Nový týden: Operace Flashpoint bude sloužit americké armádě

Skutečně, takový úspěch se snad ani nedal čekat. Nejenže OF dlouho vedla celosvětové žebříčky prodejnosti, ale nyní se stává základem pro bitevní simulátor pro americké mariňáky! A další zprávy? Slavná česká adventura Gooka bude mít pokračování. Dále je tu nová nadějná 3D střílečka s unikátním "singleplayerem", historická strategie z doby Napoleonské, a další zprávy, zprávičky a informace ze všech koutů herního průmyslu.
Skutečně, takový úspěch se snad ani nedal čekat. Nejenže OF dlouho vedla celosvětové žebříčky prodejnosti, ale nyní se stává základem pro bitevní simulátor pro americké mariňáky! A další zprávy? Slavná česká adventura Gooka bude mít pokračování. Dále je tu nová nadějná 3D střílečka s unikátním "singleplayerem", historická strategie z doby Napoleonské, a další zprávy, zprávičky a informace ze všech koutů herního průmyslu.

Operace Flashpoint bude trénovat americkou armádu
Již před několika týdny jsme naše čtenáře informovali, že Bohemia Interactive vyvíjí bojový simulátor postavený na Operaci Flashpoint. V té době zatím nebyly známy žádné podrobnější informace, takže situace okolo VBS1 (Virtual Battlefield Systems) byla dosti nejasná. Aktuální tisková zpráva od společnosti Codemasters vnesla do celé záležitosti konečně světlo.

Americká námořní pěchota (USMC - United States Marine Corps) projevila zájem o simulaci založenou na Operation Flashpoint, pomocí které by mohla trénovat své vojáky. Tato speciální verze OF se tedy zove VBS1. Podle tiskové zprávy nemají o simulace založené na OF zájem pouze mariňáci, ale i jiné militantní složky, které však nebyly blíže upřesněny.

Vývoj VBS1 byl svěřen společnostem Coalescent Technologies Corporation a samozřejmě Bohemia Interactive, tvůrcům původního Flshpointu. Co bude ve VBS1 jiné? Zejména se bude jednat o soudobou výbavu a výstroj americké námořní pěchoty. Hlavní prvky, kterými Flashpoint natolik uchvátil, bylo údajně obrovské množství různých dopravních a bojových prostředků a také jednoduchý level editor, s pomocí něhož si téměř každý dokáže vytvořit velmi realistickou bojovou misi. Taktéž důležitým prvkem bylo snadné ovládání skupiny vojáků.

Modifikovaná verze OF samozřejmě nebude přístupná veřejnosti a některé její části budou dokonce tajné. Podle Codemasters je však možné, že jisté jednotky by mohly být časem uvolněny i pro širokou veřejnost (resp. vlastníky originální OF).

Gooka 2 bude!
Jistě si nemálo z vás vzpomene na výbornou českou adventuru Gooka, oplývající nejen výborným grafickým zpracováním, ale také zajímavým příběhem, dobrým ozvučením, a vůbec byla to hra, která se v českých luzích a hájích hned tak neobjeví. Nu a tak tu máme její pokračování! Překvapivé, že? Pracuje na něm společnost Centauri Productions, tvůrci například her Rytíři Grálu, Horké Léto II či nedávno vydané Pohádky o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce.

GookaGooka

O druhém pokračování toho není známo o mnoho více než to, že na scénáři pracuje opět Richard D. Ewans, kresby prostředí a postav pocházejí od české malířky paní Bouškové a grafický supervizing provádí Karel Matějka (mimo jiné autor grafiky v Mrazíkovi). Datum vydání je, a teď se podržte, první kvartál příštího roku! To bude teda něco, jen se podívejte na ty krásné screenshoty!

Něco pro milovníky historie
Společnost BreakAway Games přináší všem zapáleným strategům další výbornou historickou simulaci slavných reálných i zcela fiktivních bitev. Hra nese název Austerlitz: Napoleon's Greatest Victory. Odehrává se na samém počátku 19. století, právě když byl Napoleon na vrcholu své slávy, což dokazuje i jeho asi nejúspěšnější bitva - bitva u Slavkova, dle které je hra nazvána. V ní stála Francie proti vojskům Spojenců - Ruska, Pruska a dalších (tuším Rakouska). Spojenci měli vypracovaný "dokonalý" plán, kterým chtěli Napoleona definitivně pokořit. Jenže to by to nesměl být takový vojenský génius, jakým bezpochyby byl. Napoleon totiž jejich plán zcela prohlédl a připravil na ně past. Dle přísloví "rozděl a panuj" nechal spojenecká vojska rozpadnout na menší celky a ty pak se svými vojáky rozmetal na cimprcampr, takže z "definitivního pokoření" se stala definitivní, potupná porážka Spojenců.

Austerlitz: Napoleons Greatest VictoryAusterlitz: Napoleons Greatest Victory

Austerlitz poběží na vylepšeném enginu hry Waterloo: Napoleon's Last Battle, narazíte tu na tři zcela nové armády - Francouzskou, Ruskou a Rakouskou. Autoři hry si dali dost práce s nejrůznějšími historickými výzkumy, takže by tady mělo být realismu až až (včetně míst, kde se boje odehrávaly), od detailních uniforem až po chování jednotek v boji. Celkem si zahrajete přes 25 historických i "spekulativních" misí a dokonce si budete moci vytvářet i vlastní bitvy. Multiplayer bude přístupný až osmi hráčům. Hra bude obsahovat obrázky od slavného kreslíře napoleonské éry Keitha Rocca. Hardwarové nároky budou, jako téměř vždy u takovýchto takových strategií, velmi nízké - bude vám stačit Pentium II 266 MHz a 64 MB RAM.

Oficiální stránky hry jsou zde. Odtamtud si můžete stáhnout i demoverzi.

Z(a)tracené legie
Od nizozemských developerů ZZICT Entertainment brzy vyrazí do světa unikátní 3D střílečka s názvem (zatím jen pracovním) Lost Legion. A co že na ní bude tak unikátního? Inu bude to zejména fakt, že singleplayer už nebude tak docela singleplayerem. Proč? Vždy totiž budete mít pod kontrolou skupinku počítačem řízených spolubojovníků, kteří budou spolu s vámi procházet rozsáhlá cizozemská prostranství, plná slizkých emzáků, kteří si nezaslouží nic jiného než velmi rychlou a efektní smrt některou z mnoha zbraní z vašeho rozsáhlého arzenálu.

Příběh je naprosto klasická nudná story o tom, jak se lidstvo v 25. století konečně vyhrabalo z té své pozemské stoky a vydalo se ke hvězdám, aby tam nalezlo smrt v pařátech, tesácích a později i střevech jakýchsi "starousedlíků". Vy jste seržant planetárního vojska a vedete operaci s názvem Operation: Glorious Day, která má za cíl vymítit tohle zlo.

Lost LegionLost Legion

Maximální počet pomocníků ve vaší skupince jest pět. S nimi se budete pohybovat zejména ve venkovních prostorách, ale ani nějaké ty budovy nebudou výjimkou. Navíc bude možné ovládat čtyři druhy dopravních prostředků a vybírat si z arzenálu deseti různorodých zbraní - od klasické laserové pušky přes vysoce účinná explosiva. Singleplayer (no dobře, říkal jsem že tu žádný singleplayer nebude, ale jak jinak to nazvat?) bude mít 25 misí, Lost Legion však neopomine ani multiplayerovou možnost, ve které budete moct hrát jak ve skupině proti ostatním skupinám, tak i samostatně deathmatch jeden na jednoho.

Engine, na kterém je Lost Legion postaven, nejenže využívá předností nejmodernějších 3D akcelerátorů jako GeForce 3 a ATI Radeon 8500, ale má i výborné softwarové základy jako snadný skriptovací jazyk, podporu animací kostry, hardwarový Transform & Lighting a enviromentální bump mapping (využívaný např. při zobrazení vodních ploch).

Již dnes si můžete z oficiálních stránek hry stáhnout nějaké ty fešné filmečky nasnímané z technology dema (ve formátu DivX, takže velikostí docela přijatelné i pro modemáře).

Army Men jako realtime strategie
Někteří z vás jistě budou znát sérii Army Men, ve které jste se zhostili role plastikového vojáčka a jali se kosit ostatní plastikové vojáčky. Byla to gamesa na způsob Commandos, jenže jste ovládali pouze jednoho vojáka a navíc to bylo mnohem akčnější a méně propracované, leč chvílemi i docela zábavné. A tak se stalo, že společnost 3DO, vydavatel hry, se dohodla s Pandemic Studios (tvůrci například výborných RTS jako Battlezone II či Dark Reing 2) na vývoji realtime strategie právě z prostředí Army Mena. Hra by se měla objevit v březnu příštího roku ve verzích pro PC i PS2. PC verze bude mít dostupný multiplayer přes internet či LAN.

Army MenArmy Men

Dredd vs. Death
Britští vývojáři Rebellion, známí především díky prvnímu dílu Aliens versus Predator, se dali nejen do vydávání komiksu 2000AD se soudcem Dreddem v hlavní roli, ale pracují dokonce i na hře odehrávající se v těchto "reáliích". Gamesa ponese název Dredd vs. Death a bude to akce. Nu a to je asi tak všechno, co je v tuto chvíli známo. Snad jen ještě přibližné datum vydání - první pololetí roku 2003… Ale screenshoty vypadají v každém případě hodně zajímavě.

Dredd vs. DeathDredd vs. Death

Screenshoty
Dnes po jednom obrázku z Age of Mythology a z Warcraft 3.

Age of MythologyWarcraft3

Solaris 104 - klasická arkáda
Brazilští Apollo Entertainment Software pracují na zcela klasické arkádě ve stylu Stargunnera či R-Type, jež se bude zovat Solaris 104. Hra bude kombinovat krásu a jednoduchost starého žánru s vymoženostmi moderní techniky. Samozřejmě, že se příběh bude odehrávat v daleké budoucnosti, kdy spolu mnoho emzáků bojuje o nadvládu nad celým vesmírem. Země není z tohoto boje zdaleka vynechána a tak vysílá své "nejlepší z nejlepších", aby pro ni vybojovali úspěch. Jenže ten je, jak se zdá, ještě dosti vzdálen, protože samotné matince Zemičce hrozí dobytí. A tak je na vás, na pilotovi číslo 104, aby úspěšně splnil nejdůležitější ze všech misí - zničit generátor na mrazivé planetě Bothrops. Jinak zbude po lidstvu jen mizivá vzpomínka…

Solaris 104Solaris 104

Hra bude mít 11 levelů, každý samozřejmě s úplně jinou scenérií a nepřáteli. Dočkáme se i nějakých těch pěkných animací a "dobové" hudby přímo z CD. Vydání se ujme společnost Akaei, hra by měla vyjít v prvním čtvrtletí 2002. Není nad klasiku, co myslíte? Oficiální stránky jsou na adrese http://www.solaris104.com/.

Krátce ze světa her
  • Pokud vás zajímají online hry, zejména MMORPG, pak vás jistě bude zajímat možnost zúčastnit se betatestování připravovaných Dragon Empires od Codemasters. Více informací hledejte na této stránce.
  • Vývoj velmi nadějně vyhlížející 3rd person akčního RPG jménem Excalibur od společnosti Auran byl pozastaven. Důvodem jest to, že nebylo možné nalézt vydavatele. Věčná škoda, ta gamesa vypadala fakt dobře.
  • Duke Nukem Forever bude také obsahovat boty - speciálně naprogramované počítačové protivníky s vysokou umělou inteligencí.
  • Zatím se to jenom šušká, ale Microsoft údajně chystá nějakou machinaci s vydavatelskou společností Take Two. Že by odkoupení? Hmmm… Viděli jste ten díl Simpsonů, když si Homer založil svou vlastní "internetovou" společnost a Bill Gates ho přišel "koupit"? ;)
  • Dungeon Siege, navýsost očekávané RPG od Chrise Taylora a jeho Gas Powered Games (publikovat bude Microsoft) je již ve fázi betatestování. Vyjít by mělo v dubnu 2002. Proto si přečtěte naše preview, ať nejste tak úplně ohromeni úžasnými možnostmi, které hra nabídne…
  • Japonci chystají další MMORPG - jak vidno, v Asii mají online hry, potažmo vlastně jakékoliv počítačové hry, obrovskou oblibu. Holt jsou tam všechno hračičkové, no… Ale zpět k té hře. Tedy, ponese název Gundam Online: UniversalCentury.net a bude postavena na oblíbeném televizním seriálu Gundam. Půjde tam převážně o akci a mlácení se hlava nehlava - tedy to hlavně pro ty, kteří mají takovou tu násilnickou povahu ;). Ostatní si budou moci v klidu žít třeba úplně v míru, obchodovat, vyrábět, a tak dále. Svoboda a volnost, to jsou dvě základní hesla tohoto MMORPG. Oficiální stránky naleznete zde.
  • Americká FBI nedávno dokončila operaci Buccaneer, která měla razantně omezit počítačové pirátství ve světě. Zda se jí to povedlo či ne, toť otázka, faktem je, že byla zatčena špička warezácké skupiny DrinkOrDie a zadrženy počítače s více než dvěma terabajty (2000 GB) dat.
  • Vydání Unreal Tournament 2 jest plánováno již na polovinu roku 2002.
  • Brzy by se měl objevit patch na Maxe Payna.

    Hardwarové zprávičky
  • Společnost AMD uvedla nový procesor Athlon MP 1900+ pracující na reálné frekvenci 1,6GHz. Je určený zejména pro dvouprocesorové stanice. Dále byla uvedena čipová sada pro tento (MP) typ procesorů - AMD 760 MPX. Navíc by měl být 7. ledna 2002 uveden procesor AMD Athlon XP 2000+, pracující reálně na 1,67GHz.
  • Nový All-in-Wonder od ATI v prodeji. Jedná se konkrétně o ATI ALL-IN-WONDER RADEON 8500DV, který přichází s rozhraním IEEE 1394 FireWire, podporou přehrávání DVD videa, teletextu, dálkovým ovládáním a dalšími možnostmi.

    Downloady
  • Patch verze 1.0.02 o váze 6,9MB pro vesmírnou simulaci Battlecruiser Millennium "šíleného" Dereka Smarta stahujte odtud. Patch obsahuje mnoho změn a oprav, pro kompletní seznam si nalistuje stránku zovoucí se "Version Control".
  • Pěkňoučký filmeček z připravované MMORPG Endless Ages (která se mimochodem právě nachází ve fázi betatestování) si můžete stáhnout z oficiálních stránek. Jedná se o AVI formát a má 14,5MB.
  • Patch verze 3.21 na mod Quake III Alliance si můžete stáhnout odsud.
  • Zajímavé video z Medal of Honor: Allied Assault, jedné z nejočekávanějších 3D stříleček prvních měsíců roku 2002, si můžete stáhnout na oficiálních stránkách. Váží 2,29MB.
  • A když už mluvíme o Allied Assault, zde si můžete stáhnout multiplayerové demo (134MB). Mirrory pak najdete na Tiscali či BonusWebu.
  • Patch na Civilization III o 7,3MB si stahujte odsud. Ovšem pozor, majitelé Windows XP a 2000 by si měli raději počkat na novou verzi patche, protože tento pod jejich systémy novou Civku docela položí…
  • Společnost Lemon Interactive konečně uvolnila technology demo své vesmírné realtime strategie na způsob Homeworldu jménem Project Earth (dříve nesla hra název Starmageddon). Demo váží pouhých 25MB a sosnout si ho můžete z oficiálních stránek.
  • Nový trailer z připravovaného datadisku ke Cossacks, The Art of War, stahujte zde (18MB).
  • Nové patche na postarší Blue Byteovskou strategii Settlers IV si můžete stahovat odtud. Zde je pak seznam změn, které tyto patche verze 2.01.1056 provádějí.
  • Updatované singleplayerové demo verze 1.4 strategie Stronghold o váze 71MB získáte z oficiálních stránek.
  • A další demoverzi, tentokrát na 3D RPG Runesword II, si můžete stáhnout přímo od výrobce.

    Co týden dal…
  • Pondělí se skvělo recenzí na temnou konzolovou hororovou akční adventuru Soul Reaver 2 pro PS2. Nezajímavý nebyl ani článek "Harry Potter - další mánie na obzoru" a nakonec jsme tu měli jednu plnou hru opět "od Bechera".
  • V úterý jste opět měli na výběr ze tří různorodých článků. První pojednával o technologii motion capture v rukou brněnských Illusion Softworks, druhý shrnoval nejočekávanější simulátory a třetí se zoval "Crazy Taxi - kampak vás mám odvézt?".
  • Středě opět vévodila jedna konzolová recenze, tentokrát opět pro PS2 - James Bond 007 Agent Under Fire jest výbornou 3D akční střílečkou, která si nebere servítky. I druhý článek dne pojednával o 3D akci, tentokrát však o pokračování slavné PC "stealthy akčňárny" Project IGI. Nu a do třetice jsme tu měli Bechmana, zdařilou kopii PacMana s pár promilemi krve v alkoholu ;).
  • Na čtvrtek jsme pro vás připravili zajímavou soutěž o hodnotné ceny, představení nového ruského RPG a výčet toho, co najdete ve Score 94.
  • Nu a konečně pátek… ten byl takový myslitelský, protože úvodním článkem byla úvaha Ondřeje Koziny nad tím, kdo a proč hraje počítačové hry. A pokud máte rádi divoký západ a bezbřehou americkou svobodu, jistě vás bude zajímat gamesa Far West.

    Čtení odjinud
  • BonusWeb přinesl tento týden mimo jiné recenze na hry Battlecruiser Millenium, Gothic a Star Wars Galactic Battlegrounds. Velmi zajímavý byl také rozhovor s Altar Interactive, kteří vyvíjejí další část slavné série X-Com.
  • Na Tiscali si můžete přečíst recenze na New York Race, výborný mod pro Q3A jménem Alliance a konečně také na očekávanou simulaci IL-2 Strumovik.
  • V GamePortu se dočtete o prvních dojmech z dema na Medal of Honor: Allied Assault, lze zde nalézt i recenzi na adventuru Loch Ness a v neposlední řadě také recenzi taktické střílečky Deadly Dozen.
  • Zajímavý článek o tom, jak se id Software chystá na piráty najdete na GameZone. Tamtéž si pak můžete přečíst další výslech jednoho z GZ gamemasterů, tentokrát usedla na zpovídací křeslo křehká Felie.

    Směska
  • Na serveru Grafika.cz se objevil zajímavý článek pojednávající o americkém grafickém designu - "Americký design - kýč nebo kreativita?"
  • http://www.linkdup.com/
Diskuze (4) Další článek: 4x4 Evolution 2 – evoluce na čtyřech kolech?

Témata článku: , , , , , , , ,