Nový týden: Morrowind bude mít datadisk

ECTS skončil, prapodivná pachuť trvá? * AMD, byznys a válka konzolí, jde to dohromady? * Preview NHL 2003, zářijová herní hitparáda * Cenové zemětřesení v oblasti procesorů ustává * Dobří mrtví se vracejí čili tu máme další horor * Datadisk pro Morrowind skutečností - jmenuje se Tribunal

Pondělí - 2.9.2002 ... ECTS skončil, pachuť trvá?

V pondělí jsme vás ve článku Kamila Grice "ECTS 2002: Co nabídl evropský herní svátek roku?" podrobně informovali o ukončení "největšího" evropského herního veletrhu ECTS 2002. Podle mnohých odborníků i návštěvníků to byl ale jen pouhý slabý odvar toho, čím je zaoceánské Electronic Entertainment Expo (E3). Letošní ročník navíc prý ani nesahal po kolena těm, které se konaly před čtyřmi, pěti lety. Přesto však byly na ECTS uvedeny některé tituly, které rozhodně stojí za pozornost - mezi všemi vyčnívá zřejmě nejvýše Broken Sword 3. O něm, ale i o dalších se v článku "ECTS 2002: Co nabídl evropský herní svátek roku?" dočtete, na jeho konci naleznete také seznam zajímavých downloadů. Zde je krátký výňatek:

"Ve snaze dokázat, že i na evropském kontinentu může být uspořádán věhlasný a celosvětově uznávaný veletrh, se rozhodli pořadatelé v případě letošního ročníku ECTS k několika svérázným krokům - výstava se přesunula do prostředí zrekonstruovaného střediska Earls Court, posunut a pozměněn byl termín konání a větší prostor než kdy jindy byl dán hrám a titulům všech typů konzolí, to vše samozřejmě na úkor klasického PC. I když se jedná o velmi významné změny, jen málokdo se v době pořádání neubránil dojmu, že oproti americkému bratříčkovi E3 je ten evropský zástupce o hodně chudší, méně významný a nepotřebný. Pojďme se ale podívat na souhrn největších zajímavostí, které se v průběhu výstavy samotné udály." (celý článek)

 

Jak už se stalo v pondělí pravidlem, vyšel také článek "Týden v rubrice Plné hry: před-podzimní sbírka", ve kterém pro vás Kamil Gric připravil přehled a popis všech plných her, které se na Doupěti za poslední týden objevily. Tentokrát asi nejvíce vyčnívají dvě výborné české hříčky - Pacman 95 a Vojáci s.r.o.

Pondělní plnou hrou byl "Super Grass Pro Football - oddechový fotbálek".

Bleskovka dne: 5.000 prodaných kopií Heroes of Might & Magic IV CZ!

Úterý - 3.9.2002 ... AMD, byznys a válka konzolí

Úterý přineslo další pravidelný článek, totiž "Byznys hrátky: válka nekončí, ceny konzolí jdou dolů!". Tentokrát šlo o skutečně zajímavý soubor informací zaobírající se mimo jiné snížením cen konzolí PlayStation 2 a Xbox, vývojem her pro mobilní telefony ála Orange, novým konkurentem pro GameBoy Advance a výsledky prodejnosti produktů společnosti Nintendo. Nechybí ani přehled všech ocenění, která byla rozdělena na veletrhu ECTS 2002 a samozřejmě také žebříčky nejprodávanějších her pro PC, PS2, Xbox a GameCube. Zde je krátká ukázka z článku:

"Nintendo si hraje na svém písečku, přesto nemusí být v žádném případě zástupci této firmy nespokojeni s dosavadními výsledky. V Evropě již byl prodán milióntý kus této konzole GameCube a podle prognóz samotné společnosti by měly na starém kontinentě zmizet z obchodů do konce roku další dva milióny. Z hlediska celosvětového prodeje očekává Nintendo celkové číslo ve výši 16 miliónu prodaných kusů konzole, to vše na konci tohoto fiskálního roku (březen 2003).

Od června roku 2001, evropské premiéry v předchozím příspěvku zmiňované Game Boy Advance, se již 4 milióny hráčů mohou pochlubit vlastnictvím tohoto malého "zázraku". Do konce letošního roku by se majiteli této konzole mělo stát ještě další dva milióny Evropanů." (celý článek)

Podrobnosti o zářijovém čísle Oficiálního PlayStation 2 Magazínu jste se mohli dočíst v článku Martina Zavřela "Oficiální PlayStation 2 Magazín, září - NHL a Toca". Obecně se dá říci, že tenhle časopis je číslo od čísla lepší a lepší, nebo minimálně stále stejně kvalitní. Dokazuje to i následující ukázka:

"Za zmínku rozhodně stojí fakt, že od tohoto čísla již DVD není baleno ve fólii, nýbrž v klasickém černém plastikovém DVD obalu z umělé hmoty, připomínajícím originální obaly PS2 her. Bravo redakci! Hlavní hratelnou ukázkou je Toca Race Driver, dále si můžete zkusit taktickou akci Conflict: Desert Storm, atypicky akční F1 závody Downforce, Need For Speed: Hot Pursuit 2, "simulátor" kolečkových bruslí Aggresive Inline a platinové klasiky - plošinovku Jax and Daxter a World Rally Championship. Z videoukázek stojí za řeč především trailer z Devil May Cry 2, Lara Croft: Angel Of Darkness a Time Splitters 2. Trailerů je zde ovšem mnohem více.

Jsem zřejmě poznamenán svojí láskou k Final Fantasy, ale Otvírák (celostránkový obrázek ze hry na úvod časopisu) mi v OPS2 č.6 připadá zatím nejlepší ze všech. Barevně i jinak (ať žije bůh Tetsuya Nomura) dokonalý artwork z Kingdom Hearts zaměstnal moji pozornost na hodně dlouho. Další bravo!" (celý článek)

V úterních hardwarových novinkách se dozvídáme o podpoře 333MHz sběrnice u současných procesorů AMD Athlon 2400+ a 2600+, produktech společnosti Creative a nové základní desce podporující Pentium 4 3,06 GHz.

"Dokumentace říká, že procesory AMD Athlon XP s jádrem Thoroughbred (CPUID 680 and 681, 2400+, 2600+) již podporují 333MHz frekvenci systémové sběrnice. AMD samozřejmě tuto informaci vyvrací - z marketingového hlediska se není čemu divit. Během dvou měsíců by se na trhu měl objevit procesor Intel Pentium 4 3,06 GHz podporující HyperThreading technologii, a i proto se AMD rozhodlo procesory s podporou 333MHz FSB uvést v říjnu. Je však otázka, čím chce novému Pentiu 4 konkurovat. Nejspíše pouze výhodným poměrem cena/výkon." (celý článek)

Jako úterní plnou hru jsme vám nabídli velmi zajímavou "klasiku" - "Pac-Manhattan - požírač koulí z New Yorku".

Bleskovka dne: Kdy vyjde datadisk pro Morrowind?

Středa - 4.9.2002 ... Preview NHL 2003, zářijová hitparáda

Prostřednímu dne pracovního týdne rozhodně vévodilo preview aktuální demoverze zřejmě nejočekávanějšího sportovního titulu - NHL 2003. Honza Morkes díky svým vyhraněným názorům na umělou inteligenci protihráčů a vůbec pochybné inovace nejnovější verze rozproudil pod článkem docela živou diskusi. Ostatně, posuďte sami:

"Jenže je tu velké ALE. Nevím, možná je demoverze jen trochu nedodělaná, každopádně za několik desítek zápasů jsem podobný brankářský zákrok v podání ani jednoho z gólmanů neviděl. Autorům ale nemůžu upřít snahu udělat brankáře jaksi aktivnější. Už nestojí jen tak v brance a suše nechytají jednu střelu za druhou. Právě naopak, konečně se podařilo využít efektivních zákroků lapačkou (semaforů), dále více "chodí na zem", třeba když před branku míří přihrávka a snaží se různě zasahovat do hry. Když se kotouč kutálí před brankovištěm, gólman jej vyšťouchne dál od své svatyně (bohužel tím většinou skvěle nahraje protihráči z druhé vlny).

Velkou změnou je jejich úspěšnost zásahů. Dříve jste se při nájezdu mohli ukličkovat k smrti, ale brankář jednoduše zůstal stát před brankou a sebelepší nájezd s klidem chytil. Gól padl tak po každé čtvrté vyložené šanci. Ovšem teď? Obrat o 180 stupňů! Stačí trochu před brankou zakvedlovat s pukem, vystřelit a úspěch je zaručen." (celý článek)

Celkově tedy hodnocení demoverze NHL 2003 nedopadlo příliš úspěšně. Hochům z Electronic Arts už asi prostě docházejí nápady, ale ono se není co divit - co byste chtěli deset let vylepšovat na hokeji vyjma grafiky?!

Honza Morkes byl autorem také druhého velkého úterního článku, totiž toho s názvem "Zářijová hitparáda - ve znamení zpoždění". Mimo jiné v něm můžete nalézt seznam TOP 7 her měsíce září a jejich krátký popis plus odkaz na preview. Nechyběji ani rozsáhlé tabulky nově vyšlých her v České Republice jak pro PC, tak i PS2, Xbox, GameBoy a PS. Zde je krátká ukázka z článku:

"Pohled do tabulky pod článkem jistě uspokojí fanatické "Simáky", neboť v následujících měsících se objeví hned dva kousky jejich oblíbené, vychvalované prostě boží simulace. Bude to datadisk The Sims: Unleashed a pak také kompilace The Sims Deluxe Edition, který kromě původní hry a datadisku Livin´ Large bude obsahovat i unikátní The Sims Creator, jež umožňuje vytvořit si Simáka podle svého gusta včetně oblečení, šperků a možností vložení vlastní fotky.

Fanoušky hororu rozhodně potěší hra s názvem The Thing. Virtuální sportovci kromě hokeje mohou soustředit na nový fotbalový manažer (aktuálně ve verzi 2003) nebo americký fotbal v Madden NFL 2003. Světlo světa spatří několik datadisků mezi nimi třeba Primal Hunt k AvP 2 nebo Stronghold Crusader. K vybití adrenalinu se nabízí bláznivá simulace taxikáře v Crazy Taxi. Adventuristé si zase rádi zavzpomínají na staré dobré časy v Simon the Sorcerer 3D." (celý článek)

Den uzavírá další česká plná hra - "Život není krásný - jak se žije v Čechách".

Bleskovka dne: Nejprodávanější hry za srpen podle Cenegy

Čtvrtek - 5.9.2002 ... Cenové zemětřesení ustává

Ve čtvrtek vyšly pouhé dva články - pravidelný "Vývoj cen hardwaru: procesory přibržďují" a taktéž pravidelná plná hra, tentokráte kvalitní logická hra podobná klasické dámě: "Středověká bitva - bonbónek pro logiky".

Bleskovka dne: Žebříček nejprodávanějších her

Pátek - 6.9.2002 ... Dobří mrtví se vracejí

Poslední pracovní den se nesl ve znamení smrti. Prvním článkem, jehož hlavní aktérkou byla sama paní smrt, byla recenze na "zapomenutou" klasiku pro PS2 jménem Dead or Alive 2. Martin Boček si zavzpomínal na bojovku, která hezky vypadá, je svižná a plynulá a přinesla několik zajímavých nápadů a originálních myšlenek. Prostě Dead or Alive 2:

"Jedním z nejsilnějších bodů nejen grafiky, ale také celé hry jsou arény. Ty jsou totiž víceúrovňové, takže během boje se ze střechy můžete přesunout na ulici, z čínského domu na jeho zahradu, z vyšší lóže v divadle do nižší… navíc arény jsou opravdu povedené - kola se točí, blesky šlehají, voda teče… no dobře, zas až taková výhra to není, ale hezky se na to kouká, když už nic. Arény jsou navíc alespoň částečně interaktivní, čili můžete soupeřem nejen rozbíjet zábradlí, sochy a sloupy, ale máte možnost jej hodit i do elektrického pole nebo na trafo pod silným proudem, které následně vybuchne. Je to efektní a roztomilé a navíc to o trochu zesílí sílu vašeho úderu…" (celý článek)

  

Hodnocení je mírně nadprůměrné a zřejmě plně odpovídá stáří recenzovaného titulu.

Další článek zmiňující se o smrti, ač nepřímo, byla obsáhlá novinka "Čtyři jezdci Apokalypsy" o připravované hororové akční adventuře Four Horsemen of the Apocalypse od společnosti 3DO. Že se asi bude jednat o výjimečný titul dokazuje už jenom to, že jeho rozpočet činí osm milionů dolarů. Zde je krátká ukázka:

"Podobně jako Vampire, ani FHA si nebude brát žádné servítky. Bude to v podstatě hra pro dospělé. Dočkáme se extrémního násilí všeho druhu i nejrůznějších nahotinek (také všeho druhu) - už teď je jasné, že bude v některých zemích zakázána nebo výrazně omezena (Německo). Krve potečou hektolitry, končetiny budou létat vzduchem a vnitřnosti vyhřezávat na podlahu. Tedy horor jak má být. Proto jistě najdou využití i speciální "finišovací" pohyby, kterými s uměleckou grácií ukončíte život-neživot svých protivníků. Jednou z těch typických je například baletní představení "Krvavá fontána", kdy pomocí dvou mečů váš hrdina usekne protivníkovi hlavu, přičemž z krku stále crčí krev. Nakonec pak Abaddon provede hloubkové a podrobné vyšetření žaludku pomocí useknuté hlavy. A když už jsem u těch zbraní, musím dodat, že ve svém arzenálu najdete nejen sečné a bodné, ale i střelné zbraně. Každá z postav navíc disponuje jistými základními RPG statistikami, které se při boji s tím kterým druhem zbraně vylepšují." (celý článek)

Pracovní týden zakončuje plná hra "Cannon Fodder - máte dobrý postřeh?", jejíž stručný popis vypadá následovně: "Nepřátelé jsou všude okolo vás. Každou chvíli někdo vyskočí ze svého ukrytu a zahájí na vás palbu, kterou musíte ihned odvrátit tím, že se musíte pokusit vystřelit co nejmenší počet kulek a zničit ho, nebo zase zaleze do svého ukrytu. Jednoduché, zábavné a perfektně se při tom ukáže, s jakou precizností a přesností umíte ovládat myš."

Bleskovka dne: Invex 2002 a počítačové hry - soutěžní klání o hodnotné ceny

Sobota - 7.9.2002 ... Datadisk pro Morrowind skutečností

Byl to příjemný páteční večer, který jsem hodlal strávit příjemnou prací - a to se mi bezezbytku vyplnilo. V nočních hodinách se objevila zpráva, že Bethesda oficiálně potvrdila vývoj datadisku k Morrowindu. Už pár dnů to byla neoficiálně známá skutečnost, ale teď bylo konečně vše oficiální. Pustil jsem se tedy do bleskovky a když už jsem byl v tom a protože dostupných informací byla na bleskovku přeci jen trochu příliš, rozhodl jsem se i pro stručnou, ale snad výstižnou novinku, kterou jste si právě v sobotu mohli u nás přečíst - "Tribunal - datadisk pro Morrowind".

"Uvedení datadisku je plánováno již na listopad tohoto roku, cílovou platformou je nyní pouze a jen PC (verze pro Xbox se tedy nekoná). Nový příběh se točí kolem nemilosrdného krále, který přebere trůn Morrowindu, zatímco jeden stárnoucí bůh upadá stále hlouběji a hlouběji do šílenství. Právě do tohoto období jste vy jako hráči uvrženi - s několika smrtícími zabijáky v zádech a nejistou budoucností celého Morrowindu před sebou. Vaše cesty vás zavedou mimo jiné také do Mournholdu, hlavního města Morrowindu, do hodinového města Sotha Sil a samozřejmě si prošlapete cestičku také obrovskými novými dungeony." (celý článek)

Martin Blatný přišel o prvním víkendovém dnu s dalším srovnáním časopisů, tentokrát se jedná o "Srovnání časopisů Gamestar a Level (srpen 2002)". Ač je vítězný výsledek pro Level už o něco méně jednoznačný, stále se toto periodikum může pyšnit titulem "nejlepší časopis o hrách na našem trhu". Zde je ukázka:

"Gamestar zůstává posledním časopisem, který se neodhodlal k modernizaci enginu - přitom ten jeho je už dlouhou dobu nejméně funkční, nejvíce strohý a nejméně graficky povedený.

Obsahově se opět oba časopisy moc nevyznamenaly - na dobu rozsáhlých tématických kolekcí na CD Gamestaru asi musíme definitivně zapomenout. Občas se sice nějaká vlaštovka objeví (jako na CD srpnového Gamestaru), celkově je to však bída s nouzí.

Také výběr sharewarových programů je takříkajíc pofiderní - dávat na CD opakovaně několik utilitek, dokonce ve stejných verzích jako v předchozích měsících, je jen ztrátou cenného diskového prostoru. Až přejdou časopisu na DVD, bude snad možné plnit každý měsíc přiložený disk kupou užitečného softwaru, teď bych raději přivítal o jednu demoverzi více..." (celý článek)

Pravidelně v sobotu vychází také článek "Nová mega: první trailer z titulu Halo 2 a sbírka demoverzí", který tentokrát nabídl zajímavé demoverze, například na tituly Emperor: Rise of the Middle Kingdom, Paradise Cracked nebo Project Nomads. Zasloužený zájem určitě vzbudil také trailer z Halo 2.

Bleskovka dne: Vydání titulu Postal 2 odloženo!

Váš názor Další článek: Trailer a 10 screenshotů z vesmírné strategie ORB

Témata článku: , , , , , , , , , ,