Nový týden: nový Tomb Raider podruhé

Recenze her Tomb Raider: Angel of Darkness, Gothic 2, Říše Magie * Hardwarová poradna ZDARMA: Nejen přehřívání procesorů * Byznys hrátky: film či hra, Lara Croft je v krizi * Phantom - skrytá hrozba pro PS2 a Xbox? * Test: jak poznáte, že už jste beznadějnou obětí Final Fantasy * Levné hry v srpnu – chcete Re-Volt nebo Zaxe za méně než 200 Kč? * Co najdete ve Score 114? * Sony Playstation Portable – dobývá Sony další herní trh? * A mnoho dalšího

Pondělí - 4.8.2003 ... Druhý pohled na nového Tomb Raidera

Honza Spáčil si uzurpoval PS2 verzi nejnovějšího "hitu" Tomb Raider: Angel of Darkness a tady je jeho soud: "Tomb Raider: Angel of Darkness – Božská komedie?".

"Zabíhat do detailů toho, co se poslední tři roky s Larou dělo je celkem zbytečné, ale rámcové nastínění nebude od věci, protože přeci jenom jde o kontext, který je pro přístup k hodnocení výsledku ne nepodstatný. Především Angel of Darkness (dále jen AOD) měl už od začátku být Tomb Raiderem se vším, co z něj zvládlo udělat kultovní titul a beze všeho, co dávalo hnidopichům důvod sérii z podstavce kultu sesazovat. Při tom všem pak navrch bylo jasné, že AOD musí rovněž držet krok s dobou nejenom technicky, ale především obsahově. Což samozřejmě znamenalo nutnost takové změny, která by nevyloučila první vytyčenou proměnnou (tedy očistit TR). Výsledkem pak měl být dospělejší, temnější, filmovější TR s výraznějšími prvky klasické adventury, obohacený "stealth" a RPG prvky v podobě vylepšování postavy, kteréžto měly být základním stavebním kamenem pro nelineární postup hrou samotnou." (celý článek)

 

Pro šachisty, ale nejen pro ně je připravena novinka "FRITZ 8 – jeden šachový program vládne všem".

"Pro hráče začátečníka by jich mohlo být hned několik. Příkladem by to mohl být „trenér“ – jakýsi interaktivní dohlížitel, kontrolující vaši hru. Musím uznat, že jeho kibicování mi nejednou pomohlo a díky němu jsem se mnohdy vyhnul fatální chybě. Jeho rady jsou sice poněkud infantilní („pokud uděláš to a to, způsobíš si pěkné bolení hlavy!“), ale pokud je k nim možnost přečíst si vysvětlení, jsou často neocenitelné. Ovšem vysvětlující texty nejsou k dispozici vždy, což vám ono bolení hlavy skutečně může způsobit, pokud se pokusíte přijít na to, co děláte špatně tentokrát. Navíc ne vždy má trenér pravdu – jednou se mě usilovně snažil odradit od tahu, který vedl k nevyhnutelnému matu třetím tahem…" (celý článek)

 

Přehled plných her uplynulého týdne máme v článku "Týden v rubrice Plné hry: legendární Lumíci se vrací!".

A kdo vyhrál soutěž s GameStarem? To se dozvíte v článku "Vítězné příspěvky ze soutěže Doupěte a Gamestaru".

Plná hra: "Saucer Attack - vzhůru do vesmíru"

Bleskovka dne: Aktualizováno: Stahujte šestou ukázku Half-Life 2

Úterý - 5.8.2003 ... Hardwarová poradna je opět tady

Máte problém se svým počítačem? Svěřte se naší hardwarové poradně v článku "Hardwarová poradna ZDARMA: Nejen přehřívání procesorů":

"[?] Mám PC Dell OptiPlex GX110, Intel 810E, Windows XP SP1 a Windows 98 SE. Mám digitální foťák, a když zkopíruji fotky do PC přes W98SE, některé z nich pak není možné otevřít ve Windows XP. Stejné je to se soubory MP3, přitom ve Win98SE fungují správně. Další problém je s tiskárnou Apollo P-1200, ve Windows XP nechce fungovat, ale ve Win98SE je vše OK. Na CD je napsáno, že WinXP již obsahují ovladač, a ten nefunguje. Další konfigurace: Pentium III 667 MHz, 384 MB RAM, 80 GB HDD.

[!] Máte pravdu, XP na práci jsou špatné, na hry jsou super. Zkuste tedy na práci Windows 2000 Professional SP4 a uvidíte, že vše poběží správně." (celý článek)

Pravidelný článek "Byznys hrátky: film či hra, Lara Croft je v krizi" přináší ty nejzajímavější informace ze světa herního byznysu:

"Změna vývojářského týmu je jednou, nikoliv jedinou zprávou uplynulého týdne, která úzce souvisí s populární Larou Croft. Smršť negativních ohlasů se totiž snesla také na její filmovou kolegyni v podání Angeliny Jolie. Zahraniční kritici druhý díl filmové série nepřijali příznivě a jak se zdá, ani v očích amerických diváků není Tomb Raider: The Cradle of Life snímkem hodný návštěvy kina - v první týden od premiéry tak film v USA vydělal zhruba 21,7 miliónů dolarů. Zástupci firmy Paramount Pictures hodnotí vstup na trh jako nepovedený a vinu svalují především na nejnovější herní titul značky Tomb Raider - ten prý odradil jinak věrné jádro fanoušků od návštěvy a shlédnutí druhého snímku. Jak se zdá, letošní léto je pro opěvovanou krásku Laru Croft nepovedeným obdobím její kariéry." (celý článek)

Soutěžte o vstupenky na film Terminátor 3: Vzpoura strojů. Více v článku "Vyhrajte vstupenky do pořádného kina na film Terminátor 3".

Plná hra: "Pirates - na bitevní lodi"

Bleskovka dne: Kdy vyjdou české výtvory Hidden & Dangerous 2 a Vietcong: Fist Alpha?

Středa - 6.8.2003 ... recenze hry Gothic 2

Ondra Kozina se ponořil do tajů nového akčního fantasy RPG, které podle některých překonává i samotný Morrowind. A co na to Ondra? Více v jeho recenzi "Gothic 2 – Příruční pomocník drakobijcův".

"Zborcení kouzelné bariéry je závěr prvního Gothicu. Vysněný happy end je přerušen uvolněním zla, které dřímalo uvnitř bariéry a to se bez váhání začne rozlézat mimo hranice svého dočasného vězení. Nešťastný konec hrdinův pod hromadou suti odvrátí s vypětím všech sil nekromant Xardas, který jej volá na pomoc proti nově povstávající hrozbě orků a draků, kteří jsou hnáni neznámou silou proti lidem. Hrdina se ocitá beze zbraní, zbroje a peněz uvnitř nekromantovi věže, aby vyslechl varování před blížící se pohromou. Opět je jen na vás jestli se stanete čarodějem, válečníkem nebo mrštným zlodějem. Stejně tak se rozhodujete, zda budete ortodoxním následovníkem dobra bez nároků na hmotnou odměnu nebo se za odvedenou práci necháte v zásadě tučně odměnit." (celý článek)

 

Připravovaná konzole jménem Phantom od americké společnosti Infinum Labs má být hrozbou pro druhou generací herních konzolí jako PS2 či Xbox. Opravdu se jí podaří prorazit na tento lukrativní trh? Více v článku "Phantom - skrytá hrozba pro PS2 a Xbox?".

"Když americký herní magazín GameSpot nedávno vyzpovídal šéfa Infinium Labs Tima Robertse, dozvěděli jsme se mimo jiné, že cílovou skupinou jsou všichni hráči ve věku mezi 3 a 38 lety, které podle něj v současné době tvoří většinu trhu. Znamená to, že výběr her pro Phantom bude muset být skutečně obrovský - od jednoduchých dětských hříček až po ty nejkomplikovanější strategie, případně masivně multiplayerové hry. Právě v multiplayerových hrách tkví největší potenciál Phantomu, ať už to budou online hry vyvíjené exkluzivně pouze pro tuto konzoli, anebo ty určené původně pro PC. A právě tady má Phantom další velké plus do začátku - Phantom se pyšní označením "cross platform", což znamená, že by mělo být možné hrát všechny stávající online hry určené pro PC. Takže když si Phantom koupíte, nemusíte se obávat, že by nebylo proti komu nebo s kým hrát - dávno bude existovat mnohamilionová zástup hráčů stejných her." (celý článek)

Plná hra: "234-Gleiche - pexeso trochu jinak"

Bleskovka dne: Chystá se Nintendo ke snížení ceny konzole GameCube?

Čtvrtek - 7.8.2003 ... recenze hry Říše Magie

Ze slovenských luhů a hájů k nám doputoval nový počin tvůrčí skupiny Mayhem Studios. Více už v recenzi Jirky Černého "Říše Magie – slovenský pokus o nevšední fantasy strategii".

"Příběh nás tentokrát převtělí do postavy Artemiana, adepta magického učení ADU, který byl vyslán na hranici Říše za účelem zjištění aktuálního stavu situace. Ta ostatně už nějaký ten den nepatří zrovna k růžovým všeobecně vzato - již krátce po smrti nejvyššího vládce „překvapivě“ vypukl chaos a jedno území začalo bojovat proti druhému. Jejich dříve jinak loajální vládci se nyní snaží o získání co největší moci a … Někdy v této fázi jsem začal u PC zívat nudou, stačilo připomenout si kolik podobných zápletek už jsem kdy četl. Každopádně do celého toho zmatku se v pohraničí ještě začali ztrácet vojáci, osadníci, sloužící, domácí zvířectvo, zkrátka takové naše tunelování, jen ve větším rozsahu. A jak už to tak bývá, snad nikdo jiný kromě vás nemůže přijít celé věci na kloub lépe a rychleji. Nezbývá tedy než si poslušně zabalit magickou hůl plus pět švestek a vydat se na pouť do neznáma." (celý článek)

 

Prázdninové odlehčení v podobě jednoho vtipného testíku naleznete pod titulkem "Test: jak poznáte, že už jste beznadějnou obětí Final Fantasy".

"Takže z Final Fantasy vám mírně hrabe, pokud:

1. Zkoušíte zakouzlit Ultimu na někoho, koho nesnášíte

2. Když spadnete ze schodů, vyskočí vám nad hlavou malá bílá čísílka

3. Někoho praštíte a je vám hrozně divné, proč mu nad hlavou nevyskočí malá bílá čísílka

4. Když surfujete na Netu, snažíte se na Vltavě nebo jiných nákupních serverech koupit materie a píšete stížnosti, že je nemají

5. Nosíte s sebou všude joystick, abyste mohli přeskočit nudné rozhovory

6. Pojmenujete si kolo Highwind nebo Ragnarok

7. „Neo Bahamute, VOLÁM TĚ!!! Sakra kde jsou ta bílá čísla u nepřátel???“

8. Vytáhnete kuchyňský nůž a dramaticky zakřičíte: Tak tohle je ULTIMA WEAPON !!!" (celý článek)

Magazín Živě.cz přináší další "Vývoj cen hardwaru: propad DVD vypalovaček, růst cen pamětí".

Plná hra: "Mineswept - hledač min"

Bleskovka dne: CD Projekt přinese Worms 3D v lokalizované podobě!

Pátek - 8.8.2003 ... Nová konzole od Sony

O tom, že Sony chystá nový handheld, tedy konzoli do ruky, se šušká už dlouho. O co vlastně půjde a co nový systém Sony Playstation Portable nabídne, to vám napoví rozsáhlý článek "Sony Playstation Portable – dobývá Sony další herní trh?".

"Nintendo bylo donedávna téměř neomezeným pánem na trhu přenosných konzolí. Se svým stolním Gamecube nezaznamenalo v porovnání se Sony výraznější úspěch a Playstationy obou generací si udržují drtivou většinu světového trhu stolních videoher. A protože příští generace konzole Gamecube je zatím jen ve hvězdách, v poslední době to vypadalo, že se bude Nintendo soustředit převážně na svůj domácí (tedy přenosný) trh. Díky PSP od Sony si však v budoucnu neužije klidu ani tady. I když bylo vydání konzole PSP plánováno původně na konec roku 2004, podle posledních informací, které na herní konferenci v Tokiu získal server Wall Streeet Journal, bude na jaře roku 2004 zveřejněn prototyp a masová výroba nezačne dříve než v roce 2005. Nintendo má tedy ještě minimálně rok a půl na přípravu. Nedočkaví příznivci Sony můžou trénovat hru ve vlaku či v autě nasucho se svými stolními miláčky." (celý článek)

Martin Blatný prolistoval nejnovější číslo magazínu SCORE a své dojmy shrnul v článku "Co najdete ve Score 114?".

"Mezi recenzemi rozhodně nelze přehlédnout vcelku pěkně sepsanou recenzi na datadisk Warcraft 3: The Frozen Throne – nejen pro své čelní umístění a vysoké hodnocení, ale i střízlivý, věcný a přitom čtivý styl autora. Aby si ale čtenáři Score nemysleli, že se snad něco mění, hned v následující recenzi poznají neomylně styl bývalého šéfredaktora Tomáše Zvelebila, který navíc nepovedeně paroduje Michala Rybku a jeho (zlo)zvyk dávat si ke své přezdívce pokaždé jiný přídavek – narozdíl od Zvelebila je to ale k tématu a většinou to nepůsobí trapně." (celý článek)

Honza Morkes nabízí přehled zlevněných titulů, které lze tento měsíc zakoupit v obchodech nebo spolu s herními magazíny. Více už článek "Levné hry v srpnu – chcete Re-Volt nebo Zaxe za méně než 200 Kč?".

"Oproti tomu druhý papírový časopis, který v srpnu vychází (Gamestar vydal na prázdniny jedno dvojčíslo), nabízí trochu méně mírumilovnou záležitost. Dobrodružství ufona Zaxe je totiž akční hrou z izometrické pohledu. Tvůrci hry se nechali inspirovat úspěchem prvního dílu Diabla, takže si určitě dovedete představit, jak hra vypadá. Namísto luků, mečů a seker se však spíše dočkáte sci-fi zbraní a sličnou tvář zlodějky vystřídá neutrální pohled mimozemšťanův. Taktéž se budete muset smířit s menším zařazením RPG prvků, ale to vám určitě nezabrání zachránit Zaxe z nepěkné šlamastyky, do které se dostal a pomůžete mu uniknout z neznámé planety." (celý článek)

     

Plná hra: "Pool`m up - kulečníkové běsnění"

Bleskovka dne: Zastaven vývoj adventury Full Throttle 2!

Sobota - 9.8.2003 ... Nové downloady

Pravidelný článek Kamila Grice "Nová mega: demo AquaNox 2 a XIII, ukázka plošinovky Half-Life 2D!" nabízí vyjma tří zajímavých demoverzí také v pořadí již šestou ukázku z veleočekávaného Half-Life 2 či trailery her Final Fantasy XI, Lionheart a BGDA2.

Plná hra: "Flash-Racer - pekelné tempo"

Váš názor Další článek: Nová mega: demo AquaNox 2 a XIII, ukázka plošinovky Half-Life 2D!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,