnaj Grand Prix - Praha ve sběratelské karetní hře Magic: The Gathering. Chcete vědět více? Pak si pročtěte článeček "MTG: Prestižní mezinárodní turnaj po letech v ČR".

Plná hra: "Zastřel Zazu - máte rádi růžovoučké králíčky?"

Bleskovka dne: Delta Force: Black Hawk Down - nový patch

Středa - 2.4.2003 ... Recenze hry Rainbow Six 3: Raven Shield

Tenhle týden jsme vám nabídli hned šest skvělých recenzí na (alespoň v polovině případů) ještě skvělejší tituly. Patří mezi ně také článek "Recenze: Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Raven Shield" od Kamila Grice. Tady je ukázka:

"Přestože se může Raven Shield z mnoha různých důvodů a faktů na první pohled jevit jako hra těžšího kalibru a ráže, jejíž dokončení bude tvrdým oříškem, není toto tvrzení pravdivé. Stejně jako v případě předchozích dílů série vám sice není umožněno ukládat si misi v jejím průběhu a sebemenší chybička ve fázi plánováni se může vaším jednotkám vymstít, při troše snahy a taktického uvažování se vám podaří vyhnout i podobným zákysovým místům. Částečně mě zamrzela absence možnosti dále měnit celý plán útoku v průběhu akce. Po tomto vylepšení již hráči volají drahná léta a ze strany tvůrců není zřejmá žádná snaha o nápravu. Celkově vzato je však obtížnost dle mého názoru vyvážená a odpovídá podstatě hry - tedy jejímu zařazení mezi taktické týmové akce." (celý článek)

 
Herní menu * Takto vypadá v praxi umírání ve hře Raven Shield!

 
Ukázka střelby * Malém se dostali až k počítači - málem!

Je tady také Martin Blatný a s ním i jeho pravidelný článek "Co najdete v Levelu 98?":

"Na přiloženém DVD čtenáři opět najdou obrovské množství informací. Přístup Levelu potvrzuje, že DVD je médium budoucnosti, možná už i současnosti, a že se vyplatí na něj přejít. Čtenáři se opět mohou těšit na ukázky z připravovaných filmů (ve videočásti DVD), velké množství demoverzí, videoukázek a dalších materiálů. Na DVD se nachází celkem 25 demoverzí, které zabírají téměř 2,5 GB prostoru DVD. Také ostatními materiály nebylo nutné šetřit, a tak na DVD čtenáři naleznou velké množství videoukázek, patchů, ovladačů a add-onů k oblíbeným hrám." (celý článek)

Ne všechno co má něco společného s Pánem Prstenů musí být nutně kvalitní. Tahle poučka platí nejen o knihách či filmech, ale zejména o počítačových hrách. Posledních pár kousků totiž nestálo za moc a recenze hry "Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Zvoní umíráček" od Standy Rýdla ukazuje, že prolomit tenhle nepříjemný trend (pro hráče i pro vývojáře) bude více než obtížné.

"LOTR: FOTR je Role Playing Adventure, neboli odlehčené RPG, a je to znát. Všechny postavy mají dvě základní charakteristiky - sílu útoku a počet životů. Prvně jmenovaná nemá v podstatě žádný vliv na škody, které protivníkům způsobíte. Počet životů je důležitý, jelikož jsem během hraní nezaznamenal, že byste mohli životy nějak úplně obnovit - doplnit je můžete částečně za pomoci houbiček, sendvičů a korbelů piva, ale když se vyspíte, například u elfů (tato poměrně významná pasáž je zpracována jako "nazdar, hrozí vám nebezpečí, usněte"), nikomu se životy nedoplní. O postupné regeneraci na maximum si také můžete nechat jen zdát.." (celý článek)

Gandalfův obličej je jeden z mála zachovalých.

 Gandalfův obličej je jeden z mála zachovalých.     Právě jste vykradli farmu.  

Právě jste vykradli farmu. 

Bleskovka dne: Nové patche pro Starcraft a Starcraft: Brood War

Čtvrtek - 3.4.2003 ... Recenze hry James Bond 007: NightFire

Trochu opožděně, ale přece vám přinášíme recenzi hry James Bond 007: NightFire, od které si všichni mnohé slibovali, ale toto očekávání bylo zjevně velmi naivní. Ostatně, dokazují to už úvodní slova autora recenze Romana Březiny nadepsané prostě "James Bond 007: NightFire":

"Nejednoho fanouška Jamese Bonda jistě samotná myšlenka na existenci NightFire přivede do extáze, o to víc pokud ví, že o vývoj se postarala osvědčená firma Gearbox. Jistě si vzpomínáte na datadisk Half-life: Opposing Force, který tito vývojáři zvládli na jedničku s hvězdičkou. Tato firma tehdy ukázala svoje schopnosti a zároveň se zřejmě dokonale sžila s Half-life enginem, protože na pohon bondovky NightFire si vybrali právě ten, roky prověřený, ale z dnešního pohledu mírně zastaralý. Je otázkou, jestli to byla správná volba a druhou, proč vlastně NightFire vznikl. V poměru kladné kontra záporné stránky by totiž Bond schytal parádně tvrdý pravý hák do brady. A jen tak by už zřejmě nevstal." (celý článek)

    

Velice podrobný návod na hru Project IGI 2: Covert Strike pro vás připravil taktéž Roman Březina v článku "Project IGI 2: Covert Strike - první část návodu". Tady je pouze krátká ukázka z onoho vskutku rozsáhlého díla:

"Toto je první mise, takže postup budu popisovat trochu podrobněji. Stojíte na kopci nad areálem velkého závodu. Přímo před vámi je boční vchod do budovy. Přibližte se, kameru nad dveřmi zničte tlumeným Glockem. Za 4-5 sekund ze dveří vyjde stráž a zastaví se. V té chvíli ji zlikvidujte výstřelem… vždyť víte kam. Potom vypáčte zámek na bráně. Vždy, když budete moci provést nějakou akci (páčit zámek, otevírat trezor, dveře, nebo umísťovat trhavinu) dole vlevo se vám ukáže ikona akce. Tehdy musíte stlačit a držet mezeru až do té doby, než akci nedokončíte. Vejděte do budovy a zlikvidujte hlídku nahoře pod střechou a následně stráž za bednami. Vyjděte z budovy a pokračujte kolem plotu doprava, kde vejděte do objektu." (celý článek)

Všichni skalní čtenáři herního magazínu GameStar jistě spolu s redakcí řádně oslavili vyjetí jubilejního 50. čísla z tiskařské linky. Co tedy Gamestar 50 nabízí? To se dozvíte v článku "Co najdete v Gamestaru 50?":

"Vraťme se ale zpět k padesátému číslu. Největším lákadlem jistě budou tři přiložená CD (jedno s demoverzemi, druhé s videi a akčním speciálem a třetí s plnou hrou) a velké množství soutěží, které na čtenáře v dubnovém Gamestaru čeká. Stranou nezůstává ani samotný obsah časopisu, který se za uplynulou dobu ustálil na vcelku rozumné podobě. Dalších drobných změn doznal také design, časopis pomalu dostává jednotnou grafickou podobu, což by mohlo dále přispět k jeho přehlednosti." (celý článek)

Plná hra: "Porrasturvat - smrt a umírání stokrát jinak!"

Bleskovka dne: Oficiální stránky akce Chaser + 6 nových obrázků

Pátek - 4.4.2003 ... Zdeněk Houb o hře Posel Smrti

Už osmá část série "Čtenáři naostro" se objevila v pátek pod nadpisem "Čtenáři naostro: Odpovědi "Posla smrti" Zdeňka Houba". Mohli jste se dozvědět nejen základní informace o výborné české adventuře Posel Smrti (recenze), ale také o pozadí jejího vývoje a dalších plánech jejích autorů. Tady je ukázka:

"[?] Proč je cena tak vysoká, když jde jenom o obyčejnou, téměř na koleně udělanou adventuru? Podívejte se na Poldu nebo Brány Skeldalu. Více než 600 Kč bych za to nedal, přece jenom to je český produkt, a jak známo, i česká hudba je levnější než zahraniční.

[!] Ps byl vyvíjen v nejlepších profesionálních programech a studiích. Vývoj stál několik milionů korun, tedy se nejedná o produkt vytvořený "na koleně". Označení "obyčejná adventura" taky není na místě, v čemž nám dávají za pravdu zatím všechny vydané recenze. Posel smrti je srovnatelný se světovou konkurencí na poli adventur, proto je cena podobná jako u těchto titulů. Srovnání s Poldou nebo Branami Skeldalu nebudu komentovat :-)." (celý článek)

Martin Blatný měl tenhle týden docela napilno, tentokrát vám přináší článek "Co najdete ve Score 110?":

"V úvodníku je také zdůrazněna změna obsahu a struktury časopisu, čtenář však až na kosmetické úpravy žádné změny nezaregistruje. Nejdůležitější je samozřejmě stále koncepce časopisu a ta se ve Score již několik let nezměnila. Časopis stále zůstává zaměřený na mladší čtenáře, čemuž odpovídá nejen používaný slovník, ale i míra vtipkování, trapných přirovnání a dalších přísad, které snad mají učinit Score přístupnější mladší čtenářské obci, vyznívají však trapně a nevhodně. Ano, uznávám, že časopisy píší o hrách a hraní je především zábava, nicméně i o hrách se dá psát zábavnou a přitom kultivovanou formou, jak dokazuje např. Level." (celý článek)

Naším posledním pátečním příspěvkem do každodenního internetového víření je novinka "Velký útěk - v hlavní roli Steve McQueen", ve které se můžete dozvědět podrobné informace o připravované akční adventuře podle slavného filmu - The Great Escape. Zde je ukázka:

"Původ celého příběhu vězí ve skutečné události, která se udála právě 25. března 1944 v německém zajateckém táboře Stalag Luft III. Jeho vězněné osazenstvo tehdy naplánovalo neuvěřitelně komplexní plán velkého společného útěku, který měl bohužel poněkud pohnutý konec - 50 uprchlíků bylo popraveno. Tento příběh později zpracoval ve své knize spisovatel Paul Brickhill. Ve slavném snímku režiséra Johna Sturgese pak zazářili tehdejší hvězdy jako již jmenovaní Steve McQueen, Charles Bronson a dále také James Garner, James Donald, Donald Pleasence, James Coburn, Gordon Jackson a další." (celý článek)

 

 

Bleskovka dne: Ohlášen titul Railroad Tycoon 3!

Sobota - 5.4.2003 ... Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score

Srovnání březnových čísel našich předních papírových herních magazínů pro vás nemohl připravit nikdo jiný než Martin Blatný v článku "Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (březen 2003)":

"Pokud vám nevadí plná hra pouze jednou za čtvrt roku, je předplatné Gamestaru (zvláště čtvrtletní) nejvýhodnější. U Levelu je nutné přihlédnout k tomu, že v ročním předplatné je započítáno 13 čísel (a předplatné Levelu s DVD je tak levnější než předplatné Score s CD). Score zdá se v tichosti zrušilo předplatné bez CD, které je pro čtenáře výhodné, ale pro vydavatele již méně. Pro ty, které se o plné hry nezajímají, je možnost předplatit si Level bez CD. Škoda jen, že nelze předplatit časopis pouze s CD s demoverzemi." (celý článek)

Kamil Gric nezapomněl ani tentokrát a opět se ujal svého pravidelného článku "Nová mega: trailer české akce Cold War", ve kterém vám nabídne nejen skvělý trailer na novou českou 3D akci Cold War, ale dále také například patche pro C&C: Generals a Delta Force Black Hawk Down.

Váš názor Další článek: Activision vydavatelem Day of Defeat + nové video

Témata článku: , , , ,