Nový týden: nabito nejočekávanějšími tituly

První dojmy z her Commandos 3, KnightShift, Call of Duty, AO: Shadowlands * Rozhovor o Operaci Flashpoint 2 s Markem Španělem * Zářijová hitparáda – Lionheart, Republic, Kreed, UFO a spousta dalšího * Čeština do Morrowindu aneb kde to vázne? * Obsah Score 115: recenze UFO: Aftermath a další * Hodnocení na Doupěti a další změny * Nové informace o hrách Terminator: War of the Machines, Nosferatu, Restricted Area * A další zajímavé články

Pondělí - 1.9.2003 ... Commandos se vracejí už potřetí

Týden jsme načali stylově hned dvojící prvních dojmů, ty první sepsal Kamil Gric a nesou titulek "První dojmy: Commandos 3 - druhá světová na dlani".

"Tvůrci nám při mnoha seancích a odpovědích na všetečné dotazy novinářů (mimo jiné poskytli rozhovor i nám) prozradili spoustu příkladů konkrétních misí - čeká tak na nás likvidace nebezpečného snipera v ulicích Stalingradu (inspirováno snímkem Enemy at the Gates), navštívíme také Londýn, kde se ještě před zahájením druhé světové vlky pokusíme o vniknutí na německou ambasádu a získání důležitých dokumentů. Vžijeme se také do role velitele čety deseti vojáků z různých končin světa, který musí naplánovat útok na německou posádku s více než stovkou mužů, tanky a dalšími vojenskými prostředky. Ignacio Perez Dolset, hlavní designér projektu, označil za vůbec nejpůsobivější misi na palubě jedoucího vlaku - právě ji jsme si mohli vyzkoušet v nedávno zveřejněné demoverzi. Naneštěstí jsme se však nedočkali slíbeného úkolu převzetí kontroly nad vlakem v časovém limitu a tak nás autoři v demu doslova "obtěžovali" osekanou verzí tohoto levelu s tak trochu nezajímavým úkolem infiltrace všech nepřátel." (celý článek)

   

Druhý článek pochází z pera Honzy Morkese a je nadepsán "Betatest: Knightshift - pohádkový Warcraft s přenádhernou grafikou".

"Tlačítko pro spuštění strategie je v hlavním menu výše, začněme tedy povídání touto částí hry. Její příběh se točí okolo prince, jež se právě probudil z několikaletého komatu. Za dobu jeho nedobrovolného chrupkání se stalo pár dosti podstatných věcí, takže není čas na zdravé kukuřičné křupínky zalité nízkotučným mlékem, ale je potřeba okamžitě vyrazit zachránit, co se dá. V prvé řadě pár luk a hájů z bývalého království a pak mnoho dalšího. Příběh se postupně rozvíjí v třech na sobě navazujících kampaních. Ač se nejedná o kdovíjaký scénář, i tak nabízí docela zajímavé dějové zvraty, které vás udrží u hry na dlouhou dobu." (celý článek)

     

Rozhodně byste neměli přehlédnout ani povídání páně šéfredaktora na téma "Hodnocení na Doupěti a další změny".

„Nová pravidla tedy říkají, že 5/10 je skutečně průměrná hodnota a obyčejná hra – taková, která má dobré i špatné stránky, celkově však nevybočuje na žádnou stranu. Známku 4/10 si většinou vyslouží hra, která mohla být dobrá, ale trápí ji nepřehlédnutelná chyba nebo chyby, které zkrátka není možné ignorovat ani při nejlepší vůli. Nižší hodnoty jsou vymezeny pro velmi špatné hry, takové však v dnešní době skoro nevycházejí, protože výroba hry a její distribuce začíná být natolik drahá, že už si snad nikdo nedovolí vydat úplnou hloupost.“ (celý článek)

Přehled plných her uplynulého týdne, to je zaběhnutý článek "Týden v rubrice Plné hry: směsice erotiky a vesmíru!".

Plná hra: "Levitt - pokořte nepřítele"

Bleskovka dne: Nejprodávanější PC hry v USA a Velké Británii

Úterý - 2.9.2003 ... Čeština vs Morrowind

Ti nejpovolanější pro vás připravili povídání "Čeština do Morrowindu aneb kde to vázne?", ve kterém se dozvíte mnoho ze zákulisí jednoho z největších překladatelských počinů v našem kraji.

"Již v té době se Playman dohodl s týmem externích překladatelů (kteří pro něj v té době překládali Pool of Radiance) na lokalizaci Morrowindu. Datum vydání anglické verze hry bylo díky betatestování Bethesdy posunuto na první polovinu následujícího roku. Toto datum Bethesda dodržela a v zahraničí se Morrowind prodával již v dubnu 2002. U nás byl prodej zahájen v červnu. Krátce poté Playman oficiálně oznámil, že The Elder scrolls 3 - Morrowind bude překládat právě jeho tým a datum vydání českého překladu všech textů ve hře stanovil již na 5.6.2002(!), jak si můžete přečíst například zde. Přes prázdniny se na internetu žádné nové informace o češtině bohužel neobjevily. Později jsem se dozvěděl, že Playmanův tým začal pracovat na překladu Morrowindu v podobném složení, v jakém pracoval na překladu Pool of radiance. Tehdy tento tým tvořilo sedm lidí. Bohužel chvíli po zahájení překladu odpadli tři lidé pro nedostatek času a překlad se začal výrazně zpomalovat." (celý článek)

  

Martin Blatný je tu se svým pravidelným článkem "Obsah Score 115: recenze UFO: Aftermath a další".

"Přiložené CD se nijak neliší od většiny předešlých cover CD ve Score – opět je to pár demoverzí narychlo smíchaných s materiálem „co internet dal“. Trochu směšně pak vyzní tvrzení, že na DVD příloze, která se chystá příští měsíc, budou pečlivě vybrané a vytříděné materiály. Tristní situaci s návody na CD jsem již několikrát popisoval, taktéž užitkové programy se prakticky nemění. O odfláknuté práci odpovědného redaktora svědčí i fakt, že některé materiály nejsou z CD engine přístupné (např. Fresh Download, diskmag Cosmos 7 – který zřejmě na CD zůstal od minulého měsíce - nebo bonus Hudba z her, který je zmíněn pouze v úvodníku)." (celý článek)

A jako každé úterý nesmějí chybět ani "Byznys hrátky: jaká je struktura hráčské populace?" od Kamila Grice.

"Ujít naší pozornosti nesmí ani nejmladší z řad hráčů - právě ti bývají často označování za stěžejní část herní populace. Jak se však zdá, opak je pravdou - chlapci ve věku 6 - 17 let tvoří 21% hráčské obce, dívky stejného věku se pak podílí číslem 12%. Poslední výzkum s sebou přinesl také přesná čísla doby, kterou týdně tráví pařané hraním vybraných titulů. Průměrně se jedná o 6,5 hodin, přičemž u dospívajících chlapců je toto číslo (opět překvapivě) pouze nepatrně vyšší, 7,3 hodin. Na závěr vše doplním také údaji o počtu v anketě zúčastněných subjektů - celkem se průzkumu zúčastnilo na 1048 lidí celého světa (z tohoto čísla hned 806 dospělých). Možná odchylka ve výsledcích se podle vyjádření agentury ESA může pochybovat ve výši 3,5%." (celý článek)

Plná hra: "Be the Slayer - zatočte s upíry jako Buffy"

Bleskovka dne: NVidia výrobcem grafických čipů pro konzoli Playstation 3?

Středa - 3.9.2003 ... Skvělá 3D akce Call of Duty

Oblíbili jste si válečnou střílečku Medal of Honor? Pak neváhejte a pusťte se do čtení článku "První dojmy: Call of Duty - válka na vlastní kůži"!

"Na přislíbenou hratelnou ukázku Call of Duty jsem se těšil po dlouhé týdny, přesněji od okamžiku, kdy jsem spatřil propracované a geniálně sestříhané video z letošního ročníku výstavy E3. Bylo jasné, že autoři svým dílem nehodlají měnit zavedené standardy, přinést revoluci či evoluci herních technologií - od toho jsou tu jiné, v mnoha ohledech odlišné herní výtvory. Jejich cílem je pobavit hráče a předčít tak propracované, nikoliv však hratelné a atmosférické herní tituly. Nyní jsme se slibované demoverze konečně dočkali. Ve 174 MB velikém instalačním souboru se na nejtěžší obtížnost schovává jen několikaminutová porce zábavy. Věřte či nikoli, pár minut se změnilo v několik hodin a nadšení a zkušenosti ze hry v tento článek. Call of Duty totiž přináší to, co jí mohou mnozí kolegové závidět - impozantní atmosféru." (celý článek)

   

Honza Morkes pro vás jako každý měsíc připravil článek "Zářijová hitparáda – Lionheart, Republic, Kreed, UFO a spousta dalšího".

"Radujte se veselte se, asi nejočekávanější RPG podzimu je tady. Práce na překladu skončily v relativně krátkém čase, a tak se i vy budete moci brzy ponořit do dobrodružství v alternativní historii a navíc v češtině. Lionheart kromě netradičního pojetí dějin zaujme také svým proklamovaným revolučním bojovým systémem, spoustou kouzel, propracovaným dějem a mnohým dalším. Náš verdikt nad hrou očekávejte v nejbližších dnech. Do té doby vás musí uspokojit první dojmy z demoverze hry." (celý článek)

     

A nakonec je tu akční novinka o 3D akční hře Terminator: War of the Machines nadepsaná "SkyNet zaútočí už na podzim!".

"Nebude to však zdaleka poprvé. Kdo se ve světě počítačových her nějaký ten pátek pohybuje, jistě ví, že na motivy filmů Terminátor 1&2 vzniklo už několik více či méně kvalitních výtvorů. Za všechny jmenujme střílečky Terminator: Future Shock a Terminator: Skynet. Hra Terminator 3: War of the Machines (dále jen T3:WotM), o které je dnes řeč, se ale v podstatném ohledu liší - je totiž určena především pro multiplayerové online hraní. Můžete se zhostit buďto role strojů (čili SkyNetu), anebo lidí (zvláštní jednotky TechCom). Za každou ze stran jsou k dispozici čtyři typy postav, multiplayerové bitvy se může zúčastnit maximálně 32 hráčů." (celý článek)

   

Plná hra: "Squeek - elektronický miláček"

Bleskovka dne: Konzole Playstation 3 bude zpětně kompatibilní s PS2 i PSOne

Čtvrtek - 4.9.2003 ... Rozhovor o Operaci Flashpoint 2

Marek Španěl z vývojářského studia Bohemia Interactive poskytnul Doupěti podrobné interview. Více už v článku "Rozhovor o Operaci Flashpoint 2 s Markem Španělem".

"Spousta hráčů se hry chytla a dokázala v enginu hry opravdové divy. Jak se stavíte k spoustě map či dalších updatů připravených laickou veřejností? Podporujete je nějak?

Snažíme se je podporovat jak jen je v našich silách. Již od začátku jsme hru pojali jako otevřený systém a též jsme do hry zabudovali snadno použitelný editor misí. Postupně jsme pak vydali veškeré nástroje, které jsme použili ke tvorbě modelů a map, a i nadále se snažíme komunitu podporovat. Věříme, že práce s komunitou má dlouhodobě velkou cenu a také hodně prospěje Flashpointu 2." (celý článek)

  

Standa Rýdl se vydal do světa online hry Anarchy Online aby otestoval nejnovější datadisk Shadowlands. Článek "První dojmy z expanze Shadowlands pro Anarchy Online" přináší jeho první poznatky.

"Keeper je něco na způsob Paladina z fantasy her – používá obouručné sečné zbraně a nanotechnologická kouzla. Nemůže být neutrální a vždy bude bojovat na straně dobra (Klany) nebo Zla (Omni-tek), což ovlivní i jeho speciální útoky. To Shade je postava veskrze zlá a je to pravděpodobně nejvíce „vývojově“ vzdálená postava. Ačkoliv je velmi obtížná na zvládnutí, získá si určitě mnoho příznivců. Se Shadem musíte začínat v Shadowlands, ale možnost nahradit implantáty „duchy“ (spirits) a používat speciální schopnosti k sledování a vysávání ostatních hráčských postav patří k velmi lákavým. Nevýhodou je, že ho musíte dostat na dostatečně vysokou úroveň a do té doby patří k slabým povoláním, ale tak už to bývá." (celý článek)

 

Poměrně rozsáhlá novinka "Restricted Area - kyberpunkové akční RPG" informuje o velmi odvážném německém RPG projektu.

"Designéři hamburské společnosti Master Creating hry se nechali inspirovat klasikami jako jsou u nás nepříliš známé "papírové" RPG hry Cyberpunk a Shadowrun, povědomější jsou už nám kupříkladu filmy Blade Runner, Terminátor a samozřejmě i Matrix. Z výčtu mnoha různých vlivů nesmím opomenout ani otce kyberpunku, spisovatele William Gibson a jeho román Neuromancer. Už samotný tento výčet dává tušit, jak asi přibližně bude hra vypadat." (celý článek)

Restricted   Restricted  Restricted  

Plná hra: "Snake - opravdu nebezpečný had"

Bleskovka dne: Příručka pro budoucí vývojáře

Pátek - 5.9.2003 ... Progaming a upíři

V novince "Nosferatu - upíři ještě nevymřeli!" se dozvíte podrobné informace o připravovaném 3D akčním hororu.

"Ze starých černobílých filmů z první poloviny století (v čele s nepřekonatelným Hrabětem Drákulou) víme, že rájem upírů bylo vždy Rumunsko a jeho tajemné hrady tyčící se ve stínu Karpatských hor. Právě tam nás také zavádí příběh hry Nosferatu, konkrétně do roku 1912 na gotický hrad Malachi, v jehož kamenných útrobách se právě chystá svatba mezi chudou, ale vznešenou britskou šlechtičnou Rebeccou Pattersonovou a synem mocného rumunského hraběte. Jakmile rodina spolu s nejbližšími přáteli dorazí, dveře hradu se však neprodyšně uzavřou - a tehdy otec Rebeccy pochopí, kde udělali soudruzi z NDR chybu. Začíná upírský bál, ze kterého se žádný smrtelník nedostane živý." (celý článek)

Nosferatu: The Wrath of Malachi  Nosferatu: The Wrath of Malachi   Nosferatu: The Wrath of Malachi

Novinky ze světa progamingu vám v článku "PG Novinky – nepovedený UT2003?" přináší profesionální hráč Michal Rašovský.

"Poslední větší LAN CS akcí byla Campus LAN ve Španělsku, kde měl velkou šanci na úspěch i náš klan Neophyte. nEph podle očekávání naprosto hladce postoupil ze skupiny, a bez problémů si poradil i v prvním kole play-off se španělským klanem DT. V dalším kole play-off ale Neophyte překvapivě hladce podlehl asi nejlepšímu španělskému klanu eu4ia, se kterým se střetnul potom ještě jednou na konci losers-bracket a opět prohrál. Neophyte nakonec obsadil 5.-6. místo, což se může zdát jako úspěch, ale vzhledem k tomu, že na turnaji bylo pouze 6 špičkových evropských klanů (mezi které Neophyte rozhodně patří), je to celkem zklamání." (celý článek)

Na četné slevy herních titulů internetového obchodu Vltava upozorňuje článek "Do nového školního roku se slevami obchodu Vltava!".

"Španělské vývojářské studio Pyro Studios proslavila po celém světě jedinečná série taktických strategií Commandos. Připravovaný třetí díl nese název Commandos 3: Destination Berlin a s sebou přinese hned několik zajímavých inovací – čekají na nás rozmanitější a nápaditější mise (mimo jiné inspirované filmy s válečnou tématikou), které prověří všechny schopnosti všech hráčů. Hlavní inovací je pak také multiplayer se spoustou módů či nový 3D engine pro interiéry." (celý článek)

Plná hra: "Bikini Blackjack - svlékací karty"

Bleskovka dne: Tříminutový trailer erotické adventury Lula 3D!

Sobota - 6.9.2003 ... Nejžhavější demoverze

Článek "Nová mega: demoverze akcí Call of Duty a Chrome" přináší přehled těch nejzajímavějších downloadů, které se za poslední týden vyrojily. Nechybí samozřejmě ani demoverze takových pecek jako Call of Duty, Chrome či HomeWorld 2.

Plná hra: "Roulette énergie - nebezpečný hazard"

Váš názor Další článek: Ukončení betatestingu programu Steam od společnosti Valve

Témata článku: , , , , , , , , ,